Skocz do zawartości
IGNORED

wzMOCnienie poszukiwane za ok. 15kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Papamek, 28 Cze 2007, 13:49

>Fajnie jest mieć 15kzł na wzmacniacz. Z drugiej strony nieco współczuję krisowi. Tak apetyczny

>wątek, że zostanie tu zarzucony propozycjami wzmacniaczy. I co wybrać? ;)

Taaaa, właśnie jak mówią germańcy "Wer die Wahl hat, hat die Qual..."

Ale mimo wszystko liczę na ukierunkowanie moich poszukiwań i ograniczenie (jednak) listy odsłuchiwanych urządzeń.

A co do 15kzł - to dobrze że banki oferują kredyty konsumenckie :D

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

cynamon,

naczytałem się na forum o tych MPM, ale czy masz jakiś namiar na konstruktora, bo nigdzie nań nie natrafiłem?

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Popieram cynamona ? lampy Pana Maćka to duża rzecz. Tylko czy nie będzie za gęsto i za ciepło? Choć może z kabelkami typu Nordost, Siltech czy Argentum lub czymś w tym typie może być cacy...

A może coś z Classe? A, tak mi wpadło do głowy...

Stempur

stempur, 28 Cze 2007, 14:15

> A może coś z Classe?

O, właśnie. Nawet teraz wisi integra na Allegro...

Ups... Miało nie być "teraz na Allegro"... ;-)

Niemniej, pamiętam jeszcze zachwyty autora wątku nad zestawieniem tych kolumn z elektroniką Classe - może więc warto trzymać rękę na pulsie second handu w tym temacie?

BTW - kris, uaktualnij profil. :)

>stempur, 28 Cze 2007, 14:15

>

>> A może coś z Classe?

Generalnie chętnie, ale ceny nie są zbyt niskie niestety... Najtańsza końcówka stereo (słyszałem że integra jest be) kosztuje w US 5000$ więc u nas pewnie sporo więcej...

>Snajper, 28 Cze 2007, 14:27

>

>BTW - kris, uaktualnij profil. :)

Już.

Kris

Frank

Zgadza się, że Krell 300i i 300iL to zupełnie inne konstrukcje i grają inaczej. Natomiast wydaje mi się, choć głowy nie dam, że 300 iL i 400xi to te same wzmaki różniące się drobiazgami i to raczej jeśli chodzi o wygląd (gałla wzmocnienia zamias przycisków i wyświetlacz) a nie o wnętrze. Ale nich się lepiej na ten temat wypowiedzą Ci, co znają się na tym, co w środku siedzi....

Pozdrawiam Stempur

stempur

Odbiegając nieco od tematu,Krell prawdę powiedziawszy słynie nade wszystko z końcówek mocy.

Polecam szczególnie pachnące naftaliną konstrukcje z serii KSA.

Oczywiście pociąga to za sobą dokupienie preampa,ale warto zainwestować w takiego starocia.

Jeżeli mieszkasz w W-wie lub okolicy i możesz skombinować porządny pre - uważam, że powinieneś posłuchać Metaxasa Solitaire (jest w jednym z tamtejszych komisów).

Zostanie Ci sporo pieniędzy i satysfakcji.

Taki np. 400i i cała reszta, powinny zostać szybko znokautowane... Tak, jak szybko i dynamicznie gra to "dziwadło".

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

"Polecam szczególnie pachnące naftaliną konstrukcje z serii KSA."

Popieram Franka, sa to maszyny zaliczane do najlepszych z serii Krella, najlepiej zbudowana i wspaniale grajace, to wlasnie tutaj jest barwa i emocje, dodatkowo wszystko to co najlepsze u Krella...

Budowa deklasuje wspolczesne konstrukcje, transformator wielkosci garnka, cztery glowne elektrolity, kazdy 40000uF wielkosci litrowego sloika :-)

Jest jedno ale, wzmaki maja swoje lata i kondensatory, chociaz moze i pograja jeszcze drugie tyle, nie wiem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> mahler

Naprawdę tak ASL Ci odpowiada? Słuchałem jakiś czas temu monobloków ASL na triodzie 845, było nieźle ale tylko odnośnie góry, średnicy, przestrzeni, powietrza, barw. Bas i rytm natomiast kulały i to zarówno na AP Virgo 3 jak i WLM Lyra. Trochę lepiej było (szczególnie dynamika) po podłączeniu pre Cary.

>kris_k

ja na twoim miejscu zapomnial bym wogole o integrach, kup najlepsza na jaka mozesz sobie pozwolic tranzystorowa koncowke z ktora zostaniesz na lata, pozniej dobierzesz pre, to jest bardzo wazny element od ktorego zalezy 50% powodzenia... Jezeli nie boisz sie lamp mozesz rowniez posluchac, jednak w przypadku koncowek dla mnie za duza zabawa, nie chodzi tylko o wymiane i regulacje lamp, ale element czysto urzytkowy wlaczyc-wylaczyc, to nie jest radiomagnetofon na pilota, kiedy chcesz to pstryk sluchasz, za 10min pstryk wychodzisz na 30min., zeby zrobic kolejny pstryk, jak trzeba dziecku bajke opowiedziec...

ABS >>>

Dla równowagi - Metaxas ma "tylko" 4x33000 i trafo 1,8 KW - ale wychodzi ponad 2 razy taniej od Krella.

No i też ma kilkanaście wiosenek... Ale coż - GRA !

Ponadto, przychylam się opinii przedmówcy: na 99 % najlepsza będzie opcja pre-power...

Nie ma się co oszukiwać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

kris

za 15 tys. kupisz z drugiej reki Gryphona, McIntosha 6900. Nie daj sie wmanewrowac w zadne Krelle i Sound Arty. Krelle graja koszmarnie słabo za te pieniadze. Sound Art poza gabarytami jest kiepsko wykonany w środku - montaż przypomina zabawy młodego elektronika - plątanina kabli zwykłe luty ( o SMD mozna zapomnieć ) itd. Imponujaco wyglada z daleka z bliska widac niedoróbki !. A brzmienie za 14tys. moim zdaniem mocno przecietne. Zainteresuj sie amplifikacja spod szyldu: Electrocompaniet i Plinius.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Redaktorzy

zukzukzuk - miałem kiedyś okazję posłuchać tej śliczności - mocna rzecz i rewelacyjny dźwięk

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gryphon z B&W będzie przypominał dzwięk zakładów metalurgicznych.

Krell ma dość bogatą ofertę i zawsze można dobrać coś ciekawego.

Integry Pliniusa nie są żadną rewelacją,taniej można i lepiej.

Mac wiadomo, albo się go uwielbia ,albo nienawidzi,ale to bardzo bezpieczny zakup.

Electrocompanient zawsze warto,aczkolwiek to również firma ze swoim charakterystycznym brzmieniem ( które zresztą bardzo lubię ).

Wydawanie jednoznacznych opinii jest bardzo mylące,wiele zależy od konfiguracji,ale o tym wszyscy przecież wiedzą.

Zdaję sobie sprawę, że grają systemy. Dlatego założyłem ten wątek, żeby pozbierać informacje o ciekawych sprzętach i ułatwić sobie wybór (mam nadzieję).

Ale nie będę a priori skreślał integr - na przykład Audio Analogue Maestro czy Gryphon Diablo wyglądają ciekawie :)

Pliniusa dzielonego z wyższej półki słyszałem z totemami forest i grało to całkiem sensownie, więc posłucham chętnie np. 102. Problem polega na tym, że dobra dzielona amplifikacja to już sporo >15kzł...

Niestety jak do tej pory nie słyszałem maca ani electrocompagneta, a z opisów dźwięk mi się powinien podobać. Muszę nadrobić zaległości :)

Kris

A może ktoś słyszał chińszczyznę typu Korsun/Dussun V6 V8?

Ciekaw jestem wrażeń.

Kris

frank

rozumie ze zartujesz z tymi Krellami i Pliniusami lub po prostu nie masz pojecia(doswiadzcenia) z tymi wzmacniaczami. Krelle so po prostu słabe i dla ludzi którzy kupuja bo to Krell, Pliniusy deklasuja te inegry z łatwoscią.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

babatular, 29 Cze 2007, 07:12

montaż przypomina zabawy młodego elektronika - plątanina kabli zwykłe luty ( o

>SMD mozna zapomnieć

A SMD to gwarancja dobrego brzmienia? Chyba tylko w komórkach

kris_k - z całym szacunkiem jaki mam dla wyrobów z Azji, ale jak bym miał wydać około 15 tyś zł na sprzęt z założenia na długi czas, to nie patrzyłbym w ogóle w te stronę świata:); po prostu te klocki duuuuuużo lepiej wyglądają niz grają;

zildijan

nie to swiadczy o porzadniejszym montazu elementów elektronicznych, krótszej drodze sygnału, itd i jest o niebo lepsze od plataniny kabli i niechlujnego montażu co zapewniam cie przedkłada sie na brzmienie.

Zresztą nie słyszałem dotad urządzenia/kolumn które by swietnie grały i były kiepsko zaprojektowane i wykonane czy miały kiepskie/tanie podzespoły czy głosniki.

Nacisk na koszty powoduje,że coraz więcej upycha się w malutkie scalaki. Łączy się je maszynowo mikrościeżkami, które mają być lepsze od kabli. Krótsza ścieżka sygnałowa? A jak króciutkie masz i/k lub głośnikowe?

psg

rozumiem, że słyszałeś już cayin A-100T skoro tak się wyrażasz o "Azji".

Japonia to też Azja, tak na marginesie - jakoś nikt nie wymienił wzmacniaczy Accuphase. Nie wziąć pod uwagę tej firmy to wielki błąd.

americano - tego cayina nie słyszałem, ale gdyby nawet był "dobry" to tylko wyjątek potwierdzający póki co regułę; źle o "Azji" sie nie wyrażam, tylko stwierdziłem, że jeszcze im daleko, chociaż postępy robią potężne;

co do Japonii i Accuphase to zwracam uwagę, że kris ma 15 tyś na wydanie, a nie 50 kzł; za 15 tyś z nowych rzeczy kupi najniższą w ofercie integrę - z tego co się orientuję - a ta do najwyższych lotów produkcji nie należy, po prostu za te pieniądze można dużo lepiej; tej integry akurat słuchałem i takie a nie inne mam zdanie, zresztą dól oferty Accuphase w integrach zawsze był dołem dzwiękowym za potężne pieniądze;

chyba, że americano masz na myśli sprzęt z drugiej rączki Accuphase - co zmienia postać rzeczy; mnie też sprzęty tej firmy się podobają - wzorniczo, wizualnie, jakością wykonania, ale niestety dzwiękowo to tylko te wysokie w ofercie;

• Redaktorzy

"Sound Art poza gabarytami jest kiepsko wykonany w środku - montaż przypomina zabawy młodego elektronika - plątanina kabli zwykłe luty ( o SMD mozna zapomnieć ) itd"

Bój ty się Boga, babatular... Może wpadniesz do mnie popatrzeć i posłuchać? Właśnie gra z VA Beethoven, phono pre Amplifikatora i gramofonem Transrotor Super Seven La Roccia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.