Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensator o lampowej barwie???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Eksperymentuje ostatnio z kondensatorami w buforze lampowym zbudowanym na 2x E88CC.

W wersji oryginalnej bufor posiadal kondensatory 2x 100uF/16V "no-name" (nie wspominam o malych Philipsach MKT, bo te sa ok i ich nie zamierzam ruszac). Kondensatory te mialy kapitalna barwe, ale... strasznie "mulily" w systemie (zaokraglaly "gore" i zatracaly dynamike na basie). Generalnie wiec srednica byla przepiekna (na czystej koncowce mocy dzwiek byl typowo tranzystorowy, a po wpieciu bufora - poza mankamentami, ktore wymienilem - dzwiek na srednicy stawal sie... "wieczorowo-kominkowo-lampowy").

Probowalem zamienic te kondensatory na Panasonic FC 100uF/16V, ale... pomimo ustapienia problemow z dynamika (bas stal sie prawidlowy i gora rowniez jak najbardziej), niestety zupelnie utracilem ow "czar" lampowosci i dzwiek stal sie znowu... tranzystorowy... Wiem, ze E88CC to jedna z tych lamp, ktore nie wnosza za bardzo charakteru lampy, sa neutralne raczej, ale... No wlasnie...

Chce jednak powalczyc z tym buforem, choc pewnie odpowiecie, ze to "nieaudiofilskie" ustrojstwo, ze tylko degraduje dzwiek i wprowadza zaklocenia, ze tylko pelen stopien lampowy analogowy w cd ma sens, itd...

Zalozmy, ze to wiem, ale chce nadal eksperymentowac z tym buforem... I tu pytanie:

Jakie znacie kondensatory elektrolityczne o pojemnosci okolo 100uF (16-25V), ktore wprowadzaja po ich zastosowaniu do dzwieku typowo tranzystorowego owa "lampowosc", bez znieksztalcenia dzwieku w zakresie dynamiki i mikrotedali (bez "zmulenia"). Przetestowalem Panasonic FC (sa raczej neutralne i jednak nie maja barwy "lampowej" - brzmia bardzo poprawnie i "tranzystorowo"). Potrzebuje czegos bardziej "kolorowego" i dajacego ladniejsza srednice, cieplejsza i blizsza, namacalna... Tak, aby glosy vocali przeniesc z brzmienia tranzystora (nieco nieobecne) na brzmienie lampy (zmaterializowac vokalistke w pokoju :))).

Pytam tylko o typy i marki kondensatorow, a nie o inne porady w rodzaju "kup przedwzmacniacz lampowy", itd... :))) Zalezy mi na tej wymianie kondensatorow, a ze mozna znalezc ladnie zabarwiony kondensator, to juz sprawdzilem (ma on niestety problemy na skrajach pasma, a wiec odpada - szukam takiego, ktory nie ma tych ograniczen).

Mozecie cos doradzic?

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/34486-kondensator-o-lampowej-barwie/

Ja właśnie zrobię na przekór Tobie i zapytam: jakiego interkonektu używasz po obu stronach bufora? Chodzi mi o to, że ja bym zostawił porządne kondensatory w buforze, a kombinował interkonektem. Mam w domu IXOSa 104 i 2 różne DIY. IXOS 104 to czysty miedziak, ujędrnia dźwięk psując lekko przejrzystość przy okazji, ale bez burzenia holografii.

>michelangelo,

Po obu stronach bufora siedzi zwykly, prosty IC Audioquest Copperhead (podstawowy IC, ale dajacy klarowny, czysty, precyzyjny i wypelniony dzwiek).

>Misfit,

Wiesz... Generalnie samo "zmulenie" to raczej jedna sprawa, a "kolorki" na srednicy, to chyba jednak juz nieco wiecej, anizeli jedynie "obciecie" zakresu przez kiepskiego konda - takie mam odczucie. Chodzi o to, ze po wpieciu sie w bufor slysze natychmiast o wiele ciekawsza barwe glosu i sporo wiecej "bajerow" na srednicy, nie jest tez taka elektroniczna. No i co najwazniejsze, srednica w zadnym stopniu nie jest "zmulona", czy zmatowiona - jest po prostu ciekawa. Slowem, sporo analogowosci w barwie sie pojawia. Ale faktycznie, kosztem parametrow dynamicznych i przejrzystosci. Czyli "ciete" sa skraje pasma, ale i pojawia sie tez troche charakteru z samej lampy, czego nie ma np. przy Panasonic FC... Tak wiec, raczej nie zakladam, ze samo "zamulenie" daje mi tak ciekawa srednice, ale tez... na 100% nie moge tego wykluczyc. Jestem otwarty na sugestie :)

Pozdrawiam,

Lete

Matthew, 29 Cze 2007, 13:10

>Misfit, 29 Cze 2007, 12:25

>

>lampowość to chyba dodane parzyste harmoczne a co do góry lamp to znam aplikacje co górą

>przewyższają dobre tranzystory choćby np MPM'y ;)

Właśnie nie wiem na czym dokładnie polega "lampowość", dlatego zapytałem :)

Może zamiast bufora pomógł by inwerter fazowy? On ponoć dodaje parzystych harmonicznych. Powinno być bardziej miło dla ucha :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

hmm, no lampki fajna rzecz, da się słuchać.. mają te wysycone barwy, są szybkie, po nich tranzystory to sa jakieś takie suche, matowe i bez emocji ;)

Elna silmic dobrsa jest również w tor sygnału.... napeno jakiś 100u BGN rónolegle do rezystora mógłby się sprawdzić, jak szaleć to szaleć ;)

>Matthew,

Pakowanie do bufora lampowego kondow BGN o wartosci kilkudziesieciu zl sztuka, to chyba jednak gruba przesada, heh :) Nic, zamowilem Elna Silmic - zobaczymy, jak sie spisze...

Mam jeszcze Nichicona Muse KZ, ale raczej nie "posadzam" go o lampowa barwe, wiec nawet nie bede podchodzil do niego z lutownica :)

Pozdrawiam,

Lete

W ogóle jak kondensator może mieć barwę? Może tamte noname po prostu miały inną pojemność i stąd takie zmiany... albo były padnięte...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit,

Kondensatory pomierzylem - maja zachowane pojemnosci, oba identyczne. Sa praktycznie nowe, wiec padniete tez byc nie mogly... A czy kondensatory maja barwe? Jak zwal, tak zwal... Generalnie dzwiek sie zmienia po zastosowaniu kondow roznych marek (sam tez to dobrze przecwiczylem) i chyba nie ma sensu tutaj do tego wracac - polowa tematow na forum o tym traktowala :)

Pozdrawiam,

Lete

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.