Skocz do zawartości
IGNORED

LASER KSS-271A I KSS-272A SONY ES

K.A.T.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie interesuje się sonym więc nie szukałem. Tyle krzyku że laserów brak więc dałem linka jak przypadkiem na niego wpadłem. Jesli są to tylko się cieszyć...

-KSS271A

1. zafop - 1szt

2. yogi1 - 1szt

3. lenart - 1szt

4. piotrkry - 1 szt

-KSS272A

1. zafop - 1szt

2. arekgrabowski - 1szt

3. szeryfo - 1szt(zainteresowany)

4. VISTO 1 szt

5. Marek Habas

6. annawroc - 1 szt

7. betateam7 - 1 szt

8. stach72 - 1szt

-KSS273A

1. NADik - 1szt

-KSS273B

1. zafop - 1szt

-KSS281A

1. CASKP - 1szt

2. bikoz - 1szt

3. arturos44 - 1 szt

Drodzy koledzy z tej wielkiej rozpaczy (bo rozmawiałem z prowadzącym zamówienie i klapa)

przychodzą mi do głowy różne pomysły

Zamierzam reanimować laser wymieniając jego diode

Nie bede rozłupywać mojego jeszcze działąjacego kss 272a wiec prosze o kontakt kogoś kto ma uszkodzoną sztuke i/lub już dawno temu zakupił nową

Chętnie odkupie taką padake - najlepiej niekręconą bo wszelkie zmiany w prkach mogą być skutkiem niedziałania lasera nawet po udanej próbie wymiany diody

sprawną diode najchetniej wyciagnąłbym z czegoś taniego jakiegoś kss150 a ewentualnie drogiego kss151a (to zdaniem wielu to samo co kss271a 272a itp ale bez pewnego scalaka)

Przegladajac oferty sklepów natknąłem sie na cos takiego

fajnie gdyby był to bliźniak 271a/272a ale jedynie inaczej wyglądający

Spróbowałbym nawet przerobić go do eesów ale drogi cholernie i nie chce ryzykować

Co o tym myślicie??

Ukryta Zawartość

post-16920-100006467 1198012689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tani nie jest......wiem bo kupilem na zapas do swojego nowego (leciwego) nabytku CDP X5000 - tego typu laser byl jeszcze stosowany w innym top loaderze Sony...i to wszystko co wiem.

konstrukcyjnie 151a jest faktycznie bardzo blisko 271a/272a i sadze,ze tutaj nalezaloby poszukac dawcy diody lub pomyslec o przeszczepie wspomnianego chipa.....

ja juz nawet myslalem czy nie da sie poprostu zaimplementowac innego napedu....ale to juz chyba jest awykonalne......

na pocieszenie pozostaje fakt,ze kss'y sa bardzo trwale.......

-KSS271A

1. zafop - 1szt

2. yogi1 - 1szt

3. lenart - 1szt

4. piotrkry - 1 szt

-KSS272A

1. zafop - 1szt

2. arekgrabowski - 1szt

3. szeryfo - 1szt(zainteresowany)

4. VISTO 1 szt

5. Marek Habas

6. annawroc - 1 szt

7. betateam7 - 1 szt

8. stach72 - 1szt

9. jedo - 1szt

-KSS273A

1. NADik - 1szt

-KSS273B

1. zafop - 1szt

-KSS281A

1. CASKP - 1szt

2. bikoz - 1szt

3. arturos44 - 1 s

stach72, 19 Gru 2007, 00:18

>VISTO

>Mógłbys zrobic i wkleić zdjęcia tego zapasowego kss'a?

>zależy mi na zdjeciu plytki do której wpina sie taśme

O.K - co prawda zdechl mi cyfrak - ale pozyczylem ........- od strony tasmy laser wyglada tak :

Ukryta Zawartość

post-12056-100006392 1198105364_thumb.jpg

post-12056-100006393 1198105364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Panowie,

z przykrością muszę poinformować, że moje poszukiwania jak do tej pory nie przyniosły pozytywnych rezultatów - miałem kilka obiecujących kontaktów, ale udało mi się tylko znaleźć jeden dostępny typ lasera:

- KSS-273B

Niestety, cena jest absolutnie zaporowa - USD 250 / za sztukę, i to tylko pod warunkiem, że zamówię od razu 5 szt. Oczywiście w/w koszt nie zawiera kosztów przesyłki oraz opłat celnych. Tak więc estymowany koszt loco Warszawa wyniósłby ok 600-700 zł / szt.

Co więcej firma jest z Azji i nie akceptuje płatności PayPalem czy też przelewem - tylko pochodne WesternUnion. Tak więc ryzyko jest tym większe.

Pozdr

• 2 tygodnie później...

Wygląda na to, że KSS-272A jednak jest dostępny:

Ukryta Zawartość

Poproszę o namiar na kss-273A lub B.

Ukryta Zawartość

to co robi firma Sony pozbawiając fanów możliwości cieszenia się swoimi odtwarzaczami to niezłe chamstwo... widać dzisiaj liczy się już tylko playstation... marketingowo byłoby miłym gestem zapewnic jednak dostęp do tych laserów - coś mi się zdaje że koszt ich wykonania dla takiego koncernu nie byłby zbyt wielki

ciekawe czy oprócz usilnych poszukiwań po całym globie ktoś wpadł na pomysł aby wystosować do firmy list zbiorowy

podpisany przez userów ES z różnych krajów ?

>ciekawe czy oprócz usilnych poszukiwań po całym globie ktoś wpadł na pomysł aby wystosować do firmy

>list zbiorowy

>podpisany przez userów ES z różnych krajów ?

Niezła myśl - na mój podpis możecie liczyć

Pozdrawiam

Panowie, to nic nie da.

Dla kazdej firmy liczy sie sprzedawanie nowych produktow, nikt nie bedzie sobie d.... zawracał zapewnieniem czesci zamiennych do produktu sprzed ponad 10 lat. Do kazdego produktu na rynku zaklada sie dostepnosc czesci zamiannych przez x lat. Po tym czasie nikogo on juz nie interesuje. Takie sa realia rynkowe i trzeba nauczyc sie z tym zyc. Pomijajac, ze dla takiego Sony pewnie oplacalnosc produkcji zaczyna sie od kilkuset tysiecy albo kilku milionow sztuk jakiegos produktu.

Predzej trzeba zainteresowac tym jakiegos chinczyka-kopiarza, aby zrobil klon tego lasera. jak zobaczy, ze mozna za niego wziac 10 x tyle co za ten jaki robi w tej chwili to mysle, ze moze byc zaintereowany jego wyprodukowaniem.

odpowiedni szum medialny jaki mogłąby zrobić Sony wokół przywrócenia starych laserów byłby więcej wart niż ich wyprodukowanie - firma rozreklamowałaby wizerunek producenta urządzeń długowiecznych , poządanych itd

btw - Mercedes > można zamówić dowolną część do każdego powojennego modelu... nową :) ...firma przechowuje matryce , formy i w razie potrzey jest w stanie wykonac nawet 1 sztukę

czasami PR jest cenniejszy niż marginalne w skali koncernu koszty

co do chińczyka - niezła myśl , i tak podrabiają więc dlaczego nie ? każdy z potrzebujących miałby kłopot z głowy - kupiłby z 5 laserów na zapas i tyle

a może warto zapytać firmę Sony (tylko nie żadne Sony Polska tylko centralę) czy widzą szansę na przywrócenie dostępności laserów czy też lepiej załatwić sprawę w Chinach w fabryce z logo SoMy lub SonNy ;)

Panowie, to jest celowy zabieg firmy sony. Nie chodzi o produkcję "starych" laserów, bo tak samo dzisiaj mogły by na nich bazować nowe konstrukcje, zresztą accu też stosował te napędy i wiele innych firm. Ale o fakt iż stare poczciwe klocki są nadal zbyt silną konkurencją na rynku wtórnym dla nowszych konstrukcji, a działającego takiego dziadka mało kto zamieni na nowe gówno. Chodzi po prostu o eliminację i nie ma co liczyć na to że ktoś zacznie podrabiać te lasery bo sony zaraz pozwie go do sądu. Ot cała filozofia sonego a klientów którzy niegdyś zainwestowali grubą kasę w ich topowe klocki mają teraz głęboko w dupie. Przykre ale prawdziwe.

Opteron ma po części rację...ale nie do końca...dziś sony to inny rynek czyli KD i plejstacja i oprucz serii DR czyli wzmak i SACD nic dobrego nie produkuje więc nie robi konkurencji dla swoich starych ES'ów......nie chce mi się też wierzyć w to że produkcja tego lasera była bardzo droga...nie wierzę także w lobby innych producentów audio którzy mieliby blokować produkcję....taki mój pogląd.....ktoś ma inne domniemania niech pisze...

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

ECHHH SŁABO ZNAM ANGIELSKI ..ALE FAKTEM JEST ZE WARTO BYŁO BY POPROsić dobrze znajacego angielski forumowicza aby moze podjał próbe korespondencji z firmą sony...czesto moze sie okazac ze np zwyczajem japończyków ..zbieraja zamówienia i puszczaja na nowo małe partie towaru na rynek..np mitsubishi..

STREET

"nie chce mi się też wierzyć w to że produkcja tego lasera była bardzo droga..."

Naturalnie koszt produkcji jest z pewnością niewielki, w chinach dzisiaj robi się wszystko na co tylko jest zbyt. Kraj gdzie produkuje się tańsze wersje niemal każdego napędu/lasera już dawno wyniuchał że na te drogie, bardzo poszukiwane lasery mieli by niezły zbyt w dobrej cenie. Ale z jakiegoś powodu tego nie robią.

>opteron

Chińczyki mają pełne ręce roboty, cały świat kupuje to, co oni za grosze wyprodukują. Myślę, że w przypadku drogich laserów sony sam "patent" nie gra tu żadnej roli, ani też strach jakiegoś Chińczyka o pozew złożony przez Sony. Jak na razie Chinole mają prawa autorskie i takie tam inne daleko w d... Robią wszystko na czym się da zarobić.

Robią przecież też lasery do "niższych" soniaczy. Myślę, że nikt nie dostrzegł interesu na klepaniu tego. Jeśli ma się wybór i można robić coś, co na pewno "pójdzie" i w sporych ilościach, to nikt sobie d... nie zawraca aby jakaś garstka miłośników sony z dawnych lat mogło reanimować swoje sprzęty. Nie oszukujmy się, lata robią swoje. Soniacze "z najwyższej półki" gdy były w sprzedaży masowo kupowane nie były, do tego dochodzi czas. Wiele egzemplarzy poszło już na szrot. Może i trochę ich zostało, ale pewnie nie na tyle, aby mający co klepać Chińczycy sięza to zabrali.

Piotr,

prawda jest taka, że kontaktowałem się też z Sony na całym świecie bezpośrednio lub za pośrednictwem znajomych (którzy również dobrze znają angielski), niestety ale Sony ma totalną "zlewkę" na stare klocki.

>clo2

Nie zapominaj że lasery sony pchane były także do bardziej zacniejszych cd'ków...mam tu namyśli Accuphase, Wadia, Esoteric.....Co z nimi???Denon też bazował na ich laserach.....a co do sony to wciąż jest ich w brud na serwisach aukcyjnych i zeszrotowana jest podejrzewam bardzo mała ilość....

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

>jareks

Ludzie którzy kupowali te klocki jako nowe nie zawsze mieli takie podejście. Jedni zostawiali, inni odsprzedawali a jak ktoś ma spore pieniądze to nie myśli takimi kategoriami. Nie twierdzę, że każdy nic tylko jak kupił coś innego to wywalał na śmietnik. Miałem na myśli tylko to, że w obiegu jest mimo wszystko mniejsza ilość egzemplarzy aniżeli wyprodukowano, a produkcja tak taśmowa tych modeli też nie była.

Oczywiście gdybym miał ten klocek to myślę podobnie do ciebie i także chętnie bym przyjął od ofiarodawcy nawet z padniętym laserem:).

A co do produkcji w Chinach albo mają bardziej intratne zajęcia albo nikomu do głowy nie przyszło, aby te lasery robić. Myślę , że w grę wchodzi to pierwsze ponieważ podróbki innych laserów sony "made in china" są dostępne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.