Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kable montuje sie w kolumnach i na co je wymienic???

Gość ness

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ness

(Konto usunięte)

tak myslalem maleo...jestem tego samego zdania....to dlaczego szereg ludzi podnieca sie przy odsluchu kabli dochodzacych nawet do 250zl za metr jesli we wnetrzu kolumny i tak jest szrot, wiec szczegoly i tak sa wytracane na drodze zwrotnica-glosnik ???

niezupełnie ,jesli dasz dobre kable to roznice słychac a jak zmienisz okablowanie wewnetrzne to bedzie jeszcze lepiej...

w mx3 mozesz dac rozne kable na dół i na gore roznica pewna

Gość merle

(Konto usunięte)

Poza tym niektorzy producenci uzywaja przyzwoitych drutow. Elac w lepszych modelach daje srebrnego Oehlbacha, Sonus Faber wsadza Winda VdH. Nawet w moich starych (w sensie- poprzednio uzywanych) A&H sa roznej grubosci kable na gore i dol, a generalnie jest to miedziano-srebrna (czy raczej srebrzona) plecionka a la Eagle Cable.

Gość ness

(Konto usunięte)

moze tak jest, ale mi chodzilo glownie o tanie konstrukcje do 2000zl..., jak np. Tannoy Mercury lub Avance Omega...to w takim razie co sie oplaca pchac za przewody do srodka zeby poprawic jakosc brzmienia w przypadku Tannoya??? z zewnetrznymi sobie poeksperymentuje...

Gość ness

(Konto usunięte)

chcialbym sie podzielic z wami moim problem...mianowicie czy przypadkiem nie jest tak ze kupowanie coraz to drozszych kabli glosnikowych mija sie z tym ze producenci w budzetowych konstrukcjach do 2000zl oszczedzaja na kablach wewnetrznych...mam Tannoye mx3, ktore "generalnie" graja dzwiekiem ktory mi sie podoba...oczywiscie wykonalem mase pomocniczych spraw zeby one zagraly, tzn. piach , kamloty, wytlumienie scian itp. ale chodzi mi teraz o kwestie kabli glosnikowych wewnetrznych...na co je wymienic...aby w pelni moznabylo docenic walory przewodu glosnikowego zewnetrznego... czy producenci montuja w swoich konstrukcjach podobne przewody...??? czym one sie roznia...prosze o rade???

• 33 lat później...

No ladnie.

A kiedys cala grupa malkontentow z usenetu pl.rec.audio opluwala mnie, ze mi sie cos w glowie poj........., ze wymienilem kable w kolumnach, a nie robilem nic ze zwrotnicami. Ze mi sie tylko wydaje ze cos slysze ze sie zmienilo, bo generalnie nie mialo prawa.

Wiec mam konstruktywne pytanie.

Czy wymiana samego okablowania, jakos wymaga jakiejs specjalnej ingerencji w zwrotnice ?

Bo mi sie wydaje ze zwrtonice maja dzielic pasmo, a co to ma do rzeczy, gdy kablami puscimy poprostu lepszy jakosciowo, a nie ilosciowo sygnal.

Moze ktos dolozyc swoje wnioski/doswiadczenia ?

Mam na mysli ludzi znajacych sie na mikrofaradach, omach i voltach.

Ja tylko na sluch.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Generalnie macie rację z tym ,że można dać każde kable głośnikowe do środka kolumny.Akurat w tym względzie mam spore doswiadczenia i muszę powiedziec,że nie do kńca sie to sprawdza.Z moich doświadczeń wynika ,że często drogie ,wymyślne kable głośnikowe (często grube i o skomplikowanej budowie) włożone wewnątrz kolumny nie zdją egzaminu.nie wiem dlaczego tak jest ale tak jest.Słucham,słucham (po zamontowaniu takich kabli) i jest nawet gorzej,rozkęcam kolumnę,montuję dobre ,zwykłe kable i wszystko jest ok.Nie wiem dlaczego tak jest ale ja tak zaobserwowałem.

Wyjaśnienie: przez drogie kable rozumiem kable za od 150zł za metr wzwyż,a przez dobre ,normalne rozumiem np. Cordial czy DNM Reson (i w istocie ,w zależności od aplikacji te kable w kolumnach stosuję).pozdr.

A to nie jest przypadkiem tak, że wymiana jednego elementu, w tym przypadku kabli, ma wpływ na poprawność zestrojenia całego układu elektroakustycznego jakim jest kolumna? Jak wymieniamy jeden element, to należałoby pewnie równolegle zmodyfikować parametry pozostałych. Nieznacznie, ale jednak.

producent robiacy głośniki chyba uwzględnia kable w konstrukcji? tzn. kable są elementem toru

i ich wymiana (mowa o kablach w kolumnie) może zmienić dźwięk także na gorsze ,można chociażby stracić równowagę tonalną,a w ogóle to wszelkie tuningi IMHO nie mają sensu jeśli nie lubimy brzmienia danego klocka,po tuningu też go nie polubimy niestety a poza tym tuning rozpala chęć słuchania lepszego dźwięku i często sa to zmarnowane pieniadze,myślę że dotyczy to także odtwarzaczy CD

• Redaktorzy

Brzmi to troche prawdopodobnie, ale: gdyby rzeczywiscie zwrotnica byla strojona z uwzglednieniem parametrow zastosowanego kabla, kazdy szanujacy swoja prace producent zalecalby z naciskiem konkretny (ten sam) model kabla w charakterze glosnikowego. Natomiast w rzeczywistosci pewne nieliczne firmy tak robia, ale 99% zwisa to kalafiorem. Z czego mozna ostroznie wnioskowac, ze w tych przypadkach zastosowano po prostu w miare przyzwoitej klasy kabel o parametrach nie odbiegajacych od przecietnej. I jezeli wymieni sie go na inny drut, rowniez nie posiadajacy jakichs dziwacznych charakterystyk (typu np. wielka pojemnosc), powinno byc ok.

Panowie , biedujecie ,że wymiana wewnątrz kolumn kabli często daje słabe efekty. A zastanawialiście się nad tym ile metrów kabla jest w cewkach. Nawet kilkanaście metrów i moim zdaniem trzeba wymienić w zwrotnicy cewki na lepszej jakości a następnie przewody w kolumnach.

To są dwa kroczki a razem dadzą wielki krok!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.