Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw aktywny,czy pasywny?

Serdoleyro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!Poniewaz wpis przeszedl niezauważenie postanowiłem założyć nowy temat.

Kupno gramofonu juz mam za soba,jest to Nordmende z wkladka Shure M85G.Teraz trzeba dokupic reszte zestawu.

Mam teraz dwie opcje.

Pierwsza to kupno kolumn aktywnych philips z mfb i dokupienie jakiegoś przedwzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Druga to kupno wzmacniacza,jestem nastawiony na siemensa ponizej

Ukryta Zawartość

i ewentualne dobranie do niego odpowiednich kolumn,moją uwagę zwróciły takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden z kolegow szczerze zaproponowal mi opcję pierwszą(zestaw aktywny)za co bardzo dziekuje,lecz aby cos kupic musze byc w 100% przekonany,bedac tak mało doświadczonym chciałem jeszcze zapytać Was o zdanie na temat powyzej postawiony i wypowiedzenie się na temat sprzętu ,który zaproponowałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35203-zestaw-aktywnyczy-pasywny/

Jeszcze raz wrzucam linki do tych kolumn,bo cos nie działaja te podane w pierwszym wpisie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Zdzislav, a czy nie można by uprzejmiej :), na przykład: "dj_maty, a na jakiej podstawie tak sądzisz? Z tego co wiem to właśnie na odwrót." i już :)

>> dj_maty, rzeczywiście dość (mocno) kontrowersyjne zdanie w tym przypadku :)

A co do wyboru, to rzeczywiście rozwiązanie z Philipsami da prawdopodobnie lepsiejszy dźwięk.

Zdzislav, 4 Sie 2007, 18:58

>maty nie znasz sie to nie gadaj głupot, zajmij sie didzejowaniem

Zdzislav "o mnie": ..."Chciałbym jeszcze dodac, że bardzo szanuje stare użadzenia z lat 70-80."

A może maty też jest z roczników 70-80!! Szanuj stare uRZĄdzenia ;)

Budzet to klikaset zł,gosc chce 700 od reki,a jeszcze musze dokupic pre i chcialbym wiedziec czy jest duza roznica w odsluchu pomiedzy kolumnami aktywnymi ,a pasywnymi jesli chodzi o tą klase sprzętu.Prosze o szybkie wskazowki bo aukcja dobiega konca.

Maty taki stary nie jest, jestem z lat 90. Może sie na sprzęcie audiofilskim nie znam, ale według mnie więcej przyjemności z muzyki, dadzą większe kolumny pasywane, niż małe aktywne z basem 13 cm i wzmacniaczem 20 watt. Ale może się nie znam...

Kvazar

Jeśli jesteś takim znawcą to powiedz co się kryje pod maskownicą, w opisie nie są napisane jakie są głośniki.

W opisie jest wyraźnie napisane, że wzmacniacz ma 20 watt. Czytam bardzo dokładnie opis. Może ty nie czytasz opisów.

Witam.Widze po wpisach,ze wiekszośc odpowiadajacych ludzi jest za młoda,aby docenić kolumny philipsa z systemem MFB.Jedna uwaga.Nie wiem skad facet z allegro wytrzasnął cene 'nowych' za 2000 zł jak są to kulumny produkowane do roku 1979 i wtedy kosztowały 380 $ za sztukę.Harakteryzują sie bardzo małymi zniekształceniami,własnie dzieki systemoi MFB,który koryguje sygnał na podstawie informacji ze specjalnego czujnika zamocowanego na membranie głośnika niskotonowego.Słuchałem ich jak była to nowość i nie miałem ,żadnych zastrzeżeń co do jakości dzwięku.Co do ceny na allegro, to nie wypowiadam się,zostawiam to bez komentarza.To tyle.Mam nadzieje,że nieco pomogłem.

Serdoleyro, 4 Sie 2007, 21:10

Witam jeszcze raz kolegę, nie marudz bierz te Fiplipki MFB dopóki się nie sprzedały. Widzę że aukcja zakończyła się fiaskiem poniżej 700zł.

Dla sprostowania czyjegoś wpisu bez sensu: siedzi tam spory głośnik basowy średnicy ok. 20cm i dwa wzmacniacze 20W i 40W. Cała kolumna ma wys 530 mm . To są potężne monitory.

Bas urwie ci łeb... I to bas dobrej jakości.

Nie dziwię się twoim rozterkom Serdoleyo, ale zaufaj tym którzy z niejednego pieca chleb jedli.

Nie jestem znawcą ale wcześniej poszukałem:

Ukryta Zawartość

20W to tylko sekcja wysokotonowa.

Ukryta Zawartość

O! Widzę, że artPaw wywołał mnie do tablicy podając link do forum KAiMu, gdzie założyłem wątek o MFB. :-)

Tak, muszę przyznać, że od pewnego czasu jestem fanem MFB i szczęśliwym posiadaczem dwóch zestawów opatrych na MFB. Te kolumny brzmią inaczej. Nie jest to automatycznie hi-end! Proszę tego nie rozumieć w ten sposób, ale charakter dźwięku, a szczególnie basu jest zdecydowanie odmienny niż w innych konstrukcjach.

Przy systemie aktywnym wymagana moc wzmacniacza jest znacznie niższa niż w systemie pasywnym.

Jeśli podział energii miedzy głośniki jest równy to jeden wzmacniacz musi być cztery razy mocniejszy niż dwa osobne.

> Edward:

To jak byś scharakteryzował to brzmienie w prostej artmetyce złotówkowej? Warte 700 czy nie? A tak poważnie, to czy ktoś oczekujący mocnego, żywiołowego przekazu, odpowiedniego do rocka, metalu czy free jazzu, dostanie to czego oczekuje?

kvazar,

trudno mi odpowiedzieć, bo modelu 567 po prostu nie słyszałem. Jedno jest pewne, że gość, który aktualnie próbuje takie sprzedać na Allegro za 2200 zł stanowczo przesadza.

Trzeba też pamiętać, że są to dość stare konstrukcje. Moje oba modele wymagają małego remontu i regulacji, nad jednym pracuję, drugi czeka. Do tego warto rozróżnić monitory aktywne od takich, które mają system MFB. Podejrzewam, że różnice brzmieniowe mogą być ogromne i trudno generalnie wypowiadać się o brzmieniu "zestawu aktywnego" jako takiego. To tak jak nie da się np. określić ogólnego brzmienia kolumn z bas reflexem. Bo w zależności od modelu i producenta mogą być skrajnie różne.

Z moich doświadczeń mogę wyodrębnić pewną cechę brzmieniową kolumn z MFB. Jest to niezwykła "zwartość" basu. Przepiękne jest nie to, jak on się zaczyna, ale jak nagle potrafi się SKOŃCZYĆ!. Gdy basista tłumi strunę, bas po prostu urywa się, a nie wydudnia powoli jak to w wielu głośnikach bywa. Taki efekt brzmieniowy dobrze pasuje do rocka, ale np. realność wokali jest już mocno wątpliwa.

Tak więc nie pytaj o prostą arytmetykę, spróbuj posłuchać, a sam ocenisz. I pamiętaj, że cena jest od razu ceną za wzmacniacz i kolumny, tylko musisz mieć źródło z regulowanym poziomem wyjścia!

Obecnie jest inny sprzedający - chce około 700 PLN i te mają wejścia RCA. Najbardziej martwi mnie właśnie ich wiek. Nie zamierzam nic remontować, bo się normalnie na tym nie znam, a doliczając koszt remontu u profesjonalisty to pewnie wyniesie mnie to tyle, ile mógłbym dać za np. Acoustic Energy 105, Dali 450 czy 350. Do tego kable które musiałbym dokupić - około 100 PLN. Czy warto więc bez remontu - w ciemno, bez odsłuchu, ryzykując pieniądzem, czy lepiej coś bardziej współczesnego lub starsze bierne? Może to zabawa dla kogoś kto zna się na rzeczy?

Koszt ewentualnego remontu to wielka niewiadoma, szczególnie jeśli nieszczęśliwie uszkodzony byłby głośnik. Elektronika, to pół biedy, oparta jest na tranzystorach, schematy da się zdobyć. Jest grupa zapaleńców, która może wyremontować takie głośniki łącznie ze stolarką, ale oni są... w Holandii :-) Więc dochodzą koszty transportu. Generalnie jeśli byłoby wszystko OK, to 700 zł wydaje się być nie wygórowaną ceną, ale jeśli coś jest źle to można wtopić. Trudna decyzja.

Natomiast Dali 350 znam dobrze, bo długie lata na nich słuchałem. To dobre kolumny, mają świetny, głęboki i zwarty bas. Do tego stopnia je lubiłem, że sprzedałem koledze, aby móc ich jeszcze od czasu do czasu posłuchać :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.