Skocz do zawartości
IGNORED

TDA 1540P awaria cdeka Grundig 7550-help

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniałem kondensator przy jednym z dwóch przetworników TDA 1540 P w Grundigu 7550 , niestety żle podłączyłem biegunowość konda !

Na zdjęciach zaznaczono miejsce konda na zielono ,od góry i spodu płytki !

Co prawda nie doszło do eksplozji konda ale wystąpiła awaria , cdek przestał odtwarzać muzykę w jednym z kanałów wydając przez chwilę modulowany dzwięk który po chwili zaczął się podwyższać by po chwili zniknąć całkowicie a potem cisza !

Drugi kanał po chwili też zaniknął !

Gdy wyłącze i załącze sprzęt , to samo jeden kanał gra w drugim nagle pojawia się sygnał modulowany a gdy osiągnie po paru sekundach wysoki ton wszystko zanika całkowicie !

Czasami słychać tylko jakieś zniekształcone trzaski !

Co sie stało ? Czy uszkodziłem przetwornik, a może obydwa , czy to może być wina innego elementu np.diody?

Będzie problem z serwisem stary to model i nie chcą już takich naprawiać, tym bardziej że był ruszany !

A najgorsze jest to że po wstępnych przeróbkach tuningowych naprawdę zaczął rewelacyjnie grać!!!

CZY KTOS POMOZE?!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba zasilacz padl. Zmierz napiecie w tym miejscu po kondens. Ze tez cie podkusilo zmieniac graty w tym cd. Czy ty wiesz ile takich super cd padlo pod reka zmieniacza?

Pin 6 to masa a Pin 4 - dodatnie napięcie zasilania. Polaryzację masz więc źle zaznaczoną. Być może kondensator ma zwarcie. Wywal go i sprawdź czy napięcie zasilania jet takie jak wynika z użytych stabilizatorów +5V powinno tam być.

Tak- na zdjęciach żle zaznaczyłem polaryzacje , jest odwrotna ....cholera coś mam złą karme chyba , musze pomedytować !!!

Oki sprawdzę jak pisaliście i dam znac co i jak , szkoda by cdek całkiem umarł , zaczął naprawdę super grac !!!

A tu taki błąd !!!

fotka dla niewiernych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmierzyłem napiecia na pinach 4(+) i 6(-) tda 1540 , niestety ten gdzie jest niebieski kabelek na zdjęciu ma ujemne - 5,37v ,

a na drugim tda z czerwonym kabelkiem jest dodatnie 4,06 !

W zasilaczu poszły dwa kondy 1500/16 V i drugi 1500/25v , były spuchnięte , wymieniłem ale awaria ciągle ta sama, ciągle sygnał modulowany !

Sprawdziłem diody w mostku i jest też oki !!!

Co dalej ?

A względem czego mierzyłeś, masy, pinu nr 6? Miałeś za każdym razem miernik tak samo podpięty? Bo wydaje mi się, że coś odwrotnie - niby skąd tam napięcie ujemne?!

Sprawdź więc skąd to napięcie ujemne się tam bierze, nie możesz mieć takich rozbieżności w zasilaniu. Prawidłowe jest napięcie dodatnie w tym miejscu.

OK, to zobacz jak zmienia się napięcie na tej ścieżce która je doprowadza, jest tam podane na pin 4 przez jakiś rezytor szeregowy, będzie wiadomo czy to napięcie pochodzi z zasilacza i czy on wymaga naprawy, czy też powstaje w wyniku zwarcie/ukskodzenia w układzie TDA1540.

Przydałoby się też odłączyć ten układ od zasilania i wtedy zmierzyć to napięcie, czy wróci do normy czy nie.

Zmierz ten rezystor w drugim kanale i taki sam wstaw, bo ten się spalił i ma przerwę.

Przy prawidłowej już polaryzacji kondensatora nie powinien się spalić, jeśli DAC nie jest uszkodzony (na wszelki wypadek przyda się drugi) to wtedy będzie już działać.

• 1 miesiąc później...

Panowie, moj Grundol cos zaczyna szwankowac - po wlaczeniu przez pierwsze 5-10 minut wydaje z siebie trzaski i szumy - potem jak sie wygrzeje jest OK. Ponadto po wlaczeniu nie chce mi czytac plyt - po 10 minutach wszystko wraca do normy... Czy to kondzie, zimne luty, czy co?

Zimne luty a może też kondensatory elektrolityczne do wymiany. Trzeba by obejrzeć dokładnie płytki od spodu i przelutować niektóre elementy bo mogły od naprężeń puścić połączenia.

rafko - przede wszystkim trzeba rozwiercić przelotki łączące masę "górną" z "dolną" , przełożyć kawałeczek drutu i spowrotem to zlutowć. To pierwsza przyczyna różnych anomali w tym modelu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.