Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel rcd-971 Problem Prosze o pomoc.

miiauu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z odwarzaczem Rotel rcd-971.

W lewym kanale pojawiaja sie szumy i trzaski.Miesiac temu mial czyszczony laser i podlutowane wyjscia i bylo ok.Dzisiaj cala noc byl wlaczony ale nie gral,rano po uruchomieniu trzaski znowu sie pojawily.Nie wiem czy moze trzeba wymienic laser czy codzi o cos innego.

Bede wdzieczny za kazda pomoc.

Pozdrawiam

michal

https://www.audiostereo.pl/topic/35575-rotel-rcd-971-problem-prosze-o-pomoc/

Jest to praktycznie niemożliwe, aby to powodował laser. Jeśli jeden kanał gra całkowicie dobrze, a w drugim coś się dzieje, to przyczyny należy szukać zaczynając od przetwornika cyfrowo-analogowego. Jeśli objaw pojawia się po rozgrzaniu urządzenia, to winny może być zimny lut gdzieś w torze pomiędzy przetwornikiem D/A a gniazdami wyjściowymi.

• 5 miesięcy później...

Podepnę się pod istniejący wątek dotyczący rotela RCD-971.

Rozważam zakup tego cd. Wiem już, że w razie problemów laser jest do niego tani i dostępny (KSS-213c, łatwa samodzielna wymiana). Pytanie tylko - jak ma się sprawa z samym mechanizmem? Czy ten nawet po 8 latach intensywnej eksploatacji jeszcze wiele lat posłuży?

Jeśli mogliby zamieścić swoje opinie osoby które użytkowały/użytkują tego cdeka byłbym wdzięczny.

Acha, cd niby w 100% sprawne (ale tak jest w 99% deklaracji sprzedających a potem rzeczywistość niestety znacząco się różni;)). Jeśli laser pada, to nie pada od razu. Daje wcześniej jakieś mniej uciążliwe sygnały, np skacze (ale jeszcze rzadko) na niektórych płytach. Czy jest jakaś metoda, aby w trakcie sprawdzania zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia problemów z laserem o ile te jeszcze nie występują w takim stopniu, że wszystko wiadomo jużpo pierwszym włożeniu płyty?

clo2, 12 Lut 2008, 10:11

Ja mam taką płytkę,niedbale wypaloną kilka lat temu,różne przerwy między utworami,nośnik-jakiś totalny no name,trochę na dodatek porysowana.Trawił ją co drugi mój odtwarzacz,jak tą cdek "zobaczy"-to oznacza,że jego laser przełknie już wszystko.

l'enfant sauvage

>octavarium

A poza laserem inne elementy napędu? Laser to najmniejsze piwo (tani i dostępny). Pytanie czy w tyloletnim cd jak rcd-971 mogą być jakieś luzy w mechanizmie czy raczej to nie ten wiek? (tu już gorzej z ewentualną reanimacją)

hmm...szczerze przyznam nie wiem,to wszystko zależy jak był eksploatowany,czy jakiś "amator" w nim nie grzebał.Taki sprzęt,jeśli nie ma możliwości przetestowania go w domu przez choćby tydzień to i tak jego sprawność zawsze będzie obarczona pewnym ryzykiem.Ja trafiałem poprzednio zawsze na sprawne urządzenia,teraz mam ośmioletniego meridiana i ,odpukać,hula,że aż miło.

l'enfant sauvage

Te mechanizmy, mimo że plastikowe, to pracują pod bardzo niskim obciążeniem, i naprawdę trzeba się nad nimi brutalnie znęcać żeby coś popsuć.

Już prędzej problemy pojawiały się z philipsowskimi mechanizmami w RCD970 i 975 w których jedno z kółek zębatych nie wiadomo dlaczego wykonywano z parciejącego z wiekiem plastiku w skutek czego traciły zęby. Z tego co wiem to ten gówniany rodzaj plastiku stosował wyłącznie Philips.

W moim rcd-971 taka właśnie plastikowa zębatka czasami powoduje dość groźnie brzmiący zgrzyt, pierwszy raz jak to usłyszałem to mnie zimny pot oblał, ale to tylko mechanizm szuflady więc się nie przejmuję. Sam transport jak i laser działają bez zarzutu, czytają wszystko. CD jest z 1998 roku, jestem chyba 3. właścicielem.

clo2, 12 Lut 2008, 12:19

>>octavarium

>

>A poza laserem inne elementy napędu? Laser to najmniejsze piwo (tani i dostępny). Pytanie czy w

>tyloletnim cd jak rcd-971 mogą być jakieś luzy w mechanizmie czy raczej to nie ten wiek? (tu już

>gorzej z ewentualną reanimacją)

Cały kompletny mechanizm z głowicą laserową kosztuje 25zł więc co się martwisz?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witam

Jezeli chodzi o moj egzeplarz,to tak jak napisal McGyver byla to kwestia podlutowania gniazd.Po tym zabiegu problem zniknal.

Czasem po wlozeniu plyty pojawia sie zgrzyt tak jak napisal raczer.Odtwarzacz czyta wszystkie plyty,na plytach porysowanych zdaza mu sie czasem przekoczyc,dlatego zastanawiam sie nad profilaktyczna wymiana lasera.

Pozdrawiam

>opteron i koledzy

Dziękuję za rady. Chyba się na tego rotela zdecyduję. Tak się wahałem bo z cd z "drugiej ręki" miałem nie do końca pozytywne doświadczenia;). Mam możliwość kupienia czegoś drożej jako nowe ale ... no właśnie co można lepszego jako nowe kupić od powyższego cd za ok. 1100zł i ... ile trzeba byłoby za to zapłacić? Tak i xindak tłukł mi się po głowie i jakieś inne sprzęty ale będzie pewnie znacznie drożej i niekoniecznie lepiej. Takie tam rozterki, ale nie ma co marudzić;)

>Arek_45

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapewne fajniejszy niż 971. Tylko do końca licytacji jeszcze 5 dni z hakiem. Cena się jeszcze zrobi wyższa, sprzęt w Anglii (tego 971 to mogę odebrać sam i ewentualnie sprawdzić przed zapłatą pieniędzy) a ... czy do MF E-11 do jest się sens aż tak pakować z cdekiem?

Ukryta Zawartość

991 / 991AE nie musisz szukać aż tak daleko, może najpierw sprawdź czy lokalne oferty są jeszcze aktualne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>josef

Niekoniecznie, bo to zależy też od reszty toru, jak się to razem zegra. To że jest to "pitu pitu" nie znaczy wcale, że ma być usypiająco (do tego można włączyć telewizor przed snem;)). MAm ciepły wzmak i będę możę dalej teżmyślał o cieplejszych kolumnach, więc łagodne cd mogłoby być(choć nie musiałoby oczywiście) być przysłowiowym "gwoździem do trumny";). Sprawdzę najpierw to 971. Przynajmniej blisko, jak będzie lipa to odpuszczę.

• 4 miesiące później...

Pozwólcie, że się "podepnę" pod wątek bolączek Rotela RCD-971. W moim wspomnianym przez kolegów odtwarzaczu, którego posiadam od dwóch dni zauważyłem problem ze skanowaniem płyty po wyłączeniu i ponownym włączeniu odtwarzacza. Na wyświetlaczu widnieje napis "No Disk", chociaż płyta jest wenątrz napędu. Wysunięcie szuflady i ponowne jej wsunięcie powoduje normalne "sczytanie" ścieżek utworów i czasu płyty. Żeby było jeszcze ciekawiej nie dzieje się to ze wszystkimi płytami. Płyty CD oryginalne. Czy to szwankuje laser ??? Z brzmienia cd-ka jestem bardzo zadowolony poza tym małym mankamentem. Co wy na to...

971 to wcale nie jest taki dynamit jak piszą. Co z tego, że w górnym basie i na srednicy szybki a tak jak na samym dole (w piwnicy) to rozlewa i nie ciągnie. Ja nie miałem okazji go dobrze potestować, ale kolega który go miał przez kilka miechów bardziej chwalił sobie zaholu. Oczywiście ten cd i tak wydaje się trochę ciekawszy od konkurencji w podobnej cenie:)

A co w tym dziwnego. Zhaolu jest zrobiony na bardzo dobrych, nowoczesnych kościach, i drzemie w nim spory potencjał. Jak w nim trochę podłubać i zrobi,ć analogówkę na lampach to może śmiało konkurować z cedekami po ładnych kilka tys. zł.

W sumie w Rotelu też możnaby podłubać bo PCM63 to świetne przetworniki, ale 971 to naleśnik, i nie wiem czy dałoby się tam upchnąć lampy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.