Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Denon TU-1500AE - coś nie tak?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Denon TU-1500AE to chyba najnowszy tuner Denona, a widzę, że co chwila ktoś go sprzedaje i to znacznie poniżej ceny sklepowej. Np. aktualnie w forumowych ogłoszeniach są aż 3 sztuki. Czy coś z nim jest nie tak?

https://www.audiostereo.pl/topic/35803-tuner-denon-tu-1500ae-co%C5%9B-nie-tak/

Jestem jednym z tych sprzedających. Wszystko tak z tym tunerem :)

W moim przypadku był po prostu skok wyżej - zakupiłem inny tuner. TU-1500AE nie jest złym produktem lecz po prostu można lepiej.

Nie jest to z pewnością mistrzostwo świata w świecie tunerów ale też nie jest to kompletny złom...

Pozdrawiam

Edward

Tu1500AE jest jakby tunerem nie dla audiofila. Wszystko się tam automatycznie robi... nuda panie :)

A co do jakości dzwięku to trudo o tym rozmawiać. Dzwięk tych stacji które są dobrze odbierane satysfakcjonuje mnie. Ale niestety nie wszystkie sa dobrze odbierane...

Tuner potrafi też bezsensownie migać diodami na przednim panelu kiedy automatycznie się dostraja...

Mija rok od zakupu, bez usterek. Poprzednio miałem starego Technicsa, nie widzę różnicy poza RDS. Moim zdaniem generalnie problemem jest jakość stacji radiowych, a nie tunera. Jak pisano już w innym wątku to nie jest ten sam kolor co w innych częściach serii 1500.

Ja natomiast czekam, moze jestem naiwny, na tuner 2000AE - ciekaw jestem czy pojda za przykladem Marantza, ktory swoja serie uzupelnil o takowy tuner.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kaszanka7, 30 Sie 2007, 19:11

>Ja natomiast czekam, moze jestem naiwny, na tuner 2000AE - ciekaw jestem czy pojda za przykladem

>Marantza, ktory swoja serie uzupelnil o takowy tuner.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym chcial cosi takiego, tylko ze w wykonaniu Denona - moze byc bez DABu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak dla mnie jest OK. Faktycznie popstrykać sobie nie bardzo można, ale w dzisiejszych czasach już jest nie bardzo po co. Częstotliwości są co 0,05MHz, u mnie z kablówki odbiera dobrze. Porównywałem bezpośrednio z Sony ST-S590ES i nie wychwyciłem różnicy, ani na głośnikach, ani na słuchawkach. Gra u mnie od grudnia, niemal co dziennie i wszystko OK. Niebieską diudkę zakleiłem samoprzylepną tzw. yellowpages )o wielkości diody) i jej siła jest teraz równa z czerwonymi. W powyższym Soniaczu jest mnóstwo pstryczków, których nie ma w Denonku: HiBlend, Mono-Stereo, tłumik sygnału antenowego, dwa wejścia antenowe z automatycznym wyborem i pewnie coś jeszcze. Ale jeśli jest znośny odbiór to się tego nie używa na co dzień. Trochę się człowiek pobawi i tyle. Za tą cenę polecam. Z dobrych stacji ("2", "3" w niedzielę po południu, Merkury w nocy) - gra ładnie.

Zapytałem, bo mnie to zafrapowało. Widać raczej to zbiego okoliczności. Ale ciekawostką jest to, co napisał w.luczynski, że "to nie jest ten sam kolor co w innych częściach serii 1500". Prawdę mówiąc, to wielkie niedopatrzenie tym bardziej, że nosi on oznaczenie właśnie tej serii.

Edward - wytlumaczenie jest proste seria cd+wzmak 1500+2000 jest robiona w Japonii, natomiast jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci tuner - zgadnijcie gdzie?

pozdrawiam kaszanka7

ps. byl kiedys Snajper z tym tunerem u mnie i roznica jest widoczna

chyba mówicie o kolorze srebrnym. Ja mam czarny i się nie wyróżnia. Co innego jest śmiesznego. Każdy element zestawu ma inny włącznik. Tuner ma standby lub ON (nie można całkowicie wyłączyć) - pstryczek taki elektroniczny-przekaźnik. Wzmacniacz może być wyłączony (włącznikiem powiedziałbym ręcznym) i tym samym włączony. W tryb standby można wprowadzić go tylko pilotem. CDk znowu nie ma standby (może być tylko ON lub OFF). Jak dla mnie całkowita niekonsekwencja. Ale na szczęście można się przyzwyczaić i zupełnie to nie przeszkadza. Ot, taka ciekawostka. Tuner ma niezły wyświetlacz dwuwierszowy z ruchomym tekstem. Aczkolwiek w tym Soniaczu mi się jeszcze bardziej podoba - więcej różnych "znaczków".

tak, tak. Tuner made in China. W jakiejś gazetce wyczytałem, że sekcja tunera (w tunerze), jeśli dobrze mówię, tj. ta ekranowana blachą skrzyneczka, jest jakiegoś nieznanego producenta lub NoName, nie pamiętam dokładnie. Tym niemniej działa. Z nówek może być.

No nie! :-)

Nie mówcie, że fakt iż tuner robią w sąsiednim kraju tłumaczy fakt, że kolor jest inny. Przecież Denon to firma co by nie mówić z ogromnym dorobkiem. Produkują sprzęt kilkadziesiąt lat. Powiem Wam, że gdybym dokupił sobie taki tuner mając resztę klocków, przyniósł do domu, rozpakował, postawił i zobaczył inny kolor, to zwyczajnie przewróciłbym się z wrażenia. :-) Dla mnie to jest wpadka, jaka nie ma prawa się zdarzać.

No chyba że........ czy ktoś wie czy może w Japonii nie sprzedają wersji ze spasowanym kolorem? ;-)

Edward, 30 Sie 2007, 22:59

>Nie mówcie, że fakt iż tuner robią w sąsiednim kraju tłumaczy fakt, że kolor jest inny.

Przez jakiś czas miałem PMA 1500AE i TU 1500 AE, więc się przyjrzałem. I moim zdaniem sam materiał jest taki sam. Różni się jednak sposób polerowania/szczotkowania/czy-co-tam-oni-z-tym-robią powierzchni. I stąd bierze się różnica w odcieniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.