Skocz do zawartości
IGNORED

Zamienniki 6n6, co polecacie?

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

->emesze2

Tu masz trochę informacji o całej rodzinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dodaj jeszcze 6n30p i masz komplet.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

emesze2

Masz tam 2 lampki 6n6p i prostowniczą 5u4g lub ruską 5c3s.

5U4G daje duże pole manewru. Możesz ją zastąpić taniej/drozej/drogo: 5u4gb, Mullardami gz37, czy GEC.

Pisałem o tym w wątku Piotrka Ryki.

-->emesze2

6n6 to prawdopodobnie jakiś chiński odpowiednik 6n6p. To dosyć częsta praktyka wśród lamp z tamtej części Świata. Polecam zakup 6n6p w sklepie "kt66", za niewielką dodatkową opłatą dostaniesz je pomierzone i sparowane. Ecc99 sobie odpuść, możesz spróbować jeszcze 5687, np. Tungsol'a, ale moim zdaniem i tak 6n6p jest lepsza.

Co do prostowników, sprawa nie jest taka oczywista. Różnice są bardzo subtelne i to raczej w kwestii indywidualnych gustów, a nie lepiej-gorzej. Dla mnie tak generalnie (chociaz nadal nie wiem, czy mi się nie wydaje) lampy żarzone pośrednio - GZ37, czy też GZ34 (o ile Twój układ może przyjąć parę dodatkowych voltów) są trochę delikatniejsze, mniej zadziorne w odbiorze.

pwit1

przerobiłem w moim pre wiele lamp 5u4 i różnice są duże wbrew pozorom,

ale raczej w sposobie prezentacji a nie degradacji, jak piszesz.

Inaczej bywa podana góra, średnica, zdarzyło mi się, że Raytheon budował scenę bardziej wszerz

a Sylvania i RCA wgłąb itd. Piszę to jako praktyk, zdjęcie znajdziesz w wątku Lampy mocy Piotrka Ryki...

Mullard jest ponoć przereklamowany i właśnie... mulący? Tak twierdzi znajomy, który się przesiadł na 5u4gB.

GEC i Fivre to bardziej kusząca propozycja, niestety trzeba to najpierw kupić i wpiąć by zweryfikować obiegowe opinie.

Nie próbowałem zamienników do 6n6p ale może zastosowanie np. Amperexa przynieść

dobre rezultaty. Kto wie? Może sprowadzę... BTW możesz napisać co to za sklep: kt66?

pozdrawiam

-->tungsol

Niestety nie mam takiego doświadczenia z prostownikami. Próbowałem 5U4GB RCA, 5U4G Sylvanii, dwa rodzaje ruskich 5c3s, GZ34 Mullarda, GZ34 Philipsa i jakiś no name, GZ37 Mullarda. Tak jak napisałem różnice były bardzo subtelne, na granicy percepcji, może nieco wieksze pomiędzy lampami pośrednio i bezpośrednio żarzonymi, niż poszczególnymi markami.

6n6p to bardzo dobra lampka, cieszy się dużym uznaniam także na zagranicznych forach, wielu stawia ja powyżej 5687.

Nigdy nie spotkałem się z 5687 Amperexa, to jest chyba odpwowiednik o nazwie 7119. Czy lepszy od 6n6p trudno oczywiście powiedzieć. Mnie się wydaje, ze jeżeli chcesz wprowadzić jaieś zmiany mógłbyś wypróbować 6n30p, sam byłbym ciakawy takiego eksperymentu. Prawdopodobnie musiałbyś jednak zmienić nieco rezystory a katodzie lub anodzie po przejściu z 6n6p.

pwit1

masz, masz:) Przerobiłeś w zasadzie konfitury... Subtelności? To i tak więcej niż zmiana sieciówki. Dużo zależy od układu, więc jedni wolą koniak inni brandy;) Nie zawsze ta sama lampka siądzie.

Pamiętajmy, że wiele radzieckich wynalazków jest git. 6N6P ponoć jest jednym z nich:))

pozdrawiam

• 3 lata później...

czyli nie ma zamiennika bez przeróbek? :-(

a czy ktoś się orientuje gdzie można kupić 6N6 ?

szukałem w sieci (może nieudolnie), ale nigdzie nie znalazłem, no może oprócz jednej propozycji na ebayu za ponad 52 euro za parę - ale trochę to dużo

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Np. tutaj allegro.pl/lampy-6n6p-nos-testowane-i1504861457.html ale to nie jedyna aukcja z tymi lampami.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Np. tutaj allegro.pl/lampy-6n6p-nos-testowane-i1504861457.html ale to nie jedyna aukcja z tymi lampami.

Dzięki kolego za podpowiedź, ale 6N6P nie jest bezpośrednim odpowiednikiem 6N6, niestety.

Zamiast przelutowywania kabelków można wetknąć E182CC za pośrednictwem przejściówek. Kolega takie przejściówki posiada, dziś się z nim będę widział to go poproszę o fotki.

udało się Tobie coś dowiedzieć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.