Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc to taka rozmowa o tym czy ktoś ogląda TV czy w ogóle nie ogląda, nic konstruktywnego nie wnosi, każdy lubi to co lubi, tak jak o gatunki muzyki jakiej słuchamy który lepszy który gorszy, to są gusta o których jak wiadomo, nie dyskutuję się.

Czy takie ustawienie w pomieszczeniu 19m2 jest odpowiednie? Chciałbym poprawić akustykę i muszę zrobić kilka wstępnych planów :)

Biurko niezbędne dla PC i pracy. W tymże narożniku zabudowana "rura" doprowadzająca ciepło z kominka. Zimą PC będzie mieć niezły upał. Ale i w nogi pogrzeje :)

Sprzęt audio niestety również koło kaloryfera :/ W miejscu okna, planowana roleta pod rzutnik.

Prawa ściana, normalnej grubości, ale to swego rodzaju prowizorka - przenosi hałas. Dlatego nie postawię pod nią Magnatów - mają BF z tyłu :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

masterofdeath6, 25 Lis 2009, 19:39

>tak, ale chodzi tu bardziej o stawienie TV i wprowadzana przezeń kaszana w dźwięku, a nie czy

>oglądać czy nie :)

Czytając posty, bardziej zauważalny jest sam fakt oglądania bądź nie, i czy to ogłupia, czy nie itd., nie zauważyłem żeby dyskusja szła w kierunku jaki wpływ na tafla TV na jakość dźwięku systemu stereo.

Ale to tylko moje subiektywne spostrzeżenia.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Damianus_NT, 25 Lis 2009, 19:40

Ja mam identycznie ustawione i takie same proporcje pokoju, to było najlepsze ze wszystkich ustawień.

Ale! - trzeba zwrócić uwagę na sprzęt - każde kolumny wymagają nieco innych warunków, ustawień czy też akustyki pomieszczenia. Nie koniecznie różne kolumny muszą najlepiej wypaść w akurat takim ustawieniu.

A jakie masz wymiary pokoju? Fajnie jakbyś miał tam ze 5 x 3,8

Wymiary pokoju to coś koło 3,9m x 4,65m. Nie pamiętam dokładnie. Na podłodze gruba płyta pokryta twardą, chudą wykładziną. Sufit 2,6m. Miękka tapeta, plakacik, kwiat wiszący sztuk 1 :)

Jak walnę panele, planuję jakiś dywan lub skórki jagnięce. W narożniki walnę jakieś rozpraszacze basów (piramidki etc.) + mata nachodząca lekko na boczne ściany.

Obecnie całość wygląda tak...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"walnę jakieś rozpraszacze basów (piramidki etc.) "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

te ustawie nie co masz teraz to kaszanka. Mialem podobnie. Biurko gra razem z kolumna, a lewa wali wiekszym basem z powodu ze stoi w narozniku ze scian. Ogolnie to bas sie chyba tam kotluje niemilosiernie.

?👈

Biurko nie gra, ale za to meblościanka na prawej ścianie już tak :) Dlatego mam zamiar zreorganizować pokój, np. wspomnianą meblościankę zamienić na solidną szafkę i kilka regałów, półek...

"o losie! - a było tak fajnie".. to chyba nie do mnie? :P Sprzęt gra od zakupu w ustawieniu takim jak na rysunku 2. Testowany był jeszcze w nieco większym pomieszczeniu - pokój dzienny-jadalnia, ale grało to fatalnie.

Rysunek 1 to chyba najbardziej optymalna opcja.. boję się tylko jak pobliski kaloryfer może wpłynąć na sprzęt. Wykombinuję najwyżej coś.

L3VY - ja ciebie również :)

Nie wiem czy zdanie "walnę jakieś rozpraszacze basów (piramidki etc.)" to powód by pukać się palcem w czoło... ale cóż :)

Zmierz se współczynnik rozpraszania fal basowych, czyli o długości kilkunastu metrów przez poliuretanową piramidkę o podstawie 2cm+7cm stożek i gęstości ~40kg/m3. Jak Ci wyjdzie wynik >0 to czym prędzej to opatentuj.

A gdybym napisał "jakieś rozpraszacze basu plus piramidki etc." to już by było ok? :)

Gafy mniejsze i większe strzela każdy, ale to nie powód aby zaraz wyśmiewać i pukać się palcem w czoło. Poza tym nie posiadam jeszcze takiego doświadczenia w dziedzinie audio jak starsi stażem forumowicze. Nie czepiać się proszę. Można za to doradzić lub wygłosić konstruktywną krytykę. Peace :)

"A gdybym napisał "jakieś rozpraszacze basu plus piramidki etc." to już by było ok? :)"

Teraz jest ok, bo kompletnie zmieniłeś kontekst stosowania piramidek. Ty się pomyliłeś, nie sprostowałeś potem ktoś wejdzie na as przeczyta i uzna za prawdę.

adam2948 - odpisałem na PW.

zęby zakolumnowe - ściągnięte z naszego forum - kiedyś pisałem o tym - ująć w ramki i już nie takie straszne (nawet dla żony) - na to ustrojstwo jakaś fajna tkanina - dobrze by było do zdejmowania i prania od czasu do czasu;)

Ukryta Zawartość

post-15750-100009419 1259265230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skynyrd, 26 Lis 2009, 20:53

Pięknie ! Pewnie już nie zdejmiesz tych ustrojów, ze względu na ogromny wpływ na plus. Mam rację ?

a ten budda co tak skacze z jednej na drugą ???

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

^^ Racja. Się coś tu nie zgadza :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

fajnie i niefajnie - bo trafiła się płaska ściana jako tył, ale fajnie to rozwiązane :)

mi się trafiły 2 symetryczne okna i grzejniki jako rospraszacze, zasłony i firany jako tłumiące :)

Józef - przecie to nie moje do k**wy nędzy tylko z jakiś Mcgyverowych odsłuchów - ale grasując po naszych ustrojach, gadając o tym wszystkim, widząc te szmaty i inne obciachy - te wydają mi się piękne

Mam zamiar zrobić takowe, tylko te cholerne zęby przykryję za pomocą jakiejś dziewicy-szwaczki tkaniną.

Ale żeby dobrać tkaninę...

itd

lucmaster, 26 Lis 2009, 21:38

>to zdaje się nie są ustroje Kolegi skynyrda...

PEWNIE ZE NIE MOJE

to przykład - czytajcie nie tylko oczami

skynyrd, 26 Lis 2009, 21:43

>Józef - przecie to nie moje do k**wy nędzy tylko z jakiś Mcgyverowych odsłuchów

Rozumiem, k**wa. Nie zajrzałem k**wa do opisu. k**wa.

przecie to watek o ustrojach - jak bym był w abw to Violeta i Lucmastera zabrałbym natychmiast do współpracy ;) - patrzą i widzą

chodzi o ideę - wiecie Panowie - ja nie chcę za wszelką cenę podporządkować pokoju dźwiękowi - pokój ok 11 m2, tylko dla mnie - jednk estetyka jest dla mnie ważniejsza - mogę go opierdolić zębami ćwierć wałkami itd - idziałem całą masę takich pomieszczeń (ideowych), ale nie chciałbym w nich żyć - jak skończę to wkleję zdjęcia - może nawet technologiczne ;)

nie dajmy się zwariować (jeżeli w naszym przypadku to możliwe)

jozefkania, 26 Lis 2009, 21:46

>skynyrd, 26 Lis 2009, 21:43

>

>>Józef - przecie to nie moje do k**wy nędzy tylko z jakiś Mcgyverowych odsłuchów

>

>Rozumiem, k**wa. Nie zajrzałem k**wa do opisu. k**wa.

byłem nabuzowany po rozmowach na bocznicy (k**wa)

Jozefkania - przepraszam - masz rację - dygam nóżką

i zgadzam sie z Twoimi postami, za które byłeś ciągany po glebie - chodzi o tv w środku;)

ale te forum nie należy do Gentelmanów - w każdym razie jak będziesz miał chandrę to służę PW

• Pokaż nowe odpowiedzi