Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

rafal735r, 1 Sty 2010, 23:01

>Damianus_NT, 1 Sty 2010, 18:51

>

>>Dywan będzie na 90% :)

>

>Ja tez juz cos kombinuje w stylu Shaggy. Dosc duzy i gruby. Koniecznie taki zeby szerokoscia

>obejmowal caly sprzet az poza kolumny. Na wiosne postaram sie zakupic cos takiego:

Wystarczyło by żeby pod tą aukcją dywanów napisać że jest to audiofilski ustrój HI-END i zaraz cena by poszła do500-600 zł. a tak to tylko 300zł.

Damianus, ja tam się wymądrzać nie chcę, ale na moje niefachowe oko, to w tym pokoju raczej wszystko zagra ostro - ściany masz puste, zasłon brak, w rogach pokoju pusto (takie poduszeczki nic nie dają, albo niewiele - dobrze jako ustroje wstawić np. pólki na cd wysokie, etc.), dywanu brak... To wszystko imho powoduje, że słucha sie raczej słabo. Wg wielu konstruktorów to właśnie odbicia fal w największym stopniu degradują dźwięk. |Jestem przekonany, że jeszcze się zdziwisz co potrafi Twój obecny sprzęt, jak zaadaptujesz porządnie pokój zgodnei z podstawami akustyki. Zmiana kolumn nawet w tej chwili na droższe o 5-6 tysi imho nic by nie dała poza wielkim rozczarowaniem. Popracuj nad akustyką, serio. Dobrze, że niebawem będzie dywan, zasłony, kanapa... - wtedy zacznij od nowa wycieczki z kolumnami po pokoju, bo na razie to myślę, że niewiele uzyskasz.

Co do ściany działowej to spokojnie - ja bym znowu nie przesadzał, że materiał jednej ściany degraduje dźwięk - imho ściana jako duża pow. płaska przede wszystkim odbija dźwięk, a jego pochłanianiem mają się zajmowac odpowiednie ustroje typu kanapa, dywan, poduszki, etc.

pozdro

Powrót po dłuższej przerwie...

kolumny za 5 tys. nic nie dadza , kolumny za 10 tys tez , sprobuj zmienic , pozyczyc lepszy sprzet a sie zdziwisz jak graja te Twoje kolumny , duzo wcale sprzetu nie oznacza dobrze , dzwiek mierzy sie nie iloscia sprzetu, ale jakoscia, co do kolumn ja tez mialem problemy sciagalem do domu za prawie 10 tys Proac 140 to B&w 704 czy Triangle kupilem stare bo 10-letnie kolumny B&w cdm 7se to na dzis okolo 2,5 tys(jak dla mnie zagraly lepiej te cdm 7se niz wyzej wymienione) mam pomieszczenie 20m i z MF A3.2 robia cos co mnie zadziwia, jest lepszy sprzet ale ten narazie jest ok nie narzekam , jesli masz pomieszczenie do 16m to sprobuj kolumn B&W cdm 1se podstawkowe zdziwisz sie co potrafia koszta to 1,8tys pozdrawiam

Slaw, naprawdę sądzisz, że w tym pokoju ze zdjęcia B&W i inne cuda wianki zagrają...? To jest własnie podejście ostatnio (na szczęście) coraz częściej wytykane na forum: zmiana klocków, przewalanie ich jedne po drugich, a zaniedbywanie znaczenia akustyki. Ja twierdzę, że w tym pokoju sprzęt który ma nie gra na 100% swoich możliwości, a zachęcanie go do kupowania nowych klocków w sytuacji gdy nie ma dywanu, są puste ściany, etc. to tylko naciąganie na wydatki.

Powrót po dłuższej przerwie...

nowe??? b&w cdm 1 se lub cdm 7se posluchaj ich a zapragniesz je miec zapraszam do mnie na odsluch, piszesz ze: Ja twierdzę, że w tym pokoju

>sprzęt który ma nie gra na 100% swoich możliwości.... Nie rozumiem , ja nie zachecam nikogo do kupowania , ja proponuje o posluchanie tych kolumn a sie je zapragnie .

romekjagoda: tez tak gdekalem , jak mialem podobny sprzet do Ciebie , nie chcialem uwiezyc ze lepszy sprzet gra lepiej a nie tylko jest lepszy bo drozszy , pojechalem raz do kolegii na odsluch i ze zdziwieniem zrozumialem o co chodzi ? na drugi dzien sprzet zniknal z pokoju , sprzedany: zastapil go ten co mam aktualnie . Mam kilku znajomych , ktorzy twierdza ze miedzy sprzetem na tyle / a za tyle / nie ma roznicy w dzwieku , tylko zle pomieszczenie, akustyka ...boja sie posluchac czegos co gra lepiej bo wtedy tylko stres ich czeka , a to ze ich cudenka sa gorsze , graja zle . Wiekszosc kupuje sprzet aby wygladal, byl ladny , piekny: taka amatorszczyzna :)

>Wiekszosc kupuje sprzet aby wygladal, byl ladny , piekny: taka amatorszczyzna :)

Ja myśle, że jak ktoś kupuje sprzęt np głośniki za 10kzł to oczekuje od producenta, że oprócz dzwięku zaoferuje ładny, piękny wygląd. Ktoś kto kupuje wspomniane głośniki raczej nie upycha ich miedzy książi w regale lub w kąt, gdzie nie są widoczne, tylko stoją w centrum w dobrze lub mniej dobrze zaadoptowanym pomieszceniu. Często są traktowane jak ekskluzywne mebelki przez płeć piękną np. Oczywiście to moje zdanie.

Wklejcie zdjęcia swoich "ustawień" i sprzetów. Znowu zaśmiecacie wątek.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

slaw123, 2 Sty 2010, 05:45

>nowe??? b&w cdm 1 se lub cdm 7se posluchaj ich a zapragniesz je miec zapraszam do mnie na odsluch,

>piszesz ze: Ja twierdzę, że w tym pokoju

>>sprzęt który ma nie gra na 100% swoich możliwości.... Nie rozumiem , ja nie zachecam nikogo do

>kupowania , ja proponuje o posluchanie tych kolumn a sie je zapragnie .

Bez sensu słuchać czegoś u kogoś, sprzęt ma grać u Ciebie, kierując się odsłuchem w innym pomieszczeniu może spotkać Cię wielki zawód jak przytaszczysz te "cudeńka" do własnego M,

admOSX mlody jestes i pewnie gluchy :) Twoj sprzet nigdzie nie zagra dobrze , ja koledze proponuje pozyczyc posluchac, czytaj ze zrozumieniem bo pomysle ze i slepy jestes pozdrawiam

slaw123, 2 Sty 2010, 14:56

>admOSX mlody jestes i pewnie gluchy :) Twoj sprzet nigdzie nie zagra dobrze ,

Jak ja nie lubie takiego pierdolenia bez sensu.

?👈

satan, 2 Sty 2010, 10:32

>>Wiekszosc kupuje sprzet aby wygladal, byl ladny , piekny: taka amatorszczyzna :)

>

>Ja myśle, że jak ktoś kupuje sprzęt np głośniki za 10kzł to oczekuje od producenta, że oprócz

>dzwięku zaoferuje ładny, piękny wygląd. Ktoś kto kupuje wspomniane głośniki raczej nie upycha ich

>miedzy książi w regale lub w kąt, gdzie nie są widoczne, tylko stoją w centrum w dobrze lub mniej

>dobrze zaadoptowanym pomieszceniu. Często są traktowane jak ekskluzywne mebelki przez płeć piękną

>np. Oczywiście to moje zdanie.

Zgadzam się. Nie widzę sensu wydawania dużej kasy na kolumny które są szpetne a grają, to nie lepiej zrobić sobie DIY za połowę tej ceny. Sprzęt droższy ma oprócz dźwięku na wysokim poziomie także "łechtać" Nas wizualnie.

Co do powyższego pokoju, to nie zmieniał bym sprzętu a trochę pobawił się akustyką, na ściany jakieś obrazy, na panele dywan, no i rozmieszczenie kolumn to podstawa.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dla uspokojenia nastrojów mój "kącik audio" ,zdjęcie zrobione "pod światło" na tle okna , ale ma też swój urok.Uprzedzam pytanie ,"ściana" na tle,której stoi sprzęt ma 4,40m ,odlegóść pomiedzy wewnętrznymi ściankami kolumn to 289 cm.

I jeszcze zdjęcie ,musiałem "pomniejszyć" sorry...:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawie wszystko mi się podoba w Twoim sprzęcie Audio(z zazdrością na to patrzę), poza kablami które są "za ciężkie" optycznie i pewnie w realu też trochę ważą, poza tym to choćby nie wiem jak grały, wolę te "lżejsze" optycznie.

Natomiast jeśli chodzi o pokój to kafelki mi nie przypadły do gustu, ale każdy ma inny gust :P

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dla mnie to te "kabelki" to jak gdyby Audio w krzywym zwierciadle, przerost formy nad treścią i tyle.

To moja osobista opinia.

To kable głośnikowe ,Audionova Astral Invader i Velum VX ,używane naprzemiennie.

Na razie leżą "luzem" ale jeden "odejdzie" a drugi "puszczę" w takiej specjalnej "rynince" pod progiem drzwi balkonowych.

"Prawie wszystko mi się podoba w Twoim sprzęcie Audio(z zazdrością na to patrzę), poza kablami które są "za ciężkie" optycznie i pewnie w realu też trochę ważą, poza tym to choćby nie wiem jak grały, wolę te "lżejsze" optycznie.

Natomiast jeśli chodzi o pokój to kafelki mi nie przypadły do gustu, ale każdy ma inny gust :P"

Ale na podłodze na płytkach jest dywan /audiofilski?/ ,a ściany "zapełnione" na maxa :-)

w każdym razie akustyka jest o.k.

Tadeo świetnie no i DM - Sotu na pierwszym miejscu :) miło.

czemu jedna kolumna jest mocniej dogięta do środka? fotka przekłamuje czy tak jest rzeczywiście?

• Pokaż nowe odpowiedzi