Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

blaszanych zegarków, pierzastych kogucików....... tych rzeczy mi żal a ludzi mi szkoda. Rozumiem, że też masz ławę do ciasta i herbatki:)?

Kuzma...mniam ,zacna rzecz -jak się sprawuje. U mnie numer dwa na liście życzeń , numer jeden to SME 10 ale Kuzma pociąga mnie przez swoją prostotę i swoistą elegancję.

Witam!Najprostszą jaka może być!Metodę odsłuchową :) A co byś zaproponował na 10 m2 pustej ściany,byle nie gąbki piramidka,właśnie wyrzuciłem.Mogłem zastosować np. regały,książek mam za mało,po co mi meble.Płyty trzymam w obrotowym pudełku made IKEA.To jedyne wyjście.Muszę jakoś zredukować pierwsze odbicia.Mam mocno zagięte głośniki,mniej jak 90 stopni ! To Jm Lab,inaczej nie posłuchasz,krew z uszu.Do tego siędzę od nich ok.2,2 m.Używam ich 10 lat,wiem co mówię.Wystarczą mi płyty z normalną muzyką i odsłuchy.Mój aktualny pokój opanowywałem w ok. rok4,55x3,55x2,50m(mieszkam 3 lata),po zakupie sub.Ps 10 znowu sytuacja się powtórzyła.Trochę pomogło ustawienie głośników,reszta ustroje i meble,jak sofa,fotele,doszły grube zasłony(za nimi bass trap,ale z gąbki i wykładziny)i jest dobrze.Nawiasem,uzyskałem wiele cennych porad na pw.Przymierzam się do wykonania pułapek basowych na bazie wełny mineralnej.O ile pozbyłem się fal stojących ,to jeszcze mam nieco pogrubiony bas.Porównania robię na słuchawkach,tu niestety Beyery chowają się do JmLab,które są bardziej liniowe?E tam ,liniowy dźwięk jest nieciekawy.Musi być równowaga między tłumieniem a rozpraszaniem.Można by mi zarzucić,że robię wszystko po omacku,a gdzie frajda z tego,że np.po przesunięciu głośników o 5 cm ,basówka Wojtka P. zaczyna warczeć a nie buumiić.Dzięki,panowie z firm akustycznych robią pomiary,proszę bardzo 1,5kzł.Za tą kasę,mam wszystkie badziewia które działają jak ustroje,te nowe dyfuzory i jeszcze coś skonstruuję.Kwestia czasu i nabytej wiedzy.

...Kwestia czasu i nabytej wiedzy - i efektu który chce się osiągnąć, bo bez pomiarów nie da się zrobić naprawdę dobrej adaptacji.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Moim zdaniem da się,jedyna kwestia to estetyka ustrojów.Bardziej pomocne byłyby obliczenia oraz wiedza jak np.wykonać i dostroić pułapki basowe.Robiąc eksperymenty przetłumiłem pokój,czym?Panelami z wykładziny remontowej,wyglądała nieźle(stelarzyk,na to paski wykładziny 0,5m i 0,4m).Zrobiło się zbyt liniowo,dźwięk suchy,z krótkim basem,bez życia.Obawiam się,że pomiary mają jedno ograniczenie,a mianowicie ,wstawisz coś nowego,mebel,panel TV i wszystko się zmienia,nie wspomnę o kolumnach.Korekcja będzie potrzebna na pewno.To słychać gołym uchem.

Nie lepiej wykleić cały pokój piramidkami ? :)

p.s Jeśli nie, dlaczego ? Zawsze mnie to ciakawiło, sam chciałem tak zrobić i mieć z pokoju własne studio ;)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

gumiś

Bardzo fajny przestronny pokój, ładnie prezentuje sie sprzęt. Gratulacje. Zazdroszcze zakończenia prac remontowo- wykonczeniowych :)

Korbidoczaszka - nie pytam czy fajnie gra , bo to napeno, ale czy długo dochodziłeś do oczekiwanego dźięku na poddaszu? Trzeba było kombinować? bo ze skosami to podobno nigdy nie wiadomo...

pozdrawiam

wojtas

Nie jestem fanem skosów - efekt mało przewidywalny i dużo zabawy żeby fajnie zagrało, szczególnie, że u mnie głośniki są na długiej ścianie. Na krótkiej było znacznie lepiej ale niestety jedyna dopuszczalna konfiguracja to dłuższa ściana.

ryszard rwie serce

Kuzma, wbrew pozorom, to kawał dobrej inżynierii. Na pierwszy rzut oka widać, że to konstrukcja przemyślana (np. rozwiązanie dynamicznego antyskatingu jest tak proste, że nie da się chyba już prościej tego zrobić). Gra bardzo wciągająco i łatwo ramie Stogi S zestroić z różnymi wkładkami.

Z drugiej ręki taki zestaw jak mój można kupić już za około 1000 euro.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Ktoś narzekał na brak fotek - ustrój zasadniczo się nie zmienia tylko gratów przybywa : )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23330-100003948 1274120782_thumb.jpg

post-23330-100003949 1274120782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż, Wii było prezentem komunijnym dla syna i nie da się ukryć ,że zabawa jest przednia, zakwasy gwarantowane :) W PS3 młody nie ma szans ale na Wii rozjeżdża mnie niczym walec, co mnie cieszy ... w końcu musi się ruszać. Nawet żonkę wciągnęło a jak dokupiliśmy WiiFit to ja właściwie nie mogę się do sprzętu dopchać. To taki nasz FUN ROOM ( w zamierzeniu miał to być mój pokój - he,he)się zrobił. W kwestii stojaczków to fakt są super tylko jak wczoraj ogarnąłem wszystkie walające się płyty to się okazało ,że przydałby się trzeci bo 50 cd-ków wylądowało na półkach z książkami.

Pewnie wielu popuka się po głowie, a jednak wymieniłem stare Linn Keilidh na nowe B&W 685. Naim pozostał ten sam (cd5/nac112/nap150) :O)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jesteś z nich zadowolony, grają lepiej od Linnów, to czemu nie ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czolgista778, 18 Maj 2010, 14:43

>A jesteś z nich zadowolony, grają lepiej od Linnów, to czemu nie ?

Mają plusy tam gdzie Linny miały minusy (dynamika, bliskość sceny, są bardzo angażujące), i minusy tam gdzie Linny miały plusy (koloryzują, scena jest głęboka ale wązka, gubią się w "natłoku" dzwięków). Jakbym się przesiadł z Rolls Royce'a do Ferrari. Jak narazie jazda jest ekscytująca.

Ja swego czasu przez pewien czas również miałem podpięte B&W DM602 S2 do mego zestawu. Biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości to wypadły bardzo przyzwoicie. Z sentymentu grają do dziś w zestawie sypialnianym:)

A ja swego czasu, przez bardzo krótki czas, miałem Naim Allae, czyli te, które Ty masz teraz (tak?), lecz bardzo szybko się ich pozbyłem (i niech mnie nikt nie pyta dlaczego)

skoro lecimy z naim'em w roli glownej...

Ukryta Zawartość

post-22608-100003816 1274242971_thumb.jpg

post-22608-100003817 1274242971_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Nie wiem co wy słyszycie/widzicie w tych najmach? Dziwne specyficzne granie i kombinowana funkcjonalność nastawiona na zysk firmy....

masterofdeath6, 19 Maj 2010, 09:06

ja sie tobie dziwie !?

przy Twoim lomocie jakiego sluchasz , naim jest the best !!!

chyba ze dizajn naima Ci nie podchodzi, bo slabo laczy sie z babcinymi firankami

w takim wypadku moge zrozumiec traumatyczna niechec

:))))

• Pokaż nowe odpowiedzi