Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Imacman nie krytykuje systemów, ale warunki w jakich grają. I niestety racji trochę ma:)

...pomieszczenie tez 'gra' wiec wchodzi w sklad systemu...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

...pomieszczenie tez 'gra' wiec wchodzi w sklad systemu...

Problem w tym, że nie każdy postrzega pomieszczenie jako część systemu...

A jeśli tak je postrzegamy, to chyba jasne, że pojawiają się krytyczne uwagi jeśli jedna kolumna ma do ściany 0,5m a druga ma z boku otwartą przestrzeń. To tak jakbyś słuchał na balansie przekręconym w jedną stronę i twierdził, że jest super i nie ma o czym mówić.

Poza tym Imacman daje konkretne porady i konstruktywną krytykę, podczas gdy Ty wcinasz się w wątek z personalnymi wycieczkami do Imacmana. No bo jaka płynie wartość merytoryczna z Twojego wpisu? W jaki sposób pomaga to autorowi fotek?

Edytowane przez romekjagoda

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jeżeli czytam,nie ma przesunięcia,scena jest idealnie w środku,dając wiarę,nie widzę powodu by robić zamieszanie,właściciel systemu wie najlepiej.

Poza tym Imacman daje konkretne porady i konstruktywną krytykę, podczas gdy Ty wcinasz się w wątek z personalnymi wycieczkami do Imacmana. No bo jaka płynie wartość merytoryczna z Twojego wpisu? W jaki sposób pomaga to autorowi fotek?

...czy on prosil o porade? w ktorym miejscu? ja personalnie? ja sie tylko krytykanctwa czepiam...

problem w tym ze Ty drogi Romku ,Imacman i arczi probujecie uszczesliwiac ludzi nawet jak juz sa szczesliwi...

Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

problem w tym ze Ty drogi Romku ,Imacman i arczi probujecie uszczesliwiac ludzi nawet jak juz sa szczesliwi...

Drogi fishu, od dzisiaj będę tylko piał z zachwytu w tym wątku. Faktycznie mamy dział AKUSTYKA, w którym można, a nawet należy się wypowiadać w sprawach ogólnie pojętej akustyki pomieszczeń odsłuchowych.

Drogi fishu, od dzisiaj będę tylko piał z zachwytu w tym wątku. Faktycznie mamy dział AKUSTYKA, w którym można, a nawet należy się wypowiadać w sprawach ogólnie pojętej akustyki pomieszczeń odsłuchowych.

...Deal?

To ja też pokażę moje nowe nabytki.Zrobiło się trochę bajkowo ale gra ładnie.W akustyce jeszcze dużo roboty u mnie bo dwie ściany mam prawie puste.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37860-0-32677600-1336069042_thumb.jpg

post-37860-0-48558200-1336069133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Podstawy pod kolumny łatwo sobie zamówić na alledrogo,robią pod wymiar i nawet dowolny napis mogą grawerować.Teraz trochę mi szary kolor podstawek nie pasuje,miałem kiedyś ciemne kolumny.Chodzą mi jeszcze po głowie granitowe podstawy pod sprzęt, u mnie podłoga delikatnie mówiąc do równych nie należy(wynajmuję pokój).

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Super to ująłeś :)

Ciekawe jakby Twój sprzęt zagrał w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu? Kiedyś "chorowałem" na CD Electrocompanieta :) a u Ciebie zobaczyłem cały zestaw.

Można znacznie taniej, ale trzeba zrobić to z głową.

Tylko ze wtedy z pokoju dziennego robimy nie zbyt ladny pokoj odsluchowy, a 90% uzytkownikow nie moze sobie na to pozwolic.niestety ale jak dla mnie ustroje sa poprostu brzydkie i za duzo trzeba ich wstawic zeby osiagnac oczekiwany efekt. Wiec pozostaje budowanie osobmych pomieszczen co przy mieszkaniu jest raczej ciezkie do osiagniecia. Ost robilem odsluch sprzetu w jednym z salonow audio w trojmiescie w pokoju przygotowanym do odsluchu, i mnie nie powalilo a sprzet byl na podobnym poziomie. Pokoj w prostokacie z ustrojami akust wiec powinno byc duzo lepiej!

Taki fajny wątek obrazkowy i znowu zafafluniony mądrościami, a miały być tylko ładne i ciekawe zdjęcia z opisem w proporcjach odwrotnych do ilości tekstu.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>>fish75

Jesteś taki mocny, to pokaż swój wypasiony systemik! Uwaga, system = sprzęt plus pokój :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zapytałem o adaptację miejsca prawego pierwszego odbicia,

Kolega z forum modrzew, od ktorego bralem Electrocompaniet AW 400, sam miał kolumny dynaudio confidence c2, z lewej miał okno balkonowe, a prawa strona otwarta na reszta salonu. I tez nic mu nie uciekało! Wiec bardziej czepiał bym się marmurowych podlóg, pustych pokoi, kolumn ustawionych na dłużeszej ścianie...Kończać temat- 90% użytkowników tego forum nie ma adapatcji akustycznej pokoi i tak już jest niestety.

>>fish75

Jesteś taki mocny, to pokaż swój wypasiony systemik! Uwaga, system = sprzęt plus pokój :)

...drogi mammucie schemat mojego pokoju jest zamieszczony w dziale akustyka to sobie poszukaj... jak wyglada moj zestaw moze sobie kazdy wywnioskowac z opisu bo to zadana rewelacja...( choc dla mnie wystarczajaca)

wlasnie w dziale akustyka szukalem doradztwa i dostalem - wszystkie rady jak kula w plot . Sam mam pokoj podobny pokoj jak Blady 99 i otwarta jedna strone ...przestawialem kolumny stosowalem ukrainskie kalkulatory Imacmana i co ? najlepiej jest na otwartej scianie...wiec akustyka nie jest ostateczna wyrocznia gdzie najlepiej i jak ustawic sprzet i nie zawsze warto sie stosowac ...zeby bylo malo probowalismy zastosowac zasady akustyki u mojego kumpla ktory dysponuje duzo lepszym zestawem niz moj ....z takim samym skutkiem

to tak nawiasem ze niby nie lubie Imacmana i jego swity i czepiam sie dla samego czepiania...jego doradztwo na sile nie zawsze sie sprawdza...to tyle

Panowie, może odrobinę spokojniej :). Po co te kłótnie :). Też mam kolegę co ma identyczny salon z jednej strony otwarty na resztę domostwa (kuchnia hol) i tak pewnie mają wszyscy co mieszkają w nowych domkach. Taka jest tendencja projektowania salonów teraz :). Kolega o którym wspominam kupił sobie płytkę "Amused..." wiadomego wykonawcy. U niego niestety "czary" z tej płytki nie zadziałały tak jak się spodziewał :). Kiedyś jednak spróbował i postawił kolumny tak, że otwartą przestrzeń miał za plecami. I zacytuję Wam (z pamięci) co mi wtedy napisał. Mniej więcej sens był taki: (szkoda że nie ma przeszukiwania postów w PW to bym szybko znalazł oryginalną wypowiedź)

"Teraz wiem już o co chodzi wszystkim z tą płytą."

Mimo to i tak wrócił sobie do poprzedniego ustawienia i tak słucha do dziś bo dla niego te "czary" akurat nie są najważniejsze jak na razie. Tak więc scena na pewno nie jest taka sama i ulega pewnym zmianom ale to co ma być po prostu między kolumnami, to tam będzie- mniej czy bardziej przesunięte, nie wnikam. Ale to co ma być na zewnątrz kolumny bywa, że ma wtedy głęboko w holu za jej plecami. Jednak nie wszystkie płyty są tak nagrane. Podobnie było słychać w szczecińskim sklepie, który miał głęboką wnękę/pomieszczenie za ścianą z kolumnami. Często instrumenty tam się właśnie lokowały. Daleko z tyłu w tej wnęce na zewnątrz od kolumny.

przwdęmówiąc po tych "badaniach" odsłuchowych zastanawiam się kiedy to tak naprawdę mamy prawidłową scenę. Czy jak mamy ściany w ogóle czy jak ich nie mamy :))). Ale to już problem na nie ten wątek.

Namawiałem go na ustawienie jeszcze tak aby kolumny były plecami do tej otwartej przestrzeni ale na razie nie ma na to ochoty a i kabelków bo długości brakuje. Ale ciekaw byłbym jak scena by się wtedy kreowała. Może kiedyś się skusi na sam eksperyment.

Ale tu ludzie domagają się fotek zamiast pisaniny to niech będzie i fotka niedokończonego ale jednak ustroju (sufitowego) :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

chcialbym bardzo zobaczyc na zdjeciach gdzies w dziale galeria....i sam pochwalibym sie chetnie.....moze na poczatek po zdjeciu ogolnym. "Widok na moj sprzet".....(przy fotografowaniu lampiakow prosze wylaczyc swiatlo sufitowe)......aparaty w dlon.

przedsmak tego co chialbym zobaczyc jest w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , troszke zaslaniaja ale....

Powyżej zamysł założyciela tego tematu.

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

fotografowaniu lampiakow prosze wylaczyc swiatlo sufitowe

A może być lampiak przy świecach?

Ukryta Zawartość

post-11945-0-49264400-1336240942_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Dziękuję bardzo.

ta lampka jest w salonie. Ja u sienie nie wyobrazam sobie aby w pokoju dziennym miec takie pudla z utrojami. Sorry ale jest to brzydki jak cholera.

To i ja dodam fotkę swojego całkowicie nowiutkiego systemu. Dodam, że pokój dopiero od klku dni jest mój, wymaga więc solidnej adaptacji akustycznej.

System:

1. Rega Apollo CD

2. Rega RS1

3. Rega Couple IC

4. Rega FSC Quattro głośnikowy

5. Rega - sieciówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aby w pokoju dziennym miec takie pudla z utrojami

Bo ja mieszkam w nocnym pokoju :)

Mam też 2 metrowe rury kanalizacyjne na widoku.

Edytowane przez Imacman
  • Pokaż nowe odpowiedzi