Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt że b&w grają lekko i nie mają takiej podstawy basowej w porównaniu z dynkami ale środek i góra bardziej mnie uzekla.

jeśli spodobało ci się to co pokazały S25 tylko jest problem z bass reflex to powinieneś się zainteresować Focal Diablo Utopia

Jesli masz mozliwosc posluchaj Wilson Benesch ARC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

jeśli spodobało ci się to co pokazały S25 tylko jest problem z bass reflex to powinieneś się zainteresować Focal Diablo Utopia

rozmawiałem z dystrybutorem i twierdzi że diablo to do pomieszczeń min 20m2. W moich 14 nie pokażą w pełni swoich mozliwości.

ktoś słuchał Xavian XN270?

Jesli masz mozliwosc posluchaj Wilson Benesch ARC.

Ukryta Zawartość

Jeśli już to tego modelu

Ukryta Zawartość

zresztą tam kupowałem Maćki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rozmawiałem z dystrybutorem i twierdzi że diablo to do pomieszczeń min 20m2. W moich 14 nie pokażą w pełni swoich mozliwości.

tak bo tam jest mocny i silny bas, potężna dynamika ( jak na monitory) i może dlatego taka opinia, te kolumny potrafią zagrać nawet w 30m2.

Ja bym mimo wszystko spróbował

Różnie to bywa np. takie AP Tempo25 są dedykowane też do 20m2 a są zadowoleni użytkownicy którzy mają je w 14m2

tak bo tam jest mocny i silny bas, potężna dynamika ( jak na monitory) i może dlatego taka opinia, te kolumny potrafią zagrać nawet w 30m2.

Ja bym mimo wszystko spróbował

Różnie to bywa np. takie AP Tempo25 są dedykowane też do 20m2 a są zadowoleni użytkownicy którzy mają je w 14m2

AP w ogóle mi nie podeszły, słuchałem.

Moje ucho przyzwyczaiło się do "metalowej" kopułki.

Ludzie w Trimexie chętnie mogą sprzedać diablo ale uprzedzają że to nie zagra w małym pomieszczeniu.

Widać nie wciskają na siłę, chociaż takie monitory za 37 tys pewnie nie często sprzedają.

Można też rozważyć Monitor Audio PL100. Słuchałem PL300 i grało to znakomicie. Może PL100 w małym pomieszczeniu też zagrają zjawiskowo ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ładne pomieszczenie. Pogratulować.

Widzę że "siedzisz" w akustyce a ja nie mogę opanować basu. Ciągnie się w nieskończonoooooość.

Mam do adaptacji sufit (wys. 2.3m), boczne ściany i tą za ustawionym sprzętem.

Na ścianie za sprzętem mam kamień dekoracyjny, na bocznych panele z włókna palmowo-kokosowego (żeby trochę "połamać" dźwięk)

Ściana za mną też panele kokos.

Niestety kanapa musi być przysunięta do ściany, no może ze 20cm da radę odsunąć żeby wytłumić z tyłu?

Na podłodze mam pianomat grubości 1cm i na to wykładzina na całości a do tego miękka kanapa:)

Okno jest wielkości 40x60cm na lewej, bocznej ścianie razem z drzwiami.

Wymiary pomieszczenia szer 3.75 dł 3.6 wys 2.3m

Zapakowałem na rogach pianki ale to jakiś szajs, pochłaniają raczej wysokie i średnie, niskie wchłania mi tylko podłoga i kanapa.

Będę wdzięczny za dobrą radę.

wiem że to nie dział akustyka, ale czy ktoś próbował tego ustrojstwa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

kupujesz i masz 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny. europa :)

Tylko przy umowie kupna-sprzedaży zawieraniej na odległość lub poza siedzibą firmy (np. poprzez internet). Europa :)

Mac Ci powie to samo co ja Ci powiedzialem.

Zainwestuj w te bas trapy co mowilem to bas przestanie sie ciagnac. Co doreszty to juz Ci pisalem.

Pozdrawiam

w przypadku tych kolumn to nie ma znaczenia ale była jakaś końcówka mocy accu i jakiś krell już nie pamiętam, jeśli podobało ci sie brzmienie Dynaudio S25 to w bezpośrednim porównaniu S25 zmiotą te B&W

Panowie w piątek będę szczęśliwym posiadaczem Dynaudio 25 SE.

Będę walczył z basem w pokoju jak już ustawie na firmowych standach.

Kolor mocca high gloss!

Pomiary w tym pomieszczeniu są zbędne,jest przygotowane,a to co jest potrzebne to być może małe zmiany w ustawieniu i?? wiesz co? niedżwiedzia słuch!

Krzysiek, założę się z Tobą o każde pieniądze, że zawiąże Ci oczy, abyś nie widział pomieszczenia, puszczę muzykę i zapytam, jaki jest podstawowy mod tego pomieszczenia i jak długo wybrzmiewa? Jestem pewny, że nie odpowiesz na to pytanie, no chyba, że uda Ci się trafić.

Krzysiek, założę się z Tobą o każde pieniądze, że zawiąże Ci oczy, abyś nie widział pomieszczenia, puszczę muzykę i zapytam, jaki jest podstawowy mod tego pomieszczenia i jak długo wybrzmiewa? Jestem pewny, że nie odpowiesz na to pytanie, no chyba, że uda Ci się trafić.

he he he

To i mnie trochę oświeć, co to jest MOD pomieszczenia.Pytam, bo się uczę, ale chyba za dużo wagaruję bo jeszcze wiele nie czaję, nie tylko w akustyce.Zachciało mi się na stare lata dokształcać, a przecież można tylko słuchać muzyki??Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

MOD pomieszczenia

MOD = Rezonans własny pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MOD = Rezonans własny pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Dzięki, to nie jest takie proste, bynajmiej dla mnie.

Pozd.

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość rydz

(Konto usunięte)

Hehe,Marku w ciuciubabkę bawiłem się z pół wieku temu,wyrosłem już :))

Tak poważnie,to dość trudne pomieszczenie jest u niedżwiedzia,niemal kwadrat,i ta wysokość,230cm.

Pozdrawiam wszystkich.

Krzysiek.

Edytowane przez rydz

Hehe,Marku w ciuciubabkę bawiłem się z pół wieku temu,wyrosłem już :))

Tak poważnie,to dość trudne pomieszczenie jest u niedżwiedzia,niemal kwadrat,i ta wysokość,230cm.

Pozdrawiam wszystkich.

Krzysiek.

czas przygotować legowisko, bo niedługo zima przyjdzie:)

Niedżwiedż,co się dzieje po zatkaniu bas-reflexu u Ciebie? Zmniejszałeś bazę między kolumnami? tak z 50-70 cm? moze mi się wydaje,ale mierząc od wewnętrznych ścianek kolumn obecnie ustawionych to chyba conajmniej z 250 cm jest.

Akustycznie to ja nie widzę raczej potrzeby zmian.

Już się poprawiam:)

Jak zatkałem bass reflex to niskie "skurczyły" się do wielkości orzeszków ziemnych:)

Bas już nie schodził tak nisko a buczenie zostało.

Bazy nie zmniejszałem, jest naprawdę ciasno. Rozstaw ok 250cm - dobre masz oko!

Postanowiłem że zakupię ustroje do pochłaniania basu, z dynkami 25 SE to juz nie przelewki.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bazy nie zmniejszałem, jest naprawdę ciasno. Rozstaw ok 250cm - dobre masz oko!

Dzięki :) przecież to chwila przestawić po 25 cm w stronę komody.

A nie lepiej wydzielić osobny wątek - bo robicie OT a jak znam życie to wpisów będzie jeszcze wiele.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...

Za namową kolegów z zacięciem ekologicznym postanowiłem przygarnąć parę kwiatków do pokoju, przybyło też trochę ustrojów (akustycznych) - ustawienie eksperymentalne - powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż takiej poprawy w reprodukcji muzyki. Niestety w chwili obecnej grube zasłony na okna poza zasięgiem.

Jak ma koś możliwość posłuchania w takiej lub podobnej konfiguracji, to gorąco polecam - opad szczęki gwarantowany.

P.S. Przepraszam za jakość fotografii - robione pod światło.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-98511500-1348123128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

namową kolegów z zacięciem ekologicznym postanowiłem przygarnąć parę kwiatków do pokoju, przybyło też trochę ustrojów (akustycznych) - ustawienie eksperymentalne - powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż takiej poprawy w reprodukcji muzyki. Niestety w chwili obecnej grube zasłony na okna poza zasięgiem.

Jak ma koś możliwość posłuchania w takiej lub podobnej konfiguracji, to gorąco polecam - opad szczęki gwarantowany.

wczoraj zrobiłem to samo i w kącie wylądowała roslinka. Sprzęt zyskał na przejrzystości, bo basu było trochę za duzo

powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż takiej poprawy w reprodukcji muzyki

Dla jasności dodam, że ta poprawa w moim przypadku, to dzięki dodatkowym dyfuzorom - roślinki mają "wnosić trochę ciepła" w ten kliniczny wystrój :) - zapewne też wpływają w jakiś tam sposób na akustykę pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi