Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Tal,

Masz bardzo fajny pokój, miły, przytulny i własny. Nic, tylko słuchać!

Skombinuj jakiś ustrój akustyczny do zasłonięcia TV na czas odsłuchu - to będzie ogromna poprawa.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dzięki @Ajothe 🙂 troszkę trwało zanim go takim urządziłem, ale muszę powiedzieć, że dobrze się w nim czuję 😉 

@EmilioE dzięki 🙂 i masz racje z tym TV, muszę coś ogarnąć na niego zwłaszcza, że bardzo rzadko ogólnie go włączam 😉 nie wiem po co go kupiłem... 🤔

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

@Gargan nie próbowałem ponieważ producent zaleca ustawienie głośnikami wysoko-tonowymi do środka, więc raczej nie ma sensu kombinować wbrew zaleceniom twórcy.

Akurat szerokość sceny jest bardzo dobra i muszę przyznać, że jestem jednym z tych, którzy stosują się i szanują zalecenia producentów 😉 

23 minuty temu, Gargan napisał:

To nie narzekaj, że masz "wąską scenę" 😄

Przełam się i złam zasady 😀

jak ty wpadasz na takie pomysly, ze to umieszczenie Wysokotonowca na zewnatrz albe wewnatrz decyduje o szerokosci sceny?

@xajas akurat u mnie zmienia brzmienie kolumn, więc tak - ma znaczenie w tym jak budują scenę. 

U innych może być inaczej. Ale nie zawadzi sprawdzić. 

Co do ustawienie Proaców to opinii na tym forum w klubie ProAc jest kilka. Są tacy którzy twierdzą , że najlepiej brzmią skręcone o około 5 stopni do wewnątrz inni twierdzą , że optymalnie jest takie ustawienie aby wysokotonowe "patrzyly" na wprost ramion słuchacza. Wszyscy są zgodni co do jednego. Wysokotonowe mają być po wewnętrznej stronie. Ja sam ciągle kombinuję szukając idealnego ustawienia.

Ale oni mają te kolumny czy tylko wyobrażenie o nich? 

Moje też miały najlepiej brzmieć z wysokotonowcami do środka i skierowane na słuchacza. U mnie to się nie sprawdziło. Wtedy brzmią agresywnie i "wąsko". 

Pewnie zależy od słuchacza i pomieszczenia 🙂 

1 godzinę temu, Tal napisał:

Niepotrzebnie się spinasz. Pan W. Pacuła nie jest moim guru po prostu czytając test ProAców D1, które wówczas miałem przyjemność posiadać uwzględniłem jego uwagę co do ustawienia owych monitorów i jeszcze do wczoraj miałem kolumny ustawione według jego koncepcji, ale wraz z Twoim wpisem postanowiłem skręcić oś głośników bardziej na zewnątrz i muszę przyznać, że jest lepiej. Obecnie lekko widoczne są wewnętrzne ścianki boczne kolumn. Wokal jest wyrazistszy i stabilniejszy, a efekty przestrzenne lepiej inicjowane także nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki.

Nie spinam się, może jestem uczulony na Pacułę, nic ponad to.

Grunt, że spróbowałeś to o czym pisałem, u mnie boczne (wewnetrzne) ścianki są bardziej widoczne niż tylko trochę.

Najważniejsze, że teraz wiesz o czym mówiłem.

Zatem na Twoje dziękuję odpowiem na zdrowie 😉

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

34 minuty temu, Gargan napisał:

Ale oni mają te kolumny czy tylko wyobrażenie o nich? 

Moje też miały najlepiej brzmieć z wysokotonowcami do środka i skierowane na słuchacza. U mnie to się nie sprawdziło. Wtedy brzmią agresywnie i "wąsko". 

Pewnie zależy od słuchacza i pomieszczenia 🙂 

Kolego jeśli ktoś zgłosił akces do klubu PraAca i wstawia ns forum fotki to raczej jest posiadaczem tych kolum. To , że u Ciebie te paczki najlepiej grają w takim ustawieniu nie znaczy , że tak będzie zawsze i wszędzie. 

5 minut temu, Przyslaw napisał:

Kolego jeśli ktoś zgłosił akces do klubu PraAca i wstawia ns forum fotki to raczej jest posiadaczem tych kolum. To , że u Ciebie te paczki najlepiej grają w takim ustawieniu nie znaczy , że tak będzie zawsze i wszędzie. 

@Przyslaw niestety, ale nie doczytałeś wcześniejszych wpisów, bo kolega Gargan posiada poniższe Opery 😉 

23 godziny temu, Gargan napisał:

Kolumny są równolegle do ściany za nimi. 

Są asymetryczne. Wysokotonowce są odsunięte od osi kolumny. Ustawiam je tak, żeby były na zewnątrz. Tak jak na obrazku. Wtedy bas jest lepszy, a wysokie tony mniej kłujące. Oczywiste efekty przestrzenne na plus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Concertino też Sonus zalecał gwizdkami na zewnątrz.

Z P3ESR mam luz, bo gwizdek centralnie nad midwooferem, więc tylko kwestia lekkiego skręcenia do wewnątrz.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

33 minuty temu, Przyslaw napisał:

Przede wszystkim, czy aby poprawnie.

To, że komuś się „podoba” tak, czy siak, chociaż jest to wbrew zamierzeniom producenta i właściwościom fizycznym kolumn, nie oznacza, że tak jest dobrze.

10 minut temu, il Dottore napisał:

Sonus, czy recenzent ? 😉

Jeśli producent zaleca, to z jakiegoś powodu, bo tak są strojone, producent ProAców zaleca do wewnątrz również z jakiegoś powodu.

Z kolei Pacuła wymyślił sobie jakąś teorię z doopy, a jak widać niektórzy uznali to za wyrocznię. A wyszło, jak wyszło.

16 minut temu, il Dottore napisał:

Z P3ESR mam luz, bo gwizdek centralnie nad midwooferem, więc tylko kwestia lekkiego skręcenia do wewnątrz.

No i słusznie w tym przypadku. 👍

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

onus, czy recenzent ?

Sonus - z tego co pamiętam z instrukcji. Ale to 30 lat więc mogłem zapomnieć. Ale nieeeeeeeee... pamiętam.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

>patrick
Czy ten gosc w okularach ma moze na imie Marek ? A jesli tak, to czy Ty rowniez stacjonujesz w Poznaniu ?
Lutek, ja nie mam nic do Lancastera. Nawet im, z dziesięć lat temu, zrobiłem migrację na nowy silnik.

A do Glasgow, to mógłbyś się wreszcie wybrać. Lutek, drugiego życia mieć nie będziemy.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Moje Concertino do wczoraj mialy gwizdki na zewnatrz. A dzisiaj ze wzgledu na choinke stoja na innej scianie z gwizdkami do srodka.

Ukryta Zawartość

IMG_5579.thumb.jpg.a14e5c7a5a9ad5882f79fff1ee55e97f.jpg

I co? Czy scena sie zmienila?

Nie. Pewnie jestem za gluchy na to, by to uslyszec.

Za kazdym razem szukam w tych przytaczanych instrukcjach tych „fabrycznych“ zalecen, ale jakos nie moge ich znalezc. Niedosc ze jestem gluchy, to jeszcze jestem slepy.
Starosc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
47 minut temu, xajas napisał:

Moje Concertino

😍😍😍

Widzę że nie tylko ja szanuję klasyczne konstrukcje Franco. Moje ostatnio nie grają, ale nieważne. I tak nie są na sprzedaż.

51 minut temu, xajas napisał:

Moje Concertino do wczoraj mialy gwizdki na zewnatrz. A dzisiaj ze wzgledu na choinke stoja na innej scianie z gwizdkami do srodka.

Ukryta Zawartość

IMG_5578.thumb.jpg.b422badb8fd1f548cd9523039a4e2149.jpg

IMG_5579.thumb.jpg.a14e5c7a5a9ad5882f79fff1ee55e97f.jpg

I co? Czy scena sie zmienila?

Nie. Pewnie jestem za gluchy na to, by to uslyszec.

Za kazdym razem szukam w tych przytaczanych instrukcjach tych „fabrycznych“ zalecen, ale jakos nie moge ich znalezc. Niedosc ze jestem gluchy, to jeszcze jestem slepy.
Staroscemoji848.png

Fajne standy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Dune napisał:

Fajne standy

To są oryginalne drewniane. Nawet z wyższymi modelami je widziałem.  Ja mam metalowe.

Ponoć jeżeli kolumny nie są swoim lustrzanym odbiciem np JBL L100 Classic, muszą stać skierowane na słuchacza. W innym wypadku będą różnić się brzmieniem. Tak pisał któryś z testerów AUDIO. 

.

3 godziny temu, partick napisał:

A do Glasgow, to mógłbyś się wreszcie wybrać. Lutek, drugiego życia mieć nie będziemy.

Ale Tobie byloby pewnie latwiej wpasc do mnie - zapraszam. Moj wiek i samopoczucie jest na tyle kiepskie, ze taka podroz juz nie dla mnie 😞

To są oryginalne drewniane. Nawet z wyższymi modelami je widziałem.  Ja mam metalowe.

Nie oryginalne. DIY

Ukryta Zawartość

Oryginaly maja cieniutki kamyczek

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi