Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

No to tylko pochwalić robotę

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ale Tobie byloby pewnie latwiej wpasc do mnie - zapraszam. Moj wiek i samopoczucie jest na tyle kiepskie, ze taka podroz juz nie dla mnie
1. Kto Ci powiedział, że jesteś młodszy i zdrowszy?
2. Ja w Polsce już byłem, a Ty w Szkocji?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

13 godzin temu, partick napisał:

Kto Ci powiedział,

Nikt mi nie powiedzial i nie porownywalem sie do Ciebie, lecz tylko napisalem, ze moj wiek i samopoczucie nie pozwala juz na takie podroze. A w Szkocji rzeczywiscie nie bylem - zreszta w jakimkolwiek miejscu w UK. Poza tym mieszkasz zbyt daleko na polnoc i bym przemarzal. U siebie w domu przy temp ok. 22 C - w obecnym okresie - mam na sobie trzy dlugie rekawy, a i tak, jak np. dluzej siedze sluchajac muzyki to marzne - jedynie pod koldra nie, a juz szczegolnie jak sie mocniej przytule do zony  🙂 

Edytowane przez Lutek
A w Szkocji rzeczywiscie nie bylem - zreszta w jakimkolwiek miejscu w UK. Poza tym mieszkasz zbyt daleko na polnoc i bym przemarzal. U siebie w domu przy temp ok. 22 C - w obecnym okresie - mam na sobie trzy dlugie rekawy, a i tak, jak np. dluzej siedze sluchajac muzyki to marzne

Na termostacie widzę 22,8 (piec włącza się przy 22) - siedzę sobie w bokserkach i w koszulce bez rękawów, no i w skarpetkach.

Golfsztrom daje radę.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 23.12.2024 o 13:33, Tal napisał:

Niepotrzebnie się spinasz. Pan W. Pacuła nie jest moim guru po prostu czytając test ProAców D1, które wówczas miałem przyjemność posiadać uwzględniłem jego uwagę co do ustawienia owych monitorów i jeszcze do wczoraj miałem kolumny ustawione według jego koncepcji, ale wraz z Twoim wpisem postanowiłem skręcić oś głośników bardziej na zewnątrz i muszę przyznać, że jest lepiej. Obecnie lekko widoczne są wewnętrzne ścianki boczne kolumn. Wokal jest wyrazistszy i stabilniejszy, a efekty przestrzenne lepiej inicjowane także nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki.

Owszem zdaję sobie sprawę, że w moim metrażu trudno o wierne odtworzenie sceny, ale nie przeszkadza mi to czerpać satysfakcji i przyjemności z mojego systemu audio, a sugestie i propozycje inwestycji w zestaw słuchawkowy zwyczajnie są nie dla każdego ponieważ akurat mnie tego rodzaju sprzęt za bardzo krępuje i deprymuje odbierając swobodę zarówno przeżywania muzyki jak i dosłownie fizycznego komfortu także słuchawki to tylko ewentualnie w podróży. Pełno wymiarowe HiFi zawsze było u mnie czymś atrakcyjniejszym i ciekawszym niż zestawy słuchawkowe poza tym myślę, że uzyskałem dobry kompromis pomiędzy codzienną funkcjonalnością, a przyjemnością tego hobby zważywszy, że to tylko 9m².

Kwiat na stoliku jest tymczasowo, bo jego miejsce w pokoju dziennym zajęła choinka 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

t2Z7M7J.jpeg

Ntb2r4s.jpeg

NGiqVHW.jpeg

R41sVED.jpeg

EOPYMFZ.jpeg

DlKP9AX.jpeg

UPUaskg.jpeg

Witaj 

Masz super sprzęt. Gratuluję. 

Ps. Jeśli miałbyś możliwość wypożyczenia to wypróbuj koniecznie CBT od Mega Acoustic w rogi pokoju za kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, rpm napisał:

Witaj 

Masz super sprzęt. Gratuluję. 

Ps. Jeśli miałbyś możliwość wypożyczenia to wypróbuj koniecznie CBT od Mega Acoustic w rogi pokoju za kolumnami.

Dziękuję 😊 jakiś czas trwało zanim go skompletowałem, ale to jedna z wartości tego hobby, że ciągle się rozwijamy 😉

Pomyślę o tych pułapkach CBT od Mega Acoustic ponieważ mogłoby to polepszyć ogólne wrażenia brzmieniowe. Ciekaw jestem czy w ogóle cokolwiek by zmieniły te pułapki 🤔 i ogólnie to zaciekawiłeś mnie tymi pułapkami CBT.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Tal napisał:

Dziękuję 😊 jakiś czas trwało zanim go skompletowałem, ale to jedna z wartości tego hobby, że ciągle się rozwijamy 😉

Pomyślę o tych pułapkach CBT od Mega Acoustic ponieważ mogłoby to polepszyć ogólne wrażenia brzmieniowe. Ciekaw jestem czy w ogóle cokolwiek by zmieniły te pułapki 🤔 i ogólnie to zaciekawiłeś mnie tymi pułapkami CBT.

Arek nie bierz CBT w ciemno. To jest strojona pułapka i wstawiasz ją jeśli występują problemy na tych częstotliwościach. 

25 minut temu, Kuki12325 napisał:

Arek nie bierz CBT w ciemno. To jest strojona pułapka i wstawiasz ją jeśli występują problemy na tych częstotliwościach. 

Dziękuję Ci Maciej za czujność 😉👍 w takim razie odpuszczam raczej temat, bo nie wiem na jakiej częstotliwości powinienem mieć zrobione takie pułapki.

Jak tam Twoje M2 Graphene? Jakieś zmiany ostatnio poczyniłeś w swoim systemie, czy raczej delektujesz się już tylko muzyką?

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez Tal

2 godziny temu, Tal napisał:

Dziękuję Ci Maciej za czujność 😉👍 w takim razie odpuszczam raczej temat, bo nie wiem na jakiej częstotliwości powinienem mieć zrobione takie pułapki

A nie możesz tego zmierzyć lub puścić sample pasma od załóżmy 10Hz w górę.

Jest taka płyta bodajże, bez umika i rewa też się da za pomocą spectroid, zawsze jakiś ogląd masz na sprawę. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Tal napisał:

Dziękuję Ci Maciej za czujność 😉👍 w takim razie odpuszczam raczej temat, bo nie wiem na jakiej częstotliwości powinienem mieć zrobione takie pułapki.

Jak tam Twoje M2 Graphene? Jakieś zmiany ostatnio poczyniłeś w swoim systemie, czy raczej delektujesz się już tylko muzyką?

Pozdrawiam 🙂

https://www.szynalski.com/tone-generator/

tutaj masz stronkę z generatorem tonów. Puszczaj sobie co 1 w miejscu odsłuchu. Będziesz słyszał wzbudzenia. Zacznij myślę od 30 hz czy nawet od 10hz.

wyszukaj sobie również jakiś kalkulator modów- masz regularne pomiesczenie to też już Ci coś powie. 

https://www.acoustic.ua/forms/calculator8.en.html

M2 grają. Po nowym roku będę finalizował zakup daca i mam temat zakończony 🙂  Jak coś to zaproszenie jest aktualne cały czas. Pozdrawiam 

Edytowane przez Kuki12325
16 godzin temu, partick napisał:

siedzę sobie w bokserkach i w koszulce bez rękawów

No to tylko pogratulowac tak dobrego krazenia krwi.

Dzięki Maciej za linki i wstępnie włączyłem sobie ten generator, ale na moje ucho nic mi się nie wzbudza przynajmniej ja nic nie słyszę z tym, że może źle to brzmienie interpretuję 🤔 ale nie mam żadnego dudnienia, czy buczenia.

Z chęcią bym posłuchał Twojego setu może więc uda się coś zorganizować z Rafałem w nowym roku.

Gość

(Konto usunięte)

Odzywajcie się jak coś. A daj wymiary pokoju. Długość, szerokość, wysokość. 

jak się nie wzbudza to spoko 🙂 masz święty spokój.

17 minut temu, Kuki12325 napisał:

Odzywajcie się jak coś. A daj wymiary pokoju. Długość, szerokość, wysokość. 

jak się nie wzbudza to spoko 🙂 masz święty spokój.

Wymiary pokoju to długość - 4,70 szerokość - 2,30 wysokość - 2,60 co daje około 10,5m²

Edytowane przez Tal

Co jest istotne ?
m2 , czy m3 ?

Dla czasow poglosu wazna jest kubatura (czyli m3), a dla przebiegu charakterystyki (modow) pojedyncze wymiary dlugosci, szerokosci i wysokosci (czyli m). Powierzchnia (czyli m2) jest najmniej wazna, bo niewiele mowi. Niestety na tym forum najbardziej rozpowszecnionym i „najwszniejszym“ i najbardziej uznanym parametrem jest wlasnie powierzchnia

Bez sensu.

Jak widze te czeste pytania i odpowiedz na temat „mam 40m2, czy glosnik XYZ poradzi?“ albo „w 16m2 glosniki ABC sie dusza“ to dostaje alergicznej wysypki
11 godzin temu, sir.jax napisał:

A nie możesz tego zmierzyć lub puścić sample pasma od załóżmy 10Hz w górę.

Jest taka płyta bodajże, bez umika i rewa też się da za pomocą spectroid, zawsze jakiś ogląd masz na sprawę. 

Plus do tego apka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20241225-133251.thumb.png.d6ea1e6cdf6903af1d663dc11575fb76.png

37 minut temu, xajas napisał:

Jak widze te czeste pytania i odpowiedz na temat „mam 40m2, czy glosnik XYZ poradzi?“ albo „w 16m2 glosniki ABC sie dusza“ to dostaje alergicznej wysypki emoji1787.png

Ja też, a jeszcze bardziej jak widzę odpowiedzi. 

A, napisałeś "...i odpowiedzi" :D

Tal, ale jak już masz inwestować w jakieś ustroje, to weź najpierw kup Umik za 600.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

7 godzin temu, Kuki12325 napisał:

tutaj masz stronkę z generatorem tonów. Puszczaj sobie co 1 w miejscu odsłuchu. Będziesz słyszał wzbudzenia. Zacznij myślę od 30 hz czy nawet od 10hz.

Ale rozklad modów pomieszczenia, to nie miejsce odsłuchu, jeśli miałby to zrobić "analogowo" warto, by się przemieścił w kilka miejsc i zobaczył np. na linii kolumn w narożnikach przy kolumnach , pomiędzy nimi itd. Założę się, że tam już nie będzie tak kolorowo jak w miejscu odsłuchu. 

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Ale rozklad modów pomieszczenia, to nie miejsce odsłuchu, jeśli miałby to zrobić "analogowo" warto, by się przemieścił w kilka miejsc i zobaczył np. na linii kolumn w narożnikach przy kolumnach , pomiędzy nimi itd. Założę się, że tam już nie będzie tak kolorowo jak w miejscu odsłuchu. 

Ale co w związku z tym? Liczy się to co słyszy, a nie to co w rogu.

Tak, gra całe pomieszczenie, kiedyś gadaliśmy. Ale liczy się efekt w miejscu odsłuchu. 

.

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, sir.jax napisał:

Miałem to dopisać- najpierw miejsce odsłuchu, a potem czy np. Rogi pokoju itp. Jeśli buczy w miejscu odsłuchu i w narożniku to bym z tym walczył. Narożnik zazwyczaj mają największy punkt ciśnienia 

2 minuty temu, J4Z napisał:

Ale co w związku z tym? Liczy się to co słyszy, a nie to co w rogu.

Tak, gra całe pomieszczenie, kiedyś gadaliśmy. Ale liczy się efekt w miejscu odsłuchu. 

To tak nie działa kolego.

Gdyby tak było, to pułapki basowe, basstrapy i inne ustroje stawiało by się w miejscu dsluchu, a nie tam, gdzie ich miejsce.

No cóż.... 🤦‍♀️

lol

A jak w miejscu odsłuchu nie napieprza mod a w rogu jest podbicie (na bank będzie) to będziesz z tym walczyć? Albo jak pod sufitem masz echo trzepoczące, a w miejscu odsłuchu ładny 0.3 też będziesz walczyć? 

To rozumiem: 

12 minut temu, Kuki12325 napisał:

Jeśli buczy w miejscu odsłuchu i w narożniku to bym z tym walczył. 

Choć i tak lepiej byłoby walczyć ustawieniem kolumn i miejsca odsłuchu. 

Edytowane przez J4Z

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

lol

No lol lol.

Myślałem, że po tak długim czasie wywijaniem umikiem zrozumiesz akustykę, ale jak widać kiedyś się nie pomyliłem, że nie wystarczy tylko posiadanie mikrofonu.

Przykro mi, nadal jej nie rozumiesz.

Widze ze ekspertow akustyki nam przybylo...

Byle rozumieli co robia, a nie tylko kopiowali rozwiazania kolegow...

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Widze ze ekspertow akustyki nam przybylo...

Byle rozumieli co robia, a nie tylko kopiowali rozwiazania kolegow...

To tak jak z "ekspertami" od fotografii, myślą że jak kupią aparat i wiedzą którą stroną patrzeć, żeby zrobić pstryk, czyni z nich fotografów. 😁

Co zrobisz, jak nic nie zrobisz.

40 minut temu, J4Z napisał:

Przykry jesteś. xD

Przykro, to jest czytać takie wywody jakTwoje o akustyce.

Ja przynajmniej mam ogarniętą na tyle dobrze, że od kilku lat niczego nie szukam, tylko słucham muzyki.

Zatem możesz sobie myśleć co chcesz o mnie, kalafiorem mi to wisi 😁

6 minut temu, sir.jax napisał:

kalafiorem mi to wisi 😁

Więc jest nas dwóch. Pozdro ekspercie z dobrze ogarniętą akustyką. xD

.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, sir.jax napisał:

To tak jak z "ekspertami" od fotografii, myślą że jak kupią aparat i wiedzą którą stroną patrzeć, żeby zrobić pstryk, czyni z nich fotografów. 😁

Co zrobisz, jak nic nie zrobisz.

Przykro, to jest czytać takie wywody jakTwoje o akustyce.

Ja przynajmniej mam ogarniętą na tyle dobrze, że od kilku lat niczego nie szukam, tylko słucham muzyki.

Zatem możesz sobie myśleć co chcesz o mnie, kalafiorem mi to wisi 😁

Ja u siebie miałem tak, że w miejscu odsłuchu dudniło mi 65 hz, ta sama częstotliwość wzbudzała się w jednym z narożników ( mam nieregularne pomieszczenie). W tym narożniku zbudowałem pułapki membranowe i się uspokoiło. 

mam też mod na 37 hz. W narożniku jak postawię rezonator tak nastrojony to działa idealnie. Spada czas pogłosu, spl oczywiście pomiar w miejscu odsłuchu. W muzyce również słychać tą zmianę. Tak jak piszesz rezonator stawiam w narożniku, a nie w miejscu odsłuchu. Stawiając go w miejscu odsłuchu- nie działa. 

Jak zrobiłem pierwszy rezonator ściągnął mi dużo spl. w bardzo wąskim paśmie i wydawało się ok. Jednak patrząc na czas pogłosu za głowę się chwytałem. Strasznie szedł w górę. Okazało się, że miał za dużą dobroć. Dołożenie wełny powodowało, że na spl. Działał troszkę słabiej, ale niwelował tez czas pogłosu co było mega porządane. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, J4Z napisał:

Choć i tak lepiej byłoby walczyć ustawieniem kolumn i miejsca odsłuchu. 

Nie wszytsko idzie załatwić samym ustawieniem (można dużo ugrać ), ale przesuwając miejsce odsłuchu możesz zniwelować jeden problem, i zarazem napotkać na następny. Głupie otarcie i zamknięcie drzwi również ma spory wpływ. Kiedyś byłem bliski wyjebania umika za okno. Pomiary robiłem raz z otwartymi drzwiami, raz z zamkniętymi. Różne rzeczy wychodziły i się dziwiłem dlaczego, a to już nie były te same warunki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi