Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

No to tylko pogratulowac tak dobrego krazenia krwi.
Gorzej z gnatami, bez przeciwbólowych nie da się funkcjonować.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

3 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Nie wyobrażam sobie jak ładniej zakryć tego typu ustrojstwa. Tutaj jakieś testowe pudełka, które budowałem. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tymi lamelami to nie przykrywa tych otworów tego rezonatora płytowego?.I czy jego skuteczność działania jest inna niż samego ,a razem połączonych...?

Ukryta Zawartość

21 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Tymi lamelami to nie przykrywa tych otworów tego rezonatora płytowego?.I czy jego skuteczność działania jest inna niż samego ,a razem połączonych...?

czy te otwory to rezonator plytowy?

4 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Nie wyobrażam sobie jak ładniej zakryć tego typu ustrojstwa. Tutaj jakieś testowe pudełka, które budowałem. 

Ukryta Zawartość

Artnovion uzywa ciekawego rozwiazania w serii do kina domowego. Front/pokrycie panela z materialu kupujesz niezaleznie od panela zabudowanego za tym pokryciem. A ten panel moze byc absorberem, dyfuzoren, basstrapem,...

Ukryta Zawartość

slider-3518351e4402499ca99de04e3e8729420

valley-sec-3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)

To było do testów- finalnie nie używam rezonatorów otworowych, mam płytowe. Artnovion znam, jednak cena w stosunku  do moich jest naprawdę wysoka. Zresztą fajnie było zrobić coś samodzielnie + nabyć jakieś doświadczenia. Na tym chciałbym już zakończyć. 

11 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Tu jest ze tak powiem, moj oryginalny pokoj, na ktorym wzorowalo sie nawet kilka osob spoza forum🤭

Ukryta Zawartość

Fajnie to wygląda. Co to są za panele na ścianie z telewizorem? Jestem właśnie na etapie adaptacji takiej ściany a ta wygląda świetnie. Jak znajdziesz chwilę to napisz coś na ten temat 🙂 Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jareqw
Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Jak te twoje płytowe są przysłonięte tymi lamelami to marny efekt.

Ok. W takim razie Artnovion również nie powinny działać. Lamele nie dotykają tych paneli. 

IMG_8039.png

Edytowane przez Kuki12325
12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Tu jest ze tak powiem, moj oryginalny pokoj, na ktorym wzorowalo sie nawet kilka osob spoza forum🤭

Ukryta Zawartość

Ładna ścianka.  Dużo daje taka aranżacja? Możesz to po krotce opisać?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Jareqw napisał:

Fajnie to wygląda. Co to są za panele na ścianie z telewizorem? Jestem właśnie na etapie adaptacji takiej ściany a ta wygląda świetnie. Jak znajdziesz chwilę to napisz coś na ten temat 🙂 Pozdrawiam

Zwykle odlewy z gipsu. Wylacznie walory estetyczne 😉

1 godzinę temu, aryman napisał:

Ładna ścianka.  Dużo daje taka aranżacja? Możesz to po krotce opisać?

Za tymi lamelami jest 10cm welny akustycznej i 5cm pustki. 

Adaptacja mojego pokoju to LEDE - live end dead end. Poczytaj o tym. 

To bardzo duzo daje w takich salonach gdzie nie mizna dowolnie pakowac absorberow itp. Za takimi lamelami na podkonstrukcji mozna duzo schowac, a nadal bedzie dzialac. Tak tez uczynil jeden z kolegow wzorujac sie na moim pomyśle. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Wczoraj obejrzałem z dwa filmiki na YT na temat akustyki. Ja bym dał drugiego kwiatka po drugiej stronie.

Na środek jak tv nie oglądane przesuwną kotarę, mocno z falowaną w dwóch kolorach.

Ale i tak jest świetnie.

Edytowane przez obcymars
3 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Ok. W takim razie Artnovion również nie powinny działać. Lamele nie dotykają tych paneli. 

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wyjaśnienie  jak to jest rozwiązane, bo nie mogłem tego zrozumieć .Tak teraz w ten sposób ma prawo działać, możliwe że bez żadnych niepotrzebnych strat.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Gdbym przykręcił np lamele do tych membran to ich ciężar by się zmienił, a co za tym idzie strojenie. 

Artnovion fajnie to rozwiązał-za pomocą obciążników, płytek zmienia strojenie q zależności od potrzeb. Rewelacja. 

17 minut temu, obcymars napisał:

Wczoraj obejrzałem z dwa filmiki na YT na temat akustyki. Ja bym dał drugiego kwiatka po drugiej stronie.

Na środek jak tv nie oglądane przesuwną kotarę, mocno z falowaną w dwóch kolorach.

W zamian tych odlewów gipsowych, cienkie deski ....

Ale przecież możesz tak u siebie zrobić nic nie stoi na przeszkodzie 

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Co daje akustycznie 5 cm pustki?

Z tego co pamietam to powoduje ze ustroj dziala jak 15cm a nie 10cm welny, a nawet chyba lepiej i rowniej pochlania. Jakos tak 😉

4 godziny temu, obcymars napisał:

Ja bym dał drugiego kwiatka po drugiej stronie.

Akustycznie nic to nie zmienia, moja żona nie lubi symetrii 😁, a dzisiaj z prawej strony jest choinka.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

P.s. jak robicie pomiary to celujecie Umikiem pomiędzy kolumny czy w sufit?

miedzy kolumny na wysokosc ucha

4 godziny temu, obcymars napisał:

Hehe, moja Pani miala inna wizje i musialem to uszanowac 😉

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, lamario napisał:

Ale przecież możesz tak u siebie zrobić nic nie stoi na przeszkodzie 

Mogę, tak napisałem w lekkim tonie co bym zmienił jak ja, to widzę... 

Przepraszam, że cię to uraziło :))

Mikelas76 wiem rozumiem i szanuje jest fajnie.

Edytowane przez obcymars
Co daje akustycznie 5 cm pustki?

Zwieksza odleglosc warstwy welny od sciany.
Najwieksze pochlnianie (przez tarcie molekulow poruszajacych sie w welnie) nastepuje tam, gdzie molekuly maja najwieksza predkosc. A to jest 1/4 dlugosci fali od sciany. Teraz mozesz policzyc, dla ktorej czestotliwosci to pchlanianie bedzie najwieksze.
Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

Nie 5cm z pustką tylko się zbliży do 10cm bez pustki.

IMG_8053.jpeg

IMG_8054.jpeg

2 godziny temu, xajas napisał:

Super porownanie. Podaj link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Święta święta i po świętach, wreszcie można spokojnie posłuchać prezentu od gwiazdora 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, pro rider napisał:

Święta święta i po świętach, wreszcie można spokojnie posłuchać prezentu od gwiazdora 😉

Ukryta Zawartość

Piękny prezent 😎.Gratki . Napisz w jakim metrażu masz te Jaspery i który Hegel je napędza. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi