Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tal napisał:

Ponieważ to obudowa zamknięta to jest fajnie wykonturowany i szybki

Obudowa zamknięta to sposób na dobry bas. Jest go mniej ale za to wysokiej jakości.

Jeszcze ew. linia transmisyjna. Z BR już nie tak dobrze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z suba lub nie są fajne, a jeśli ktoś szuka monitorów do 9-12m² to są idealne 😜

22 godziny temu, Mikolaj1212 napisał:

Ja tak mam właśnie z d48 ProAc ale niestety sprawdziłem i za duże na moje pomieszczenie i kotłowały się 😞 

Jeśli można wiedzieć jaki masz metraż pomieszczenia?

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 12.03.2025 o 19:34, krolewicz napisał:

W tych atc to niewiele się dzieje poniżej 100hz, więc z tym basem to chyba z suba 😉

Bas zaczyna się od 200Hz w dół. I od tego też poziomu człowiek przestaje lokalizować źródło dźwięku.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bas zaczyna się od 200Hz w dół. I od tego też poziomu człowiek przestaje lokalizować źródło dźwięku.
Ależ oczywiście

8e6af81b6bdf6ee5193d54a887afeac8.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 15.03.2025 o 21:57, il Dottore napisał:

Nie wiesz co dzwoni i w którym kościele, ktoś coś kiedyś marketingowo pierdnął w temacie dostawiania subów do małych kolumn co by zamiast dwóch wcisnąć tańszego? i mniej kłopotliwego w strojeniu jednego i wszyscy za nim powtarzają jak mantrę.

A w sumie pierdnął że  od 150Hz i to był koniec lat 70" ubiegłego wieku jak się dopiero w demoludach rozwijało Hi Fi

Sprostowując pierdnięcie to każdy ton ma swoją pierwszą ,drugą  trzecią harmoniczną itd... i generując np. sinus 50Hz masz generowaną również pierwszą harmoniczną na 100Hz, drugą na 150, trzecią na 200Hz ta ostatnia jest jeszcze słyszana wyraźnie!

Za tym nawet kierunkowość 50Hz ucho może zlokalizować w postaci śladu po dźwięku podstawowego objawiającego się jako harmoniczne

Przypomnę że duży kocioł w orkiestrze to 80Hz plus 1,2,3,...harmoniczne i spokojnie z zamkniętymi oczami usłyszysz z którego miejsca było p...cie

To tyle na temat marketingowego p...

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 15.03.2025 o 15:15, Tal napisał:

😁

Jak chcesz bas dobrze na telu nagrać to odjedź od systemu  do punktu w którym słuchasz

Jak by mieć po pięć takich kolumienek na kanał to i suba by nie trzeba było 😉

Słychać że kolumienki mają potencjał a z bardziej zamordystycznym wzmakiem  typu Krell, etc te kolumienki by wyładniały nawet jako jedna para bez suba i z tym ostatnim bym pokombinował

Miał byś  dokładną a nie rozmytą z subem scenę i ogień na basie

Jak by wbrew sobie musiał zostać z subem to musiał byś wyżej dać elektronikę a suba pod nią w takiej samej odległości od sweet spotu co co kolumny co by to sensownie grało w domenie czasowej!(time coherence) 

Z kina domowego nici wtedy-poza tym ten ekran psuje akustykę jakiś bardzo gruby i ciężki koc na czas odsłuchów bym dał na niego i od razu za niewielkie środki poczujesz poprawę dżwięku

p.s. dla niesłyszących; Fizyka tego nie neguje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 15.03.2025 o 21:57, il Dottore napisał:

Zanim się powieli takie hipotezy, proponuję przetestować na własnej skórze:

1. Podłączamy jakiś dobry DAC i wzmacniacz (najlepiej D klasowy) o przyzwoitych parametrach THD (żadne lampy w torze) oraz dobre słuchawki.

2. Uruchamiamy sobie generator tonów, np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   i suwakiem balansu kanałów LP przesuwamy aby grała tylko jedna słuchawka (albo odłączamy od jednej kabel). Następnie suwakiem wyboru emitowanego tonu od tych 200Hz (będzie wyraźnie słyszalny w jednej słuchawce - lokalizacja 100%) zjeżdżamy powoli w dół w stronę 20Hz  i obserwujemy moment, kiedy nie będziemy w stanie stwierdzić, czy ton jest emitowany przez lewą czy prawą słuchawkę - to będzie moment, kiedy człowiek przestaje lokalizować źródło dźwięku. Eksperyment będzie tym dokładniejszy im lepszy sprzęt pod kątem zniekształceń użyjemy.

Na koniec chętnie bym poznał wynik kolegi ćwiczenia i się dowiedział, przy jakim tonie kolega przestał lokalizować źródło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
40 minut temu, pit80 napisał:

1. Podłączamy jakiś dobry DAC i wzmacniacz (najlepiej D klasowy) o przyzwoitych parametrach THD (żadne lampy w torze) oraz dobre słuchawki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   i suwakiem balansu kanałów LP przesuwamy aby grała tylko jedna słuchawka (albo odłączamy od jednej kabel). Następnie suwakiem wyboru emitowanego tonu od tych 200Hz (będzie wyraźnie słyszalny w jednej słuchawce - lokalizacja 100%) zjeżdżamy powoli w dół w stronę 20Hz  i obserwujemy moment, kiedy nie będziemy w stanie stwierdzić, czy ton jest emitowany przez lewą czy prawą słuchawkę - to będzie moment, kiedy człowiek przestaje lokalizować źródło dźwięku. Eksperyment będzie tym dokładniejszy im lepszy sprzęt pod kątem zniekształceń użyjemy.

Na koniec chętnie bym poznał wynik kolegi ćwiczenia i się dowiedział, przy jakim tonie kolega przestał lokalizować źródło.

Zwyczajnie pomylił się o jedno "0" 😋

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, pit80 napisał:

Ukryta Zawartość

COOOOOOOOOOOOOOOOOO?

Przecież to bez sensu. Jeśli czynna jest tylko 1 słuchawka i sygnał dochodzi tylko do 1 ucha to niby jak mam lokalizować dźwięk w przestrzeni??? Do słyszenia przestrzennego potrzebujesz P i L ucha. Wtedy i tylko wtedy ma to sens. Gdy masz czynne tylko 1 ucho to o słyszeniu przestrzennym po prostu nie ma mowy.

"W przypadku częstotliwości poniżej 800 Hz wymiary głowy (odległość między uszami 22 cm, co odpowiada opóźnieniu między-usznemu wynoszącemu 64 ms) są mniejsze niż połowa długości fali fal dźwiękowych. Tak więc układ słuchowy potrafi określić opóźnienia fazowe między uszami. Międzyuszne poziomy głośności są bardzo niskie w tym zakresie częstotliwości, (szczególnie poniżej około 200 Hz) więc precyzyjna ocena kierunku na tej podstawie jest prawie niemożliwa. Gdy częstotliwość spada poniżej 80 Hz, nie da się w ogóle ocenić kierunku źródła dźwięku"

zakresy_dzialania_systemow_slyszenia_prz

Ukryta Zawartość

Przyszły nowe kabelki! 🙂 Japoński digi-coax od Oyaide oraz wypasiony chiński zasilający. 

Będą eksperymenty i porównania! Który digi-coax lepszy? Chiński za 39€ czy japoński za 30 funtów? Właściwie ten chiński od Audio-gd to też japoński bo to kabel Canare tylko konfekcjonowany przez Audio-gd. Końcówki są zarabiane bez lutowania! 🙂 

kable1.jpg

kable2.jpg

kable.jpg

kable3.jpg

Edytowane przez il Dottore

Przyszły nowe kabelki!  Japoński digi-coax od Oyaide oraz wypasiony chiński zasilający. 
Będą eksperymenty i porównania! Który digi-coax lepszy? Chiński za 39€ czy japoński za 30 funtów? Właściwie ten chiński od Audio-gd to też japoński bo to kabel Canare tylko konfekcjonowany przez Audio-gd. Końcówki są zarabiane bez lutowania!  
kable1.jpg
kable2.jpg
kable.jpg
kable3.jpg
Uuuu, rachunki za prąd będą tak grube jak te kable.

@il Dottore a ty słuchasz w Anglii?

Pytam bo ta wtyczka od kabla zasilającego to nie standart EU.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Emigracja.

A kabel to samo co każdy inny chińczyk. 

Tak samo gruby i ciężki,  sztywny i paskudny.

Z napisem haj end 😁😁😁

Zupełnie jak mój ATA.

Co nikogo nie powinno dziwić. 

China diskopolo z alli.

W dniu 17.03.2025 o 18:50, il Dottore napisał:

Przecież to bez sensu. Jeśli czynna jest tylko 1 słuchawka i sygnał dochodzi tylko do 1 ucha to niby jak mam lokalizować dźwięk w przestrzeni??? Do słyszenia przestrzennego potrzebujesz P i L ucha. Wtedy i tylko wtedy ma to sens. Gdy masz czynne tylko 1 ucho to o słyszeniu przestrzennym po prostu nie ma mowy.

Nie zrozumiałeś istoty testu.
Drugiego ucha Tobie nikt przecież nie wyłącza, ono jest aktywne tak samo jak drugie, zatem organizm pozostaje w pełnej gotowości do lokalizowania źródła.
Dźwięk będzie emitowany w konkretnym, wiadomym słuchaczowi miejscu w przestrzeni (tuż przy jednym uchu w jednej ze słuchawek).
Jeśli przy określonej częstotliwości dojdzie do utraty zdolności lokalizacji źródła, będziesz miał wrażenie, że dźwięk dobiega z obu słuchawek, mimo że będziesz miał świadomość, iż aktywna jest tylko jedna słuchawka - to taka "magiczna" sztuczka wykorzystująca właśnie efekt utraty zdolności lokalizacji źródła dźwięku. Ten test to taki papierek lakmusowy na ten efekt.

Z obrazkiem, który załączyłeś można orientacyjnie się zgodzić i utrata zdolności lokalizacji zachodzi w okolicach 80Hz (a nie 200).
Zaproponowany przeze mnie test przy okazji weryfikuje jakość toru audio pod kątem zniekształceń jak i samego generatora funkcyjnego. Im dalej od 80Hz w dół ktoś będzie w stanie lokalizować źródło jako jedną ze słuchawek, tym więcej system generuje zniekształceń.

Edytowane przez pit80

Mam pytanie gdzie prawidłowo montuje się rozpraszacze qrd 1D?.Czy są jakieś żrodla sprawdzone, gdzieś co można poczytać na ten temat?. Pozdrawiam i przepraszam za wtrącanie się nie na temat. 

25 minut temu, Tal napisał:

Wreszcie są całe i zdrowe 😃 brzmienie... no cóż jak to u Xaviana, barwne, plastyczne, naturalne i do bólu czarujące. Powiem wam chłopaki, że się nie zawiodłem 🙂 Jednak Xavian to klasa sama w sobie robiący małe dzieła sztuki dla melomanów. Stolarka jest po prostu piękna i tak samo wyrafinowana jak brzmienie. Takich wysokich tonów to ja nie miałem u siebie od czasu nieodżałowanych Xavianów Giulietta. Średnica cudna i miodna 😁 Rewelacja, jestem bardzo zadowolony z ich zakupu 💪

Ukryta Zawartość

Nsr7FEM.jpeg

ATk3UpG.jpeg

Ale mieszasz 🙂 ładne 

Tam na górze chyba Scan siedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, jurek1 napisał:

Ale mieszasz 🙂 ładne 

Tak wiem, ale to była ostatnia moja zmiana przynajmniej na najbliższe kilka lat 🙂 

Przetworniki to prawdopodobnie na bazie Scana specjalnie zaprojektowane głośniki AudioBarletta wyprodukowane we Włoszech.

15 minut temu, Tal napisał:

Przetworniki to prawdopodobnie na bazie Scana 

Mialem kilka paczek na tych przetwornikach ja byłem młodszy. Dość ciemno grały, ale ja wtedy inaczej słyszałem, wiec było ok. Teraz morelo podobne bardziej mi odpowiadają 😉

9 minut temu, jurek1 napisał:

Mialem kilka paczek na tych przetwornikach ja byłem młodszy. Dość ciemno grały, ale ja wtedy inaczej słyszałem, wiec było ok. Teraz morelo podobne bardziej mi odpowiadają 😉

Doskonale Cię rozumiem i choć na razie jakiegoś większego ubytku na słuchu nie mam to zdaję sobie sprawę, że jednak takowe mogą się pojawić z czasem, a na tą chwilę wysokie tony w tych Xavianach to po prostu poezja 😊 jazz już do końca mnie pochłonął 😉 

ps. a jak tam Dynki? Cały czas jesteś zadowolony? 🙂 

Edytowane przez Tal

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Bezapelacyjnie!

To super, bo fajne są te maluchy w których jak na Dynaudio przystało drzemie spory potencjał 😉 

3 godziny temu, jurek1 napisał:

Ale mieszasz 🙂 ładne 

Włoska Sica za 50 euro. Woofer również od Sici.

Edytowane przez Sz@tynbury

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

6 minut temu, Sz@tynbury napisał:

Włoska Sica za 50 euro. Woofer również od Sici.

Możesz podać źródło tych informacji?

Sam znalazłem dość szybko.

Ukryta Zawartość

Żle podałem w pierwotnej wersji - on kosztuje ok 30 euro.

Woofer:

Ukryta Zawartość

około 85 euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

19 godzin temu, Tal napisał:

Wreszcie są całe i zdrowe 😃 brzmienie... no cóż jak to u Xaviana, barwne, plastyczne, naturalne i do bólu czarujące. Powiem wam chłopaki, że się nie zawiodłem 🙂 Jednak Xavian to klasa sama w sobie robiący małe dzieła sztuki dla melomanów. Stolarka jest po prostu piękna i tak samo wyrafinowana jak brzmienie. Takich wysokich tonów to ja nie miałem u siebie od czasu nieodżałowanych Xavianów Giulietta. Średnica cudna i miodna 😁 Rewelacja, jestem bardzo zadowolony z ich zakupu 💪

Ukryta Zawartość

Nsr7FEM.jpeg

ATk3UpG.jpeg

Piękne:). Też mam xaviany więc od razu mordka mi się cieszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi