Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, 20 Mar 2007, 13:41

tak z ciekawości jaka była grubość piaskowca-w sumie to dobry materiał na ścianę akustyczną bo "miękki" w sumie to można nazwać osadowym piaskiem, gips jest miększy

Czy robiłeś jakiś pomiar pogłosu w pomieszczeniu jak masz jakiś wykresik to wrzóć

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wszystko jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, dzięki za kompletną (prawie) historię budowy pokoju odsłuchowego. Sam to przeszedłem (też prawie, bo została never ending story... z ustrojami), więc wiem jakie to przedsięwzięcie. Mam kilka pytań (nie jestem z finansowego...)

Wymiary Twojego pokoju do jego pierwotnej wysokości (na moje oko 2,45 m) nie są optymalne dla rozkładu rezonansów. Mierzyłeś akustykę w paśmie 20-200 Hz? Spodziewałbym się podbicia w okolicy 70-90 Hz (też na oko, nie obliczałem, a trochę ustrojów masz). Do samodzielnych pomiarów dobry jest darmowy program Carma Audionetu (super zabawa!)

Jak sobie radzisz z lewą ścianą z oknami? Zasłon, czy rolet nie widać, prawa strona mniej, ale też odbijająca i dużo twardej podłogi. Czy tak żywa akustyka w umiarkowanie dużym pokoju to jest to o co Ci chodziło?

Jaką gęstość (kg/m3) ma ta akustyczna wełna w ścianach?

Wylewka podłogowa jest na piance. Co na styku ścian murowanych i metalowej konstrukcji z tą wylewką?

Jeśli słuchałeś naprawdę niskiego basu, to czy nie brzęczy ten podwieszany sufit? Sam z tego zrezygnowałem, właśnie z tej obawy.

Jak Ci starczy czasu i ochoty, to napisz o swoich wrażeniach - czy sprzęt gra w tym pokoju na 100% swoich możliwości:-) ? OK, przy 50 m2, a raczej przy pokoju 200 m3 o to już bym nie pytał. Na pewno wszystkich tu ciekawi, czy było warto. Ja wiem, że tak!

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

takie gotowe "panele" z piaskowca można dostać w OBI cena z tego co pamiętam to ok 100 -130zł za m2.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

-dzięki za info

- taki panel z piaskowca jest bardziej kostropaty niz "goła ściana" więc jest od niej lepszy ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>- taki panel z piaskowca jest bardziej kostropaty niz "goła ściana" więc jest od niej lepszy ;)

Łoj, to ja bym chętnie powiesił jedną dziewoję, nie mówiąc, że była do tego okropnie pyskata...

OK, domyślałem się, że to przez te "kostropatość", ale do naszych herców w naszych pokojach to ona się ma jak jeden na K. do prezydenta...

Staram się serio: jeśli chcemy przejść do historii, to wieszamy piaskowiec. Jeśli chcemy quasi-orgazmu dźwiękowego, to kichamy wieszając wełnę :)

PS. zawsze możemy się odpowiednio po tym zdeaktywować zewnętrznym płynem fizjologicznym, choć do precyzyjnego odsłuchu to on ma się na bakier... (niestety)

Ja osobiście chciałem zrobić pomieszczenie akustyczne na zasadzie paneli sufitowych firmy OWA i Armstrong .Wybrałem już odpowiednie płyty i do wyceny (pokój 14,5m2) i co się okazało cena 1500 euro netto za m2 . Kosmiczna cena kolega robił coś podobnego(jak mi się uda wkleję jego fotki) kilka lat temu za naprawdę małe pieniądze ale teraz przy cenach materiałów budowlanych musiałem zrezygnować i zainteresowałem się piaskowcem oraz płytkami gipsowymi.

ELB - Naprawdę mi się podoba - ładne nowoczesne wnętrze. martwi mnie tylko, że nie widać książek. pokaż jeszcze bibliotekę, bo sam szukam dobrego rozwiązania. serdeczne pozdrowienia

adam

Czyżbym wyczuwał delikatną nutkę mięty ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

biblioteka;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cześć

rafsyl, jeżeli Twoje pomieszczenie będzie przeznaczone tylko do słuchania muzyki ( względy estetyczne) to zanim zaczniesz wydawać pieniadze i kombinować we własnym zakresie skontaktuj się z Panami z firmy 4sound

Na forum jeden z nich występuje pod nickiem mkorek.

U mnie zakończyli swoje działania i mogę powiedzieć ,że efekt jest bardziej niż zadowalający, a stosunek jakości(akustycznej) do ceny ( za Hi-Fi i Muzyka ) to pięć kropek lub nawet .... .

Pozdr.

Szczepan

Elberoth - naprawdę bardzo mi sie podoba Twoje mieszkanie. sam bede miec podobny problem w niedalekiej przyszlosci. niestety moje obecne mieszkanie i piwnica cierpi z nadmiaru książek. chciałbym, żeby pomieszczenie do słuchania muzyki spełniało również funkcję biblioteki. chciałbym, żeby zmieściło się tam również pianino. dlatego szukam takich gotowych rozwiązań. niestety nawet w czasopismach wnetrzarskich nikt nie jest zainteresowany pomieszczeniami przygotowanymi akustycznie, jednicześnie spełniające inne funkcje.

Elb - naprawdę fajnie to zaaranzowałeś. dawaj więcej zdjęć - przyda się to wielu z nas. serdeczne pozdrowienia

adam

Myślę że ideę książek w pomieszczeniu odsłuchowym można zrealizowac podobnie jak zrobił to Mike Lavigne z płytami w swoim pokoju:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze że pokój Mike'a był tym, który zainspirował mnie do budowy swojego pomieszczenia.

Parmenides,

u mnie zobaczysz wersję adaptacyjną z książkami typu pure soft :) ;)

Czyli kącik a wnim 2 regały z ikei na sasiadujących ścianach w samym narożniku bastrap. Na żywo jednak całkiem przyjemnie :)

Elberoth, 21 Mar 2007, 15:08

>Dodam jeszcze że pokój Mike'a był tym, który zainspirował mnie do budowy swojego pomieszczenia.

Oba mają jednak zdecydowanie odmienną akustykę. Zajrzałeś na poprzednią stronę?

Nie wiem jaka jest akustyka pokoju Mike's - nie byłem w nim ani nie widziałem wykresu RT-60.

Ocenianie po zdjęciach może być bardzo mylne.

mnie wydaje się że zapożyczenie konstrukcji ścian działowych rodem z budownictwa szkieletowego żle wpływa na akustykę pomieszczenia.

Konstrukcje scian w tym fragmencie domu zrobiłem z kamienia wapiennego o grubosci 50 cm /niestety ma małą wytzymałośc w konstrukcjach/ stąd też taka grubosc

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, 21 Mar 2007, 18:30

>mnie wydaje się że zapożyczenie konstrukcji ścian działowych rodem z budownictwa szkieletowego

>żle wpływa na akustykę pomieszczenia.

Wręcz przeciwnie, z małym wyjątkiem: warto mieć murowaną ścianę za głośnikami (plus wytłumienie) - to dla solidnego basu. Pozostałe ściany, byle miały w sobie 10 cm twardej wełny, gwarantują minimum szkodliwych rezonansów własnych pomieszczenia. Sporo lat słuchałem muzyki w takim pokoju i nie wiedziałem co to jest dudniący bas.

Jeśli ściany działowe będą wykonane POPRAWNIE to nie będzie raczej problemów z rezonansami.Warunkiem jest używanie izolacji akustycznych. podwójne płyty kartonowo gipsowe, przedzielone cienkimi matami bitumicznymi i jak przedmówca napisał wypełnione twardymi płytami wełny mineralnej, która musi wypełnić dokładnie pustki powietrzne. ale takie wykonanie podnosi koszty i trzeba pilnować robotników aby przestrzegali technologi.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

OK ale ta twarda wełna ma niestety paskudną cenę ,wszyscy ładują zwykłą /lekką/ do ociepleń.

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>trzeba pilnować robotników aby przestrzegali technologi.

No tak...można mniej współcześnie, czyli... samemu:) Mnie jakoś korona z głowy nie spadła, ale sytuację rozumiem oczywiście.

Jeśli nie jest potrzebne maksymalne odizolowanie od dźwięków (w obie strony) to wełna 90 kg/m3 wystarcza z powodzeniem i nie jest dużo droższa od zwykłej.

Witam

>>>Szczepan

Tak moje pomieszczenie będzie tylko przeznaczone do słuchania muzyki ale oczywiście musi być jednak w miarę estetyczne i ładne w którym można odpoczywać słuchając muzyki.A tak w ogóle to dzięki za podpowiedz bo jakoś umknęła ni firma 4sound.Dziś wycenili mi ile by kosztowały adaptacja akustyczna z panelami Acoustic Control System

cena zwala a to i tak bardzo skromnie biorąc pod uwagę ilość paneli.

pozdrawiam

Rafał

A tak na marginesie czy mógł byś przesłać ni foto twojego pokoju odsłuchowego ?

• Pokaż nowe odpowiedzi