Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

to ją pózniej dotnij na wymiar i policz ile wyjdzie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Marko3T

Tak, planuje osobny stolik pod gramofon. Ten kamien jest wlasnie w tym celu, ale poki co jest jak jest :] Narazie nie mam pomyslu jakie i z czego zrobic nozki .....

Prowizorycznie ustawiony system szanownej małżonki (jej pokój jeszcze nie gotowy): Accuphase E-206, odtwarzacz T+A 1200R, kolumny T+A 160 Criterion.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To niesprawiedliwe małżonka będzie mieć widok ze wzgórza a mężczyzna jak zwykle pod górkę :)

Rafko - zdradź co to za granit, jeśli znasz nazwę. Ładny.

Te grube szklane półki to według znawców patent na "dźwięczny" dźwięk:) Myślałeś o tym?

Grzesz, 20 Sie 2007, 20:52

>Rafko - zdradź co to za granit, jeśli znasz nazwę. Ładny.

To raczej wygląda na alabaster

Sprzęcik taki jak kiedyś, ale doszedł LCD 46 cali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja pokaze swoje skromne audio

Po przeprowadzce do nowego (w koncu swojego) mieszkania, moglem sensownie ustawic swoje zabawki.

Pokoj ma 16m2 w prostokacie, poki co dosc slabo wytlumiony.

Glosniki czekaja na standy, na razie marnuja sie na podlodze. Rozwazam tez w przyszlosci podlogowce, poki co na jedno i drugie brak funduszy :(

Okno nie zastawione, mozna nawet bez potykania sie o kable wyjsc na balkon :)

Dywan bedzie niebawem.

Pozdro

Ukryta Zawartość

post-1370-100005976 1188238725_thumb.jpg

post-1370-100005977 1188238725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Teraz ja chciałbym pochwalić się adaptacją pokoju odsłuchowego. Pokój zaprojektowany został na etapie projektu domu. Udało mi się dzięki temu zrealizować kilka rzeczy przy okazji budowy. Przede wszyskim proporce pomieszczenia bliskie idealnym z punktu widzenia akustyki (idealnych nie udało się zrealizować ze względów konstrukcyjnych budynku). Wszyskie ściany pokoju wykonane są z pełnej cegły o grubości co najmniej 12 cm (brak rezonansów ścian). Instalacja elektryczna poprowadzona jest bezpośrednio z tablicy elektrycznej bardzo grubym kablem, zasilanie sprzętu zrealizowane jest z innej fazy, niż reszta domu. Okno ma szybę P4, przez co wyeliminowane są rezonanse szyb no i skutecznie wytłumione są odgłosy z zewnątrz.

Co do samej adaptacji akustycznej, to wykonała ją firma 4sound z Wrocławia. Z adaptacji jestem bardzo zadowolony, za canę średniej klasy elementu toru udało się poprawić wrażenia odsłuchowe o lata świetlne. Adaptacja akustyczna jest to jak do tej pory moja najlepsza inwestycja w sprzęt audio (najlepszy stosunek efektu do ceny). Z rzeczy, które jeszcze pozostały z planowanej adaptacji, to pułapki basowe, ale raczej nie będę ich na razie montował (Sundiale i tak nie mają za dużo basu).

Z dodatkowych rzeczy, to jest jeszcze stolik audio by Górek. Mebel wykonany perfekcyjnie i soldny jak betonowy odlew. Jedyną chwilą załamania w obcowaniu z tym stolikiem było jego wnoszenie - 100 kg żywej wagi.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do realizacji swoich mażeń audiofilskich.

Ukryta Zawartość

post-5646-100005419 1189022866_thumb.jpg

post-5646-100005420 1189022866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Al_Bercik... trafiłeś idealnie w mój gust. Kiedy juz będę obrzydliwie bogaty, wówczas mój pokój odsłuchowy będzie wyglądał bardzo podobnie. Gratuluje i pozdrawiam.

Luxmany i winyle 

Witam wszystkich.

Viniu -> jak mam być szczery, to po zamontowaniu ustroi wygląd pokoju przeszedł moje oczekiwania. Rzeczywiście wygląda świetnie i jest to bardzo fajny "efekt uboczny" bo przecież ustroje mają przede wszystkim dobrze wpływać na dźwięk.

Fotoarkady -> Na suficie są dwa rzędy ustroi - ustrój pochłaniający, półwalec i ustrój pochłaniający (x2 - po prawej i lewej stronie sufitu). Za mną jest ściana z drzwiami. Ogólnie część ścian jest wolna od ustroi (w tym ta za głową) po to, żeby pokój nie był zbyt wytłumiony.

npl -> "dziurki" są za małe, nie da się wcisnąć płyty ;-)

górek -> jeszcze raz dzięki za pomoc w taszczeniu stolika :-) fajnie się to wszystko wkomponowało.

Al_Bercik

Bardzo fajnie to wygląda, ta kolorystyka pozytywnie pobudza ale nie męczy - użyłem podobnej barwy na 2 ścianach pozostale 2 są słonecznikowo żółte.

Al_Bercik,

Mam pytanie, jakie wymiary ma Twój pokój. Rozumiem, że przy projektowaniu sugerowałeś się idealnymi proporcjami pomieszczenia odsłuchowego. I jeszcze jedna sprawa - jesli nie miałbyś nic przeciwko, żeby na priv podać mi orientacyjne koszty urządzenia Twojego pokoju ( mam na myśli projekt firmy oraz same ustroje ).

Dziękuję i pozdrawiam

Rafał

Witam serdecznie.

PMD -> kolorystyka pokoju wzięła się (żeby było śmiesznie) z koloru ... drewnianych boczków Amplifona :-), do tego z czasem doszedł kolor przodów podstawek do kolumn i tak już to poszło dalej. Ściany są pomarańczowe ale z ciemną podłogą i ciemnym "drewnem" ustroi nieźle to wyszło. Wrażenie jest bardzo przyjemne. Przytulnie i miło. A do tego lampki fajnie świecą.

basil102 -> pokój ma 16,5 m2 i jest dość wysoki - 2,9 m. W sprawie szczegółów napisz do mnie na priv'a, chętnie odpowiem na wszystkie pytania.

Jak ktoś chce, to mogę też wysłać panoramy pokoju w większej rozdzielczości (trudno coś sensownego upchnąć w 100kb). Piszcie na priv'a bez skrępowania.

Bardzo ładny pokój. Wartość ustrojów 4sound w pokoju nie oceniona. Umnie była kiepska akustyka i po kłopocie. Moi znajomi również juz kupili lub zamierzają kupić. Proponuje dyfuzory 3d (dla nie wtajemniczonych te w kwadraciki) "wyrzucić" ponieważ ogranicza i zawężają scenę. Możesz je dać na srodek za sprzęt lub za siebie. Jak ci będzie pasować na słuch-jak juz ustawisz pod siebie to pozostaje słuchać. Nic tak nie podnosi jakości odsłuchu sprzętu jak dobra akustyka. W kiepskim akustycznie pomieszczeniu nawet hi end nie zagra tak jak może zagrać.

Pozdrófka

Al_Bercik, 5 Wrz 2007, 22:07

>Teraz ja chciałbym pochwalić się adaptacją pokoju odsłuchowego. Pokój zaprojektowany został na

>etapie projektu domu. Udało mi się dzięki temu zrealizować kilka rzeczy przy okazji budowy. Przede

>wszyskim proporce pomieszczenia bliskie idealnym z punktu widzenia akustyki (idealnych nie udało się

>zrealizować ze względów konstrukcyjnych budynku). Wszyskie ściany pokoju wykonane są z pełnej cegły

>o grubości co najmniej 12 cm (brak rezonansów ścian). Instalacja elektryczna poprowadzona jest

>bezpośrednio z tablicy elektrycznej bardzo grubym kablem, zasilanie sprzętu zrealizowane jest z

>innej fazy, niż reszta domu. Okno ma szybę P4, przez co wyeliminowane są rezonanse szyb no i

>skutecznie wytłumione są odgłosy z zewnątrz.

>Co do samej adaptacji akustycznej, to wykonała ją firma 4sound z Wrocławia. Z adaptacji jestem

>bardzo zadowolony, za canę średniej klasy elementu toru udało się poprawić wrażenia odsłuchowe o

>lata świetlne. Adaptacja akustyczna jest to jak do tej pory moja najlepsza inwestycja w sprzęt audio

>(najlepszy stosunek efektu do ceny). Z rzeczy, które jeszcze pozostały z planowanej adaptacji, to

>pułapki basowe, ale raczej nie będę ich na razie montował (Sundiale i tak nie mają za dużo basu).

>Z dodatkowych rzeczy, to jest jeszcze stolik audio by Górek. Mebel wykonany perfekcyjnie i soldny

>jak betonowy odlew. Jedyną chwilą załamania w obcowaniu z tym stolikiem było jego wnoszenie - 100 kg

>żywej wagi.

>Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do realizacji swoich mażeń audiofilskich.

ustroje składają sie z 2 elementów:

- stelarza ze sklejki

- i materiału...

materiał obity na sklejke, w srodku jest pusto... ładnie sie prezentuje, a koszt to niecałem 30 zł za materiał :D pozatym spełnia swoją role, jeszce nie jestem pewien o ile sie cokolwiek poprawiło, gdyż nie robiłem odsłuchów, w gruncie rzeczy jest ok

• Pokaż nowe odpowiedzi