Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

gregin,

przyklej do tej płyty nagrobkowej podkładki pod kolce kolumn bo przy byle odkurzaniu będą miały bliskie spotkanie z czymś twardym w pobliżu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

a te kolce w cokole to po co? chyba zeby podnieść kolumnę wyżej ?

czy próbował ktoś na 3 kolcach postawić? jest przecież dużo lepiej rozłożony nacisk na 3 niż na 4 punkty

Gdzie takie ładne kamyki można nabyć?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

->jaamar1

Zgadzam się z kolegą całkowicie, a nawet potwierdzam bo sam empirycznie zbadałem u siebie to zjawisko (w pewnym momencie kolumny stały u mnie na trzech zestawach kolców).

Dodatkowo dodam że kolumna powinna przekazywać całą swoją spodnią ścianką energię drgań do kamienia. Najlepiej więc postawić kolumnę na płasko, bez żadnych podkładek, by całą spodnią ścianką przylegała dokładnie do granitu. Możliwe że będzie w tym celu potrzebne dokładnie spolerowanie górnej części granitu lub po prostu przyklejenie kolumn do granitu, ale ważne żeby czymś nie plastycznym (blu-tack odpada), granit z kolumną powinny mieć właściwości jednolitej, zespolonej na twardo bryły. Działa to najlepiej na kolumny podstawkowe o małej masie, ale inny kolega forumowicz ma niskoschodzące podłogówki i też słyszy wyraźną różnicę.

Oczywiście to wszystko teoria, gorąco zachęcam eksperymentować we własnym zakresie :) Kolega z podłogówkami np. zauważył że choć kamień poprawia bas (jest szybszy, na samym dole ma lepszą kontrolę) i ogniskowanie źródeł pozornych (wyraźniejsze kontury), to też dźwięk przywiązuje trochę do kolumn (gorsza przestrzeń i znikanie głośników).

I love the sound of crashing guitars

A nie lepiej taka granitowa płytę pomiarowa wkomponować w klepkę parkietową?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak juz ktos wczesniej zauwazyl, kamienie sa poto zeby elegancko wygladalo w pokoju. A co do wibracji i innych takich nie popadam w skrajnosci. Czesto to juz pedantyzm. Co z tego, ze przytwierdze kamien sztywno do gruntu..zeby przenosil dalej drgania podloza? Mozna bylo by rozwazac tak bez konca, ale pozostawiam to juz rasowym audiofylom:))

Po co kolce w cokołach? Kamień polozony na takim dywanie lekko "plywa" kolce idealnie radza sie z takim problem i wlasnie poto sa. Kolce od kolumny w tym przypadku sa w zasadzie zbedne, u mnie zawsze byly i poki co maga pozostac dalej.

Dla mnie te granitowe kamienie są hmm..trochę tandetne i takie kojarzące się z przerostem formy nad treścią. Dlatego ich nie używam. Jednak każdy ma swój gust.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nagrobki jako element dekoracji, nigdy bym na to nie wpadł ? ;P Naprawdę nie słyszycie kamieni ? Chyba macie za cienki sprzęt ;P

Kamienne płytu mają również zastosowanie praktyczne. Łatwiej całą konstrukcję przesówać w razie potrzebt oraz stabolizują konstrukcję zwłaszcza na podłodze pływającej ( panele ) a wygląd to już kwestia gustu, mi sie podoba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te zdjęcie wygląda już lepiej, bardziej gustownie, chociaż na moje oko i gust te kolce są za duże(połowa z nich była by optymalna).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja widzę to tak.Podwójne odizolowanie głośniczków od podłoża znacznie poprawiło brzmienie,to samo stało się odtwarzaczem CD w którym zastąpiłem plastikowe szerokie stopki,ostrymi stożkami.Nie wiem dlaczego większość producentów nawet droższych klocków nie ustawia ich seryjnie na kolcach.

Mr Magic@ napisał

odpowiedz jest bardzo prosta. Nie czytają forum audio-stereo!!!Może należy im podesłać link na forum to jak przecztają to od razu wprowadzą kolce. Może nawet jeszcze dorzucą po kilka do kartonu na zapas.

->Mr Magic

Polecam poczytać wątek: Platforma antywibracyjna, co i jak?

Nie zawsze po dodaniu dodatkowych stożków/kolców dźwięk się poprawia, ja wywaliłem kolce pod kolumnami, mam teraz tylko cztery sztuki w standzie. Z pod klocków też wywaliłem, brzmienie zrobiło się po prostu małe i bez masy.

trochę? zdecydowanie!

prawie jak lemon

no w każdym razie łał!diofilsko

podobny efekt ostrej dźwiękowo nirwany osiągalny jest jak się nieopatrznie na taki kolec nadusi - ciężarem ciała ;-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

w koncu przyjechalo do mnie cd. teraz jeszcze do pelni szczescia potrzebne beda electry 926

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tej chwili jest dobrze! i cos mi mowi ze z electrami bedzie tylko lepiej. niestety nie mam mozliwosci zobaczyc tych kolumn na zywo niewspominajac o odsluchu, wiec bede kupowac na slepo ale czytajac rozne opinie mysle ze z tym co mam electry sie polubia.narazie zostaje mi czekac na dobra okazje

Odnośnie kolców pod sprzętem to nie jestem wstanie określić czy to coś dało z fonicznego punktu ale napewno fajnie wygląda. Odtwarzacz zakupiłem już z kolcani więc nie miałem możliwości sprawdzenia jak by grał na oryginalnych nóżkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zgadza sie poza tym ze ten bas niby jest ale co z tego jak jest kiepski a nie to co Exposure3010s - powietrze MIĘSO MIĘSO I jeszcze raz MIĘSO!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi