Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

gios, 16 Maj 2010, 18:39

>Jak klasnę w ręce w pokoju to robi sie echo takie jak by ktoś zagrał na gitarze?? co to jest??

To jest, poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam! Jestem w trakcie słuchania z ustawionymi dyfuzorami w sposób jak na foto.Rzeczywiście,to ustawienie daje dużo lepszy efekt.Głównie chodzi o uzyskanie jednolitej sceny,bez zachwiania balansu,co miało miejsce w poprzednim ustawieniu.Mogę powiedzieć ,jaka jest różnica po zastąpieniu panelu wykonanego z gąbki piramidka o wys. 6cm.o powierzchni 1m 2,dwoma dyfuzorami WB Acoustic.Pierwsze to lokazlizacja,poprawa jest bardzo wyraźna,do tego słychać lepiej poszczególne dźwięki,szczególnie w zakresie średniotonowym.Na początku ustawiania dyfuzorów pojawił się pewien problem.Otóż gabki które używałem wyrównywały mi bas.Po ich wyrzuceniu,zburzyłem sobie to ,co udało mi się osiągnąć,czyli w miarę czyste przetwarzanie basu.Na chwilę obecną,już opanowałem ten problem,skorygowałem ustawienie głośników(mikro ustawienie)plus lekkie dotłumienie rogów pokoju.Wracając do wrażeń odsłuchowych,dźwięk jest bardzo czysty,dosadny i jednocześnie pozbawiony jakich kolwiek ostrości.Poprawiła się niewątpliwie plastyczność,jakby więcej" dźwięku w dźwięku".Co do stereo,wbudowanie w głąb(lubię dźwięk za bazą głośników)jest podobne do tego jakie uzyskiwałem z gąbkami,czyli na wysokości ściany,ok1,2m za głośnikami,za to lokalizacja jest dużo lepsza.Jedynie szerokość sceny nie satysfakcjonuje mnie do końca,ale wynika to z całego ustawienia moich głośników(wąska baza 2,1m).Inna kwetia,że różne efekty uzyskuje się w zależności od nagrania.Dziś katowałem sąsiadów ;) twórczością Dave Weckla,Marcusa M.,potem spuściłem z tonu i zarzuciłem R.Bona,w sumie różnice w sposobie nagrywania słyszalne są jak na dłoni.Ciekawym testerem jest dla mnie ostatni wytwór Czesław Śpiewa,bardzo fajne aranże,ta płyta brzmi bardzo kolorowo,a jednocześnie jest na niej sporo basiora,bo to POP ale fajny.W kwestii pionu nie odczułem żadnych zmian,bas jednak ciężko jest sprowadzić pod podłogę.Kolejny ekseryment będę przeprowadzał w najbliższym tygodniu,o ile czas pozwoli.Będzie on polegał ,na umieszczeniu dyfuzorów wyżej od podłogi,na wysokość ok 50 cm.Zapomniałem powiedzieć,że mają one otwory na zaczepy w ściance tylnej,więc można je powiesić,wystarczy zamontować wieszaki w ścianie.Ja wolę najpierw sprawdzić na prowizorycznych podstawkach ,zanim zryję sobie ściane.Inna ważna kwestia,to zestawienie ze sobą dyfuzorów oraz wypoziomowanie ich.Jedank nie wystarczy kupić sobie jakiś ustrój,trzeba go ustawić,pozwolić mu zestroić się z pomieszczeniem.na szczęście nie trzeba ich wygrzewać :)jedynie wietrzy się intensywniej,coś jak kriogenizacja kabli,lakier śmierdzi!Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-6581-100004048 1274035708_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już na kolejnym zdjęciu widzę, że koledzy stawiają taki bida-kwiatki za kolumny... zastanawiam się tylko czy to ma sens - stoi taki daleko od światła, marnieje, psuje estetykę a biorąc pod uwagę jego 'gabaryty' to chyba najbardziej poprawia samopoczucie słuchacza, bo że wpływa na akustykę to nie wierzę... taki kwiatek do korzucha ;)

ganzz_gut dobrze prawi. Kwiatki lepiej się sprawdzają na parapetach niż jako ustroje akustyczne. Ich wpływ na akustykę jest znikomy, a poprawa brzmienia następuje dzięki autosugestii i lepszemu samopoczuciu słuchacza, że 'coś' zrobił z akustyka pokoju.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

baltfan

Jaką metodą uzyskałeś pozycję do ustawienia paneli. Metoda na lustro czy Pomiary akustyki pomieszczenia? Czy może opracowałeś własną metodę?

Bardzo ciekawa aranżacja. Skromnie ale z wyczuciem. Ciekawie wykonana ściana za kolumnami. Wnętrze optycznie wydaje się większe, niż jest w rzeczywistości.

Ciekawi mnie ta biało czerwona skrzynka/mebel przy prawej kolumnie koło stolika. Do czego to tam służy?

Pokój w którym wieczorami słucham muzyki i bawię się Lego z synem, stąd ustroje na kolumnach ;-)

Ukryta Zawartość

post-8031-100004004 1274087672_thumb.jpg

post-8031-100004005 1274087672_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>Ciekawi mnie ta biało czerwona skrzynka/mebel przy prawej kolumnie koło stolika. Do czego to tam

>służy?

Wyglada na komputer? :)

?👈

Co to jest za "wiejska" mania ław i stoliczków na kawę lub herbatę w okolicach foteli odsłuchowych? Wspólne ciasto i odsłuch z ciocią?

Jak sie nie uczepicie TV to teraz stolikow. Nie potraficie zrozumiec ze pokoje odsluchowe to zazwyczaj pokoje dzienne? Zaraz zapytacie, a po co ci te okno? Albo kanapa?

Stol to stol przydaje sie chodźby na kawe albo piwo, a moze i do zjedzenia obiadu przy ulubionym programie? Proste? A moze coniektorzy nie wiedza po co sa stoly? Pewnie dla autora tego zdjecia przydaje sie tez do polozenia klawiatury od kompa.

?👈

arek67, 17 Maj 2010, 12:31

>Co to jest za "wiejska" mania ław i stoliczków na kawę lub herbatę w okolicach foteli odsłuchowych?

>Wspólne ciasto i odsłuch z ciocią?

Chyba nie każdemu podobają się fotele z multikina z miejscem na kawę/drinka ...

Chyba nie każdy ma pokój tylko do słuchania ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

dokładnie rafal735r jakieś niezrozumiałe dopierdalanie się do wszystkiego a to do ściany z łupka a to do stolika z IKEA a to teraz nawet do ławy czy stolika w pokoju który zapewne jest również pokojem dziennym w zależności od warunków lokalowych -rozumiem ,że jak juz ktoś nie ma lokalu stricte i wyłącznie do odsłuchu to nie powinien wlepiać fotek ponieważ cała reszta nie mająca nic wspólnego z audio to już jest "wiocha"no cóz nie każdy jest specem od aranżacji nie każdego stać na odpowiednią jak również nie każdy przywiązuje do tego uwagę i ma to po prostu w nosie czy to jest cos nagannego? nie pasuje do towarzystwa? No nie przesadzajmy

Może by tak pousuwać wszystkie wpisy będące jedynie komentarzami ? ... bo teraz w tym wątku jest więcej czytania niż oglądania ... a dodatkowo wielu z tych co coś przedstawiło, niestety bezsensownie ucierpiało z powodu upierdliwych komentarzy (jeszcze tylko brakuje: a po co jest tam podłoga na tych wszystkich zdjęciach? ... przecież od tego będą odbicia !!! :P ).

karbidoczaszka, 17 Maj 2010, 11:14

>Pokój w którym wieczorami słucham muzyki i bawię się Lego z synem, stąd ustroje na kolumnach ;-)

A może połącz przyjemne z pożytecznym i zrób jakieś większe ustroje z tego lego! :)

Biało czerwona skrzynka to komp stacjonarny,służący do odtwarzania filmów blurey i tym podobnych,a co do ławy czy stolika to chyba trzeba coś wstawić do pokoju,no chyba że niektórzy siedzą na podłodze z browarem w ręku może tak lubią.

pozdrawiam

No ale do czego konkretnie ma być ta ława przed kanapą? Bo generalnie posiłki spożywa się przy stole, najlepiej w kuchni, w ciszy, bez telewizora. A piwo można postawić na małym stoliku z boku kanapy a nie przed nią.

arek67 Szkoda mi cie, naprawdę. Jak czyłaliśmy te twoje pytania to, aż każdy patrzył na siebie z politowaniem.

Może lepjej sprawdź do czego może służyć ława, nie wiem, może popytaj się ludzi.

A wtedy zrozumiesz po co są ławy i dlaczego może być przed mimi siedzenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi