Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie to bardziej interesuje jak się mają te ATC w porównaniu do poprzednich focali? Miałeś kolumny podłogowe, a teraz podstawki. Ciekaw jestem tego porównania:) Jaki tam metraż w ogóle?

Opozdi, moje pomieszczenie jest dosc niewdzieczne, jak widac na foto. Miejsce odsluchowe to 18mkw, ale otwarte z boku na aneks kuchenny 7mkw. ATC sa bardziej dynamiczne od Focali, bardziej detaliczne zwlaszcza w srednicy, bas maja bardziej punktowy. Moze nie jest tak rozciagniety jak w podlogowych ale jest wystarczajacy, czytelny i zroznicowany. W moim pomieszczeniu czesto wzbudzal sie bas. W przypadku ATC nie ma o tym mowy, co mnie niezmiernie cieszy. Graja jak podlogowki...

No to najważniejsze że Tobie odpowiadają:) Byłem ciekawy tego porównania, a to co napisałeś że odsłuch w 18mkw to może rzeczywiście za mało do podłogowych focali i z tej racji ATC lepiej się sprawdzają. To teraz przyjdzie pora na wymianę elektroniki tak w ramach zmian?;)

Pozdrawiam!

Mnie tam się podoba bez stolika :) Sprzęt nie wali po oczach, można się na muzyce skupić. A masz bardzo miło rozstawione kolumny z dużą przestrzenią w tył. Z pewnością ładnie to gra.

.

mi również się podoba (skromny jestem, hehe). a tak poważnie, gdybym zainstalował stolik, to miałbym problem z książkami. już są wszędzie: na parapetach, po kątach, na stolikach i innych płaskich powierzchniach, wiec puki co, musi być jak jest.

Focale specjalnie się jakoś nie dusiły, ale nie miały tak wyrafinowanego brzmienia. grały poprawnie, nie męczyły. ATC grają szybciej, detaliczniej i wciągają w słuchanie lub porywają do ruszania się :)) w zależności od repertuaru.

co do zmian elektroniki, to po wakacjach podejmę temat. myślę, że Nait XS będzie poddany krytycznej weryfikacji ;-)

na razie mam frajdę i polecam ATC zwłaszcza do trudnych pomieszczeń.

pozdrawiam

de_moon

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zdjecie z dedykacją dla jarekeraj, któremu znudziły się F2, a ja sobie popierduję zacnie ( acz chwilowo) na f1 ( gdzieś mi się pierdyknęło, że to R1, sorry.):

img5622j.jpg

Ojej. No to mam trzy zestawy do naprawy albo wymiany, a wszystko przez kabel za 38zl/m?

A nie, bo kupiłem Albedo Blue i jest gucio.

p.s. Widzę, że stosujecie Bi, srebro zasila tylko górę, więc basu nie miało prawa obciąć :)

no i namieszałeś ...... choć nie wierzymy w cudowne super kabelki to zamowilismy na próbę dwie pary jak beda lepsze od XT to sobie jeden z tych dwoch zostawimy 2x2,5 metra QED Genesis (lubimy QED) juz nie za 38 zł/m ale ok 160 zł oraz Nordost gold flat line ale zaznaczamy ze QED XT nas zadawala : ot jakaś Polska strunka pękła hahaha

A u mnie pewne zmiany w systemie.Pokoj do mojej wylacznej dyspozycji,wiec estetyka nie jest priorytetem.

I jeszcze zblizenie.

Edytowane przez plustek

A to mój obecny "wystrój". AVCONy mogę z czystym sumieniem polecić na boki.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1141-054037100 1300638402_thumb.jpg

post-1141-027376900 1300638417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Fajny wystrój, widać że ktoś pomyślał nad akustyką. Podoba mi się.

szybka lekcja na przyszłość:

Popieram to skalowanie niskiej jakości zdjęć w dół. Widzę że nie tylko mnie denerwują ogromne zdjęcia, na których nic nie widać ;)

pozdrawiam

Ekstra pomieszczenie, takie w mój gust, bardzo mi się podoba.

Jak się słucha z tak ustawionych kolumn? mam wrażenie, że stoją blisko, bardzo blisko:)

Pozdrawiam Krzysztof

Łoooo ciup !

Ekstra pomieszczenie, takie w mój gust, bardzo mi się podoba.

Jak się słucha z tak ustawionych kolumn? mam wrażenie, że stoją blisko, bardzo blisko:)

Pozdrawiam Krzysztof

Wrażenie bliskości potęguje szeroki kąt obiektywu. To jest mniej więcej trójkąt równoboczny o boku jakieś 2,5 metra. A słucha się całkiem przyjemnie :)

pozdrawiam

pozdrawiam

Napisz prosze jak sie sprawdza ten regal z ikei jako ropraszacz dzwieku. U mnie bylby taki za plecami wypelniony ksiazkami i plytami. No i u mnie bedzie takze podobna lezanka z etapu tylko w formie fotela. :)

server unreachable;--

Co powiecie na tak nietypowe pomieszczenie...? Wszelkie wskazówki dotyczące ustawienia/poprawy akustyki mile widziane! (przeprowadzka nie wchodzi w grę ;) )

char01.jpg

char02.jpg

char03.jpg

Edytowane przez peem

Bardzo fajne, ale wyjechalbym z kolumnami do przodu, tak by sprzet nie stal miedzy nimi. Może poprawić to stereofonię i scenę.

Plus jakiś dywan na podłogę jednak.

Edytowane przez romekjagoda

Powrót po dłuższej przerwie...

Kolumny to wariacja na temat projektu CT193 i 194. Gramofon to zwykły GS 464 z wkładką Ortofona Alfa(podobno 510 MK II), wyczyszczony i dociążony sporą ilością masy bitumicznej. Reszta jak widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raziel

Ja "wyciągnąłem" kolumny tylko 30cm przed "linię" stolika i komody ze sprzętem ,bas się "uspokoił",

poprawiła się lokalizacja instrumentów .

Bardzo fajne (...) Plus jakiś dywan na podłogę jednak.

Dywan chyba musiał być, zobaczcie jak podłoga wyblakła dookoła miejsca dywanowego :lol:

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

@ matee - ta "niewyblaknięta podłoga" to drewniany stolik który akurat na zdjęciu zaprezentował się jak ślad po dywanie ;)

Dzięki bardzo za podpowiedzi, dziś posłucham z wysuniętymi przed sprzęt kolumnami. Dywan serio wpłynie na akustykę?

U mnie mam wrażenie, że basu jest nieco za mało - ale może to defekt po słuchaniu dotychczas dość często z głośników komputerowych Cambridge Soundworks 2.1 (subwoofer nawet mocno skręcony nie dawał o sobie zapomnieć), a tutaj jest po prostu dobrze kontrolowany...?

Edytowane przez peem

To w sumie malutkie głośniczki te Monacory. Ustawienie jest jakim s tam kompromisem między dźwiekiem, ilościa miejsca w pokoju i estetyką tegoż pomieszczenia. Bas w takim ustawieniu jest akurat, a w sumie to jak na wilekość głośników jest "zadziwiający". Ten sprzęt głównie gra mniej lub bardziej ostry metal. Inne gatunki również. Sam wzmak tak jechany na forum wcale nie jest zły o ile reszta się zgra no i jeszcze co kto lubi. Z Bersfordem i tymi głośnikami jak dla mnie jest ok. Choć czasem żałuję, że nie wziąłem 1500AE, ale wtedy nie słyszałem różnicy takiej która zmusiłaby mnie do wydania dwa razy takiej sumy, a sznyt dźwiękowy Denona mi odpowiada - to uprzedzając opinie, że w tej cenie jest dużo innych lepszych wzmaków. Co do głośników. Z oryginalnych projektów jest tylko głośnik i filtr. Wysokotonowy odcinany tylko kondensatorem od ok. 13 500 - 14 000 Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raziel

Co powiecie na tak nietypowe pomieszczenie...? Wszelkie wskazówki dotyczące ustawienia/poprawy akustyki mile widziane! (przeprowadzka nie wchodzi w grę ;) )

Coś jeszcze na okna, bo z tego co widzę są z prawej strony kolumn. Fajne zdjęcia.

Dzięki bardzo za podpowiedzi, dziś posłucham z wysuniętymi przed sprzęt kolumnami. Dywan serio wpłynie na akustykę?

Dywanikiem "walczysz" z odbiciami fali dźwiękowej od podłogi. Dobrze, że za kolumnami masz regały z książkami, to dość fajny ustrój akustyczny :)

pozdrawiam

Napisz proszę dokładnie jaki to model tego AVCONa?

Edytowane przez Imacman
  • Pokaż nowe odpowiedzi