Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Imacman

Avcon robi właściwie tylko jeden rodzaj ustrojów, róŻnią się tylko wielkoście i grubością. Ale polecam bezpośredni kontakt z Przemkiem Nieprzeckim (namiary masz na stronie Avconu), właścicielem firmy. Bardzo sympatyczny, kontaktowy człowiek, firma wypożycza też swoje panele akustyczne do testów. Miałem, testowałem - działają. Kwestia tylko, jak sprawdzą się w Twoim pomieszczeniu i czego oczekujesz.

Pozdrawiam Stempur

Witam.

Jako,że zmieniam nieco wystrój wnętrza,mam na zbyciu dwa panele Avconu,Grand 6.

Jakby coś info na priva :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Imacman - odnośnie modeli jest tak jak wspomniał Stempur. Ogólnie panele oparte są na tej samej koncepcji - stopień tłumienia dobierany jest poprzez grubość natomiast rozpraszanie przez konfigurację ruchomych dyfuzorów. Poza standardowymi wymiarami - istnieje możliwość wykonania paneli w innych wymiarach.

Witam

A to mój i mojej żony "system"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3293-094638400 1301305217_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

<marell> Ładnie się to prezentuje :) A do RX-797 masz DVD S1700?

I mała uwaga: strasznie "pusto" masz za kolumnami i przed nimi... Może dałoby się tak wkomponować jakiś kwiat, a na przedzie dywanik?

Na pewno polepszy się akustyka, gwarantuję! :) Miałem podobnie, a po zmianie lepsze brzmienie, większa i głębsza scena :)

Edytowane przez ememka

<marell> Ładnie się to prezentuje :) A do RX-797 masz DVD S1700?

I mała uwaga: strasznie "pusto" masz za kolumnami i przed nimi... Może dałoby się tak wkomponować jakiś kwiat, a na przedzie dywanik?

Na pewno polepszy się akustyka, gwarantuję! :) Miałem podobnie, a po zmianie lepsze brzmienie, większa i głębsza scena :)

Witam.

To nie jest dvd to cd cdx-497. Przed kolumnami leży włochaty dywan-nie widać na foto, kwiat pewnie by się przydał.

Chętnie bym wysunął kolumny do przodu, lecz trochę się obawiam, bo nasza 1,5-roczna pociecha uzyskuje dość znaczne prędkości i nie zawsze informacje z mózgu docierają na czas do "układu napędowego". Kolumny nie są ciężkie, przewrócić je nietrudno.

szkoda tylko zabijac takie piekne kolumny takim odtwarzaczem. warto zainwestowac w pozadne zrodlo. ale o gustach sie nie dyskutuje.

Edytowane przez oczkomirinda

Wszelkie uwagi mile widziane.

To mój drugi system bez CD.

Ukryta Zawartość

post-18081-046793100 1301645968_thumb.jpg

post-18081-032055300 1301646063_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szanowni Forumowicze, chcialbym sie podlaczyc do tematu gdyz od niedawna jestem przeszczesliwym posiadaczem jeszcze nie do konca spelnionego marzenia.

Poniewaz pisac od nowa to zbyt wiele proponuje zapoznac sie z caloscia od podstaw w tym watku.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a to takie skromny mój pępek świata :)

Ukryta Zawartość

post-14069-000550800 1301773310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klimat i wystrój jak u stałego jaracza trawy z PRLu :)). No ale widzę, że jakieś kroki w stronę akustyki są zrobione (gąbka, "kotara", dywanik no i to za monitorem). Proszę się nie obruszać za żartobliwy ton wypowiedzi :).

Pozdrawiam Arczi

eDDie

ciekawy pokój interesuje mnie historia tej celtyckiej flagi ?!:)

ale ty stary coś przypalasz ??:) coś więcej niż kadzidełka ??:)

arczi87

dobry tekst :)

"...ostrych barw kontrasty wszedobylskie wdzieraja sie w umysł drogą muzyki...."

nie no ba to na pewno nie kadzidełka :))))

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Moje Yamaha hs80m. Subwoofer służy tylko jako podstawka, nie używam go bo dudni... Wystrój taki sobie bo mieszkam w akademiku:(

Ukryta Zawartość

post-20527-010071100 1301856983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje Yamaha hs80m. Subwoofer służy tylko jako podstawka, nie używam go bo dudni... Wystrój taki sobie bo mieszkam w akademiku:(

A może by tak dać tą drugą kolumienkę też na stolik?

Resztę przesunąć oczywiście w lewo i laptop pośrodku.

A może by tak dać tą drugą kolumienkę też na stolik?

Resztę przesunąć oczywiście w lewo i laptop pośrodku.

Myślałem o tym ale ta kolumna na stoliku już jest za blisko moich uszu. Nie mogę jej przestawić bardziej w lewo bo kabel za krotki jest. Jak pracuję na kompie i słucham muzyki to jest za ostro, 2 metry od monitorów i jest ok.

:) każdy stwarza sobie optymalne warunki, które umożliwią jak najlepszy odbiór muzyki, a żeby osiągnąć pewną spójność musi współgrać wnętrze z tym co nas otacza :) do kadzidełek jak najbardziej namawiam, co do reszty pozostawiam ją bez jakiejkolwiek sugestii z mojej strony :-)~~*

a flagę (chustę) dostałem swego czasu w prezencie - nie pamiętam już z jakiej okazji

Myślałem o tym ale ta kolumna na stoliku już jest za blisko moich uszu. Nie mogę jej przestawić bardziej w lewo bo kabel za krotki jest. Jak pracuję na kompie i słucham muzyki to jest za ostro, 2 metry od monitorów i jest ok.

Jak spisują Ci się te monitory?

Na jakim metrażu grają?

Na jakim metrażu grają?

Jako były posiadacz HS80, osobiście nie polecam tych monitorów. Maja natarczywą, piaskową gorę. Nawet po przełączeniu tweeterow na -2dB z tyłu monitorów.

O wiele lepsza jest seria monitorów Yamaha MSP.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Na jakim metrażu grają?

Dla mnie dzwięk tych monitorów jak najbardziej mnie satysfakcjonuje. Nie jest to ciepła zupa, ale yamaha jest bardzo szczegółowa i dla niektórych może brzmić trochę analitycznie, każdy ma swoje preferencje ja polubiłem yamahę.

Odnośnie Yamahy HS80: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;) Zauważyłem zależność, że Ci którzy słuchali lepszych monitorów, wypowiadają się o serii HS negatywnie, podczas gdy Ci którzy dopiero zaczynają/nie słuchali wyższej jakości modeli, są zadowoleni. Choć nawet użytkownik Soundchase (jeśli nie przekręciłem nicka) kiedyś napisał że analityczna to jest MSP.

Moje nowe zabawki :)

Naim XS-2 + Naim CD5XS + Spendor A5

Wszystko gra w 18m2. Spięte jest DINem Naima i NACA5 . Na razie jestem na etapie wygrzewania. Praktycznie z dnia na dzień dostrzegam różnicę w brzmieniu. Na początku powiem szczerze że byłem trochę przerażony, czy aby na pewno dobrze zrobiłem. Po pierwszym podłączeniu praktycznie nie było basu, wszystko grało sucho, ostro. Z dnia na dzień jednak dźwięk nabierał głębi, bas schodzi niżej, stał się sprężysty. Scena powoli staje się co raz szersza a góra wydaje się być coraz bardziej wygładzona. Tak jakby co dziennie delikatnie ujmować góry i dodawać głębokości w dolnych rejestrach. Po dwóch tygodniach jestem więcej niż zadowolony. Dźwięk jest bardzo naturalny, nie przekłamany, gęsty. Dokładnie taki jak lubię. Będąc na odsłuchach zawsze bywało tak że jedna płyta zagrała tak jak powinna a druga to było już nieporozumienie. Nie wiem jak to Spendor zrobił ale znalazł pewien złoty środek, nie pokazuje źle zrealizowanych nagrań. A5 wydają się przeznaczone do moich 18m2, bas jest punktowy, niezwykle przyjemny, absolutnie nigdy nie zabuczy. Dwa tygodnie na wygrzanie to na pewno jeszcze za mało ale już jest bardzo ale to bardzo dobrze.

Spendory są bardzo wrażliwe na odpowiednie ustawienie. Parę dni mi zajęło zanim doszedłem do tego jak powinny stać. Większe dogięcie o 0,5cm robi różnicę. Większość producentów radzi aby kolumny doginać tylko delikatnie do środka. W przypadku Spendora kolumny moim zdaniem powinny być dogięte prosto na słuchacza (tak z resztą Spendor pisze w swojej broszurce). Tylko delikatnie zmodyfikowałem ustawienie tak aby było delikatnie widać wewnętrzne ścianki kolumn i aby dźwięk nie był skierowany prosto na twarz.

Co do elektroniki to powiem jedno dynamika Naima powala na kolana. Rockowe kawałki brzmią fantastycznie. Moje stare płyty znowu zostały odkurzone. Można odpłynąć.

Ostatnio chodzę trochę niewyspany, włączając płytę człowiek odpływa i siedzi jak zaczarowany do rana :)

Tak to wygląda:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez kardas

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Po pierwszym podłączeniu praktycznie nie było basu, wszystko grało sucho, ostro. Z dnia na dzień jednak dźwięk nabierał głębi, bas schodzi niżej, stał się sprężysty.

Mała poprawka. To twoje ucho dostosowało sie do nowego brzmienia :)

Co do reszty, świetny klimat w pokoju. Choć ja bym tą zimną białą żarówke zastąpił jakąś ciepłą żółcią.

?👈

Mała poprawka. To twoje ucho dostosowało sie do nowego brzmienia :)

Co do reszty, świetny klimat w pokoju. Choć ja bym tą zimną białą żarówke zastąpił jakąś ciepłą żółcią.

Mój brat ostatnio wszedł do pokoju i stwierdził: "Co ty zrobiłeś z kolumnami że mają teraz więcej basu". Także nie tylko ja zauważam zmiany :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

zauważyć łatwo, usłyszeć gorzej;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość rydz

(Konto usunięte)

Gustownie, klimat fajny, co do wygrzewania sprzętu i zmian w brzmieniu to prawda, ustawianie kolumn żmudna praca w pełni uzasadniona , poczatkujący od tego powinni zacząć a nie w zabawy z szukaniem kabli.

Święte słowa. Odpowiednie ustawienie kolumn to podstawa i wydaje mi się jest zależne od preferencji słuchacza i warunków akustycznych zatem nie ma złotego środka. Trzeba próbować, ja już trochę się już nabiegałem po pokoju :) Tak jak pisałem, czasem doginając kolumnę o 0,5cm można sporo zyskać lub stracić :)

kardas,

Czym podświetlasz tył szafki, podoba mi się!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi