Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Neomammut, jest dokładnie jak mówisz. Za drugim podejściem cały projekt będzie dla mnie niczym wymiana żarówki. Zmian konstrukcyjnych nie przewiduję, ewentualnie zamiast cewek rdzeniowych dam powietrzne, ale wątpię by mi się chciało, bo są dużo większe, przez co nie mógłbym wykorzystać najlogiczniejszego miejsca montażowego na zwrotnicę, czyli za budką średniotonowca. Rozważałem front na czarno, fornir dąb bejcowany i brak potencjometrów oraz plakietek co z miejsca zaoszczędziłoby 2k, ale taki układ nie miałby już tego uroku. Mi niebieskie fronty szalenie się podobają. Bratowa z kolei na ich widok powiedziała: "o! jeszcze paskudniejsze niż te poprzednie" (250ti). Dziś, jak zobaczyła z czarnymi maskownicami, powiedziała, że wyglądają "klasycznie" już bez dezaprobaty i zdegustowania w głosie. Także maskownice robią robotę w kwestii wizualnej jak ktoś ma awersję do pastelowego niebieskiego.

Zresztą nie ważne na jaki kolor by je pomalować, w jaki fornir przyoblec i w jakim pomieszczeniu postawić tak czy owak pozostaną gigantycznymi monstrami.

Brak kultury na tym forum wyśmialiście mój post że taki długi Amnes napisał jeszcze dłuższy od mojego post na temat swojego sprzętu i nikt z tego się nie śmieje

Brak kultury na tym forum wyśmialiście mój post że taki długi Amnes napisał jeszcze dłuższy od mojego post na temat swojego sprzętu i nikt z tego się nie śmieje

Moze to nie kwestia kultury. Czasami jest o czym pisać... a czasami nie ma ;))

Mój ołtarzyk ;)

Rewelacja bardzo mi sie podoba :)

Ta poleczka jest super .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie

pierwszy raz na forum , jeśli można też zamieszczam swoje ustroje

z akustyką dopiero zaczynam, przeczytałem sporo na ten temat i ponad połowę tego wątku, więc jakieś wnioski ju żsię nasuwają,jako że jest to pokój dzienny, a nie typowy do odsłuchu więc nie mogę szaleć

i tak było ciężko aby druga połowa to zaakceptowała

pokój jest długi i audio stoi na długiej ścianie, głośniki od ściany 32cm, po bokach po ok.1,5m(za głośnikami dojdzie jeszcze jeden panel- w miejsce pierwszych odbić, przynajmniej częściowo, bo za obręb komody nie może, gdyż moja druga połowa już na mnie krzyczy)

przeciwna ściana od głowy do ściany ok.25cm więc uznałem że takie panele choć troche osłabią pierwsze odbicia i pogłos ,(jest lepiej niż jak było bez paneli,scena nie jest przytłumiona , jest więcej detali)

a może lepiej się sprawdzą rozpraszacze,dyfuzory?

przyjmę słowa krytyki jak i cenne uwagi

pozdrawaiam

oj przycisło mnie...z kasą..i 100% sprzętu stereo w domu poszło do żyda..teraz CA grzeje miejsce i legendy 2..reszta kasy na razie musi iść na kabelki..potem wymiana kolumn i kupno gramofonu .no cóż niema tak pięknie..naleśniki czekają..

a już tyle nowych nieprzesłuchanych przybyło..

Edytowane przez dida83

N to i Ja w końcu umieszczę swoje ustroje :D. Nie licząc głośników Bowersa, pure Linn ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

there are no answers, only choices ....

N to i Ja w końcu umieszczę swoje ustroje :D. Nie licząc głośników Bowersa, pure Linn ;)

coś pięknego!!! Szacun a możesz powiedzieć ile wyszło za cegiełke?

Skosem ta ściana tylna zasuwa. Tak ma być?

jak się sprawują te kamulce na ścianie? myślę o czymś taki i trza mi bodżca.

Dokładnie efekt zaje... ale osobiście myślałem nad jasnymi;-) Tylko ciekawe jaki koszt..?

Im tańsze tym bardziej krzywe. Te najtańsze z LM podczas układania tworzą prześwity o szerokości nawet 1cm!

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Im tańsze tym bardziej krzywe. Te najtańsze z LM podczas układania tworzą prześwity o szerokości nawet 1cm!

Aha z odzysku he;-)

Kamień to jakiś hiszpański Stone coś tam ..., prawdziwy kamień na pokładzie betonowym, tak więc nie dość ze ciężki i strukturalnie gesty to jeszcze dość gruby , bo ma średnio ok. 5,5-6 cm grubości .

Pomysł odnośnie kamienia był z dwóch powodów . Po pierwsze podobał mi sie , po drugie wykalkulowalem sobie ze jak będzie trochę nierówności i nieregularnisci to dźwiękowi to nie zaszkodzi.

Nie pomylilem sie i jak dla mnie zdaje egzamin zarówno dźwiękowo jak i wizualnie, poza tym brałem pod uwagę sąsiedztwo. Jako ze lubię pograć dość głośno stwierdziłem ze to powinna być dobra izolacja.

Yul słusznie zauważył ze ściana jest pod skosem i ma racje , całe mieszkanie jest takie ze sie rozjezdza ;), ale jak sie okazało ten skos nie jest problemem i nic sie z dźwiękiem nie dzieje .

Kamien był kupowany jakieś dwa lata temu, wtedy kosztował ok. 360 zł za metr kwadratowy.

Edytowane przez McGege

To jest ten kamień, myśle ze spokojnie znajdziesz coś takiego w UK i wcale bym sie nie zdziwił ze będzie taniej za to samo . Jak ktoś mówi ze audio to branża woodoo i naciagnie Klienta, to po ich ostatnich doświadczeniach z nowym mieszkaniem , stwierdzam ze to budowlanka i jej okolice to dopiero złodziejstwo branża. Trzeba sie niezłe poszkodolic co by sie nie dać wyrolowac .... długa historia i nie na ten temat. Mógłbym opowiadać godzinami , oczywiscie przy dzwiekach dobrej muzyki ;)

To jest ten kamień

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez McGege

To jest ten kamień, myśle ze spokojnie znajdziesz coś takiego w UK i wcale bym sie nie zdziwił ze będzie taniej za to samo . Jak ktoś mówi ze audio to branża woodoo i naciagnie Klienta, to po ich ostatnich doświadczeniach z nowym mieszkaniem , stwierdzam ze to budowlanka i jej okolice to dopiero złodziejstwo branża. Trzeba sie niezłe poszkodolic co by sie nie dać wyrolowac .... długa historia i nie na ten temat. Mógłbym opowiadać godzinami , oczywiscie przy dzwiekach dobrej muzyki ;)

To jest ten kamień

Ukryta Zawartość

Kurde naprawde fajna sprawa;-) Mi potrzeba raptem 5m2 może mniej...a jeszcze jedno pytanko możesz napisać jak sie to zakłada i czy w razie czego bede to mógł bez problemu zdemontować np. do nastepnego mieszkania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm...jest też tapeta wychodzi dużo taniej ale efekt napewno też inny....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko tyle?

a coś bardziej konstruktywnego?

Bo optycznie to sie slabo dzwiek ocenia. :)

Bardziej konstruktywnie to jak to sa panele z lekkiej gabki to zamien je na cos masywniejszgo - np samorobki z welny minerlanej.

server unreachable;--

Bardziej konstruktywnie to jak to sa panele z lekkiej gabki to zamien je na cos masywniejszgo - np samorobki z welny minerlanej.

tak zrobię

art72... świetnie to wszystko wkomponowałeś. Wszystko pod kątem dźwięku ale z dobrym gustem i smakiem. Komody widzę z kolekcji Red Appel :) Trzeba przyznać, że niesamowicie solidny mebel... użytkuję taki od 7 lat i do dziś wygląda jak nowy! A i dywany mamy podobne :)

Reaper... kilka dekad temu wymyślono taki sprzęt jak odkurzacz.... jeśli się go używa, to jakoś da się żyć z grubym dywanem ;) A różnica w dźwięku jest nieporównywalna. za każdym raz kiedy oddaję swój do czyszczenia, to przez kilka dni nie włączam muzyki, bo degradacja dźwięku jest olbrzymia i to przy tak niskobudżetowym sprzęcie jak mój. W ogóle nie potrafię zrozumiec ludzi inwestujących w sprzęt grube tysiące, w kable i całe to woodoo a pomijąją tak podstawowy element jak wytłumienie choćby grubym dywanem na podłodze, czy materiałowe rolety w okna... tak niewiele potrzeba a różnica jest nieporównywalna...

McGege... świetnie to wygląda! Mój "kamień" jest jaśniejszy i zrobiony z.... gipsu, ale też przyzwoicie spełnia swoje zadanie... no i cena.... 1/3 Twojej :)

Luxmany i winyle 

art72... świetnie to wszystko wkomponowałeś. Wszystko pod kątem dźwięku ale z dobrym gustem i smakiem. Komody widzę z kolekcji Red Appel :) Trzeba przyznać, że niesamowicie solidny mebel... użytkuję taki od 7 lat i do dziś wygląda jak nowy! A i dywany mamy podobne :)

Reaper... kilka dekad temu wymyślono taki sprzęt jak odkurzacz.... jeśli się go używa, to jakoś da się żyć z grubym dywanem ;) A różnica w dźwięku jest nieporównywalna. za każdym raz kiedy oddaję swój do czyszczenia, to przez kilka dni nie włączam muzyki, bo degradacja dźwięku jest olbrzymia i to przy tak niskobudżetowym sprzęcie jak mój. W ogóle nie potrafię zrozumiec ludzi inwestujących w sprzęt grube tysiące, w kable i całe to woodoo a pomijąją tak podstawowy element jak wytłumienie choćby grubym dywanem na podłodze, czy materiałowe rolety w okna... tak niewiele potrzeba a różnica jest nieporównywalna...

McGege... świetnie to wygląda! Mój "kamień" jest jaśniejszy i zrobiony z.... gipsu, ale też przyzwoicie spełnia swoje zadanie... no i cena.... 1/3 Twojej :)

DZięki za słowa otuchy,masz rację tzn.meble (zgadza się) ,dywan od niedawna(nie wiem jak mogło go wcześniej nie byc,

po położeniu go diametralna poprawa(długo musiałem namawiac żonę na ten zakup ,sama widzi poprawę)

pozwoliła na przyklejenie tych paneli (na razie tych czterech,te za kanapą mam zamiar zamocowac po malowaniu,wnęka ze sprzętem ma byc pomalowana w odcieniu szarosci a sciany na grecką chałwę , dodatkowo myśle nad oświetleniem pod wiszącym elementem,tak aby komponowało się z podświetlonym tv

dywan odkurzam co drugi dzień i niema z tym problemu choc na początku się podłamałem(dywan wełniany więc się pyli)

niestety nie mogę zlikwidowac tv w tym miejscu(tak musi byc)

ta gąbka to panel akustyczny f.apama -PSD 5D, producent twierdzi że nie przytłumia sceny,a wspł. pochłanialnosci 0.95

czy umieszczenie tych samorubek za głośnikami przytłumi tylko niskie częstotliwości czy zadziała szerokopasmowo?

• Pokaż nowe odpowiedzi