Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Do epwasyl :)

Dzięki artiz :), niestety to nie HDR, a jedynie zdjęcie zrobione z długim czasem ekspozycji i nieco zmieniona charakterystyka tonalna, reszta nie ruszana - po prostu przez małe okna na poddaszu ciekawie rozprasza się światło i pewnie stąd taki odbiór fotografii :)

Ale... My tu pitu pitu o fotach, a ja naprawdę chciałem pochwalić te STX'y! Jeśli któryś z Panów (może nawet i Pań) zaglądających do ów wątku właśnie nosi się z zamiarem zakupu skrzynek w niższym budżecie, to nie wiem czy można lepiej :).

Edytowane przez EPwasyl

Dzięki artiz :), niestety to nie HDR, a jedynie zdjęcie zrobione z długim czasem ekspozycji i nieco zmieniona charakterystyka tonalna, reszta nie ruszana - po prostu przez małe okna na poddaszu ciekawie rozprasza się światło i pewnie stąd taki odbiór fotografii :)

Ale... My tu pitu pitu o fotach, a ja naprawdę chciałem pochwalić te STX'y! Jeśli któryś z Panów (może nawet i Pań) zaglądających do ów wątku właśnie nosi się z zamiarem zakupu skrzynek w niższym budżecie, to nie wiem czy można lepiej :).

Miałem stxy ale wersje 250. W 150 basu na 25m wogle by nie było. Powiem tak,szybko je wymieniłem ;)

Rozważałem 250, ale jednak poddasze rządzi się swoimi prawami i w najniższym punkcie mam jedynie 80cm wysokości, a tuż nad głową jakieś 160cm podczas odsłuchu, tak więc basu nawet ze 150 jest wystarczająco (oczywiście dla mnie)

:).

Swoją drogą z pewnością Denon jest tutaj nie bez znaczenia w kwestii dołu i fakt że sam producent kolumn zdecydował się pokazać te paczki z tym konkretnym wzmacniaczem, nie zdziwiłbym się specjalnie, gdyby dużo lepsze jakościowo wzmaki odchudziły te STXy w dolnych rejestrach.

Kolega, który na co dzień osłuchany jest z CM7, wyszedł ode mnie zszokowany ceną i jakością brzmienia tego stereo. Mam podobne odczucia, a doświadczenie nauczyło mnie, że kubatura pomieszczenia często ma do powiedzenia więcej niż audio :).

• 2 miesiące później...

Małe zmianki:

DACa Teac UD-501 i strimera Yamaha CD-N500 zastąpił Pioneer N70.

Słuszny wybór, pioneery mają bardzo sensowny dźwięk. Bardzo dobry stosunek jakość/cena.

Tak, jest OK, ale to ten sam poziom grania co CD-N500 plus DAC Teac. Z tym że nieco inaczej. Teac nieco wiecej góry i przełomu średnicy i góry. Powoduje to że wydaje się bardziej szczegółowy, ale i lżejszy w odbiorze. Mniej wybacza skiepszczone nagrania z suchą górą i znikomą ilością basu. Za to pionek nieco cieplejszy ze względu na odrobinę mniej górnych rejestrów. Z tego powodu, mniej ofensywny, łagodniejszy w odbiorze. W zasadzie średnica i bas bez zmian. Jak napisałem bardzo podobny poziom czy też nawet taki sam, tylko nieco inny. Teac jakby nieco lepiej oddaje granie gitar klasycznych, struny aż dzwięczą po pokoju, ale mam jeszcze jeden myk w zanadrzu. Jakis czas temu zastapiłem zwory w kolumnach kawałkami przewodu, ale było bardzo dużo góry i wsadziłem z powrotem blaszki. Myslę że teraz wrócę do kawałków kabli i zobaczę co się stanie. Myslę że góra nieco znów się wybije naprzód, ale pozostanie łagodność reszty pasma. Jutro może sprawdzę.

Człowiek szybko przyzwyczaja się do brzmienia. Jeszcze nie dawmo zastanawiałem się czy nie odesłać kolumn na przycięcie tego tweetera. Teraz jak pionek zaoferował fajną, łagodną górę zastanawiam się: "Kurde, czy nie za mało tej góry?" :)

Edytowane przez rafal735r

?👈

Kurde...racja, jak człowiek przyzwyczai się do tych "iskierek" na górze to później wszystko gra jakoś "bez blasku" ;-)

Gorzej jak się przyzwyczai do "siary" na górze i potem mu jej brakuje ;-)

Małe zmianki:

6ac0d9ed0d347b144366dde438f7327d_1.jpg

9d2426aee9948a86cd2dbe23c345736a_1.jpg

rafal735r śledzę Twoje wątki o wzmacniaczach np. Yamahy, Denona . Teraz masz coś innego. Który z wzmaków które miałeś był dla Ciebie najlepszy i dlaczego ?

Przypadkiem kupilem i32 i primare został. Zamieniłem go za Yamahe. Pisałem już na forum, ale nie pamiętam w którym wątku. Chyba o Naszych aukcjach. Primare na w ogóle inna górę. W żadnej integrze takiej nie słyszałem. Ma mikrodetal i nieco jest wysunięta na przód. Bas dominuje w najniższych rejestrach. Ogólnie bardziej otwarty dźwięk.

Gorzej jak się przyzwyczai do "siary" na górze i potem mu jej brakuje ;-)

Nie walcie siary :)

Góra jest dość mocno zarysowana, jest jej więcej, ale nie sybiluje. Powoduje to że gitary klasyczne brzmią w ogóle inaczej. Detal jest mocno cięty, ale nie drażni.

?👈

Szpaku, przyjacielu, nie mylmy iskierek z siarą i piaskiem ;-)

Nie walcie siary :)

Góra jest dość mocno zarysowana, jest jej więcej, ale nie sybiluje. Powoduje to że gitary klasyczne brzmią w ogóle inaczej. Detal jest mocno cięty, ale nie drażni.

Koledzy, żartowałem :)

Wpis nie odnosił się do waszych wypowiedzi jedynie miał wprowadzić odrobinę uśmiechu w nasze życie.

Przypadkiem kupilem i32 i primare został. Zamieniłem go za Yamahe. Pisałem już na forum, ale nie pamiętam w którym wątku. Chyba o Naszych aukcjach. Primare na w ogóle inna górę. W żadnej integrze takiej nie słyszałem. Ma mikrodetal i nieco jest wysunięta na przód. Bas dominuje w najniższych rejestrach. Ogólnie bardziej otwarty dźwięk.

Rafał, z jakimi kolumnami to u Ciebie gra? Nie czujesz jakichś braków w średnicy, która, przynajmniej z różnych opisów, wydaje się cofnięta względem weksponowanej góry i dołu?

W Primare?

Kolumny mam mało znane BMN S3 po małej modyfikacji (inny tweeter). Średnica jest, wszystko jest na miejscu.

?👈

Mój pokoik, służy mi jako domowe studio i pokój Hi-Fi.

Zachęcam do obejrzenia filmików na moim profilu YouTube.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3167-0-43327500-1504963446_thumb.jpg

post-3167-0-75268000-1504963461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i stolik

Żeby usłyszec mikrodetal to najpierw trzeba sobie chociaż w mikro stopniu zapewnić akustykę a nie gołe ściany. Troche powiewa bajdurzeniem ;/

A i stolik pod sprzet inny by sie przydal, a nie z tektury. Takze Rafal - czas na panele akustyczne, podstawki pod kable, magiczne kulki, miske poprawiajaca akustyke, myszki ze zwirkiem na kolumnach etc.

:)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

Żeby usłyszec mikrodetal to najpierw trzeba sobie chociaż w mikro stopniu zapewnić akustykę a nie gołe ściany. Troche powiewa bajdurzeniem ;/

Jak masz "odpowiednie" gołe ściany to usłyszysz :-)

Są pomieszczenia, które same w sobie mają dobrą akustykę.

No i stolik

A i stolik pod sprzet inny by sie przydal, a nie z tektury. Takze Rafal - czas na panele akustyczne, podstawki pod kable, magiczne kulki, miske poprawiajaca akustyke, myszki ze zwirkiem na kolumnach etc.

:)

Najbardziej podobają mi sie podstawki na pierwszy ogień :)

?👈

Małe zmianki:

6ac0d9ed0d347b144366dde438f7327d_1.jpg

9d2426aee9948a86cd2dbe23c345736a_1.jpg

U Ciebie Rafale ciągle zmiany i niekoniecznie nazwałbym je małymi.Kolumny zostały czy także....?

De gustibus non est disputandum

Kolumny ciągle te same, jedyne co je czeka to kolejny upgrade.

Jeżeli się nie mylę to podobno już nie masz I32.

Tak by wynikało z twojego postu w klubie Hegla dwa dni temu:

"Miałem Yamahe A-S2000 oraz Primare i32. W sumie Hegla H80 też, ale jego nie słuchałem po XLR. I Yamaha jak i Primare pokazuje więcej poprzez XLR. Graja lepszym, pełniejszym basem, lepszą szczegółowością, przestrzenią..."

co teraz masz na oku ?

Edytowane przez CEzAR21
  • Pokaż nowe odpowiedzi