Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry 😀 w skrócie jest dobrze, jest pierdolniecie na wszystkich poziomach i głupie malutkie głośniki na patykach już nigdy nie wrócą hehe 

4 minuty temu, Arkadiusz Podsaba napisał:

Dzień dobry 😀 w skrócie jest dobrze, jest pierdolniecie na wszystkich poziomach i głupie malutkie głośniki na patykach już nigdy nie wrócą hehe 

To nie tak. Nereidy to genialne monitory. Mają piękny, ciepły,  analogowy bas. To jest taki dźwiękowy miód na serce. Jest walnięcie i ten ,,miód ".  Minusem kolumn są źle brzmiące blachy. Często są ucięte, bez wybrzmienia i blasku..

Z kolei w Xavianach blachy są jak najbardziej takie jak powinny.  Bas z kolei nie jest aż tak ciepły. Jest natomiast nieprawdopodobnie zróżnicowany...

W dniu 27.11.2023 o 21:45, Seb1 napisał:

Wiem, wiem. Wszystko to ma znaczenie. Mam Mk2. Dla mnie ważny był Chromecast i DLNA, ponieważ słucham dużo radia i lubię Foobar. Dedykowane aplikacje mnie nie przekonują swoim wyglądem i ergonomią.

Jaki to ma związek z foobar'em? Pytam, bo też używam i jakoś nie mogę znaleść urządzenia, które godnie by go zastąpiło.

7 godzin temu, Arkadiusz Podsaba napisał:

Bez przesady, te RLS to kawał monitora. Sam z chęcią bym je przygarnął na parę dni (lub dłużej).

.

2 hours ago, J4Z said:

Bez przesady, te RLS to kawał monitora. Sam z chęcią bym je przygarnął na parę dni (lub dłużej).

Ja bym nie przygarnął 😎

12 godzin temu, aryman napisał:

Nereidy to genialne monitory. Mają piękny, ciepły,  analogowy bas. To jest taki dźwiękowy miód na serce. Jest walnięcie i ten ,,miód ".  Minusem kolumn są źle brzmiące blachy. Często są ucięte, bez wybrzmienia i blasku..

Z kolei w Xavianach blachy są jak najbardziej takie jak powinny.  Bas z kolei nie jest aż tak ciepły. Jest natomiast nieprawdopodobnie zróżnicowany...

To nie najlepiej świadczy o Nereida.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Albo o xavian: "Napewno trąbka kilka razy była zbyt ostra...".

Może kwestia gustu, akustyki i reszty zmiennych... Nie wiem. Gdybam. 😀

Node też nie grzeszy otwartością i rozdzielczością, nawet jako transport z lps. Sam się przekonałem ostatnio. 

.

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

Prostując siebie samego.

W Nereida są 18 węglowe. To „tłuste” głośniki wymagające prądu. Stąd być może wrażenie mniejszego kolorytu na basie.
Wiem, bo miałem na nich monitory Akustyka.

Xavian to Revelator, IMHO łatwiejszy do wysterowania. Wiem, bo również miałem 2x18 Revelator🙂 

Godzinę temu, J4Z napisał:

Albo o xavian: "Napewno trąbka kilka razy była zbyt ostra...".

Może kwestia

Trąbka na żywo potrafi być ostra. To dobrze, że Xavian oddaje całe spektrum instrumentu i niczego nie tuszuje, wygładza czy ucina 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 godzin temu, Tajitsu napisał:

Tak. Natomiast anologowosc i ciepło płynące z tych glosnikow było tak fantastyczne , że  te blachy aż tak nie przeszkadzały..

W blachach wolę uderzenia, od szelestu i syczenia, ale kolegi kolumn ani jednych, ani drugich nie słyszałem. Słyszałem kiedyś podstawkowe, zamknięte xaviany, z wyglądu podobne do tych RLS. Jakiegoś wielkiego wrażenia nie zrobiły na mnie. 😛

Chwilę później kolega podłączył harbethy i było o wiele lepiej dla mnie. 

.

W dniu 25.11.2023 o 14:39, sir.jax napisał:

Ale jakie iso, pod czym je masz?

wszędzie 😉 Orea pod heglem, małe czarne pucki pod listwą i zasilaczem (sbooster). Jakoś na razie nie chciało mi się tego jeszcze ruszać 😉

????

8 minut temu, J4Z napisał:

W blachach wolę uderzenia, od szelestu i syczenia, ale kolegi kolumn ani jednych, ani drugich nie słyszałem. Słyszałem kiedyś podstawkowe, zamknięte xaviany, z wyglądu podobne do tych RLS. Jakiegoś wielkiego wrażenia nie zrobiły na mnie. 😛

Chwilę później kolega podłączył harbethy i było o wiele lepiej dla mnie. 

Tam gdzie jest mocny akcent to ok. Dźwięk ma byc krótki.  W jazzie gdzie ma być,,piaszczysty" hihat lub delikatny ,,ride" no to musi odpowiednio posyczec..

26 minut temu, aryman napisał:

Tam gdzie jest mocny akcent to ok. Dźwięk ma byc krótki.  W jazzie gdzie ma być,,piaszczysty" hihat lub delikatny ,,ride" no to musi odpowiednio posyczec..

Tylko hihat nie musi brzmieć syczączo, czy piaszczyście,  zależy czy jest uderzany pałką, kiedy jest otwarty, czy zamknkniety i jak jest uderzany.

Mnie np. bardzo w jazzowych brzmieniach podobają się blachy i ich dłuższe wybrzmiewanie z takim wypełnieniem i wibracjami. Manu Katche ma takie wybrzmienia, uwielbiam gościa 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

19 minut temu, sir.jax napisał:

Tylko hihat nie musi brzmieć syczączo, czy piaszczyście,  zależy czy jest uderzany pałką, kiedy jest otwarty, czy zamknkniety i jak jest uderzany.

Mnie np. bardzo w jazzowych brzmieniach podobają się blachy i ich dłuższe wybrzmiewanie z takim wypełnieniem i wibracjami. Manu Katche ma takie wybrzmienia, uwielbiam gościa 😉

No właśnie, jak to w domku słychać, jednak głównie zależy od tego jak, czym i kto gra.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Nie no. Wiadomo, że duzo zależy od techniki gry. Ale tez od firmy. Inaczej zabrzmi zildian, inaczej Sabian a jeszcze inne właściwości będą miały blachy paiste.

Też uwielbiam manu katche.  Ale jeszcze bardziej cenie Omara Hakima. Tam dopiero brzmi hi- hat. Zresztą to jest temat rzeka. Są dziesiątki wspaniałych bębniarzy i dziesiątki różnych filozofii gry na perkusji..

Godzinę temu, aryman napisał:

Są dziesiątki wspaniałych bębniarzy i dziesiątki różnych filozofii gry na perkusji.

I dziesiątki sposobów nagrywania tejże 😉

W dniu 18.11.2023 o 23:29, J4Z napisał:
W dniu 18.11.2023 o 23:20, Ajothe napisał:

Masz fajny pokój, te pułapki basowe w narożnikach nie pomogły na ten peak 48hz? 

Nic, a nic, tylko pogłos w większości/tylko (?) na średnim i wyższym basie. 

Takie szerokopasmowe pułapki nie pomogą na duże górki na niskim basie, tutaj największą skuteczność osiąga precyzyjnie strojona pułapka na problematyczną częstotliwość umieszczona w odpowiednim miejscu w pokoju  

1 godzinę temu, mujas napisał:

Takie szerokopasmowe pułapki nie pomogą na duże górki na niskim basie, tutaj największą skuteczność osiąga precyzyjnie strojona pułapka ....

...olbrzymich rozmiarow  🙂

Najwieksza skutecznosc " na duże górki na niskim basie" maja rozwiazania "aktywne"

Edytowane przez xajas

Tylko, że ja walczyłem z pogłosem. Gdybym robił to dzisiaj, kupiłbym inne pułapki. 

Edytowane przez J4Z

.

Spl jest prawie że identyczne u mnie, z ustrojami, czy bez. 

O ile pamięć mnie nie myli. 

Chyba, że o sam bas Ci chodzi. Mam dsp, zobaczę czy jak odejmę parę dB z moda na basie, czy i pogłos się zmniejszy w tych częstotliwościach. 

Edytowane przez J4Z

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Spl jest prawie że identyczne u mnie, z ustrojami, czy bez

jesteś w stanie pokazać wykresy spl z ustrojami oraz bez nich ?

Spl jest prawie że identyczne u mnie, z ustrojami, czy bez. 
O ile pamięć mnie nie myli. 
Chyba, że o sam bas Ci chodzi. Mam dsp, zobaczę czy jak odejmę parę dB z moda na basie, czy i pogłos się zmniejszy w tych częstotliwościach. 

Nie pojales sprawy. Odejmujac pare dB z moda przez DSP/EQ, nie eliminujeszsz/redukujesz odbic. Czyli zmienisz SPL, ale nie czasy poglosu.

A jesli zredukujesz/wyeliminujesz odbicia (obojetnie czy pasywnymi ustrojstwami typu absorbery, czy aktywnymi typu DBA, Active Bass Trap,..) to zmienisz zarowno SPL jak i czasy poglosu

Ok, rozumiem o co Ci chodzi. Pułapki które mam zmniejszyły mi pogłos na basie, na sub basie nie lub mało, spl nie ruszyły.

Gdybym teraz robił, kupiłbym (z zastrzeżeniem, że jak się nie spiszą to zwrócę) od mega, które niby działają na 50hz, a na wyższy bas próbowałbym wpłynąć piankowymi pod sufitem. Nie wiem, czy wyszłoby mi, ale z chęcią bym sprawdził. Szkoda mi tylko kasy i pułapek, które już mam. I mówię tutaj o pogłosie cały czas. 

2 godziny temu, mujas napisał:

jesteś w stanie pokazać wykresy spl z ustrojami oraz bez nich ?

Jutro siądę do pc i zobaczę co mam zapisane.

Edytowane przez J4Z

.

Pogrzebałem w pamięci mojego PC. @bolo_senor niestety nie znalazłem nic, co mogłoby zilustrować wpływ samych dyfuzorów na suficie.

Przepraszam za w prowadzanie w błąd. Jednak ustroje wpłynęły na SPL. @mujas znalazłem stary screen z porównaniem SPL. Patrząc na to, zastanawiam się, czy wtedy nie mierzyłem przypadkiem przy natężeniu 85dB, pewnie tak. Puste ściany vs pianki pm-k7 150x50cm za kolumnami, z tyłu dyfozory 1d i w rogach za kolumnami postawiona wełna 100x55cm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@xajas puste ściany vs tylko pianka ww. za kolumnami (ewentualnie + dyfuzory ww. za głową, nie pamiętam, podpisane miałem: "same pianki"):

pustowpokoju.thumb.png.64de20ca0c2f8be0a7c4eca75fd95705.png

piankazakolumnami.thumb.png.acc371707d586eef88f9994f84ea3eb3.png

Trochę dziwne rzeczy się tu zadziały. Mikrofon wtedy stał nieruszany. Latałem z ustrojami i robiłem pomiar co chwilę.

Aktualne pomiary (75dB), tak dla ogółu, które robiłem niedawno, jak jeździłem Harbethami - inne kolumny (powyższe pomiary dot. Zensor 5), na tej samej ścianie, ale na pewno w innych miejscach niż wtedy:

aktualnespl.thumb.png.e53acf43a1b83c5e70cc25bbac6adaa4.png

aktualnepoglos.thumb.png.3f914d070c2d2e4b8099330484978402.png

PS bawiłem się dzisiaj DSP. Na tę chwilę stwierdzam, że zostawiam sobie. Nie w celu korekcji akustyki, a dostosowania brzmienia pod siebie, na przekór rdzennym audiofilom! edit: No może tego moda na subbasie skoryguje trochę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

11 godzin temu, J4Z napisał:

Pogrzebałem w pamięci mojego PC. @bolo_senor niestety nie znalazłem nic, co mogłoby zilustrować wpływ samych dyfuzorów na suficie.

Przepraszam za w prowadzanie w błąd. Jednak ustroje wpłynęły na SPL. @mujas znalazłem stary screen z porównaniem SPL. Patrząc na to, zastanawiam się, czy wtedy nie mierzyłem przypadkiem przy natężeniu 85dB, pewnie tak. Puste ściany vs pianki pm-k7 150x50cm za kolumnami, z tyłu dyfozory 1d i w rogach za kolumnami postawiona wełna 100x55cm:

Ukryta Zawartość

@xajas puste ściany vs tylko pianka ww. za kolumnami (ewentualnie + dyfuzory ww. za głową, nie pamiętam, podpisane miałem: "same pianki"):

pustowpokoju.thumb.png.64de20ca0c2f8be0a7c4eca75fd95705.png

piankazakolumnami.thumb.png.acc371707d586eef88f9994f84ea3eb3.png

Trochę dziwne rzeczy się tu zadziały. Mikrofon wtedy stał nieruszany. Latałem z ustrojami i robiłem pomiar co chwilę.

Aktualne pomiary (75dB), tak dla ogółu, które robiłem niedawno, jak jeździłem Harbethami - inne kolumny (powyższe pomiary dot. Zensor 5), na tej samej ścianie, ale na pewno w innych miejscach niż wtedy:

aktualnespl.thumb.png.e53acf43a1b83c5e70cc25bbac6adaa4.png

aktualnepoglos.thumb.png.3f914d070c2d2e4b8099330484978402.png

PS bawiłem się dzisiaj DSP. Na tę chwilę stwierdzam, że zostawiam sobie. Nie w celu korekcji akustyki, a dostosowania brzmienia pod siebie, na przekór rdzennym audiofilom! edit: No może tego moda na subbasie skoryguje trochę...

Edytowane 10 godzin temu przez J4Z

Dzięki za wykresy. Jeśli aktualny pomiar był robiony faktycznie przy 75 db to patrząc na wykres SPL i  chyba RT 60 (brak legendy przy wykresie)  przy podbiciu na 47 hz o 12 db czas pogłosu na tej częstotliwości powinien być w okolicach 1 s albo i lepiej więc nie żebym szukał zaczepki ale początek wykresu RT robi przekłamanie (jak byś dał wodospad odpowiednio wyskalowany tam wszystko było by widać). Dla porównania u siebie aktualnie mam podbicie na 34,5 hz o 8 db i czas pogłosu na tej częstotliwości wynosi ok 650 - 550 ms, wcześniej przy podbiciu na tej samej częstotliwości o 15 db  czas pogłosu wynosił blisko 2s.

Podsumowując  aż się prosi uderzyć w te 47 hz odpowiednio strojoną pułapką. Jak byś chciał to zrobić mogę trochę pomóc.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mujas
29 minut temu, mujas napisał:

jak byś dał wodospad odpowiednio wyskalowany tam wszystko było by widać

Podziałamy, a gdzie to?

Podsumowując  aż się prosi uderzyć w te 47 hz odpowiednio strojoną pułapką. Jak byś chciał to zrobić mogę trochę pomóc.

Wiesz co? Zdjalem parę dB za pomocą dsp i jakoś mi się nie podobało. 

chyba RT 60 (brak legendy przy wykresie) 

RT60 (T30)

Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi