Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacznę do tego że płytkę gipsowa chcę przykleić za głośnikami jako materiał rozpraszający (Stegu model Arena niepozorna ale widziałem u kolegi to zrobione efekt naprawdę super) a Ecophon mam też w sprzedaży tylko muszę sprawdzić dostępność i ceny.W ciągu dwóch tygodni muszę sie zdecydować na coś bo już bym chciałbym coś robić . Fakt jest że zanim wstawię drzwi przykręcę płytę farmacell po szpachluje tez trochę czasu minie.

Narazie

Grzesz, 22 Mar 2007, 20:30

Murator już lata temu zszedł na dziady zostały tylko reklamówki i wszystko oczywiście jest świetne

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

rafsyl - a looknij na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

szczepan, 22 Mar 2007, 21:04

>Samej konstrukcji scian nie będę opisywał , bo nawet na tym forum z dużą dawką tolerancji na

>dziwadła,grzecznie to nazywając mógłbym zostaż niezrozumiany.

Pierwsze primo - to forum nie ma żadnej tolerancji na cokolwiek.

Nie tylko w swoim imieniu mogę Cię Szczepan zapewnić: są tu ludzie zainteresowani do szpiku płyty gipsowej szczegółami budowy Twojego pokoju. Ja już o prawdziwe szczegóły nie będę pytać, bo ci mniej zainteresowani sprawą, a bardziej swoim wizerunkiem, chętnie węszą jakąś miętę w celu uniknięcie prostych odpowiedzi. Nic nie wiedzą na co wydali i z jakim skutkiem tysiące złotych, za to chętnie mówią o swoim sprzęcie.

U Ciebie widzę odwrotną tendencję, co po ostatecznym otaksowaniu całości budzi szacunek. Mówię to tylko za siebie: najpierw zobaczyłem te Twoje ha/m3 akustycznej nirwany, a dopiero potem supersprzęt za wielkie pieniądze.

Jeden wygodny fotel na środku jest dla mnie zupełnie czymś naturalnym. Mimo, że potrafię słuchać muzyki tylko z zamkniętymi oczami, obecność drugiej osoby obok psuje mi odbiór 3D. No może gdyby ona, ta osoba, byla u moich stóp to chyba bym dał sobie spokój z muzyką...

Jedno mi nie daje spokoju (jak kiedyś nie dawało), to ten rezonujący podwieszany sufit, zwłaszcza podwieszony przez drogo opłacanaych speców.

Pozdrawiam!

Jedna rzecz, której mi w tym pokoju brakuje, to dobre standy pod sprzęt (z całym szacunkiem dla firmy SoundArt, której produkty onegdaj również posiadałem).

Aż się prosi, aby takie klocki postawić na czymś klasy Finite Elemente Pagode Master Reference.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

Elb - masz u Nich jakiś udział? zamówiłeś podstwaki pod wzmaki i luzz, ale żeby od razu innym wciskać te koszmarnie drogie meble ....

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

rafsyl, 22 Mar 2007, 21:29

>Zacznę do tego że płytkę gipsowa chcę przykleić za głośnikami jako materiał rozpraszający...

Cześć, i od razu sorry, że tak bez pardonu: nie wiem w jak dużym to pokoju i jak daleko za głośnikami miałyby być te ozdobne płyty gipsowe. No i czy chcesz to zrobić dla wyglądu, czy dla dźwięku.

Bez propagandy: to co za głośnikami (monopolami, czyli direct) to warto wytłumiać - a rozpraszać o ile ta ściana jest 2,5-3 m dalej. To przy pow. >40 m2. Dopiero wtedy da się docenić tzw. głębię stereo. Ciekawe, że tak oczywisty efekt wcale nie natychmiast jest słyszalny. Wielu z niego rezygnuje widząc ten "zmarnowany" pokój za kolumnami.

Elberoth, 22 Mar 2007, 22:51

>Aż się prosi, aby takie klocki postawić na czymś klasy Finite Elemente Pagode Master Reference.

Ładna szafka, ale przeraźliwie niekoszerna (o cenie nie wspomnę): gdzie masa do tłumienia i gdzie te granity jedynie słuszne? O paskudnych, metalowych bokach nie wspomnę.

Nie mówisz chyba poważnie o tych granitach pod sprzęt ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Fr@ntz - obiecali mi, że jak sprzedam im 2szt. to trzecią dostanę gratis !

;-)

Elberoth, 22 Mar 2007, 23:20

>Nie mówisz chyba poważnie o tych granitach pod sprzęt ?

Łoj, chyba przespałem jakiś nowy trend? To już nie granit? Hmm, może marmur z tej samej ściany, co Michał Anioł brał na swojego Dawida? Niee, to zbyt dostępne i plebejskie. Moooże coś od Charesa z Lindo, oooo właśnie, coś ze spiżu (taki Helios) jest dość kostropaty?

Jazz :-), 22 Mar 2007, 23:37

dla tego Ci podpadnę i proponuję Daysequerę a nie to co ty sprzedajesz

Szczepan, sprawdź wielkość fotek, szkoda by nie przeszły. Do spakowania weź cokolwiek - wysiłki Twe zostaną docenione - spoko. Ja swój pokój mam już postawiony i poza gimnastyką z adaptacją nic nie zmienię, ale takie zdjęcia zawsze są cenne.

GL

Elb

Może i bym postawił, tylko musiałbym spróbować.Może pomożesz.

Co do wyglądu nie mam pretensji.

Do tłumienia drgań przywiązuję dużą wagę i po akustyce jest to mój następny "konik"

Na stolikach nic nie stoi na własnych nogach.Teraz jestem na etapie Viprapodów.

Cudowałem w tym temacie nieżle i niejednego bym rozśmieszył.

Pozdrawiam

Szczepan

Najgorzej z najprostszymi odpowiedziami - jeśli nie masz żadnego programu na PC, to spróbuj zmniejszyć rozdzielczość fotek w samym aparacie

Transport racków Pagode to niezły zgryz. Trzeba po nie wysłać furgonetkę. Pagode pakowane jest w całości, skręcone, do kartonu wielkości 2 pralek.

Zanim sprawdzisz rack, możesz sprawdzić podstawy Cerapuc. Przeznaczenie podobne jak Vibrapody, ale zasada działania zupełlnie odmienna. U mnie ich wpływ pod wzmacniaczami mocy był wręcz niewiarygodny. Dosłownie przecierałem oczy ze zdziwienia. Detale, pecyzja, przestrzeń i mikrodynamika o której nigdy bym swojego sprzetu nie podejrzewał. Jak mawiaja anglicy - a real eye-opener.

Koszt w sumie śmieszny - 750zł / 3szt, a i wysłać łatwo do spróbowania.

To właśnie doświadczenia z Cerapuckami sprawiły, że na poważnie zainteresowałem się Pagode. W międzyczasie zrobiłem mały research, przeczytałem wszytskie recenzje, pomailowałem trochę z ludzmi którzy ich używają i którzy przewalili tony racków (każdy twierdzi że ten rack daje podobny efekt jak wymiana jakiegos komponentu), i teraz jestem już prawie pewien, że jest to właściwy kierunek.

Ja sobie nie dam z tym rady.Może jutro coś wymyślę(tzn zapytam sie madrzejszych.

Opiszę ci pokrótce jego konstrukcję.

Sciany mają grubość ok metra- trzy cegły po 24cm plus styropian 10cm plus jedna cegła z szerokości 12 cm.

W scianach są komory zasypane suchym piaskiem, w sumie 40 ton.

Podłoga jest płytą betonowa ,oczywiscie zazbrojoną o grubości 60cm na 1,5 metra od sciany.druga płyta też 60cm grubości o szer 2,5 m , a reszta pokoju 20cm grubosci.Płyty od siebie i od ścian są zdylatowane 2cm twardym styropianem.Pomieszczenie ma kształt trapezu o róznicy 80cm podstawy do wierzchołka ?.

syfit jest też nierównoległy do podłogi i jest to 20cm betonowa płyta na której usypane jest 10 ton suchego piasku (odwiedzającym raczej o tym nie wspominam) na to położony jest styropian i kilakanascie centymetrów tzw.wylewki pod podłogę pomieszczenia które jest nad pokojem "odsłuchowym".

Całość w 3/4 wkopana jest w ziemię.Miało być w całości ale były ogromne problemy ze skałą.

Muzyki jak by nie kombinować nie słychać w pozostałej części domu.Jedyne skutki uboczne to na podwórko przez otwory wentylacyjne.

Pozdr.szczepan

Rafaell

"dla tego Ci podpadnę i proponuję Daysequerę a nie to co ty sprzedajesz"

Wcale mi nie podpadniesz. Proponuj co chcesz, ale nie proponuj rzeczy, ktore chociaz troche znasz. Sequerra? LOL

Jazz :-), 23 Mar 2007, 00:25

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu to nie znaczy że wszystkie sa krótkie i proste

szczepan, 23 Mar 2007, 00:20

To tylko w kopalni soli w wieliczce mają lepiej ;) ja tam kiedyś byłem na koncercie Joe Zawinula i było OK, Co do tych skosów to mnie się po prostu udało ,wprowadziłem się na poddasze część ścian mam spadzistych tynk iest fajnie narzucony na trzcinę jeziorną fajne tłumiemie odbić-koszmarnie się puszczało przewody w ścianie ,mogło pół ściany odpaść,dla tego nacinałem ścianę tarczą diamentową i wykuwałem póżniej bruzdy pod kable. Jednym muszę Cię skasować w pokoju ok 36 m2 mam 11 cm spadu podłogi tak to się 85 lat temu budowało :D

pozdrawiam

Rafaell

Dzięki Szczepan - rozumiem, że jak mnie nie wpuścisz, to się nawet nie podkopię i z bazooką też nie mam co przyłazić:)

Wiesz co - już mi całkiem lżej, że nie ja sam jeden dziwny na tym normalnym świecie. Moje ściany wymyśliłem połowę cieńsze, tylko nad sufitem dałem 35cm wełny, pod wylewkę i na zewnętrzne ściany 15 cm styropianu, a od środka od 5 do 20 cm wełny w zależności od miejsca. To wszystko na grubą płytę gipsową na kleksy, a wylewkę też na 2 cm styropianu od ścian. Do tego grube drzwi (150 kg) i można sobie wołać ze środka "ratunku" - do woli. Ze 100 dB wychodzi na zewnątrz 40 i to wystarczy. Ściany konstrukcyjne zrobiłem z bloczków typ 400 (bo bez piętra) ze względu na lepsze tłumienie niskich częstotliwości. Podobnie wybrałem stropowe pustaki z keramzytu - tak słabe, że pękały w dłoniach (to mnie jednak trochę męczy). Architekt, który nadzorował te przeróbki patrzył na mnie jak na wariata.

Poza wełną zakrytą materiałem jest beżowy Sonex za plecami.

Mój pokój jest jednak multimedialny (tzn. ma być) i jest zwykłym użytkowym, tyle, że "moim" i nikt mi nie warczy, że jakoś tak dziwnie wygląda. Zresztą, jak go wykończę, to dopiero ich trafi...

Pozdrawiam.

szczepan, 22 Mar 2007, 10:27

>Tez uważam że mogłoby go być więcej.Jednak nie mam samodzielnych zwrotnic i nie potrafię rozdzielić

>sygnału aby na srednie i wysokie tony poeksperymentować z jakąś lampą ( oczywiście wtedy moje

>Accuphase na bas nie miały by chyba wielkiego sensu)

Dlaczego? SŁabe są w basie?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi