Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

PMD

Jak pisałem wcześniej z akustykami miałem różne perypetie.

Ten który wyliczył wymiary mojego pokoju "porzucił "mnie w pół drogi łapiąc inną fuchę i wtedy za sprawę zabrał się normalny budowlany konstruktor.Powertował trochę literatury ,zwłaszcza radzieckiej? i w celu zredukowania drgań zaprojektował taką a nie inną konstrukcję.Czy nie jest to przerost formy nad treścią nie mam pojęcia.

Ja robiłem wszystko ze swojej strony aby nie mieć wątpliwości.

Pozdrawiam

szczepan

witam,

nie chodzi o to czy to przerost czy nie, tylko o efekt jaki zanierzono uzyskać. Czy w tym hobby można w ogóle mówić o jakiejś przesadzie? :) ;)

Myślałem że chodzi o tłumienie akustyczne (by na górze było ciszej), albo jeszcze coś innego.

Piasek jak każda skała (ta akurat jest okruchowa) przenosi drgania i to całkiem dobrze (własnie dla tego że jest okruchowa, ma to zapewne związek z masą - w tym przypadku pojedynczych ziaren, czyli małą w porównainu ze skałam nie okruchowymi) :(

Więc jako izolacja od wibracji mechanicznych to chyba jednak nie, choć wydawało by się że powinien tłumić. Tłumią dobrze materaiały plastyczne - iły, gliny. Oczywiście wypowiadam się o doświadczeniach w skali przemysłowej (dokładniej górniczej), nie jestem specjalistą od mechaniki gruntów, ani sejsmologiem.

Less

Wzmacniacze Accuphase A-50V są (zmostkowane tzn końcówki stereofoniczne słuzą mi jako monobloki) są w moim systemie najdłużej .Za parę miesięcy będzie to pięć lat.

Gdy je kupowałem miałem do wyboru (do podjęcia decyzji-ponieważ niczego nie mogłem posłuchać ,a opierałem się na wzmacniaczach które tez kupiłem na ślepo,a które mi odpowiadały Accuphase A-20V) M-2000 lub A-50V.

M-2000 wg "obiegowej " opini są/były wzmacniaczami bardziej dynamicznymi i lepiej kontrolującymi bas.

Jednak pracował one w klasie AB i obawiałem się zbyt technicznego ich grania.

wybrałem A-50V i jestem z nich zadowolony chociaż sam nie wiem jak sie ma klasa A do mostkowania.

W stereo mają po 50W na kanał a po zmostkowaniu 200W.

Bas w nich nie jest słaby , generalnie bardzo mi sie podoba, jednak patrząc na moje Wilsony to raz że szkoda tych końcówek tylko na bas a dwa że sporo większa moc by im napewno nie zaszkodziła.

Pozdrawiam

Szczepan

Wybierz kilka monobloków wchodzących w rachubę do obsługi basu o mocy ca. 0,5 kV, zaproś dealerów / zaproponuj przysłanie na odsłuchy, obiecując im ewentualnie, że których z nich napewno zostanie kupiony.

Mogłaby to być ciekawa impreza.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

->Grzesz

>>mnie wydaje się że zapożyczenie konstrukcji ścian działowych rodem z budownictwa szkieletowego

>>żle wpływa na akustykę pomieszczenia.

>

>Wręcz przeciwnie, z małym wyjątkiem: warto mieć murowaną ścianę za głośnikami (plus wytłumienie) -

>to dla solidnego basu. Pozostałe ściany, byle miały w sobie 10 cm twardej wełny, gwarantują minimum

>szkodliwych rezonansów własnych pomieszczenia. Sporo lat słuchałem muzyki w takim pokoju i nie

>wiedziałem co to jest dudniący bas.

Czy mógłby ktoś potwierdzić, bądź zaprzeczyć powyższą teorię? Wolałbym mieć pewność przed ewntualną przebudową ściany.

Mam wszystkie ściany wykonane w technologii termomur (ocieplenie wewnętrzne 5 cm styropianu) na to płyta g-k na plackach kleju. Problem w tym, że pomieszczecnie działa mi jak pułapka basowa. Po prostu im niższa częstotliwość tym niższe natężenie dźwięku. Rezonansów praktycznie brak, może z wyjatkiem głównych modów pomieszczenia. Aby to poprawić rozważam właśnie "utwardzenie" ściany za kolumnami poprzez dobudowanie wewnątrz na grubość cegły, lub taniej, naklejenie kilku warstw płyty g-k, najlepiej twardszej niż standardowa.

Preferuję działania praktyczne oparte na dobrej teorii nad radosne eksperymentowanie :) więc chciałbym mieć potwierdzenie, czy to ma sens.

szczepan, 23 Mar 2007, 10:10

Ty chcesz być wydmuchany z tego pomieszczenia czy chcesz po prostu słuchać muzyki ? Na niskim poziomie grania takiego 500W wzmacniacza możesz mieć duże THD i po co Ci to, taki Daar T zel ma tylko 75 W i potężne Schweikerty u ludzi też spokojnie napędza. Pomieszczenie masz większe więc dżwięk ma się gdzie naturalnie rozchodzić i nie jest tak jak w małych pomieszczeniach mocno stłumiony, przecież przerabiałeś to w mniejszych pomieszczeniach to powinieneś wiedzieć.Jeśli bym musiał coś kombinować to tylko żeby czas narastania sygnału był jak najkrótszy to nie zawsze musi iść z rezerwą mocy w parze

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell.

Rozważamy pewną hipotetyczną sytuację , a więc niedostatku komponentów (jak zostało zasugerowane ) w moim systemie.Ja sprawę rozważam teoretycznie.

Gdybym miał aktywną zwrotnicę,lampowe wzmacniacze na górę to wtedy zasilanie dołu wolałbym powierzyć wzmacniaczom bardziej w tym kierunku skonstruowanym.

To tylko teoria.

Eksperymentując wcześniej z końcówką Accuphase i końcówką Canary Audio na kolumnach Hyperion Sound 938

osiągnąłem rezultaty bardzo przypadające mi do gustu.

Wilsony nie mają dwóch par zacisków głosnikowych i nie moge tego powtórzyć.A szkoda.

Pozdrawiam

Szczepan

Czy ktoś wie jak można wkleić Adobe Reader to zamiesciłbym wyniki pomiarów.

Z pokazaniem działania kaloryfera dla niedowiarków

wolwi,

pogadaj z 4sound, z wełną - wytłumianiem nie mozna przesadzić bo inaczej będzie jak piszesz- czytelnie przejrzyście ale z mocno osłabionym basem, a w skrajnych sytuacjach w ogóle zrobi się martwawo/szarawo i na środku. Po za wytłumianiem/odbijaniem równie istotne jest rozprasznie.

szczepan, 23 Mar 2007, 12:28

dobry pomiar pokaże nawet wpływ Twojej osoby jako elementu pochłaniającego

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

szczepan, 23 Mar 2007, 12:28

>Rozważamy pewną hipotetyczną sytuację , a więc niedostatku komponentów (jak zostało zasugerowane ) w

>moim systemie.Ja sprawę rozważam teoretycznie.

>Gdybym miał aktywną zwrotnicę,lampowe wzmacniacze na górę to wtedy zasilanie dołu wolałbym powierzyć

>wzmacniaczom bardziej w tym kierunku skonstruowanym.

>To tylko teoria.

Taka aktywna zwrotnice oferuje np. Viola Labs. Musialbys oczywiscie wybebeszyc swoje Wilsony i minac ich zwrotnice...nie wiem czy warto.

>Czy ktoś wie jak można wkleić Adobe Reader to zamiesciłbym wyniki pomiarów.

>Z pokazaniem działania kaloryfera dla niedowiarków

W readerze masz taka ikonke z aparatem fotograficznym - na pasku narzedzi. Kliknij ja, nastepnie zaznacz rysunek (okienkiem), zostanie on skopiowany do schowka. Wklej go do np. Painta i zapisz jako .jpg i gotowe.

Pozdr.

-> szczepan

Podaję ci stronę, poprzez którą możesz ściągnąć program Irfan View. Ja go używam właśnie do zmiejszania obrazków, które 'nie wchodzą' na forum i tylko po to go zainstalowałem. Wczytujesz obrazek, wybierasz z menu 'Image' wybierasz 'Resize/Resample' i w korzystają z opcji 'set new size as percentage of original' wpisujesz np. 50% i obrazek zmniejszy się czterokrotnie. Zapisujesz poprzez 'Save as', dla pewności sprawdzasz rozmiar w zwykłej przeglądarce plików i gotowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Do obróbki plików graficznych polecam XnView - w nim zmieniamy "gabaryty" fotek, a "masę" obrabiam programem o nazwie JPGCompressor. Oczywiście oba darmowe

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

qb_1.

Być może sprawa nie byłaby tak skomplikowana ponieważ Wilsony posiadają zaciski głośnikowe dla srediotonówek i wysokich na zewnątrz obudowy tyle tylko że aby ich uzyć trzeba aktywnej zwrotnicy.

Tak że o rozbebeszabiu nie ma raczej mowy.

Pozdr.

PMD, 23 Mar 2007, 10:06

>...Piasek jak każda skała (ta akurat jest okruchowa) przenosi drgania i to całkiem dobrze (własnie dla

tego że jest okruchowa, ma to zapewne związek z masą - w tym przypadku pojedynczych ziaren, czyli

małą w porównainu ze skałam nie okruchowymi) :(

Więc jako izolacja od wibracji mechanicznych to chyba jednak nie, choć wydawało by się że powinien

tłumić. Tłumią dobrze materaiały plastyczne - iły, gliny. Oczywiście wypowiadam się o

doświadczeniach w skali przemysłowej (dokładniej górniczej)... <

Nie do końca jest tak. Rzeczywiście piasek w naturalnym złożu (zwykle wilgotny lub wręcz przesycony wodą) przewodzi dźwięk całkiem dobrze (aczkolwiek gorzej od litej skały, która jest mechanicznie ośrodkiem ciągłym). Zasypanie zamkniętej przestrzeni wysuszonym piaskiem o odpowiedniej granulacji (czyli nie za drobnym) lub żwirem jest niezłym środkiem izolacji. W takim ośrodku porowatym tłumienie przebiega w ten sposób, że fala akustyczna rozchodzi sie dwoma drogami: poprzez powietrze w porach między ziarnami i (z zupełnie inną prędkością) poprzez stykające się ze sobą ziarna. I dalej: wprawione w drgania ziarna piasku przez wzajemne tarcie zamieniają ich energię w ciepło - tym samym w takiej komorze z piaskiem fala akustyczna ulega najpierw dyspersji a potem stopniowemu osłabieniu w miare wnikania w ośrodek porowaty. Metoda znana od średniowiecza do wygłuszania stropów drewnianych (na stropie międzykondygnacyjnym warstwa piasku między legarami podłogi - nawet do 15 cm grubości) a także (w XIX i na poczatku XX wieku) w budownictwie fortyfikacyjnym (dwa stropy odległe o 50 - 120 cm, pomiędzy nimi warstwa żwiru) do rozpraszania energii pocisków, które doatały się do wnetrza budynków i tam eksplodowały - wiele przykładów tego typu znam z autopsji.

Tak więc mimo Twoich zastrzeżeń uważam, że projektant wykonał dobrą robotę i skutecznie wytłumił ściany uzywając materiału naturalnego i - co ważne - trwałego i niedrogiego.

Pozdrawiam i życzę satysfakcji ze słuchania :)

Wolwi, znam przekrój pustaka thermomur i to przez te wewnętrzne żebra ze styropianu bas przelatuje na zewnątrz. Sama konstrukcja takiego pomieszczenia nie stwarza pułapki basowej.

>Rezonansów praktycznie brak, może z wyjatkiem głównych modów pomieszczenia

Widzę, że nie doceniasz szczęścia, jakie Cię spotkało:) To jest właśnie podstawowa zaleta pokoju ze ścianami "miękkimi", nie z muru. Jednocześnie jest też taka wada, że bas nie jest zatrzymywany wewnątrz - ale to jest dość łatwo zmienić, zachowując większość zalet.

Za głośnikami postaw ścianę z pojedyńczej cegły (na jej "podstawie") i raczej pełnej, choć i dziurawka zadziała. Samo dołożenie nawet grubej płyty g-k to będzie za mało. Możesz dodatkowo usztywnić wszystkie naroża pokoju przykręcając płyty g-k po 1 metrze od rogu. To razem na pewno poprawi odtwarzanie basów, a jeszcze nie stworzy nowych problemów.

Ja po przejściu z takiego pokoju do murowanego stwierdziłem, że wolałem tamte problemy, niż obecne i zabawę z wełną.

Jaki masz sufit? Murowany, czy o drewnianej konstrukcji?

-->Wolwi

Zanim zaczniesz totalny remont Twojego pomieszczenia skontaktuj się jednak z doświadczonym akustykiem (chociaż im mocniej wgłębiam się w temat, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że większość adaptacji robi się "na czuja", a potem stopniowo eliminuje niepożądane zjawiska, nie udało mi się jeszcze spotkać kogoś, kto zrobił lub zlecił wykonanie takiego pomieszczenie i wyszło za pierwszym razem, co chyba potwierdza przepadek Szczepana).

Co do meritum - z mojej wiedzy i doświadczenia (adaptacja własnego pomieszczenia) wynika, że płyta k-g o standardowej grubości (chyba 14mm) zamontowana na sztywno (a u Ciebie tak raczej tak jest, jeżeli majstrowie nie żałowali kleju) odbija wszystkie słyszalne częstotliwości. Nie ma więc żadnego znaczenia, co za tymi płytami się znajduje. Dobudowanie ściany z litej cegły nic nie zmieni. i jeszcze w kwestii basu - to jest normalne zjawisko, że im niższa czestotliowść tym niższe natężenie dźwięku (pasmo przenoszenia dla kolumn podawne jest najczęściej dla +/-3dB), pytanie brzmi, czy taka prezentacja Ci odpowiada. Jeżeli nie - być moze powodów trzeba szukać także w posiadanym sprzęcie.

Odezwij się priva - moge zaoferować Ci troche materiałów źródłowych.

pwit1, 23 Mar 2007, 18:52

>Co do meritum - z mojej wiedzy i doświadczenia (adaptacja własnego pomieszczenia) wynika, że płyta

>k-g o standardowej grubości (chyba 14mm) zamontowana na sztywno (a u Ciebie tak raczej tak jest,

>jeżeli majstrowie nie żałowali kleju) odbija wszystkie słyszalne częstotliwości. Nie ma więc żadnego

>znaczenia, co za tymi płytami się znajduje. Dobudowanie ściany z litej cegły nic nie zmieni. i

Mam nadzieję, że nikt serio tego nie weźmie. Nie mam teraz czasu, ale i tak szkoda fatygi na polemikę, wobec tak kategorycznie przedstawionych racji.

-->Grzesz

Racje nie są postawione kategorycznie (a z pewnością mniej kategoryczni od Twoich), jest tam wyraźnie napisane "z mojej wiedzy i doświadczenia", co oznacza, że ktoś może mieć inną wiedzę i inne doświadczenie. Do polemiki zapraszam, proponuję też zapoznać się z dosyć uznanym programem Cara2.2. Jeżeli ja się mylę, to ten program też.

Tak, czy inaczej w moim pomieszczeniu najpierw przygotowałem piękną, sztywną konstrukcję pod płyty k-g, potem napchałem ok. 10cm wełny mineralnej, a na koniec dokręciłem płyty k-g. jakież było moje zdziwienie, gdy w pomieszczeniu pojawił się pogłos że hej, ostateczenie konieczne było stopniowe adaptowanie pomieszcenia od wenątrz, które z resztą trwa do dzisiaj.

Dostanie mi się za spóźnienie,

OK - mówimy o zupełnie różnych problemach. Przerabiałeś pewnie pokój murowany, stworzyłeś nowe problemy powyżej basów. Mówiliśmy o niskim poziomie basów w pomieszczeniu ze ścianami, które nie zatrzymywały niskich częstotliwości. Sama płyta g-k jest doskonale przezroczysta dla niskiego basu, jej tłumienie dla ok. 100 Hz to chyba 30% albo mniej. Jeśli ZA NIĄ jest mur, to reszta zostanie, więc może o tym mówiłeś. Przeczytaj jeszcze raz wpis Wolwi i mój o tych pustakach.

Twierdząc, że murowana ściana za głośnikami nic nie da w tego ttypu pokoju, dajesz dowód niezrozumienia opisywanej sytuacji, skoro masz doświadczenie z przeróbkami.

Pozdr.

Grzesz, 23 Mar 2007, 18:20

>Wolwi, znam przekrój pustaka thermomur i to przez te wewnętrzne żebra ze styropianu bas przelatuje

> na zewnątrz. Sama konstrukcja takiego pomieszczenia nie stwarza pułapki basowej.

Pisząc o pułapce, mam na myśli, że w tych "miękkich" ścianach bas się gubi, czyli działają jak pułapka. Oczywiście pewnie się mylę i jest, tak jak piszesz, czyli "bas przelatuje na zewnątrz". Zapewne to jest przyczyną problemów.

>Widzę, że nie doceniasz szczęścia, jakie Cię spotkało:) To jest właśnie podstawowa zaleta pokoju ze

>ścianami "miękkimi", nie z muru. Jednocześnie jest też taka wada, że bas nie jest zatrzymywany

>wewnątrz - ale to jest dość łatwo zmienić, zachowując większość zalet.

No właśnie mam szczęście - nie doświadczam większości opisywanych problemów z basem. Jednak mam problem wynikający z jego małej ilości i jakości.

>Za głośnikami postaw ścianę z pojedyńczej cegły

Dokładnie coś takiego rozważam.

>Jaki masz sufit? Murowany, czy o drewnianej konstrukcji?

Sufit betonowy, strop wylewany, tylko otynkowany i pomalowany.

>Mówiliśmy o niskim poziomie basów w pomieszczeniu ze ścianami, które nie

>zatrzymywały niskich częstotliwości. Sama płyta g-k jest doskonale przezroczysta dla niskiego basu,

>jej tłumienie dla ok. 100 Hz to chyba 30% albo mniej.

Dokładnie. Z danych, które otrzymałem w innym wątku, wynika, że płyta g-k bardzo dobrze odbija czestotliwości średnie i wysokie, a przepuszcza, bądź tłumi niskie. Dlatego na takie ściany trzeba zastosować wytłumienie i/lub rozproszenie średnich i wysokich, a do basu ... trzeba wybudować ścianę z cegły :)

Symulacja mojego pomieszczenia w programie Cara 2.2 wydaje się potwierdzać, że mam problem z basem. W komentarzu nawet pisze, że jest to dosyć rzadki i nietypowy przypadek :)

To co pisze Grzesz w pełni wydaje się potwierdzać moje przypuszczenia. Jestem jednak otwarty na wszelki inne opinie i sugestie, dzięki nim dowiem się o akustyce znaczniej więcej niż początkowo chciałem wiedzieć :)

-->Wolwi

Powodzenia z tą ścianą, moim zdaniem efekt będzie mizerny, ale obym się mylił. Jak już zakończysz przedsięwzięcie podziel sie uwagami.

-->Grzesz

Miły i sypatyczny początek wpisu, potem już sporo gorzej, ale co tam. Napisz proszę, co rozumiesz przez "zatrzymywanie niskich czestotliwości", bo wydaje mi się, że po to robimy adaptacje, żeby częstotliwości rozpraszać i pochłaniać, odbicia chyba są mniej pożądane. Podziel się też źródłem wiedzy (mogą być własne pomiary) na temat "przeźroczystości dla niskiego basu i tłumienia płyt k-g". Ja podałem źródło tego - Cara2.2., które oczywiście może sie mylić.

A oto mój pokój po adaptacji 4sound. Moim zdaniem to najlepsza inwestycja w sprzęt audio. Pozdrawiam...

Ukryta Zawartość

post-9861-100005709 1174683657_thumb.jpg

post-9861-100005710 1174683657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

argus,

dzięki za wyjaśnienia. Moje uwagi odnosiły się bardziej do samego zjawiska przenoszenia wibracji mechanicznych przez piasek, które to przenosi b. dobrze niestety (niestety jeśli zależy nam na ich wytłumieniu – by podłoże nie przenosiło wibracji z pracujących maszyn, lub fali sejsmicznej w wyniku używania środków strzałowych, albo w wyniku przejazdów w pobliżu obiektów budowlanych ciężkiego sprzętu). Zastanawiałem się więc jak to się ma do przenoszenia/tłumienia dźwięku, w tym samym środowisku.

>pwit1

>Miły i sypatyczny początek wpisu, potem już sporo gorzej, ale co tam. Napisz proszę, co rozumiesz >przez "zatrzymywanie >niskich czestotliwości", bo wydaje mi się, że po to robimy adaptacje, żeby >częstotliwości rozpraszać i pochłaniać, odbicia >chyba są mniej pożądane. Podziel się też źródłem wiedzy >mogą być własne pomiary) na temat "przeźroczystości dla niskiego >basu i tłumienia płyt k-g". Ja podałem >źródło tego - Cara2.2., które oczywiście może sie mylić.

pwit1, jak pragnę zdrowia - chcesz mnie zaciągnąć do przedszkola, nawet nie podstawówki!

Co do Twojego wstępu: jeśli Cię uraziłem to przepraszam, nie miałem takich intencji. Jeśli jestem bezpośredni w swoich reakcjach, to bez obrazy: jesteśmy facetami, a nie naduczulonymi wrażliwcami, którzy skupiają się na formie, a nie treści.

Nie dam się zaciągnąć do tego przedszkola (no chyba, że podeślesz fotkę przedszkolanki), a wiadomości które tu przedstawiasz są właśnie na tym poziomie. Właściwości tłumienia różnych materiałów możesz znależć wszędzie, tylko pogooglaj.

>wydaje mi się, że po to robimy adaptacje, żeby częstotliwości rozpraszać i pochłaniać, odbicia chyba są mniej pożądane

Jeśli w tym zdaniu myślałeś o basach, to powtórzę: nie rozumiesz problemu Wolwi.

Widać, że nigdy nie słuchałeś muzyki w domu o tzw. drewnianej konstrukcji szkieletowej. Używając zwrotów typu "basy uciekają na zewnątrz" wiem, że brzmi to trochę infantylnie, ale z takim efektem mamy właśnie do czynienia w pomieszczeniach jw. Jeśli nie wierzysz, to wynieś kolumny na dwór, czy choćby na balkon - jak usłyszysz basy, to pewnie wyniosłeś Wilsony Alexandrie z parką 2kW piecy...

Moje źródła wiedzy? Jeśli to co wiem można nazwać "wiedzą" to po pierwsze zainteresowanie problemami akustyki pomieszczenia odsłuchowego od "małego", a to za sprawą zawsze trudnych akustycznie warunków: najpierw w typowym betonowym bloku, potem 10 lat "drewnianego" pokoju, a od niedawna pokój wybudowany z myślą o możliwie dobrych właściwościach pod kątem odsłuchu, z którem też walczę. Wykresów nie mam, Cary 2.2 też nie, tylko coraz mniej doskonałą parę uszu - sporych, ale i tak zazdroszczę Urbanowi:)

Pozdrawiam.

motaba,

Całkiem zgrabnie się wkomponowali.

Tak na marginesie, patrzę na ten pokój i jakoś tak od razu przypomina mi się reklama Mcintosh`a z naszych czasopism, brakuje mi tylko karawki z zacnym trunkiem, tudzież cygara :)

To oczywiście pozytywne skojarzenie. Może powinineś im zaproponować nową sesję zdjęciową Thiele w miejsce Zolerów, Mononbloki 502 w miejsce YBA i już nikt nie będzie się czepiał, że ustawienie nie takie, tylko ściany bym przemalował na pastelowo słoneczny, albo kość słoniową :) ;)

motaba

Na twoim przykładzie widać jak można pokój nazwijmy go "do uzytku codziennego'' ładnie zaadoptować.

Jeżeli komus nie przypada do gustu wygłąd dyfuzorów to można je przyozdobić wmiare przeżroczystą a

kustycznie tkaniną i po sprawie.

Miałem kiedyś też Zollery o nazwie bodajże Exspresion i powiem że odtworzenie przez nie Szecherezady Rimskiego-Korsakowa bedzie cięzkie "do pobicia".Przyjemnego słuchania.

Pozdr.szczepan

> motaba

Typowy przykład pasji audio - dyfuzory, sprzet, adaptacja pomieszczenia pod audio i...... zarowka w oprawce na suficie ;-))))))

Nie odbierz mnie zle, ja do niedawna mialem podobnie :-]

• Pokaż nowe odpowiedzi