Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

1.ok
2.A,to dobrze,że mam w DAC USB.
Wolę zatem tą kase dołozyć do nowych kolumn.

To wcale nie jest takie proste.

W bardzo wielu przetwornikach D/A układ wejścia USB nie jest zbyt wysokiej jakości. Nie każdy z nich dysponuje chipem Titanis. Wówczas DDC (będące w istocie rzeczy bardzo wysokiej jakości wejściem USB) wykonuje robotę wejścia USB w DAC. Ale dużo lepiej.

Czy potrzebujesz DDC?

Przeprowadź eksperyment: jak gra bezpośrednie połączenie źródło-DAC na USB i jak gra, gdy podłączysz DAC np. przez SPDIF za pośrednictwem DDC. Wtedy np przekonasz się, który zegar jest lepszy. 

Podobnie ze streamerem: w zależności od połączenia działa zegar albo streamera albo DAC. Na kablu USB działa zegar DAC a na kablu I2s (HDMI) działa zegar ze streamera i DAC dostaje gotowy sygnał. Tutaj bardzo ciekawy eksperyment: pokazuje bez cienia wątpliwości, że Terminator ma lepszy zegar niż streamer Rose. Sprawdź na słuchawkach: 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

48 minut temu, il Dottore napisał:

W bardzo wielu przetwornikach D/A układ wejścia USB nie jest zbyt wysokiej jakości. Nie każdy z nich dysponuje chipem Titanis. Wówczas DDC (będące w istocie rzeczy bardzo wysokiej jakości wejściem USB) wykonuje robotę wejścia USB w DAC. Ale dużo lepiej.

Czy potrzebujesz DDC?

Przeprowadź eksperyment: jak gra bezpośrednie połączenie źródło-DAC na USB i jak gra, gdy podłączysz DAC np. przez SPDIF za pośrednictwem DDC. Wtedy np przekonasz się, który zegar jest lepszy. 

Podobnie ze streamerem: w zależności od połączenia działa zegar albo streamera albo DAC. Na kablu USB działa zegar DAC a na kablu I2s (HDMI) działa zegar ze streamera i DAC dostaje gotowy sygnał. Tutaj bardzo ciekawy eksperyment: pokazuje bez cienia wątpliwości, że Terminator ma lepszy zegar niż streamer Rose. Sprawdź na słuchawkach: 

A mój DAC RME ma dobre wejście USB czy słabe?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

A mój DAC RME ma dobre wejście USB czy słabe?

A skąd mam to wiedzieć? Nigdy koło RME nawet nie stałem.

Eksperymentuj! Różne wejścia w DAC mogą dać na wyjściu różne rezultaty.

Właśnie to zobaczyliśmy na wklejonym filmiku.

To nie będą różnice dzień/noc. Nic z tych rzeczy. Będą subtelne. I to Ty musisz sam dokonać ostatecznego wyboru wedle gustu.

Mi na przedstawionym filmiku ewidentnie bardziej pasuje brzmienie wejścia USB z Terminatora a ktoś w komentarzach pisze, że to zegar OXCO z Rose daje dla niego lepszy sygnał po I2s.

Co kto lubi.

Ale skoro mogę modyfikować dźwięk po prostu żonglując kablami/wejściami do DAC to czemu nie skorzystać?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

33 minuty temu, il Dottore napisał:

Ale skoro mogę modyfikować dźwięk po prostu żonglując kablami/wejściami do DAC to czemu nie skorzystać?

A pewnie.
Ile można słuchac tej muzyki.
Nuda🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

A pewnie.
Ile można słuchac tej muzyki.
Nuda🙂

No ale gdyby Ci zależało wyłącznie na muzyce i być wgl nie był zainteresowany jakością to przecież by Cię nie było na tym forum. Ja słucham muzyki i z głośnika BT (mono) i z maleńkich słuchaweczek i w samochodzie i mam wywalone, jak tam idą bity.

Ale swój główny system staram się dopieszczać. Tutaj wszystko ma znaczenie.

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Czy potrzebujesz DDC?

cóż,jeśli zegar i kable wprowadzaja takie zmiany to coś jest nie tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja mam taki zegar w rme.
Dla mnie wystarczy:

Ukryta Zawartość

Ten Terminator kosztuje 40 koła.

Założę się o swoje auto,że nie usłyszę który zegar jest lepszy,femtosekundowy w rme za 4 koła czy femtosekundowy w terminator za 40 koła.

W sumie dzięki,bo wczesniej nie czytałem o rme takich szczegółów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Jkbym miał lużne 40 koła,to bym wolał dobre kolumny,może aktywne nawet,kto wie?
I jakis gramofonik.
Tak z sentymentu.

27 minut temu, Pseudodrummer napisał:

ja mam taki zegar w rme.

Femtosekundowy. Reszta to marketing. 🙂 

Ale nie piszą, czy stabilizowany termicznie, czy kompensowany temperaturowo. Nic nie ma. Poza tym, że kryształ oscyluje szybko. W zasadzie każdy teraz oscyluje szybko.  🙂 

Poczekaj spokojnie na moją renzję Singxera. Będzie o zegarach OCXO, TCXO... będzie wszystko. 🙂 

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

jakis gramofonik.

Mi się już nie chce bawić w winyle. Za wygodny jestem.

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Ale nie piszą, czy stabilizowany termicznie, czy kompensowany temperaturowo. Nic nie ma. Poza tym, że kryształ oscyluje szybko. W zasadzie każdy teraz oscyluje szybko.  🙂 

O kurcze.
teraz nie będę mógł zasnąć!🙂

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Mi się już nie chce bawić w winyle. Za wygodny jestem.

Jak przez lata grałem,próby po nocach,koncerty,znowu próby,jeżdzenie-nagrywanie-to w ogóle nie było wygodnie.Człowiek sie cały czas męczył-ale była satysfakcja na koniec.
Dlatego było dobrze.

Wygoda to koniec potrzeb.

Winyl to przy tym pestka.
człowiek kupi sobie płytę,weżmie,poczyta,popatrzy.
Zanim kupi musi poszukać,zamówić,poczytać,czy to te wydanie czy nie te-do sklepu wyjśc albo na giełde jakąś,porusza się.
Wyczyści,nastawi,posłucha-a tu trzeba wstać,obrócić.
To jest fajne.
Cos potrzeszczy,coś poszumi,człowiek nabiera szacunku do starego CD...
Igłę trzeba wyczyścić...
Płyty słucha się z uwagą-bo nie wiadomo,kiedy się zużyje...

POza tym słuchanie jazzu z cd albo ze streamingu,to jakby jeść wykwintne jedzenie w dworcowej knajpie.
br...

Leżenie plackiem przy playlistach z 1000 utwórów to nie dla mnie.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

człowiek kupi sobie płytę,weżmie,poczyta,popatrzy.
Zanim kupi musi poszukać,zamówić,poczytać,czy to te wydanie czy nie te-do sklepu wyjśc albo na giełde jakąś,porusza się.
Wyczyści,nastawi,posłucha-a tu trzeba wstać,obrócić.
To jest fajne.

To jest... Za dużo zachodu, a doba jest za krótka 

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

POza tym słuchanie jazzu z cd albo ze streamingu,to jakby jeść wykwintne jedzenie w dworcowej knajpie.
br...

lol

.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Leżenie plackiem przy playlistach z 1000 utwórów to nie dla mnie.

Polecam ten styl życia. 🙂

Poza tym - playlista 1000 kawałków lepsza niż audiofil trzypłytowy. 😄 

8 minut temu, il Dottore napisał:

Polecam ten styl życia. 🙂

ja wole jedno dobre piwo niż zgrzewkę rompera.
Ale co tam-jak trzeba-to trzeba🙂☝️

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

ja wole jedno dobre piwo niż zgrzewkę rompera.
Ale co tam-jak trzeba-to trzeba🙂☝️

Jak w tym serialu "Tulipan", gdzie klient przyszedł na termin do szewca.

Szewc taksuje delikwenta i zadaje pierwsze zasadnicze pytanie:

- Pijesz, synu?

- Nooo... jak trzeba...

- TRZEBA!

Teraz, J4Z napisał:

Ale kradzione czy wypożyczone dobre piwo to nadal to samo piwo 

Inne. Kradzione nie tuczy. 😄 

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Ja po wielu latach z Roon wróciłem do gramofonu. Jestem w takim wieku, że podobają mi się te kawałki które już kiedyś słyszałem 🙂 Kilkanaście, kilkadziesiąt płyt mi w zupełności wystarczy, a i zabawa w zmianę wkładek, przedwzmacniaczy też przednia.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Ja po wielu latach z Roon wróciłem do gramofonu.

O, jak szanuję!

Moje wrodzone lenistwo nie pozwala mi dołączyć. Mam analogowego wujka i córka jest analogowa (Yamaha Vinyl 500 plus ZGROZA!!! głośniki bezprzewodowe) i wystarczy w rodzinie. 🙂 

7 godzin temu, jurek1 napisał:

kawałki które już kiedyś słyszałem

Poprzez reminiscencję.

Inżynier Mamoń też tak miał...

Jeez nie ma takiego wieku, że nie da się słuchać nowej muzyki, litości Panowie (i Panie może). U mnie za ustrój robi od jakiegoś czasu dywan i kocie graty 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

2 minuty temu, dekoracja napisał:

Jeez nie ma takiego wieku, że nie da się słuchać nowej muzyki, litości Panowie (i Panie może). U mnie za ustrój robi od jakiegoś czasu dywan i kocie graty 🙂 

Ukryta Zawartość

Dać się da, ale w głowie pracuje ciężko porównanie do tej znanej 😉 gdzie kocur?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, dekoracja napisał:

U mnie za ustrój robi od jakiegoś czasu dywan

miałem ładny gruby dywan ale z tworzywa. przy każdej manipulacji przy sprzęcie leciały iskry. postawiłem na wełnę. jest spokój.

a co dwa koty (albo trzy) to nie jeden, czego serdecznie żałuję. piękne masz...

W dniu 19.01.2025 o 00:56, Pseudodrummer napisał:

Co to?

O,supertwiter:)

posążek falliczny , na potęcje 😁

W dniu 20.01.2025 o 18:23, dekoracja napisał:

juz daję koty, jeszcze jest gdzieś jeden, ale się schował chyba 😉

a myszy na kolunach są ?😄

Edytowane przez bolo_senor
W dniu 19.01.2025 o 20:00, xajas napisał:

Obroc glosniki o 90° (przed regal), a za soba na tylnej scianie postaw nastepny

Ukryta Zawartość

W tak małym pomieszczeniu takie duże ELACI ?!

Ukryta Zawartość

Jeez nie ma takiego wieku, że nie da się słuchać nowej muzyki, litości Panowie (i Panie może). U mnie za ustrój robi od jakiegoś czasu dywan i kocie graty  

Ukryta Zawartość

Teraz juz wiem, skad sie wzial ten nick: dekoracja

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, xajas napisał:

Teraz juz wiem, skad sie wzial ten nick: dekoracja

nick totalnie z niczego w sumie 🙂 za wystrój bardziej żona odpowiada i nie wiem, czy mam jej teraz przekazać gratulacje czy wręcz przeciwnie 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

6 godzin temu, dekoracja napisał:

nick totalnie z niczego w sumie 🙂 za wystrój bardziej żona odpowiada i nie wiem, czy mam jej teraz przekazać gratulacje czy wręcz przeciwnie 😉 .

Ukryta Zawartość

Ważne by cieszyło użytkownika 🤗 jak się wzmacniacz sprawdza z tymi głośnikami ? Chodzi mi po jakieś tronie jest dźwięk bardziej ciepły czy po neutralnej stronę ?

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Ważne by cieszyło użytkownika 🤗

po co kolumny kotom .

wywal te kolumny i krzesło kup jakieś fajne drapaki 😻

możesz się z żoną wyprowadzić , tyko dokarmiać kotki pamiętaj 👍

58 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Chodzi mi po jakieś tronie jest dźwięk bardziej ciepły czy po neutralnej stronę ?

taka kocia muzyka 😉

Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi