Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Banana chciałeś włożyć?

7 godzin temu, xajas napisał:

Po czym to poznajesz?

Po debilnej górce od 7 kHz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 godzin temu, il Dottore napisał:

To już model zastąpiony przez nowy i niestety gorszy. Dziwne. Nie po chińsku to.

Po Twojej rekomendacji z innego wątku kupiłem sobie te słuchaweczki (no.4). Bardzo przyzwoite, a w takim budżecie to nawet bardziej. Nie słuchałem poprzedniego modelu, więc nie mam punktu odniesienia - czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal.

1 godzinę temu, Allmr napisał:

kupiłem sobie te słuchaweczki (no.4).

Syn też kupił 4, jak mu Trójki padły. Nie padły same z siebie - zepsuł je, zamoczył. Stąd wiem, że nowy model nie jest tak fajny, jak poprzedni.

Ale nie ma co szat rozdzierać - może Piątka pójdzie na soniczne i designerskie wyżyny? 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 31.01.2025 o 14:09, Proxima1971 napisał:

Mam pytanie do doświadczonych osób w temacie. Chciałbym wskoczyć na wyższy level ze swoim sprzętem. Co lepiej wymienić, aby efekt był bardziej wyrazisty. Przy założeniu, że wyłożę dokładnie tyle samo kasy na wzmacniacz lub kolumny. Poniżej podałem podstawowe dane o moim  obecnym sprzęcie. Będzie Wam łatwiej  operować konkretami. Plan jest taki - sprzedać jeden wybrany element (wzmacniacz lub kolumny), następnie dodać do otrzymanej kwoty circa 5-7 tysięcy i kupić używany sprzęt. Świetnie gdyby był to już jakiś tańszy high-end. Mój wzmacniacz Vincent 237 mkII ma dokładnie rok - powiedzmy że sprzedam go za około 7 tysięcy. W tym ukladzie budżet na używany wzmacniacz - 12-14 tyięcy.

Kolumny Bowers & Wilkins DM 604S2. Moje mają już 25 lat. Sprzedam je za około 3 tysiące. W tym układzie budżet na używane kolumny - 8-10 tysięcy. Najchętniej kupiłbym jakieś lepsze Bowersy, bo z moich jestem zadowolony. Nie odrzucam jednak innych renomowanych firm, które dobrze zgrają się z moim wzmacniaczem. Może trafić się jakaś atrakcyjna oferta na olx lub ebayu. Istotny jest stosunek jakości do ceny. Moje Bowersy kupiłem w momencie, gdy miały już 23 lata. Nigdy nie były naprawiane. Widać, że jest to bardzo solidny sprzęt na lata. Nie bałbym się kupić innych kilkunastoletnich lub równie wiekowych, gdyby była to solidna firma.

Ciekaw jestem waszych propozycji.

Podstawowe dane na temat mojego obecnego sprzetu:

* Hybrydowy wzmacniacz Vincent 237 mkII - cena - 11,5 tys., obecnie można kupić już za 9,5 tys., kupiony - styczeń 2024

150 W na kanał  przy 8 Ohm, 250 W przy 4 Ohm

* Kolumny Bowers & Wilkins DM 604S2 - produkowane w latach 1999-2001, cena w 1999 - 2400 euro, czyli circa 10,5 tysiąca

- trójdrożne, waga jednej - 28,2 kg, produkowane w UK

· Recommended amplifier power: 25 - 200 W

· Efficiency: 90 dB (2.83 V, 1 m)

· Frequency response: 44- 22,000 Hz (±3 dB)

· Transitional ranges: 450 / 4,000 Hz

Impedance: 8 Ohm (minimum 3.0 Ohm)

Nikt ci nie da za te kolumny nawet 2 tyś. I to prawda najpierw je sprzedaj i kup inne. Raczej nie Bowersy bo powiedzmy że za 10 tyś żadnych dobrych nie kupisz,no chyba że 20 letnie 804

2 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Nikt ci nie da za te kolumny nawet 2 tyś. I to prawda najpierw je sprzedaj i kup inne. Raczej nie Bowersy bo powiedzmy że za 10 tyś żadnych dobrych nie kupisz,no chyba że 20 letnie 804

Jak poszuka to znajdzie. Do 10-12 tys zł można kupić świetne używane kolumny. Widziałem piękne mało używane B&W 704S3 poniżej 2 tys euro. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

11 godzin temu, treinerek napisał:

Jak poszuka to znajdzie. Do 10-12 tys zł można kupić świetne używane kolumny. Widziałem piękne mało używane B&W 704S3 poniżej 2 tys euro. 

Przecież to są kiepskie kolumny. Bowersy jak ktoś się upiera to albo 702s2,lub 702s3. Lub już seria 8.

Te 704,czy nawet 703 faktycznie można kupić nawet i za 6 tyś. Ale to popierdziawki,i nawet gorsze od tych jego 604. One przynajmniej były na dużych przetwornikach,i chyba nawet składane w Anglii. Pisał że chce się zbliżyć do high endu. A ty podajesz 704s3. Proszę cię. Wiadomo że kolumny czy wzmacniacz używany po kilkanaście tys to będzie jedynie solidne stereo,i nic więcej.Ale i tak to lepsza droga niż kupno nowych w tej cenie.

Właśnie zabrakło mi miejsca na muzykę na HDD. Ratunek nadszedł z Amazona. 

Audiofilski 😉 (Pacuła twierdzi że z SSD gra lepiej, niż z HDD 😄 ) dysk SSD 4TB. Waży 66 gramów, mieści 12 tys. płyt CD w kompresji FLAC. 

Na jakiś czas wystarczy. 😉 

dysk2.jpg

dysk3.jpg

Dla porównania wielkości - wafelek. 🙂 

dysk4.jpg

dysk.jpg

dysk1.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Właśnie zabrakło mi miejsca na muzykę na HDD. Ratunek nadszedł z Amazona. 

Audiofilski 😉 (Pacuła twierdzi że z SSD gra lepiej, niż z HDD 😄 ) dysk SSD 4TB. Waży 66 gramów, mieści 12 tys. płyt CD w kompresji FLAC. 

Na jakiś czas wystarczy. 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dysk3.jpg

Dla porównania wielkości - wafelek. 🙂 

dysk4.jpg

dysk.jpg

dysk1.jpg

Ja mam 3TB i mam ciasno, zwłaszcza, że mam sporo DSD do 256 włącznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, m4ris napisał:

Ja mam 3TB i mam ciasno, zwłaszcza, że mam sporo DSD do 256 włącznie.

Ja zatkałem dysk 2TB plikami w 99,9% 16/44.1

Właśnie przerzucam bibliotekę na nowy SSD - jeszcze 5 godzin zostało. 😮

ja akurat odwrotnie - po latach słuchania zripowanych CD wróciłem do słuchania prawdziwych CD 😉 Zrobię dziś testy płyta vs. jej kopia na dysku. Transport do plików biedny więc raczej nie będzie to równa walka, ale kto wie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekoracja
dodane foto

????

ja akurat odwrotnie - po latach słuchania zripowanych CD wróciłem do słuchania prawdziwych CD  Zrobię dziś testy płyta vs. jej kopia na dysku. Transport do plików biedny więc raczej nie będzie to równa walka, ale kto wie...

Ukryta Zawartość

Co to za cd'k?

Z graniem z CD jest już teraz trochę jak z graniem z winyla.

Trzeba wstać wyjąć płytę z opakowania, załadować do odtwarzacza, przesłuchać i wymienić na inną. Jest w tym celebracja słuchania.

PS. A ile sportu przy okazji chodzenia tam i spowrotem pouprawiamy.

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, GB napisał:

Z graniem z CD jest już teraz trochę jak z graniem z winyla.

Trzeba wstać wyjąć płytę z opakowania, załadować do odtwarzacza, przesłuchać i wymienić na inną. Jest w tym celebracja słuchania.

Ja właśnie z wrodzonego lenistwa nigdy nie zamierzam wrócić do winyla i CD. 🙂 A odkąd nabyłem drogą kupna w ubiegłym roku wzmacniacz z pilotem to już wgl hedonizm! 🙂 

16 minut temu, il Dottore napisał:

Ja właśnie z wrodzonego lenistwa nigdy nie zamierzam wrócić do winyla i CD. 🙂 A odkąd nabyłem drogą kupna w ubiegłym roku wzmacniacz z pilotem to już wgl hedonizm! 🙂 

Mierz regularnie cholesterol i cukier!

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Mierz regularnie cholesterol i cukier!

Mierzę. Cholesterol spoko, na cukier zaś mój diabetolog  (doc. dr hab. n.med.)  kręci nosem i mówi, że czas na Ozempic, przed czym bronię się rękami i nogami. To już wolę insulinę.

Przy okazji uprzejmie donoszę, że trwają testy nowego dysku i Pacuła ma rację: z audiofilskiego SSD gra lepiej niż z HDD.

Jest bardziej analogowo, tak miękko, płynnie i gładko.

Oczywiście to wszystko sugestia. Przecież syfra to syfra. 🙂 

5 minut temu, il Dottore napisał:

Mierzę. Cholesterol spoko, na cukier zaś mój diabetolog  (doc. dr hab. n.med.)  kręci nosem i mówi, że czas na Ozempic, przed czym bronię się rękami i nogami. To już wolę insulinę.

Ja jadę na Matforminie, Diaprelu i Jardience. Takie życie starucha 😉 ale uszy ok puki co.

Teraz, jurek1 napisał:

Ja jadę na Matforminie, Diaprelu i Jardience. Takie życie starucha

Ja Metformin, Forxiga i Trajenta. A propos starucha to wczoraj się dowiedziałem że niedługo będę dziadkiem! 😄 

Mam nadzieję, że dożyję. 😄 

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Ja Metformin, Forxiga i Trajenta. A propos starucha to wczoraj się dowiedziałem że niedługo będę dziadkiem! 😄 

Mam nadzieję, że dożyję. 😄 

Gratulacje! ja już jestem dziadek stereo. Napewno dociągniesz 🙂

7 minut temu, jurek1 napisał:

Gratulacje!

Serdeczne dzięki!

Ja Metformin, Forxiga i Trajenta. A propos starucha to wczoraj się dowiedziałem że niedługo będę dziadkiem!  
Mam nadzieję, że dożyję.  
W jakim wieku się nim zostaje?

3 minuty temu, GB napisał:

W jakim wieku się nim zostaje?

Ukryta Zawartość

bywa że przed 40-ką. 🙂

Ukryta Zawartość

Naprawdę Pacuła ma rację i warto grać z SSD! 🙂 

Na słuchawkach oczywiście i dajcie trochę głośniej, bo żona ma zapalenie ucha, jest nadwrażliwa na dźwięki i musiałem cicho puszczać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś sobie skompletowałem… i się cieszę 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

2 minuty temu, slaaawek napisał:

Takie coś sobie skompletowałem… i się cieszę 🙂

Ukryta Zawartość

A co to jest? Ciekawe. 

Ukryta Zawartość

?👈

No wygląda intrygująco. Amplituner z korektorem Sony i po środku jakiś CD?

Czy w tym CD jest wzmak? Bo taki duży. 

Nie mogę rozgryźć.

A kolumienki? 

Edit: Nie no amplituner + jakiś cd na pewno (?)

.

Kolumienki Goodmans Maxim z lat 60… dla mnie odkrycie wszechczasów:) - Harbeth P3esr zostawiły w tyle 

odtwarzacz CD Nordmende - perełka, jak nowy

cholera jak to wszystko pasuje. Jestem w szoku bo miałem systemy za grubą kasę a tu taki rozwalacz systemu 🙂

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• Pokaż nowe odpowiedzi