Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

I ponoc jeden z lepszych tunerow wogole:) Tutaj top 20 z www.fmtunerinfo.com, moj philips na 7 miejscu:)

1 PLUS: -C- Accuphase T-109V - Very natural sound, good bass. Pinpoint imaging. Lifelike, three-dimensional sound, smooth extended highs.

1 (TIE): -C- Kenwood L-02T - Most natural sound, good bass. Pinpoint imaging. Lifelike, three-dimensional sound.

1 (TIE): -C- Burmester 978 - Natural, open and airy sound, good bass. Pinpoint imaging. Lifelike, three-dimensional sound with nice extended highs.

4: -C- Sansui TU-919 - The prince who could be king.

5: -C- Sansui TU-X1 - Very good sound top to bottom. Big soundstage, three-dimensional. Very slight diffuse sound.

6: -C- Audiolab 8000T - Good bass, natural but diffuse sound, sweet extended highs.

7: -C- Philips AH6731 - A very natural, neutral sound. Stereo separation best with a good signal.

8: -C- Revox B760 - Great bass, lifelike midrange and extended highs.

9: -M- Mitsubishi DA-F20 - Quick, punchy bass, open, lively midrange and extended highs.

10: -M- Kenwood KT-5020 - Great bass and midrange and extended, sweet treble. Again, why pay more?

11: -M- Kenwood KT-990D - Smooth, clean sound that always pleased. Why pay more?

12: -M- Meridian Model 104 - Excellent, natural sound, good bass, no to DX games.

13: -M- Meridian Model 504 - Good bass, excellent midrange with smooth, just-right highs.

14: -M- Kenwood L-1000T - Good bass, punchy midrange, sweet extended highs.

15: -M- Sansui TU-X701 - Great-sounding midrange, bass OK, softer highs next to the L-02T.

16: -M- Luxman T-117 - Very good-sounding tuner. No real faults, top to bottom. Not as three-dimensional as the L-02T and gives up some bass richness.

17: -M- Sansui TU-717 - Good bass and midrange with nice "depth" to the soundstage. More forward than the L-02T.

18: -M- B&K TS-108 - Very nice midrange, good bass and nice, extended highs.

19: -M- Technics ST-9038 - Very good bass, nice midrange, smooth treble.

20: -M- Magnum Dynalab MD-108 - Bass OK, very good imaging and realistic midrange, extended but forward highs.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

jeckylandhide@ Należy tylko pogratulować zakupu tak szacownego tunera. On stoji na kilku niezależnych listach rankingowych najlepszych tunerów.

Czyli teraz jakiś dobry wzmacniacz z epoki i możesz podłączyć go przez już posiadany przedwzmacnaicz i dobrze ustawioną dobrą antenę.

A warażenia prosimy na forum.

Dzieki:) Tuner na pewno zostaje u mnie - co do pre to jeszcze nie wiem.

Wrzucam obiecane fotki - troche wrazen jak juz sie pobawie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12549-100002223 1266171295_thumb.jpg

post-12549-100002224 1266171295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wnetrze (wrzuce tez do "rozbieranych urzadzen)

Waga sprzetu to 11 Kg. Wszystkie plytki wypinane bez potrzeby lutowania. Za podswietlenie odpowiadaja male zaroweczki typu BA9s (stosowane m.in. w motocyklach). Wiecej o wnetrzu nie napisze bo az tak sie nie znam:P

Ukryta Zawartość

post-12549-100002220 1266171616_thumb.jpg

post-12549-100002221 1266171616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeckylandhide,tych zestawów wyprodukowano około 1500 kompletów.Cała produkcja odbywała się w stanach.To jest najlepszy tuner w historii firmy.Oprócz bardzo dobrych parametrów UKF,ma też wspaniałe w torze AM.Niestety nie do wykorzystania,bo żadna stacja nie nadaje w AM nawet z połową pasma,które ten tuner odbiera.Ten komplecik był i jest moim marzeniem i chyba już tak zostanie.Gratuluje i dbaj o to bo warto.

Witam w wątku i pozdrawiam wszystkich wielbicieli ślicznych tunerów.

Niedawno z Waszej winy (!) zakupiłem tuner analogowy Dual CT 1240. Żadne cudo, zakres FM trochę ucięty u góry (do 104) ale całkiem ładna maszynka, cena też śmiesznie mała więc się zdecydowałem. Zablokowaną wskazówkę uruchomiłem dość szybko, wystarczyło poprawić naciąg linki. Gorzej z podświetleniem, na 6 żarówek świeciły 3. Po wielu kłopotach udało mi się do nich dostać, wyjąć i zmierzyć napięcie: 7,5 V prądu zmiennego. Czy ktoś wie gdzie coś takiego można kupić ?! Jest to szklana bańka z wyprowadzonymi drucikami, takie same są stosowane w samochodach, tylko, że mają napięcie 12 V i moc 5 W. Na razie włożyłem takie. Świecą, tylko trochę słabo.

Wojtek

Ukryta Zawartość

post-22482-100001915 1266500206_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Witam wszystkich...jestem tu u Was "świeżutki"....ale mam "zajawke"...na takie antyczki ...wiec ....jestem....i mam pytanie czy ktoś ma może instrukcje do Optonic 3636 i tuner i wzmacniacz ...chciałbym roższyfrować ....przełaczniki i ustawienia i poczytac do czego co służy....wielka prośba...pozdrawiam i chetnie czytam wraz z Wami o wszystkich wyszperanych cudeńkach.

> ktoś ma może instrukcje do Optonic 3636 i tuner i wzmacniacz

To Ty kupiłeś z Allegro z tydzień temu ten zestaw? Miałem na niego oko i żałuję niezdecydowania.

Jeśli to Ty, to powiedz, rzeczywisty stan jest taki, jak przedstawiał to na zdjęciach sprzedający?

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

> Filwoj

Piękny, kojarzy się z Diorą epoki "Merkurego", tudzież "Elizabeth". Do czego służy pokrętło pod sensorem "FM"? Przecież ten sensor powinien chyba włączać strojenie główne, prawda?

Tuner był na rynek europejski, stąd UKF wtedy tylko do 104 MHz. Do 108 "od zawsze" było w USA.

Witam.

Kupiłem rzeczywiście w ubiegłym tygodniu, wzmacniacz (tuner mi wtedy uciekł), ale od wczoraj inny ST3636H. No powiem, że trudno mi ocenić jakość techniczną, bo zabrałem za estetyke. Ogólnie czyszczenie i pucowanie no i to, co najważniejsze spalone żarówki podświetlenia wskaźników....napiecie ok. 6.8 V....poszukam gdzies w sklepach...ale potrzebuje ...schemat ..i instrukcje obsługi ....

na diplodocs'u nie ma ....stąd moja prosba do Was....może ktoś ma.

Całość wygląda cudnie. Tokawał sprzętu...chociaz to nie najwyższa półka i w konkurencji z Waszymi okazami raczej wypada blado, ale po obejrzeniu środka to niezła budowa mozliwości.

Załaczam fotke i poniżej ciekawostki z netu ...gramofon fajnie zrobiony.

Ukryta Zawartość

post-26752-100001841 1266563461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NO....jak widac na fotce ...ma kilka rzeczy...o których nie wiem ....i do tego z tyłu również...może ktoś opisze mi ustawienia i poszczególnych przełaczników ....wiem, że to brzmi naiwnie, bo zestaw gra...ale może mógłby grać lepiej....

A co do Twojego pytania Shrek.pl to wyglad jest OK....ja żałuje tylko tamtego tunera bo może był ładniejszy.....no ale poszło ..ja miałem oko..na Pioneera....ale ten zestaw tezmi sie bardzo podoba.

^^ Ta Optonica wygląda na jakiś klon Pioneera. Ładna.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

k.mik, kupiłem ten tuner dla jego wyglądu. Brzmieniowo okazał się całkiem przyzwoity choć jak dla mnie brakuje mu trochę głębi. Ale pewnie w dużym stopniu to wina "słabej instalacji antenowej".

Pokrętło pod sensorem FM to wyjmowana plastikowa gałeczka którą dostraja się programatory będące po jej lewej stronie. Po naprawach jak opisałem wyżej wszystko działa OK. Za symboliczne pieniądze które dałem za niego to był naprawdę świetny zakup.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Nie wiem...ale to chyba nie klon pioneera....Uniwersum...ten tak od początku do ...chyba końca jest z pioneera ....ale to chyba dla niego dobrze....bo Pioneer ...nie jest i nie był zły w pewnym przedziale...a tu załaczam zdjecie tyłu mojego tunera optonica ST3636H ....prosze mi pomóc rozszyfrować te opisy...Dzieki

Shrek.pl odpowiadajac na Twoje pytanie ...to wizualnie jest ok...technicznie wtrakcie badań....ale chyba też....a środek...też miło wygląda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i proszę o pomoc.

Elektronika to dla mnie magia zupełna.

Próbowałem wymienić żarówki w amplitunerze ONKYO TX 4500.

Niby się udało, lecz przy ponownym załączeniu, smok w ogóle

nie zaświecił. Palą się tylko diody wyboru funkcji.

Działa wzmacniacz, przedwzmacniacz gramofonowy i radio AM.

Niestety FM milczy, choć wskaźniki wychyłowe sygnał z anteny

pokazały.

Mieszkam w Gliwicach, jeśli ktoś z okolicy zechciałby rzucić

okiem, bądź polecić dobrego fachowca, będę zobowiązany.

zapomniałem o zdjęciu CT-7000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jestem pod jego dużym wrażeniem i dorzucę jeszcze dwa zdjęcia:

Ukryta Zawartość

post-13035-100001692 1266693487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjatkowo piekny tuner na ebayu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Scott jest tak ładny, że robią jego repliki do samodzielnego montażu, Był jakiś czas temu na eBay'u i to za nie małe pieniądze. Fakt, jest piękny i oryginalny.

Glukas, 21 Lut 2010, 12:38

>Vasco czy Ty masz ta Yamahe 7000?...wiesz ze to rarytas w Polsce...?

z ubolewaniem muszę się przyznać, że nie mam ale ciągle jej szukam

Yamaha CT-7000 to przepiękny tuner. Jako ciekawostkę można wspomnieć, że ma własny przedwzmacniacz słuchwkowy bardzo wysokiej klasy. Czyli można już samego tunerka posłuchać posiadając dobre słuchawki.

Jest trochę wrażliwy na eterowe śmieci (mniejsza selektywność). Dlatego jest szczególnie dedykowany do odbioru niedaleko przekaźnika gdzie nie ma wielu innych stacji o zbliżonej częstotliwości nadawania.

Bardzo rzadki na rynku wtórnym.

Ładne tunerki. Ja mogę mieć takie coś ale nie wiem czy warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne tunerki. Ja mogę mieć takie coś ale nie wiem czy warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Vasco czy Ty masz ta Yamahe 7000?...wiesz ze to rarytas w Polsce...?

>

>z ubolewaniem muszę się przyznać, że nie mam ale ciągle jej szukam

Vasco

Jeżeli dysponujesz odpowiednim budżetem (w tym wypadku 750euro) to jest oferta sprzedaży w Austrii ;)

www.audio-markt.de

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Jest też nieco tańsza oferta z Niemiec:

Ukryta Zawartość

Ale z opisu wynika że ma nieoryginalny "wood case".

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• Pokaż nowe odpowiedzi