Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Kurna czytam , czytam to wszystko i zdaje mi sie ze nie idzie to w dobra strone a taki ,,odsluch obwozny,, zawsze pokazuje jedno -roznice w akustyce co diametralnie zmienia dzwiek znanych nam klockow audio!

Mam z tym doswiadczenie i dlatego nie podpalam sie w takich dyskusjach bo sam wiele razy musialem przelknac gorych porazki swoich ,,gratow,, tylko dlatego ze dobierane byly do mojego pomieszczenia i gustu rzecz jasna.

Nie ma sensu sie spierac co jest lepsze bo prawda jest taka ze jesli ma grac to w NASZYM salonie a nie u kolegow, przeciez to proste i na tym mozna by zakonczyc te smety w tak fajnym watku!

robix

Popieram popierających ;)

Foxbacie!

Jestem całkiem analogowy - nie dam się cyfrowo podzielić i potem scalić! Po takich działaniach bez wyjątku mam kaca - znaczy się głowa pęka...

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>berberys znam model i tu odpowiedź dla Audiozakupów. Ten model Ushera u mnie nie poradził sobie z lampką, tzn lampka z nimi. Bo już po podłaczeniu ich do Krella 400-tki było już na tyle dobrze, że mógłbym śmiało stwierdzić , iż jest to połaczenie nad wyraz dobre. Miękkość Ushera została opanowana przez dyscyplinę i zwartość Krella w tym aspekcie. Ogólnie rzecz biorąc w moim odczuciu Krell nie taki zły jak go "piszą"

Natomiast Chario znam jeszcze lepiej bo byłem posiadaczem przez rok tej marki. I tym kolumnom potrzeba sporej dawki prądu i dość jasnego w brzmieniu wzmacniacza.

Paradigm. Hmm..no cóż nie jestem zwolennikiem tej szkoły grania. Co pozostaje?. Dynki, a tych nie znam, bo zapewne graja iaczej niz model 52se.

Szczerze mówiąc posłuchałbym coś ze stajni Xaviana (nie Primissima, te miałem), Spendora, czy Sonics-a Joachima Gerharda. Ogólnie mam na myśli marki mało popularne. Może coś z rodzimego rynku??

pzdr.

>>>>JarlBjorn ciekawi mnie dlaczego przeszedłeś na Dynaudio zamiast np na wyższe modele Audiovectora ? Możesz napisać co Cię tak urzekło w Dynaudio i czego brakuje wysokim modelom Audiovectora ? Jestem bardzo ciekawy, gdyż zanim zdecyduje się na zakup Audiovectorów S3 Signature dla siebie chce jeszcze posłuchać właśnie Contour S3.4. Innych modeli w cenie do 20 000zł, które by mnie mogły zainteresować już nie widzę a kilku też już słuchałem i odpadły.

Po prostu nie miałem odpowiedniej elektroniki do Audiovectorów i stąd też decyzja o ich sprzedaży, nie bez wahań. Gdybym miał ciepłą elektronikę, coś w rodzaju wzmaka A-klasy czy hybrydy, mogłyby zostać na długo. Z typowych tranzystorowców powinny z nimi nieźle zgrywać się wzmacniacze Primare. Kiedyś przeczytałem opinię że Audiovectory uchodzą za takie "duńskie B&W" i pewnie coś w tym jest. U mnie w każdym razie zostawiły dobre wspomnienia.

A Dynaudio to chyba kompletnie inna szkoła dźwięku. Basu chyba więcej ale w sensie ilościowym bo jeśli chodzi o siłę "uderzenia" to ani one żadne znane mi kolumny z Audiovectorem (Mi 3 Super) rywalizować nie mogły:). D. Contoury to najmniej męczące kolumny jakie miałem, mają mocno zmatowiony przełom średnich i wysokich tonów, tam gdzie Audiovectory potrafiły niekiedy ukłuć jakąś szpileczką. Niemniej z Contoura nigdy niż uzyska się tak szybkiego, wyczynowego basu jak z Audiovectora:). Do muzyki typu rock to mogą być wręcz optymalne kolumny.

>> Widzę też, że sporo miałeś do czynienia z Focalem i też pytanie czego w tych kolumnach Ci brakowało?

Z Electrą 905 mógłbym spokojnie zostać, natomiast w Cobalcie 826 i Electrze 926 nie podchodziła mi zbyt oszczędna prezentacja podstawy basowej i dołek wręcz chyba na przełomie basu i średnich. One również predestynowane chyba były do pracy z jakąś ciepłą elektroniką. Szczerze to zdecydowanie chętniej wróciłbym do Audiovectora niż do JMLaba, ale to pewnie też kwestia gustu.

stary audiofil, 31 Maj 2010, 17:13

>CAL!

>...Byc moze Lutek ma po prostu referencyjny pokoj jesli chodzi o bas-]

>

>Jak cos takiego czytam to po prostu rece opadajom!!!

Stary audiofilu mi też opadły, jak przeczytałem Twego posta:))))

pozdr

Witam lubuskie!

Jeśli pozwolicie na słów kilka.

Być może niektórzy patrząc z boku pukają się w czoło? Co też tu wypisują?

Jeden tak, drugi - siak. W końcu, które kolumny lepsze ogólnie? Biją na głowę! Konkurują z dwukrotnie droższymi! Lepsze w basie? Dynamiczniejsze? Barwniejsze?

Ano żadne:)

Nie da się jednoznacznie wyrokować! (o czym wspomniało kilku przedmówców).

To "winne jest" pomieszczenie, to sprzęt towarzyszący (bardzo skuteczna i łatwa kolumna jest niesłychanie dynamiczna, "kosi wszystko", nawet ze słabą lampką:). To GUST i PREFERENCJE (w końcu decydujące!). Np. wymarzony bas Lutkowy sądzę, że jest zgoła odmienny niż mój:(, itd...

Dalej. Niby tak samo słyszmy (przynajmniej podobnie). Tymczasem jedni piszą powyżej: tuby grają, że hej, a inni - kręcą nosem.

Wiadomo też, że praktycznie gorsza kolumna zagra lepiej w dobrym zestawieniu, niż lepsza - w złym.

I tak bez końca...

Intryguje mnie również co nieco fakt przygotowania pomieszczenia odsłuchowego przez Audiozakupy. Sądziłem, że zrobiono kilka pomiarów i jest jak trzeba. W końcu to profesjonalny shop!

Tymczasem z kontekstu wynika co innego. Owszem jest lepiej, jak w bloku z wielkiej płyty, ale do końca nie wiadomo, ile brakuje do ideału?

Gdyby było "czarno na białym" - wówczas wszelkie dywagacje i narzekania na "bucenie" (pozostałoby mimo wszystko wzmocnienie) byłyby bezpodstawne...

Skądinąd wiadomo, że pojawiło się urządzenie do korekcji akustycznej pomieszczenia.

To śmieszna kwota (mniej jak 1,5 kzł nowe). Ponoć DZIAŁA niesamowicie!

Pozdrawiam serdecznie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk zapewniam Cię, że dysponuje systemem pomiarowym i były zrobione pomiary przez co nawet powstrzymałem się od montowania kolejnych już kupionych "ustrojów" które leżą na magazynie bo wyniki były wystarczająco dobre. Jakbym nastawiał się głównie na sprzedaż sprzętu najwyższej klasy co byłoby idiotyzmem w Zielonej Górze to z pewnością zainwestowałbym w odpowiednią adaptację akustyczną, ale jako, że większość klientów przychodzi po sprzęt do góra 7-8kzł za element i z tego praktycznie wszyscy słuchają w zwykłych pomieszczeniach (zawsze pytam jakie pomieszczenie i czy jest jakaś adaptacja) mieszkalnych to chyba rozsądniejszym było pozostać przy takim właśnie rozwiązaniu jak u nas. Nie chcę już tego tematu ciągnąć dalej bo nie ma sensu. Napiszę tylko, że wtajemniczeni już wiedzą co było powodem buczenia i rozlewania się basu. Problem został rozwiązany bardzo prosto :-) Obecnie nic już nie buczy :-)

Mam wrażenie, że Wszyscy zainteresowani wiedzą wszystko:)))

Przepraszam za kłopot:)

Nie mniej uważam, że ocenianie kolumn z podobnego pułapu w kategorii lepsze/gorsze, w takim samym pomieszczeniu, z dwoma (tylko) wzmacniaczami na zmianę, jest dalekie od obiektywizmu (sam kilkanaście takich ocen popełniłem).

Sam nijak nie mogę przetrawić znakomitych i wszech obecnie chwalonych JMLab. Na 10 razy powiedzmy, RAZ grały bardzo OK. Reszty, szkoda wspominać...

Znowuż właściciele owych, oskarżają Infinity o "bułkę" na basie, bo nigdy nie mieliśmy (ja też:() okazji ich słyszeć ze wzmacniaczem klasy Gryphon Antileon...

Itd...

Pozdrawiam serdecznie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>Jestem z okolic Zielonej Góry i własnie w nowym sklepie w Zielone Górze słuchałem Studio 60v5. >Całkiem fajny nowy sklep i widać, że właściciel lubi tą markę. Sporo kolumn Paradigm mieli na stanie >a i bardzo przyjemna salka odsłuchowa. Trochę się zdziwiłem, że coś takiego powstało w Zielonej >Górze. Zamówiłem u nich Signature S4v2 i jutro będe je odsłuchiwał. Umówiłem się, że jeśli ich nie >wezme bo coś mi nie przypasuje to kupię Studio 60v5, które mi się bardzo podobają, ale mam nadzieje >ze S4 zagrają jeszcze ciut lepiej a pieniądze prawie te same.

>pokaż cały temat Klub zwolenników PARADIGM

> Iceman007 15 Gru 2009, 17:24

Iceman007, 2 Cze 2010, 23:15

>zukzukzuk zapewniam Cię, że dysponuje systemem pomiarowym i były zrobione pomiary przez co nawet

>powstrzymałem się od montowania kolejnych już kupionych "ustrojów" które leżą na magazynie bo wyniki

>były wystarczająco dobre. Jakbym nastawiał się głównie na sprzedaż sprzętu najwyższej klasy co

>byłoby idiotyzmem w Zielonej Górze to z pewnością zainwestowałbym w odpowiednią adaptację

>akustyczną, ale jako, że większość klientów przychodzi po sprzęt do góra 7-8kzł za element i z tego

>praktycznie wszyscy słuchają w zwykłych pomieszczeniach (zawsze pytam jakie pomieszczenie i czy jest

>jakaś adaptacja) mieszkalnych to chyba rozsądniejszym było pozostać przy takim właśnie rozwiązaniu

>jak u nas. Nie chcę już tego tematu ciągnąć dalej bo nie ma sensu. Napiszę tylko, że wtajemniczeni

>już wiedzą co było powodem buczenia i rozlewania się basu. Problem został rozwiązany bardzo prosto

>:-) Obecnie nic już nie buczy :-)

chlopaki, juz wam sie niki zaczely pieprzyc... nieladnie nieladnie....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jak dla mnie to niedługo objawi nam sie "Trójca świeta" hehe. Trzy osoby a w jednej... toz to cuda sie dzieja... i zapewne nie jedna juz taka"trójca" istnieje na tym forum( zreszta jak na wszystkich innych) .... I jak wszyscy wiemy kazdy ma swoja prawde a tak naprawde to jest g.wno prawda.. zwłaszcza online hehe.

Respekt;-]

Nie, nie wydaje Ci się.

Zaraz trzeba będzie znowu coś opchnąc, to porządek w wątku musi byc...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Akurat Audiovectorów które były w naszej firmie nie musieliśmy na siłe sprzedac jeśli już takim tokiem rozumujesz były to kolumny pożyczone od dystrybutora zresztą tak samo jak Tannoye Dc 10 których już nie mamy na sklepie bo musieliśmy je oddać ,a zresztą obroniły się znakomicie w starciu tzn. w mych uszach z kolumnami innych marek w naszym sklepie i na sobotnim spotkaniu i nie tylko.To są oczywiście moje odczucia i tego się bede trzymał ...

Akurat Audiovectorów które były w naszej firmie nie musieliśmy na siłe sprzedac jeśli już takim tokiem rozumujesz były to kolumny pożyczone od dystrybutora zresztą tak samo jak Tannoye Dc 10 których już nie mamy na sklepie bo musieliśmy je oddać ,a zresztą obroniły się znakomicie w starciu tzn. w mych uszach z kolumnami innych marek w naszym sklepie i na sobotnim spotkaniu i nie tylko.To są oczywiście moje odczucia i tego się bede trzymał ...

sytuację oceniam jako wyjątkowo niesmaczną. poznikały z tego co kojrzę wpisy foxa dotyczące mnogości nicków jednego podmiotu i późniejsze komentarze dotyczące tego zjawiska...nie było tam żadnych wulgaryzmów, czy osobistych wycieczek. nie bardzo wiem jaka była przyczyna skasowania tych wpisów. cholera - a ja naprawdę żyłem w przekonaniu, że te opowieści o klikach i układach to bajanie jest w stylu teorii spiskowych... pora chyba zweryfikować naiwną postawę.

A nie mówiłem...

Przecież wiadomo że w promieniu 300 km nie może być nic lepszego;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Może ostały się jakoweś kopie bezpieczeństwa? Może można byłoby odtworzyć znikające wpisy?

Fox!

Nie masz w archiwach wyssanych postów?

Zresztą...

Całkiem niespodziewanie trafiłem na koncert Marka Dyjaka w ramach trójkowego weekendu w Szklarskiej Porębie!

Przy cudownej pogodzie i pustkach na widowni wystąpił Marek Dyjak z towarzyszeniem Zdzisława Kalinowskiego na klawiszach i zupełnie nowego trębacza, którego personaliów niestety nie zapamiętałem.

Marek dał z siebie jak zwykle wiele, zaśpiewał kilka nieznanych mi utworów, a muzycy towarzyszący sprawili się zacnie. Dodatkowo nagłośnienie było także całkiem, całkiem!

W rozmowie z p. Markiem ustaliłem, że materiał na płytę live nagrywany nie tak dawno w Katowicach skończył niestety w koszu na śmieci. Podobnież w zamian za to trwają prace nad nową płytą.

tu zniknal wpis nie tylko foxbata i dalszych komentatorów ale przed wpisem foxbata był post jednego zachwalacza towaru i to on został zdemaskowany

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.