Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  312 członków

Onkyo Klub
IGNORED

Klub zwolennikow ONKYO

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, rafal735r napisał:

2012r i już kompleksowy serwis? 

A tak przy okazji, przy graniu średnio 3-5 godzin kilka razy w tygodniu, po jakim czasie powinno się sprawdzić w serwisie parametry końcówki (wzmacniacza)?

Godzinę temu, piotralski napisał:

A tak przy okazji, przy graniu średnio 3-5 godzin kilka razy w tygodniu, po jakim czasie powinno się sprawdzić w serwisie parametry końcówki (wzmacniacza)?

W electro international commerce w wawie kiedyś mi mówili ze co 10 latek powinno się sprawdzić czy parametry są ok🙃

A w razie potrzeby wymiana wyeksploatowanych elementow. A przy tych nowych to nawet częściej jak w gablocie serwisy i wymiana oleju itd 🙃

Tak po 10 latach przeglad tez mi tak powiedzieli w serwisie a ten serwis do ktorego ja dawalem to specializuje sie w onkyo i Pan jeden pracowal w onkyo takze konkretny gosciu !!! 

Zdjecie wymienionych elementow

Screenshot_20230220-210748_(1)_(1)_(1).png

Edytowane przez Ufo27
38 minut temu, Ufo27 napisał:

Tak po 10 latach przeglad tez mi tak powiedzieli w serwisie a ten serwis do ktorego ja dawalem to specializuje sie w onkyo i Pan jeden pracowal w onkyo takze konkretny gosciu !!! 

Mam nadzieję że mój jeszcze pogra bez awaryjnie z 8 lat 🙂

45 minut temu, janpat napisał:

Mój A-9000R też niestety jest w serwisie w Łodzi. Nagle przestał działać. Słychać było pracę stycznika przy włączaniu i wyłączaniu i to wszystko. I ma 10 lat.

To jakiś specjalista od Onkyo?

1 godzinę temu, piotralski napisał:

Mam nadzieję że mój jeszcze pogra bez awaryjnie z 8 lat 🙂

To jakiś specjalista od Onkyo?

Ty kupiles nowa koncowke w moim przypadku trzeba wziasc pod uwage ze byla po przejsciach i upadku wiec niektore elementy wymagaly wymiany z innych powodow niz naturalne zuzycie.....

Poprostu po 9-10 latach jesli wczesniej nic nie wyskoczy oddaj ja na pomiary i tyle.

13 minut temu, Ufo27 napisał:

Ty kupiles nowa koncowke w moim przypadku trzeba wziasc pod uwage ze byla po przejsciach i upadku wiec niektore elementy wymagaly wymiany z innych powodow niz naturalne zuzycie.....

Poprostu po 9-10 latach jesli wczesniej nic nie wyskoczy oddaj ja na pomiary i tyle.

Tak, pamiętam.

Na szczęście pod bokiem mam zaprzyjaźniony i uczciwy warsztat, wiec myślę że z przeglądem i ewentualnym serwisem nie będzie problemu. 

20 godzin temu, piotralski napisał:

Tak, pamiętam.

Na szczęście pod bokiem mam zaprzyjaźniony i uczciwy warsztat, wiec myślę że z przeglądem i ewentualnym serwisem nie będzie problemu. 

No to super fajnie miec tak blisko serwis !!

Mam prosbe mozesz cos sprawdzic? Tylko musi byc totalna cisza wlacz koncowke ale bez muzyki i przystaw ucho do membrany basowej a potem do wysokotonowki i napisz co slyszysz?

8 minut temu, Ufo27 napisał:

No to super fajnie miec tak blisko serwis !!

Mam prosbe mozesz cos sprawdzic? Tylko musi byc totalna cisza wlacz koncowke ale bez muzyki i przystaw ucho do membrany basowej a potem do wysokotonowki i napisz co slyszysz?

Przy jakiej skali wzmocnienia? W sensie jak bardzo musi być rozkręcony volume?

Akurat jestem w domu 🙂

Przy połowie głośności, mam mało słyszalny syk jak przyłożę ucho do głośników, z 15-20cm już go nie słyszę.

Skala na glosnosci na 0

4 godziny temu, piotralski napisał:

Przy jakiej skali wzmocnienia? W sensie jak bardzo musi być rozkręcony volume?

Akurat jestem w domu 🙂

Przy połowie głośności, mam mało słyszalny syk jak przyłożę ucho do głośników, z 15-20cm już go nie słyszę.

Dzieki to spoko tez tak mam bo zastanawial mnie ten leciutki syk bo np onkyo rz840 totalna cisza

51 minut temu, Ufo27 napisał:

Skala na glosnosci na 0

Dzieki to spoko tez tak mam bo zastanawial mnie ten leciutki syk bo np onkyo rz840 totalna cisza

Na 0 to samo, ale to jest tak ciche, że trzeba przystawić ucho (wręcz przytulić uchem) do samego głośnika 😄

Dla mnie płacąc takie pieniądze za sprzęt który po 10 latach pada albo wymaga kompleksowego serwisu to nie bardzo świadczy o jakości tych urządzeń. 

?👈

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Dla mnie płacąc takie pieniądze za sprzęt który po 10 latach pada albo wymaga kompleksowego serwisu to nie bardzo świadczy o jakości tych urządzeń. 

Serio w dzisiejszych czasach masz takie podejście? Gratuluję 🙂

No nic, kup coś za dwa tysie a za dwa lata zmienisz, bez względu na jakość dzwięku.

W dniu 22.02.2023 o 20:06, rafal735r napisał:

To koncowki sa zbudowane swietnie na znakomitych podzespolach! Ale mozesz uzytkowac dalej i po 10 latach....poprostu wiekszosc urzadzen ludzie oddaja dopiero jak sie cos posypie a tu chodzi ze po 10 latach warto zrobic pomiary i ewentualnie wymienic pare drobnych elementow zeby koncowka trzymala fabryczne parametry.Bardzo duzo mieli tez yamah seri as 2100, 3000 itp. Nie pytaj jaka ilosc nadow, atolow, denonow itp i to 2 letnie !!!!

13 minut temu, Ufo27 napisał:

To koncowki sa zbudowane swietnie na znakomitych podzespolach! Ale mozesz uzytkowac dalej i po 10 latach....poprostu wiekszosc urzadzen ludzie oddaja dopiero jak sie cos posypie a tu chodzi ze po 10 latach warto zrobic pomiary i ewentualnie wymienic pare drobnych elementow zeby koncowka trzymala fabryczne parametry.Bardzo duzo mieli tez yamah seri as 2100, 3000 itp. Nie pytaj jaka ilosc nadow, atolow, denonow itp i to 2 letnie !!!!

Lepiej bym tego nie ujął 🙂

W dniu 22.02.2023 o 20:11, piotralski napisał:

Serio w dzisiejszych czasach masz takie podejście? Gratuluję 🙂

No nic, kup coś za dwa tysie a za dwa lata zmienisz, bez względu na jakość dzwięku.

Nie muszę niczego kupować za dwa tysie, ani inne misie.

18 godzin temu, Ufo27 napisał:

Ciekawe czy takie podmiany elementów na inne (bo wątpię by wszystkie podmieniane były identyczne z oryginalnymi) nie wpływają na profil brzmienia. Parametry parametrami, ale czy nie zmienia się przypadkiem brzmienia? 

?👈

W dniu 25.02.2023 o 13:51, rafal735r napisał:

Nie muszę niczego kupować za dwa tysie, ani inne misie.

Ciekawe czy takie podmiany elementów na inne (bo wątpię by wszystkie podmieniane były identyczne z oryginalnymi) nie wpływają na profil brzmienia. Parametry parametrami, ale czy nie zmienia się przypadkiem brzmienia? 

Nie nie wplyna a dlaczego? Bo serwis w ktorym robilem posiada oryginalne czesci do onkyo na stanie jesli czegos nie maja to sprowadzaja z japoni wtedy nawet 40 dni trzeba poczekac.Robia pomiary wedlug specifikacji onkyo maja tam wysztko pelne dokumentacje.Moja koncowka na dzien dzisiejszy ma stan fabryczny.Mialem tez wybor na czesciach accuphase i wtedy koncowka byla by na poziomie koncowek za 20k.Mieli tam m5000r wlasnie zrobione dla klienta na podzespolach accu magia ! Czemu sie nie zdecydowalem? Raz ze reszta toru i tak ogranicza moja koncowke a co dopiero na czesciach accuphase.... Dwa troche cenowo bo juz i tak mocno poplynalem z kasa za sama koncowle plus naprawa i jeszcze oddalem kolumny do wilk projekt na przebudowe zwrotnic....

24 minuty temu, Ufo27 napisał:

Nie nie wplyna a dlaczego? Bo serwis w ktorym robilem posiada oryginalne czesci do onkyo na stanie jesli czegos nie maja to sprowadzaja z japoni wtedy nawet 40 dni trzeba poczekac.Robia pomiary wedlug specifikacji onkyo maja tam wysztko pelne dokumentacje.Moja koncowka na dzien dzisiejszy ma stan fabryczny.Mialem tez wybor na czesciach accuphase i wtedy koncowka byla by na poziomie koncowek za 20k.Mieli tam m5000r wlasnie zrobione dla klienta na podzespolach accu magia ! Czemu sie nie zdecydowalem? Raz ze reszta toru i tak ogranicza moja koncowke a co dopiero na czesciach accuphase.... Dwa troche cenowo bo juz i tak mocno poplynalem z kasa za sama koncowle plus naprawa i jeszcze oddalem kolumny do wilk projekt na przebudowe zwrotnic....

Ile wyszła naprawa, jeśli możesz napisać oczywiście?

1 godzinę temu, piotralski napisał:

Ile wyszła naprawa, jeśli możesz napisać oczywiście?

Moge jasne zaplacilem 2700zl.Dodam ze mialem 4 opcje do wyboru wybralem 2 opcje.Opcja nr 1 byla najtansza i obejmowala tylko zurzyte lub uszkodzone elementy.Ja mam jeszcze wymienione elementu ktore mialy np 10-20% zurzycia i moglby w przyszlosci wywolac jakas usterke.

Edytowane przez Ufo27
9 godzin temu, piotralski napisał:

Mam nadzieję że jesteś zadowolony z dźwięku, ja jestem.

Jestem bardzo !!! mimo ze jako przedwzmacniacz robi onkyo rz840 a sekcja przedwzmacniacza nie jest pewnie wysokich lotow.... Ale mimo to jest swietnie serio mialem yamahe as2100 przez chwile i denona pma2500 to moj zestaw zjada je na sniadanie !!! 

Edytowane przez Ufo27
W dniu 26.02.2023 o 15:03, Ufo27 napisał:

Wystarczy włożyć lepsze kondensatory i już mamy sprzęt w wyższej półki? Trochę tego nie kupuje. Poza tym był kiedyś taki wątek gdzie kolega wsadzil do Accu czy jakiegoś Krella lepsze kondy i zepsuł tylko brzmienie swojego wzmacniacza. Więc chyba nie jest to takie proste i oczywiste. 

?👈

10 godzin temu, rafal735r napisał:

Wystarczy włożyć lepsze kondensatory i już mamy sprzęt w wyższej półki? Trochę tego nie kupuje. Poza tym był kiedyś taki wątek gdzie kolega wsadzil do Accu czy jakiegoś Krella lepsze kondy i zepsuł tylko brzmienie swojego wzmacniacza. Więc chyba nie jest to takie proste i oczywiste. 

Nie nie wystarczy oni wymieniaja praktycznie wszystko stopnie koncowe, tranzystory widzialem i slyszalem wiec tego nikt mi nie zabierze.....Dla nich jest proste bo wiedza dokladnie co robia to nie jest wymiana na pałe poprostu drozszych elementow.Ale oni produkuja sami koncowki najtansza zaczyna sie od 20tys.Jak tam bylem to wlasnie mieli monobloki dla klienta zrobione piekne !!! A jak to gralo!!!

Dodatkowo kreca film lub robia zdjecia z procesu przerabiania i pelna dokumentacja 2 lata gwarancji itp ja to kupuje bo bylem i widzialem i slyszalem.Kto wie moze za pare latek dam swoja koncowke.

Zadzwon do nich spoko gosc ten szef pogadaj o takiej przerobce itp fachowo udzieli Ci wszelkich informacji a na miejscu mozesz posluchac ich koncowek itp. Majac np onkyo m5000r i reszte toru naprawde wysokich lotow bez zastanowienia wybralbym opcje nr 4 i na accu czesciach.

Edytowane przez Ufo27
33 minuty temu, rafal735r napisał:

Ja nie muszę nic przerabiac, moja końcówka pracuje może rok parę razy w tygodniu i nie wytwarza żadnego ciepła. 

My też nic nie musimy, to po co te drętwe uwagi?

Cóż za perpetum mobile masz Rafał, że nie generuje ciepła??? Wzmacniacz słuchawkowy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.