Skocz do zawartości
IGNORED

Wspólny wątek sponsorowany DIY w Stereo

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wpadłem na pomysł by zebrać grupę np. 5-10 osób - konstruktorów DIY, którzy chcieliby wystawić swoje konstrukcje w wątku sponsorowanym w dziale Stereo. W ten sposób, jeśli Lukar się na to zgodzi, każdy zainteresowany będzie mógł zaoferować pozostałym forumowiczom swoje dokonania czy usługi DIY bez ryzyka posądzenia o jakieś szemrane forumowe interesy, zachwalanie w obcych wątkach swoich konstrukcji itp. afery. Jeśli zainteresowanych będzie więcej - wówczas można przedłużyć czas ważności wątku o kolejny miesiąc, a koszty bdą też mniejsze. Emisja wątku odbyłaby się po zebraniu i wpłacie odpowiedniej kwoty i wspólnym ustaleniu terminu jego rozpoczęcia, tak żeby każdy mógł przygotować lub dokończyć swoje konstrukcje. Czyli powiedzmy za jakieś 2-3 miesiące.

Zainteresowanych proszę o uwagi, komentarze, propozycje i zgłaszanie akcesu - na razie orientacyjnie, bez zobowiązań.

Czy aby na pewno użycie okreslenia DIY -zrób to SAM- jest uprawnione w przypadku majsterkowania czy swiadczenia jakichkolwiek usług dla innych osób? Mam wrażenie, że owo określenie jest używane często (absolutnie nie mam tu na myśli autora wątku) w celach, powiedzmy, asekuracyjnych. Jeśli coś sie nie uda, zepsuje itd, zawsze można tłumaczyć sie, że to tylko DIY...

Mogę powiedzieć - mój produkt świadczy o mnie.

Nikt więc chyba nie wystawi wzbudzającego się wzmacniacza czy kopiącego prądem DACa albo innej niedoróbki. Choćby z szacunku dla samego siebie, nie mówiąc o innych.

Zresztą, mamy tu świetnych fachowców - na konstrukcje których spoglądam często z dużą zazdrością i o to jestem spokojny.

Poprosiłem mailowo Lukara o opinię i zgodę na taki wspólny wątek.

Celem wątku jest łatwiejsze dotarcie zainteresowanym do gotowych, skończonych, uruchomionych konstrukcji, często rozproszonych po różnych wątkach.

Wg mnie pomysł nie jest specjalnie komercyjny - nie rozkręcamy tu ani sklepu ani promocji konkretnej marki czy porduktu - jeśli coś się przy okazji konstruowania "urodzi" ciekawego, to bez cienia nahalności może go w ten sposób zaoferować, chociażby do wypożyczenia na odsłuchy do zapoznania się z urządzeniem.

To jest bardzo dobry pomysł; myślę, że miłośnicy dobrej muzy, bez zacięcia do DIY (majsterkowania), czy w ogóle jakichkolwiek zdolności technicznych, nie mówiąc już o podsdtawowej wiedzy z wymaganego zakresu, a chcący mieć mozliwość pozyskania w przystępnych cenach klocków, czy też możliwości ich zmodyfikowania przez fachowców (często autorów projektów) - będą uradowani takim wątkiem;

>Zresztą, mamy tu świetnych fachowców - na konstrukcje których spoglądam często z dużą zazdrością

Co do tego ja również nie mam najmniejszych wątpliwości, co więcej jakość wykonania wielu z tych urządzeń jest na tyle wysoka, że nie nazwanie ich produktami DIY mogłoby być w pewnym sensie krzywdzące ;o)

Wątek ma pomóc w promocji urządzeń DIY, stąd dążenie do obniżenia kosztów od osoby. Przedstawiane konstrukcje są zwykle wytworem jednostkowym.

Zbiórka pieniędzy będzie mieć charakter ciągły. W miarę zgłaszania się nowych osób lub ponawiania wpłat, po zgromadzeniu odpowiedniej sumy, wystarczającej na opłacenie kolejnej emisji, wątek będzie się odnawiał i powracał.

Ja chętnie mogę się zająć koordynacją tego projektu, zbiórką i przekazywaniem wpłat.

Przypominam link do informacji Lukara n.t. wątków sponsorowanych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena (70zł netto za 1 m-c), jeśli akualna, jest korzystna i w związku z tym możemy chyba liczyć na w miarę stałe zainteresowanie osób chcących coś zaoferować i długotrwałą emisję wątku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo potrzebny watek.Niby sami elektronicy i szamani audio a znalezc kogos chetnego do naprawy i małego tunningu wzmacniacza bardzo trudno.Tylko mam nadzieje ze nikt nie doniesie do skarbówki.

Grundig High Fidelity

Nie ma obaw. To nie regularny handel ani działalność gospodarcza czy źródło dohodów ktore trzebaby rejestrować. Zresztą, transakcje to już na PW więc spokojnie.

>Molibden

To trochę niepoważny, moim zdaniem, pomysł na składkowy watek. No bo niby dlaczego tak samo nie mogliby robić inni komercyjni działacze na forum?

Ja wolałbym już osobną zakładkę na tego typu działania komercyjne. Może być nawet bezpłatna - byleby wszystko było jasne i zadeklarowane uczciwie.

No to ma pytanie. Mam 2 wzmaki dual 1460 .( jeden gra ok) ,drugi ma minimalnie skaszaniony jeden kanał.I chciałbym oddac w dobre rece do reanimacji ten skaszaniony oczywiscie.I usunac reg.barwy Mozna z nich wycisnac dobry dzwiek.

poprosze na PW o wiadomosc.

Grundig High Fidelity

jar1

Podchodzę to tematu całkiem serio.

Co innego pełna działalność komercyjna a co innego okazyjna oferta własnej jednostkowej twórczości o dużo mniejszym zasięgu, skali produkcji i cenie. Więc i cena powinna być dostosowana do oferty. Co innego jak ktoś sprzedaje liczne sprzęty po kilka - kilkanaście kzł a nie kilkaset zł.

Poza tym - to ma być pomoc dla forumowiczów DIY, próba organizacji, promocji DIY.

Lepiej tak, w wątku sponsorowanym, razem, niż wolna amerykanka na którą są narzekania i padają zarzuty.

Co do zakładki to może i to jest jakieś wyjście, ja proponuję to jakoś uregulować choćby tym wątkiem, może Lukar poprze zakładkę. Ale jako promocję widzę właśnie wątek sponsorowany - chodzi nam o to samo - by było jasno i uczciwie, jeśli ktoś ma coś do sprzedania.

Karmaj, 16 Wrz 2007, 20:40

>A co Molibden będziesz sprzedawał, że aż chcesz zakładać wątek sponsorowany?. Tak z ciekawości

>pytam, chyba że to jakaś tajemnic

Nie mam nic akurat na sprzedaż, nie jest to żadna tajemnica. Nie piszę o nie ukończonych konstrukcjach - tylko skończone projekty. W innym przypadku, założyłbym już własny wątek sponsorowany gdybym miał coś wartego takiej reklamy.

Pomyślałem o zainteresowaniu pomysłem i podzieleniu się nim z innymi.

Molibden, 16 Wrz 2007, 20:46

Doceniam Twoja idę i pobudki. Ale nie do końca podzielam słuszność realizacji. Próbujesz 'skomercjalizować' coś co komercją nie jest. Stworzony zostanie kadłubkowy szyld komercyjny na pozakomercyjną działalność :-)

To dopiero może być problem, i źródło nieporozumień. Pierwsi uderzą Ci, którzy maja zarejestrowaną działalność - i nie będzie przeproś. Oni płacą podatki, muszą utrzymywać firmę ... itd.

Moim zdaniem, wątki typu potrzebuję czy odsprzedam są wystarczające.

Możliwe. Biznes to biznes. Oni to wiedzą. Nie ma zmiłuj - nawet ze strony DIY. Zresztą, bać się kilku DIYersów? Śmieszne!

Wg mnie nie zaszkodzi spróbować.

Też nie jestem za komercjalizacją , to co robię jest mimo nakładów DIY i nie chcę być zaszufladkowany jako nie legalny producent, To co robię mnie cieszy , cieszy mnie jak mogę sie podzielić pewnymi pomysłami z innymi a jeśli ktoś nawet coś kupi ode mnie to nie jest to działalność komercyjna.A jedynie pomoc w zdobyciu potrzebnego przedmiotu, w którego powstanie włożyłem swój czas i zaangażowanie. pozdrawiam Bodo_z

kazdy konstruktor amator dochodzi do etapu kiedy potrzebuje oceny swojej pracy przez innych czyli np. zakup przez druga osobe,nie uciekajcie przed tym ,jest to uwazam zdrowy ,bardzo silny bodziec do dalszego doskonalenia warsztatu i niejednokrotnie zastrzyk finansowyw chwilach zwątpienia

zamkniecie sie w swoim swiecie ,kręgu swoich znajomych moze ograniczac

nie trzeba zaraz zakładac firmy aby cos ze swojej produkcji sprzedac a watek sponsorowany tylko ułatwia sprawę jesli chodzo o kontakt z nabywcą pisze to w oparciu o swoje doswiadczenia nie związane z elektroniką oczywiscie wiec poza tym wpisem juz nie mieszam w temacie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zgadzam się że DIY nie powinno mieć nic wspólnego z działalnoscią komercyjną.

Przez ostatnie lata dziwnie wypaczono sens słowa DIY.

Oczywiscie nie mam za złe tym którzy zaczynają swoją działalnosc od "szarej strefy" , wiadomo realia są bardzo trudne,

tylko nielicznym udaje się rozwinąć i prztrwać .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.