Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

polecam MA 845 pieknie wspolpracuje z b&W 700 poprostu bajka niewiedzilem ze lampa tak pieknie zagra basem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę że Twój ci on jest. Witaj w klubie :) warto kiedyś zmienić przynajmniej dwie świeczki 6sn7 na szare RCA JAN VT-231, Zobaczysz co się stanie z barwą średnicy, stereofonią i kulturą podania sopranów.

Ukryta Zawartość

albo jeszcze lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze, sam już nie wiem co wybrać... padnie zapewne na chinczyka... ale którego? Możliwość odsłuchu, dzięki uprzejmości Adama (McG)- mam tylko w stosunku do MA na KT88. Z uwagi na poczynione modyfikacje zapewne pobije reszte.

Ale tak oceniając, użyte lampy i komponenty (ewentualnie schematy- jeśli są)- a może nawet i kierując się własnym doświadczeniem (może ktoś z Was słuchał pozostałych)- który byście polecili? To w sumie- dla mnie- taka loteryjka, ale są one na tyle tanie, że jak nawet się nie do końca zgrają z systemem, to uważam, że warto pokusić sie o taki "strzał"...

Lampka miałaby napędzać Castle Harlech S1 (minimum 6Ohm, 88dB ale chyba bliżej prawdy jest 86-87)

Do wyboru mam:

1. Music Angel XDSE KT88 (możliwość odsłuchu, sprawdzone modyfikacje, najtańszy)

Ukryta Zawartość

Output Power 65 watts x 2 in ultra-linear mode 30watts x 2 for triode mode

Output Tube Power Tube adopts Shuguang KT88x 4

Input/Driver Tube 12AT7 x 2, 12AU7 x 2

Ohms 4 ohms and 8 ohms

Distortion Less than 1% at full power

Frequency 7Hz-70KHz +/-3 dB

Signal/Noise Ratio 90dB

Input Consumption 250w

2. Yaqin MC-100B (faworyt... wizualny ;p)

Output Power ultra-linear 2x 65W RMS, triode state 2x 45W RMS (8 ohm)

Valve/Tubes KT88x4 6SN7x4 12AX7x2

INPUT Integrated 0.3V Power 0.6V

Consumption 300W

Harmonic Distortion 8dB "A Weight"

Signal Inputs Level >300mv

Input impedance 20Kohm

3. Bewitch 6550/KT88 (hmmm, ciekawy...)

Output Power ULTRA LINEAR 60W x 2 / TRIODE 30W x 2

Output Tube 6550 or KT88 x 4 Russian tubes (electro-harmonix)

Input/Driver Tube 5Z3P x 2, 6N8P x 2, 6N9P x 2

Input Sensitivity 500mv

Frequency 13Hz-60KHz(-1dB)

Signal/Noise Ratio 89dB

Input Impedance 100k ohm

Harmonic Distortion 0.1%

4. Music Curve D-2020 KT88 (dość tani)

Output Power 2×30W RMS

Tube 12AT7 × 2, 12AU7 × 2, 6N6 × 2, KT-88 × 4, 5Z4P × 2

Frequency 20Hz?30kHz ±1db

Signal/Noise Ratio 89dB

THD < 1%(1kHz)

INPUT SENSITIVITY 500-2000mV

INPUT IMPEDANCE 100Kohm

post-8687-100003060 1200601582_thumb.jpg

post-8687-100003061 1200601582_thumb.jpg

post-8687-100003062 1200601582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co się dokopałem na sieci to Bewitch jest bardzo zbliżony konstrukcyjnie do Music Angel, tyle że ma zasilanie na lampach (jak bedą kiepskie prostowniki, to i dźwięk będzie kiepski, większe koszty wymiany lamp).

O Music Curve niepochlebnie wypowiadał się na forum bodajże Rafko. Również zasilanie na lampach, ponadto bardzo rozbudowany stopień wejściowy z mnogością lamp.

Yaqin wygląda sensownie. Schematów niestety nie ma.

Music Angel... spotkajmy się, to sobie go posłuchasz we własnym systemie. Lampy Shuguang w nim użyte są kopiami cenionych NOSów GEC (made in G.B.) ponoć niewiele odbiegają jakością od oryginałów.

voldemort, 15 Sty 2008, 20:11

>polecam MA 845 pieknie wspolpracuje z b&W 700 poprostu bajka niewiedzilem ze lampa tak pieknie

>zagra basem

Potwierdzam, u mnie bardzo ladnie zgral sie z CDM 7NT

Dzięki za opinie. Adam- jak tylko się obrobię z zalegającą pracą na pewno skorzystam z zaproszenia. Thx!

Hmm, 845 nie brałem pod uwagę :) Chciałem "mocnej" lampki, takiej z "drivem" i dynamiką, tak żeby troszkę rozkręcić i ożywić moje Harlechy. Niby nominalnie nie są zbyt trudne do napędzenia, ale ich specyficzna budowa (quarterwave) sugeruje, że im więcej mocy tym lepiej z "dołem". Po prostu, trochę tego powietrza przez "quarterwave" trzeba przepchać.

McGyver: te KT88 też siedzą w Yaqinie, w Bewitch'u są już Electro-Harmonics'y. Porównywałeś je może?

No i zapomniałem o linkach do pozostałych modeli:

Bewitch:

Ukryta Zawartość

Yaqin:

Ukryta Zawartość

Music Curve w takim razie sobie odpuszczam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć, tu są przystępne ceny MA KT 88, może mają też MA 845.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stronkę znam, dzięki. Nie wiem jak u nich z wysyłką (koszt). Ja planuję zakup na ebayu, MA ostatnio się sprzedawały po ok. 100 (+170 wysyłka) funtów.

BTW, czy ktoś wie, jakie dodatkowe opłaty czekają mnie w kraju (jeśli wpadnie na cło)? Tak mniej więcej...

Z tego co sie orinetuje, to powinno być to jakieś:

1. 4% cła na elektronikę (liczone od przesyłki też, czy nie?)

2. 22% VAT-u (j/w- tylko elektronika, czy wysyłka też?)

3. jakieś dodatkowe opłaty "ruchome"?

bywają czasem aukcje prywatne na europejskich ebay, sprzęt od rozczarowanych audiofili którzy nie wiedzą co z tym zrobić bo przecież MA nie gra bez gruntownego grzebnięcia. 500 euro z przesyłka zwykle, więcej nikt nie chce dać.

Przyłączam się do pytania crategus'a Jak wygląda taki zakup z chin w rozbiciu na poszczególne koszty ?

Na pewno lepiej byłoby kupić tak jak radzi artPaw, ale pewnie takie aukcje zdarzają się rzadko.

To nieprawda że nie gra bez "grzebnięcia"-miałem xd-500 na el-34 i to grało i to b. dorze grało.

ja zastanawiam się kupic to mój znajomy ma i mói ze rewelka i też będę zamawiał na ebayu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sławek Kostańczak, 18 Sty 2008, 12:54

>To nieprawda że nie gra bez "grzebnięcia"-miałem xd-500 na el-34 i to grało i to b. dorze grało.

To prawda, że 845 NIE GRA bez grzebnięcia. Poracha.

Ale już KT88 bez grzebnięcia gra na poziomie Jolidy 502, a po grzebnięciu ZNACZNIE lepiej.

No to trzeba zaktualizować "o mnie" ;-)))

W Jolce warto zrobić opóźnione załączanie anodowego 9o ile sobie przypominam, to nie ma). Przedłuży to żywotność lamp.

Poza tym powymieniać diody w zasilaniu na szybkie soft recovery (napięcia!!!), wymienić boczniki dużych kondów na jakieś dobre polipropyleny, zwiększyć pojemność kondów w zasilaniu drivera i stopnia wejściowego, zbocznikować je polipropylenami, wymienić kondy sprzęgające na jak najlepsze polipropyleny lub olejowce (napięcia!!!), wymienić konda w sprzężeniu zwrotnym na silver mica, wymienić rezystor tamże na Allen bradley, Dale lub inny dobry (nie wiem jaki, trzeba przetestować odsłuchowo). No i ja bym jeszcze wyciągnął 12AT7 i wstawił tam 12AU7. Na przykład NOS General Electric 5814 JAN. W miejsce 12AX7 dałbym 12AT7. Na przykład NOS General Electric 6201 JAN "five stars". Pomierzyć, posprawszać punkty pracy, poregulować, i jazda.

Koresponduję z jednym z kolegów z forum na temat przeróbek MA845 i postanowiłem podzielić sie moimi uwagami tuataj - może ktoś skorzysta.

Wydaje mi się, że z tego wzmacniacza można wyciągnąć więcej niż przy proponowanym przez Ł. Fikusa układzie drivera. Proponuję wypróbowanie lampy C3g na wejściu w układzie triody lub pentody. W obu sytuacjach zagra dobrze, aczkolwiek ja polecam pentodę, tyle, że wtedy dodatkowo trzeba ustabilizować napięcie na siatce g2 (nie jest to problemem - wystarczy 1 rezystor, 1 kondensator i 1 dioda zenera). Trochę informacji o tej lampie jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Podstawka do niej to loctal, więc trzeba będzie podmienić, nie ma jednak problemu, bo wymiar jest identyczny. W katodzie lampy kondensator 100-220uF. Jako sterownik proponuję 6c4c (jeżeli da się wyseparować osobne żarzenie dla lamp DHT) lub 6n13s - bliski kuzyn, tyle, że IDHT. Tutaj trzeba sprawdzić, czy da radę transformator od żarzenia, bo 1 lampa ciągnie 2,5A. Z tego, co widzę na stronie Ł.F. wypróbował on ten driver i nie było problemu, więc w innych egzemplarzach powinno być OK. Trzecią prozycją jest 6W6 w układzie triody. Wszystkie te lampy mają niską rezystancję (poniżej 2k) i są w stanie dostarczyć odpowiedni prąd do siatki 845, co powinno dać jej jeszcze większą swobodę grania. W katodzie drivera można spróbować układ z kondensatorem (trochę większe wzmocnienie) lub bez. Oba stopnie można sprzęgnąć przez układ RC lub spróbować sprzężenia bezpośredniego. Sprzężenie drivera i 845 przez RC.

Chciałbym też zwrócić uwagę na odpowiednie napięcia żarzenia lamp. Gdzieś na forum jest informacja, że na lampach wejsciowych/driverach było 6,8V, a na 845 11,5V. W takich warunkach drastycznie skróci się żywot tych lamp, a i właściwości soniczne będą mocno zachwiane.

Ukryta Zawartość

Na poczatek zaczal bym od tych diód. Gdzie toto mozna kupić i za ile? O opóźnieniu napiecia anodowego od dawna myslałem ale spotkalem sie z opinia że przy 6550 to nie ma znaczenia. Wymiana lamp chyba juz nie tak długo i dobrze było by chyba przy okazji zamontować to opóźnienie. Po za tym to juz musialby mi zrobic ktoś bardziej obeznany z elektroniką.

• Pokaż nowe odpowiedzi