Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

byc może przyczyną tego bardzo cichego brumienia jest to że w yaqinie cicho bo cicho ale jednak delikatnie brzęczą transformatory zasilające.podłożyłem pod nie pół centymetrowej grubości podkładki filcowe,o wiele mniej słychac brzęczenie traf nie śłychac ich pracy w odległosci 1,5 metra od wzmacniacza ale lampy ,które dzielą z nimi wspólną obudowę pewnie słyszą i byc może te minimlne mikrodrgania im się udzielają i przez to jest ten brum(efekt mikrofonowania}

Piotr

napewno nie w stopniu który by degradował dzwięk lub tworzył dyskomfort przy cichym słuchaniu muzyki aczkolwiek nie powinno go byc-chyba że jest to nieodłączna natura ,cecha,słabośc wzmacniaczy lampowych niezależnie od maści

Piotr

Trafa często lubią brzęczeć. możesz też spróbować mocniej skręcić śrubami. do mocowania do chassis podłóż gumowe podkładki z obu stron, żeby trafo było sprężyście zamocowane.

tak to już z trafami bywa, moje też zaczęły lekko buczeć po dwóch latach.

Doloz 500 zl i kup amplifona moze jak dobeze pogadasz z producentem to i jakis upust dostaniesz.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kichanadeta, 25 Sty 2009, 17:32

>Doloz 500 zl i kup amplifona moze jak dobeze pogadasz z producentem to i jakis upust dostaniesz.

Nie dokładaj. Zaoszczędź 1000 zł, kup Yaqina lub MA a resztę wydaj na płyty

ma musiał by mieć przeróbkę :(

a yaqiny mi się strasznie nie podobają choć myślałem o JBI9900D

będzie to grało z jamo E875

co do muzyki to bardzo różna

Onośnie rzażenia lamp. Moj MC100B ma wszystkie rzazenia lamp dla danego kanalu zasilane z jednego uzwojenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po około 30 godzinach grania, na lampach KT88 mam niebieskie poświaty na szkle u dołu lamp. Ktoś wyjaśni dlaczego? Jak wyczytałem wcześniej jest to nie normalne zachowanie. Czyli mam już szukać kasy na nowa kwartę lamp? A miały grać kilka tysięcy godzin :-(

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

niebieska poświata to tzw. "blue glowing". Jest to fluorescencja gazów resztkowych w bańce. Zjawisko niegroźne.

Gorzej jakby świeciło na fioletowo.

Ufff... dzięki Ci za szybka odpowiedz. No to słucham dalej, już bez obaw, że mi zaraz coś trzaśnie błyśnie i przestanie grać. Na początku tego nie było, czy to niebieskie będzie się powiększać dalej? W każdej lampce mam inne nasilenie niebieskiej światłości.

Udało mi się po okazyjnej cenie zakupić kolumny KEF IQ70 i przymierzam się obecnie do zakupu wzmacniacza Yaqin MC-100B. Jak sądzicie ta para ma szansę zagrać w miarę przyzwoicie. Może ktoś miał okazję słyszeć taki duet. Za wszelkie sugestie będę ogromnie wdzięczny.

A ja mam pytanie do znających się w temacie.

Od jakiegoś czasu w moim MA KT88 w jednym kanale są "napady" brumienia. Po kilku minutach słabnące aż do normalnego stanu. Co to może być?

czy szklana część lampy może ruszać się w swoim cokole , czy oznacza to,że jest już nie do użycia (chodzi o 6n8p)?

6N8 jest akurat tania. KIup drugą za 8zł i po sprawie. A jak masz chińskie 6N8, to kup sowieckie NOSy i będziesz miał lepszy dźwięk i spokój sumienia.

McGyver, 27 Sty 2009, 21:27

>Diabli wiedzą. Pewnie jakiś zimny lut.

Zimny lut to by pewnie reagował na walenie w obudowę. A tu nic.

Hmmm to jest moj pierwszy lampowiec i dopiero go poznaje... Czy wasze lampy tez zaczynaja brzmiec dopiero po okolo 3 godzinach od wlaczenia? To ma chyba zwiazek z trafami glosnikowymi - dzwiek nabiera smaczku dopiero jak te robia sie gorace.

Moze zle to okreslilem, cieple to wlasciwe slowo. Tez nie wiem jaka jest rzeczywista temperatura samych traf z uwagi na budowe tego wzmaka (MC100B). Puszki sieciwych sa po kilku godzinach bardzo gorace, bo sie nagrzewaja od lamp, a glosnikowe sa cieple, bo sie nagrzewaja od sieciowych ;) Ciezko stwierdzic jakby to wygladalo gdyby glosnikowe byly poza dzialaniem ciepla wydzielanego przez cala reszte. Ale domyslam sie, ze sama temperatura glosnikowych ma bezposredni wplyw na ksztaltowanie brzmienia. Biasy mam pod kontrola, czasami sie rozjada o te 0,05V wiec jest raczej ok. Generalnie jak to jest z trafami glosnikowymi? Powinny byc chlodne czy wydzielane cieplo to normalny objaw? Powtorze tutaj, ze w moim przypadku nie wiem na ile same sie nagrzewaja a na ile pochlaniaja cieplo od resazty kostrukcji.

Wracajac do brzmienia. Przez pierwsze 2-3 godziny od wlaczenia gra ladnie i przyjemnie, ale dopiero pozniej pokoazuje pelnie swoich mozliwosci.

W moim MA nawet jak gra przez cały dzień trafa zasilające są tylko ciepłe, a trafa wyjściowe nabieraja temperatury o tyle, o ile się nagrzeją od będących w bezpośrednim pobliżu lamp mocy.

A w moim MA przy biasie 48 po kilku godzinach grania, na trafach zasilających nie utrzymam ręki dłużnej jak 5 sekund. Czyżby chinole zaczęli oszczędzać na trafach?

mmz jak to jest u Ciebie?

L3VY, 29 Sty 2009, 00:15

>A w moim MA przy biasie 48 po kilku godzinach grania, na trafach zasilających nie utrzymam ręki

>dłużnej jak 5 sekund. Czyżby chinole zaczęli oszczędzać na trafach?

A może masz w katodach nie 10ohm tylko 5ohm, i w związku z tym bias masz poustawiany nie na 48mA tylko na 96mA?

• Pokaż nowe odpowiedzi