Skocz do zawartości
IGNORED

problemy w komunikacji

kalimorfa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie- czy wszystkie problemy międzyludzkie nie biorą się z trudności w komunikowaniu się?

Czy nie jest tak, że ludzie nie potrafią mówić o tym czego chcą jasno i wprost?

Zwierzęta są jednoznaczne ludzie nie.

Przykładowo mój kot Rudolf to najbardziej ekspresyjne w pełni wyrażające wręcz manifestujące swoje emocje i potrzeby stworzenie.

U ludzi komunikaty są często zaburzone i zmącone

https://www.audiostereo.pl/topic/36370-problemy-w-komunikacji/

wiesz mi odwrotnie- to, że ktoś nie rozmawiał, ze mną wprost i jednoznacznie przyniosło mi wiele problemów,

i często niepotrzebnie komplikuje się sytuacje jakimś piepszonym zawoalowaniem które dobre jest tylko w poezji

relacje z ludźmi są proste elementarne i nie wiadomo czemu je tak plączemy

Masz szansę opisać swoje intencje znając już oczekiwania drugiej strony.

Mam wrażenie, że moje komunikaty wprost też są odczytywane tak, jak druga strona chce je odczytać, bez względu na treść.

>>kalimorfa

Niestety, ale mówienie wszystkiego wprost, w sposób jasny przynosi często (szczególnie w relacjach damsko-męskich) efekt odwrotny. Czasem lepiej coś niedopowiedzieć lub obejść dookoła niż tak poprostu sieknąc z grubej rury w kierunku panny, bo ta często gęsto poprostu popada w dołek. Nie czuję tej niedogodności w stosunku do innych facetów, chociaż też mam wrażenie, że takie teksty często wyglądają w szerszym gronie jako "chamskie" (odważyłeś się powiedzieć wprost bez zająknięcia). Problem komunikacji to problem poznania drugiego człowieka. Trezba wiedzieć co, komu i w jaki sposób można powiedzieć drugiej osobie...

lublin oczywiście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kalimorfa, 24 Wrz 2007, 15:45

>czyli najpierw jest empatia a potem komunikacja?

IMHO dokładnie tak. Im lepiej znamy się nawzajem, tym więcej sobie możemy powiedzieć, zaufać, ale też wiemy co może urazić i nie spodobać się naszemu rozmówcy.

• Redaktorzy

"Niestety, ale mówienie wszystkiego wprost, w sposób jasny przynosi często (szczególnie w relacjach damsko-męskich) efekt odwrotny."

Hyh, a jakby spróbować wprost, ale bardzo grzecznie?

• Redaktorzy

Bardzo dobry przykład, chociaż mogłaś jeszcze odrobinę osłodzić nam zawód chwilowego rozstania. Wersją również jak najbardziej na wprost, ale przykrą dla dyskutantów byłoby np., gdybyś dodała coś o marnowaniu czasu. Jak widać, i na wprost można różnie...

>>Jozwa

mowienie prawdy wprost nie oznacza, że musi to być powiedziane niemile, ale skutek jest zawsze taki sam. Sprawdź sam.

>>Kalimorfa

hmm ;-) Taka śliczna kobieta i nie wie? ;)) A ufasz każdemu kto do Ciebie podchodzi i czegoś chce? Wątpię ;)

No widzisz ;). Wśród wszystkich znajomych mam tylko 1 osobę (facet), który bierze wszystko co przynosi mu życie na zupełnym luzie. Przypomina to trochę igranie z losem. Wychodzi na tym tak sobie (ale mam wrażenie że większość to fart). W moim odczuciu 99% społeczeństwa jest nieufna, a wpadki które im się zdarzają (np tak jak na tym forum, kupno od jakiegoś nieznajomego) to po prostu ryzyko, które Polacy lubią.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.