Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedam napęd do shigaraki , niewiele modyfikowany . Może być z zasilaczem i transformatorem . Zainteresowanych prosze o info na prywatne wiadomości .

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wątek umarł? ;-)

Witam i mam dwa pytania.

1. Czy ktoś próbował napędzić shigaklona zasilaczem by Bodo_z? Jeśli tak, z jakim efektem?

2. Jeśli dobrze rozumiem, ze wszystkich opisów wynika, że sygnał dla dac-a jest brany z DOUT + masa analogowa. Dlaczego nie DOUT + masa cyfrowa?

Masa analogowa? Masa cyfrowa? Tu nie ma czegoś takiego , jest jedna masa. DAC jest wewnątrz kości LC 78601R + kilka elementów do wyjścia- tutaj i tak nieużywany ja mam nawet odcięte do niego zasilanie.

Gdzieś w wątku jest zdjęcie oryginalnego shigaraki z wyprowadzonym sygnałem prosto z kości LC , można zrobić podobnie i dylemat GND , DGND przestanie istnieć. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Zlece zrobienie lub kupię gotowa obudowę do Shingaki - może byc do wykończenia i poskładania. Chodzi tylko o elementy. Drewno, alum, stal lub połączenia - wszystko jedno.

Witam,

Dzisiaj rozmawiałem z pracownikiem MM i powiedział mi, że w Częstochowie i nigdzie w kraju MM nie sprzedaje boomboxa JVC RC-EZ31. Jest on wprawdzie na stronie www MM ale to tylko martwy produkt.

pozdr,

K

z ciekawosci pytam czy ktos probowal nichicony kz w miejscu blackow STD? ja mam u siebie 470uF/50v (niestety nie mam wiekszej pojemnosci) i wydaje mi sie ze mam wiecej detali, zywszy dzwiek i lepszy bas niz z STD1000/25.

nostromo

JVC RC-EZ31/ lub EZ/51 w przyrodzie juz nie występują byc może poza prywatnymi zapasami kilku zapobiegliwych forumowiczów co jest praktycznie bez znaczenia dla wątku.

Prawdopodobnie idea Shigaclone powróci jesli znajdzie się odpowiedni dawca a istniejące napedy odmówią współpracy no i jesli znajdzie się garstka zapaleńców na tym forum :)...o co coraz trudniej.

Napęd JVC gra nie zle ba nawet czasem rewelecyjnie biorąc pod uwagę cenę, jego nawieksza wadą są często występujące problemy z czytaniem CDR`ów....czego doświadczyłem na kilku uwalonych własnoręcznie napędach:)

Zgadza się. Dopiero trzeci napęd kupiony na allegro czyta te CDR jako tako. Chociaż płyty nagrane na Yamaszce CRW F1 czyta bez problemu zawsze. Gra to napewno lepiej niż mój Samsung HD 745 na tyle lepiej, że w domu słyszą to wszyscy. Szkoda ,że jest tak jak piszesz z tymi zapaleńcami bo chętnie podjął bym sią jakiegoś ciekawego tematu DIY. Ja wreszcie skończyłem obudowę - nie śmiejcie się proszę! - bo to moja pierwsza włściwie druga bo najpierw był DAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam. Boczki są z buka barwionionego bejcą rustykalną później papier ścierny tak żeby wyszła struktura drewna i na to lakier bezbarwny tak chyba z 8 warstw . Dzięki za pochwałę- Pozdrawiam.

co do innego transportu to polecam philipsa az1022. ja kupilem mojego za 60zl. napiecia scalakow na 3.3V. W porownaniu z shigarakim urzeka gora przestrzenia/detalem. Jesli posluchac dziewiczego philipsa i jvc to kazdy wybierze philipsa...

oto i one... kiepska jakosc. dobra jakosc na poczte

Ukryta Zawartość

post-10216-100007557 1251130329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba znalazłem optymalne rozwiązanie dla wyjścia SPDIF. Strzałem w dychę wydaje się być dobre jakościowo trafko impulsowe, zablokowane na pierwotnym kondziem 0.1, a na wtórnym obciążone oporem stosownie do parametrów linii i poziomu sygnału (mniej istotne). Na trzech różnych DAC'ach o trzech różnych topologiach wejścia SPDIF (JVCK2PCM56, BUF32S, SRC2496) gada to lepiej niż dzielnik oporowy.

Dobre jakościowo tzn musi kosztować z dziesięć baksów :) moje - poniżej - kupiłem z 10 lat temu, nawet producent już nie istnieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takie trafko na wyjście spdif shigaclona może być pod w/w konfigurację ??? . Nie kosztuje " Dobre jakościowo tzn musi kosztować z dziesięć baksów " bo kosztowało w Elfie chyba z 10 PLN ale pytanie czy będzie dobre jakościowo . Kiedyś kupiłem 2 sztuki pod jakiś projekt DIY transportu cd no i się ostały .

Specyfikacja :

Transformator do urządzeń cyfrowych

Producent: Pulse Engineering

Typ: PE-65612

Przekładnia: 1:1

Imped. wej./wyj.: 10 kΩ

Pasmo: 100 kHz-55 MHz ±3 dB

Prędkość transmisji: 1-7 Mb/s

Wymiary: 12,7×8,9×6,4 mm

Ukryta Zawartość

post-6545-100007274 1251466189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andy777, 28 Sie 2009, 07:06

>Chyba znalazłem optymalne rozwiązanie dla wyjścia SPDIF. Strzałem w dychę wydaje się być dobre

>jakościowo trafko impulsowe, zablokowane na pierwotnym kondziem 0.1, a na wtórnym obciążone oporem

>stosownie do parametrów linii i poziomu sygnału (mniej istotne). Na trzech różnych DAC'ach o trzech

>różnych topologiach wejścia SPDIF (JVCK2PCM56, BUF32S, SRC2496) gada to lepiej niż dzielnik oporowy.

mozesz opisac roznice miedzy dzielnikiem a trafkiem? Nic nie napisales na ten temat. Dla mnie dobrze gra dzielnik na weglowych rezystorach z Yamahy w przeciwienstwie do dzielnika na bradleyach. Roznica spora- bradley'e troszke mula :(. wiecej gory srednicy i dolu daje podstawienie KG470Uf przed scalakiem sterujacym silnikami. Niestety nie mam wiekszej pojemnosci :(. Xundy i Natcony zlewaja dzwiek wyostrzajac gore. Std graja podobnie do Nichiconow. Maja jednak mniej naturalnosci i powietrza na scenie.

Nie wiem jak inne firmy ale dla przykladu Yamaha w drozszych i nadal bardzo dobrze grajacych konstrukjach dawala nichicony. w tanszych byly juz tylko Black Gate'y.

marosik,

różnice brzmienia typowe dla mniejszego jitter'a :)

Jedno zastrzeżenie: trafko sprawdziło się z moim klonem, przypuszczam, że izolacja galwaniczna ograniczyła zakłócania przenoszone przez masę, a tych w moim klonie musi być co nie miara - trzy trafka, trzy prostowniki i preregulatory, zagarek, etc.

YMMV :)

• Pokaż nowe odpowiedzi