Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

>woytek, 24 Maj 2009, 00:51

Dzięki.

Akrylowa płytka przesuwa się po prowadnicy z aluminiowego profilu (z OBI lub Castoramy). Przycisk toc umieszczony pod górną blachą zwiera po zasunięciu płytki. Do zmiany jeszcze metalowy chwytak, chwilowo z tego co było pod ręką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13146-100004068 1243161597_thumb.jpg

post-13146-100004069 1243161597_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja jeszcze dwa pytania do involve. Czym przymocowałeś profil aluminiowy do płyty górnej? I gdzie zrobiłeś sitodruk na płycie czołowej?

Profil przykręcony do tulejek z gwintem M3, tulejki zgrzewane czy jakoś tak. Napisy są grawerowane i malowane czarną farbą, wykonane u grawera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam mam pytanie

Czy ktoś się orientuje co może być dawcą pod shigaraki clone ?

Bo zauważyłem że te radio odtwarzacze JVC są praktycznie nie do dostania.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Shigaklonerzy wykupili wszystkie JVC . Zaraz sie okaże ,że sprawny mechanizm będzie kosztował na allegro 500PLN ;p .

...there is no spoon...

chyba jeden jeszcze się ostał ;)

Ukryta Zawartość

ps. nie mam nic wspólnego z tą aukcją

Ukryta Zawartość

jak by kogos bardzo cisneło mam 4 sztuki jvc moge odstąpic jednego po kosztach zakupu 179 zł

ale tylko dla budowniczych nie handlarzy

A co można w zamian tego jvc? Mój kolega koniecznie chce mieć shigaclona. Może ktoś z Panów ma do odstapienia jvc? On do tej pory budował wzmacniacze i głośniki , ciągle szukając najlepszych rozwiązań.Nie doceniał znaczenia żródła do chwili, gdy posłuchał u mnie. A może ,ktoś wie co można w zamian zastosować?(...że powtórzę pytanie).

Transport nie jest źródłem. Jest tylko transportem. Źródłem dźwięku jest DAC.

Każdy poprawnie zbudowany odtwarzacz CD z wyjściem cyfrowym czytający bezbłędnie płyty nadaje się do budowy transportu. W szczególności, jeżeli ma to być shagiclone, oparty na chipsecie i laserze Sanyo. Ale najlepszym połączeniem jest wg mnie eliminacja SPDIF czyli połączenie przez EIAJ/I2S DACa z czytnikiem. To, o co warto zadbać to poprawne zasilanie oraz stabilny zegar.

Panowie: Ericson-TN. Mam to dvd w moim systemie nie gra dobrze- niestety.

Molibden- oczywiście ,że transport to transport,ale to dvd pioniera(dv300) świszczało i piszczało, a taki grundig stary gra bardzo wyważonym dżwiękiem. Mówiąc ,że kolega nie przywiązywał dużej wagi do żródła nie miałem na myśli tylko transportu. Ale co tam ...

A jvc ez 15 nadaje się?.

W przypadku shigaclona ważne też jest ,że można popracować na jego formą zewnetrzną według upodobań i jednocześnie mieć fajny dżwięk ( uzywając daca oczywiśćie).

involve, 24 Maj 2009, 14:40

>Profil przykręcony do tulejek z gwintem M3, tulejki zgrzewane czy jakoś tak. Napisy są grawerowane

>i malowane czarną farbą, wykonane u grawera.

A możesz zdradzić gdzie robiłeś elementy aluminiowe i gdzie "zgrzali" Ci tulejki?

Witam,

Właśnie kupiłem JVC RC-EZ31B ale nie jest on w 100% sprawny. Słychać "trzask" w przerwach między nagraniami i na końcu płyty a także gdy włącza się pauzę. Nie na każdym nagraniu to słychać, czasami cicho a czasami bardzo głośny trzask. Trzask słychać także gdy przeskakuję z nagrania na nagranie. Czy można ten feler wyeliminować i jak to zrobić ?

pozdrawiam,

Witam. Pewnie nie wyciągałeś jeszcze napędu z elektroniką z obudowy boomboxa. Wygląda to na felernie działający muting lub coś z przetwornikiem. Spróbuj wyprowadzić sygnał SPDIF połącz go z DAC, jeśli dalej będą trzaski to masz poważniejszy problem jeśli znikną to nie ma się czym przejmować. Oczywiście jesli będziesz budował shigaclona. Pozdrawiam

Ja tez mysle (prawie 100%) ze to muting. Ale jesli bedzies uzywal jako shigaclone (czyli transport) to wtedy muting i tak nie ma zastosowania.

Zlecę komuś lub kupię od kogoś obudowę do klona. Chciałbym żebybyła ładnie wykonana, aluminium, może być z drewnem ale nie musi. Może być do zmontowania i wykończenia, ale żeby był komplet dociętych, nagwintowanych elementów.

Bardzo proszę zainteresowanych o kontakt na PW.

• 2 tygodnie później...

Witam. Właśnie kończę obudowę wreszcie i został mi w zasadzie tylko jeden mankament z którym nie bardzo mogę dać sobie radę. Problem tkwi w głośnym trzasku z głośników przy włączaniu klonika. Sprawdzałem napięcie w momencie załączania i widać jego skok . Wiem , że chodzi o zjawisko indukcji w uzwojeniach traf spowodowane iskrzeniem wyłącznika. Jak z tym powalczyć? Może warystor między fazę , a zero , czy może dać co innego.

Krzych 2, 18 Cze 2009, 23:00

Nie śledzę wątku i nie wiem co masz na wyjściu toru audio.

W sprzęcie fabrycznym masz tranzystory mutujące lub przekaźnik odcinający sygnał w trakcie włączania - wyłączania urządzenia. Bez nich słychać trzaski w trakcie załaczania lub wyłączania zasilania.

Zrób przekaźnik z opóźnionym załączaniem lub jak ja ( CD modyfikowany bez tych ukłądów na wyjściu )Najpierw odpalam CD później wzmaka i na odwrót - najpierw wył. wzmaka a później CD.

Bez tego można uszkodzić głośniki

Co prawda lutownice złapałem do ręki parę dni temu po wielu latach przerwy ale mam nadzieję że dam radę :)

Studiuje powyższy temat od paru dni - mocno mnie zaraziliście.

Na początek chcę zrobić zasilacz według Pitera z 2 x BG STD 1000/25, LM7808 i 2 x MSR860 lecz nie wiem jak to wszystko połączyć.

Może ktoś naszkicować schemat - w całym temacie nie znalazłem a czytałem od deski do deski.

• Pokaż nowe odpowiedzi