Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

rega apollo - talerzyk z 3 kulkami (moze to jest i lepsze - brak magnesu), odtwarza mp3 ;-)

Wyswietlacz jak w shigaraki z tzw. kalendarzem utworów. tylko ta cena 1000 EUR ;-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-500-100001858 1192925504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

shark700,

Ja tu występuje w charakterze erotomana gawędziarza :) dac będę miał dopiero w przyszłym tygodniu, więc nie wiem jak to gra.

na ostrośc i szelest pomogło zbocznikowanie konda za stabilizatorem, ero mkp 47n tą niebieską kostką... może bedą z tego ludzie.. zatem chyba zasilanie to istotna sprawa :/

Wczoraj narazie zabrałem się za zasilanie gdzie wstawiłem w miejsce orginalnego Natcona 3300uF .. BG STD 1000uF i..... było w/g mnie gorzej w zasadzie utrata szczegółów, brak basu jakis nalot na górze z resztą obecny z orginalnym kondem , ogólnie nie ciekawie.

Po STD wstawiłem 2szt MKP Wima 0,91 i tutaj zdecydowana poprawa we wszystkich aspektach, szczególnie masa szczegółów, lepszy bas i brak surowosci a także lepsza scena. Dołozyłem jeszcze trzy szt. MKP tej samej wartości i nastepna poprawa zwłaszcza jesli chodzi o wypełnienie basu. Jest obecny i silny. Tak więc gra to juz teraz bez zegara lepiej od modyfikowanego Sony 950.......a zegar w drodze:-)

czyli zasilanie, ten MKP u mnie tez sprawił ze da się słuchać..

PS, mam napęd na 2 gumkach ale nóżki przytwierdzone do granitu na stałe, napęd natomiast lekko się ugina, jak to na gumkach bywa ;d

Skoro zasilanie ma taki duzy wpływ na dzwięk to nalezałoby jeszcze wyszukac jakieś dobre przewymiarowane trafko i zwrócic uwagę na jakosc okablowania, ja załozyłem swoim zwyczajem nitki Kimbera:-)

Co ciekawe Shark i ja mamy PD NOS Dac`e dokładnie takie same z tym ze mojego Daca Shark ostatnio włozył w obudowę z solidnymi kolcami i wytłumił matami bitumicznymi. Okzuje się że ten mój poprostu teraz gra lepiej.....zastanawiamy się dla czego skoro oba są elektrycznie identycznie zbudowane.....róznica jest naprawdę spora.

Jesli az tak duzo zalezy od samej obudowy to warto też wykonac ją na wzór orginalnego Shigaclona.

Matthew,

Tak jak pisałem wcześniej, zrobiłem separację dla 5V, i dławik wkładam pomiędzy zasilacz 8V a płytkę. Sama stabilizacja 5V nie zmniejszyło mocno przechadzania zakłóceń z silnika na resztę płytki. A ponieważ dławik (i część 8Voltowa po rozdzieleniu) "zasila" tylko napęd silników nie ma specjalnego ryzyka że po dołożeniu dużej wartości dławika coś zacznie mulić.

->Bacek

To rozseparowane przez Ciebie 8V zasila jeszcze cewki ogniskowania lasera, ścieżka biegnie pod tym scalakiem z radiatorkiem, ściągnij sobie notę podawałem link wyżej.

shark700,

Który datasheet, od tego daewoo czy 1469. Jeszcze raz miernikiem pomacałem wyjście tego 5V ze scalaka z wszystkimi pinami pozostałych scalaków i taśm i nigdzie nie piszczy, rezystancja minimum 1k Ohm. Pod scalakiem idzie długa zworka (z drugiej strony płytki), ale to jest 8V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) schemat aplikacyjny z noty zgadza się z realem, połączenie nóg 21 i 22 było zrobione najprawdopodobniej pod scalakiem bo innego fizycznego wyjścia nie widzę, a nogi są zwarte.

post-5874-100001775 1193002409_thumb.jpg

post-5874-100001776 1193002409_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To albo mamy różne płytki albo czegoś nie widzę. Z nóżki 6 wchodzi na środkową nogę tranzystora q902, a potem leci do tego miejsca gdzie rozciąłem.

Nie moge namierzyć, mówisz że ta ścieżka pod scalakiem zakręca, mógłbyś mi pokazać gdzie wychodzi? Co to za podwójna cewka ta S110 z twojego schematu, nie mogę tego namierzyć. Jedyną podwójną cewkę jaką tu widzę to ta na okrągłym rdzeniu i napewno dla tej jedna połówka jest w 8V a druga w GND.

->Bacek

Cewka na moim schemacie to właśnie ta okrągła jeden rdzeń dwa "uzwojenia" za cewką mamy tranzystorek, który stabilizuje nam 5V zasilające całą elektronikę i dalej 8V pocina na zworkę, któa łączy się z pinem 21, z datashitu wiemy, że powinno to napięcie być też na pinie 22 miernik w rękę i oczywiście jest ale nie widać połączenia więc nie ma innego wyjścia piny 21,22 są połączone pod scalakiem, ale żeby to stwierdzić nie musiałem go odlutowywać.

Zwrócę uwagę na cieniutką ścieżkę 8V pod zworką JW927, filtr na okrągłym rdzeniu wywaliłbym na zewnątrz a napięcie podłączył bezpośrednio do zworki koło nogi 21 lub do konda blokującego przed zworką, krótkie kable zasilające i pewnie coś z tego by było tylko na ile wpłynie to na dźwięk.

Schemat jest ogólnie opisowy nie miałem celu aby rozrysowywać całą płytę dokładnie, chodziło mi tylko o to jak zrobione jest zasilanie w układzie, brakuje jeszcze zasilania do D/A, do diod lasera i pewnie czegoś.

Trochę o wyjściach cyfrowych, terminacji, różnicach BNC, RCA, trafach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wpis 2007-09-26, 04:32 acousticsguru

Sorry że wpisy dotyczące Squeezeboxa ale cóż poddaję się fali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 i 22 mogą być połączone pod układem bezpośrednio do siebie, w każdym razie jak na tą chwilę z tego co widzę całe 5V które wychodzi ze stalaka przechodzi przez ten duży pad który odciąłem. Cewka w żadnym punkcie nie styka się z 5V, jest w torze 8V.

Matt> to ciekawe spostrzeżenie, gdzyż u mnie wręcz przeciwnie na gumkach rozjeżdża się bas i ubywa jakby szczegułów. Owszem jest plastyczniej ale to nie moja szkoła. Ale to fajnie że tak prostym zabiegiem można wymodelować sobie brzmienie. Jełi dajesz na gumki to wypadało by wytłumić blachę transportu. Tak myślę.

• Pokaż nowe odpowiedzi