Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

>[email protected]

>W Plextoolsie za bardzo nie ma poprawiaczy nie bardzo rozumiem czym poza niska prędkością wypalania

>mógłbym wycisnąć lepszy wynik? Czasem oryginał jest już fatalny i na kopi "diagnostycznie" wychodzi

>lepiej choć nie zawsze (ustawienie priorytetów co do błędów odczytu)Można dokładniej wypalić pity

>dobierając siłę lasera i wtedy Beta pięknie nam schodzi na zero.

W mojej pierwszej wypowiedzi podkreśliłem, że lepszy wynik diagnostyczny wypalonej płytki (oczywiście w pewnych, nieprzekraczalnych granicach) wcale nie musi iść w parze z lepszym brzmieniem.

Te być może "ulepszacze" o których wspomniałem a z pewnością wpływające pośrednio na brzmienie to: buffer underrun proof, poweRec, GigaRec + AMQR, VariRec. Z punktu widzenia purysty-audiofila pierwsze dwa wydają się zupełnie niepotrzebne przy zapisie płyt do formatu CD-A z prędkością x4 na współczesnych, wydajnych dyskach twardych i komputerach.

Pomimo wszystko nadal uważam, że zastosowanie AMQR wpływa w słyszalnie pozytywny sposób na dźwięk z Verbatimami Pastel. Z wyłączonym AMQR brzmienie staje się uboższe i techniczne, ściśnięte, spłaszczone, dwuwymiarowe i suche.

Z kolei wyłączając przy zapisie AMQR i pozostawiając opcję zapisu GigaRec z parametrem x0,8 czyli dokonanie rozciągnięcia pitów ciut większego niż w AMQR niestety znacznie pogarsza brzmienie.

Wynika z tego, że AMQR Yamahy jest lepszą technologią (pod względem brzmienia) niż GigaRec albo czytniki napędów stacjonarnych różnie reagują na sposób w jaki została wypalona płyta.

Przeprowadziłem też próbę z płytką Fuji CD-R PRO for Audio przy wykorzystaniu AMQR i w jej przypadku zmiany na plus były znacznie mniejsze niż spodziewałem się uzyskać. Może ten niewielki wpływ AMQR na poprawę brzmienia spowodowany był trzykrotnie większą ilością błędów C1 (pomimo trochę niższego jittera) w stosunku do Verbatim Pastel...

Moim zdaniem pewne jest to, że jeśli chcemy cieszyć się bardzo dobrym brzmieniem i wykorzystać w pełni możliwości elektroniki w dobrych nagrywarkach wymogiem jest posiadanie wysokiej jakości nośnika wszak nie od dziś wiadomo, że z g... (cedeera) bata nie ukręcisz.

Zamówiłem te nowe JVC, ciekaw jestem z której strony się zaprezentują.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

ok to napisz jak z czystoscia dzwieku bo BENQ mi se koncza to byc moze i JVC zamowie jak beda tego warte - chociaz BENQ maja plusa za ok brzmienie (na zrodle DENON oczywiscie) lepsze od sony tdk verbatim maxell (CD-R)

Zrzuty 1,2

Verbatim Pastel zapisany przy wykorzystaniu AMQR z prędkością 4x, VariRec wyłączone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10752-100007310 1271166088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Zrzuty 3,4

Verbatim Pastel, wyłączone AMQR, zapis z prędkością 8x, włączone VariRec moc lasera +1, strategia zapisu to wybrana z listy cyjanina.

Ukryta Zawartość

post-10752-100007308 1271166183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrzuty 5,6

Dla porównania jako ostatnie zrzuty wklejam wyniki z odczytu Plextorem Premium2 zwykłej płyty TDK nagranej Liteonem z prędkością x8 :)

Brzmieniowo w tym przypadku nie sprawdza się niestety zasada, że im gorszy wynik pomiaru tym większa nirvana muzyczna.

Ukryta Zawartość

post-10752-100007304 1271166432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skyrobin, 13 Kwi 2010, 15:47

Trochę to nie zupełnie obiektywne, bo i różny materiał oryginału i inne predkości ale na tym ostatnim zrzucie jestem na pewno przekonany że płyta matka była źle wypalona; Plextor tak nie wypala, nie ma tak widocznych zmian prędkości płyty objawiające się dołkami w wykresie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Marek

Mam problem z ver. 3.16. Nie wykrywa mi prawidłowego offsetu napędu, w każdym razie nie informuje o prawidłowym offsecie. Z ver. 3.13 nie ma tego problemu.

Generalnie zgrywam EAC-iem i jakoś podświadomie wierzę, że ten program jest lepszy. Zwłaszcza, że mam wpływ na wszystkie potrzebne do prawidłowego zgrywania opcje konfiguracyjne.

Wracajac do tematu ( "na jakich CD-R nagrywac?" ) podam mojego ostatniego faworyta ktory w testach nie wykazuje mi zadnych bledow C1 i C2 :

Maxwell XL-II 80 Music . Sa to CD audio ktore zauwazylem w MM za ok 34 zl za 25 szt,

>podam mojego ostatniego faworyta ktory w testach nie wykazuje mi zadnych bledow C1 i C2 :

Jeśli w testach nie ma żadnych błędów C1, to zapewne wykrywanie błędów nie działa prawidłowo...

>>skyrobin

>Miałem na myśli właśnie nagrywanie obrazów wykonanych EACem...

Hmmm.. Nie rozumiem. W każdym razie aplikacja Plextools w wersji 3.13 obsługuje cue i pxa.

To znaczy, że próbowałem nagrywać wcześniejszą wersją (v3.11?). W oknie wyboru pliku nie było możliwe wybranie rozszerzenia .cue, wydawało mi się, że sytuacja zmieniła się dopiero w wersji 3.16.

JVC Taiyo Yuden vs Kodak Gold Prof - jak dla mnie Kodak sporo lepszy dźwiękowo- więcej mięcha, bas obszerniejszy (może też gorsza kontrola, ale jest go więcej); wysokie znacznie naturalniejsze, nie narzucają się- generalnie chyba Kodaki lepsiejsze ( w moim systemie i jak dla mnie).

PS w testach- lepiej wygląda taiyo!!!

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Dotarły zamówione płytki. Kodaki pochodzą z wytwórni Moser Baer. W kontekście wcześniejszych doświadczeń nie wiem czy wierzyć w 200-letnią trwałość ;-). Może udoskonalili technologie...

Płytki JVC - jak zwykle w przypadku Taiyo Yuden nagrywają się z bardzo niskim poziomem błędów. Obie płyty nagrane w AMQR 4x:

Ukryta Zawartość

post-59-100007205 1271276367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój test: KODAK

Ukryta Zawartość

post-15162-100007203 1271277320_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Test JVC

Ukryta Zawartość

post-15162-100007201 1271278640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

absinth3, 14 Kwi 2010, 22:35

Nie obcinaj podziałek na wykresach bo wtedy nic nam to nie mówi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sorki zamiast 2-go obrazka poinno być to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak Wy to (do cholery) "robicie", że jesteście w stanie usłyszeć różnice między cd-r'ami!? A jeszcze lepiej - jak to jest możliwe przy cyfrowym zapisie? Ja "nic" nie słyszę (tzn. różnice), nawet między kopią a oryginałem:/ Ale może to dobrze...

Nie wiem. Ale jak widać niektóre obserwacje się powtarzają. Nie sądzę, aby była to autosugestia - jestem negatywnie nastawiony do wyrobów z MB India, wiec powinny mi zagrać gorzej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.