Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Więcej syntezy mniej analizy. Czyli jak to mawiała jedna moja przyjaciółka:

mniej kajdan więcej bicia

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

absinth3, 22 Kwi 2010, 22:17

>A ja nie jestem zaskoczony tym, że Ty masz kłopot z akceptacją faktu, że ja nie MUSZĘ tego

>wiedzieć. Ty widać musisz...

Nie musisz. Ale jak nie wiesz, to lepiej się na takie tematy nie wypowiadaj.

>Komfortu trochę życzę na dobranoc hihi i luzu

Zabawne, że zawsze takie rzeczy piszą ci, co napisali coś mało rozsądnego wcześniej i im to wytknięto. To jakiś temat na badania :D

dobrze tomaszq.

straszna nadprodukcja kwasu

Jak komuś tu napisałem: nie muszę znać przepisu na wypiek chleba, żeby ocenić jego smak. I na pewno nie po to jadam chleb by się przypodobać piekarzowi

ŁOPATOLOGIA

majkeljot, 22 Kwi 2010, 22:13

>A czemu to kolega tak ni z gruszki, ni z pietruszki wyskoczył z tym oscyloskopem?

Tylko dla kontrastu : ucho i mózg vs oscyloskop (narzędzie nie tyle proste co badające niesłychanie mały wycinek rzeczywistości)

>

>Tylko dla kontrastu : ucho i mózg vs oscyloskop (narzędzie nie tyle proste co badające niesłychanie

>mały wycinek rzeczywistości)

Kontrast absurdalny, bo ucho bada dużo mniejszy wycinek rzeczywistości... Ale jak się nie zna przepisu na wypiek chleba, to nie trzeba o tym pisać, bo wychodzi, jak wychodzi...

Te płytki zostały nagrodzone w Japonii nagrodą Visual Grand Prix 2010: MITSUBISHI MUR74GT1

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To też nagrodzono :) NanoTec SYSTEMS NESPA Pro

a tu testy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przyszły Mitsui 74M, 650MB, Gold Dye, Diamond Coat, 12x.... Strasznie niepozornie wyglądają- pewnie dlatego, że przyszły/odebrałem bez VAT i cła, mimo, że z US (US nie HK!!!).

Plex Tools pisze że nie można na nich nagrywać z maksymalną szybkością. Nic dziwnego bo są optymalizowane w zakresie 1-12x

Inne testy najcześniej w czwartek (jak zdążę)

Zrzuty:

1. Bez demadnetyzacji

2. Z DM ((Acoustic Revive RD-3)

Ukryta Zawartość

post-15162-100006266 1272314978_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

absinth3, 26 Kwi 2010, 22:49

Ja zwróciłem uwagę że pewne procesy trzeba robić na końcu a nie przed wypalaniem, co tu właśnie widać.

[email protected], 26 Kwi 2010, 23:40

>Ja zwróciłem uwagę że pewne procesy trzeba robić na końcu a nie przed wypalaniem, co tu właśnie

>widać.

Potwierdzam, też to zauważyłem. Do tych procesów zaliczam słuchanie płyty.

[email protected], 26 Kwi 2010, 23:40

Może. DM robiłem 2x. Wcześniej , na innych płytkach zauważyłem że 1-2DM jest OK, natomiast 4x powoduje wyraźny wzrost TF i TE (nie zamieszczałem wykresów). Może to alnalogia do SYSTEMS NESPA ?

Dziś w Saturnie widziałem Memorex Music po 36 zł 10 szt ale jakoś nie uległem pokusie, tym bardziej że właśnie mają dojść do mnie sprawdzone Verbatim Music (TY Taiwan) :)

Może ktoś zaszaleje i zobaczy czy Music=Music :)

No to mam 330$ w kieszeni jak to pisał kolega absinth3 demagnetyzacja komórką służy płytkom :) i to nie tylko słychać (wystarczy kładąc komórkę na płytce CD od strony nadruku-żeby nie zarysować części widocznej dla lasera, zadzwonić np. na swoją pocztę i stracić może minutkę)Zrobiłem odczyt jittera i Bety zarówno przed (1 wykres) jak i po (drugi wykres) użyciu komórkowego demagnezytera :)

Zaraz pewnie będą pisali szczekacze ale co tam program nie ucho raczej nie kłamie i nie ma różnego samopoczucia

Ukryta Zawartość

post-24864-100006224 1272372367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ciekawe błedy C1 i C2 spadają co widać na odczycie

pierwszy odczyt przed a drugi po użyciu komórki

Ukryta Zawartość

post-24864-100006222 1272372482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze wykres C1 i C2 z przed i po użyciu komórki jako demagnetyzera.

Jak za tym widać dosyć ważny w naszym codziennym odsłuchu jest wpływ jittera na pracę odtwarzacza i trochę można poczarować ;)

Ukryta Zawartość

post-24864-100006220 1272372640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dziś w Saturnie widziałem Memorex Music po 36 zł 10 szt

Kilka tygodni temu kupiłem je w MM za 19zł/10szt w grubych pudełkach.

Brzmieniowo całkiem przyjemne, podobne do innych czarnych nośników, ale poziom błędów dość wysoki, pojawiały się nawet błędy C2...

Dla odmiany sprawdziłem jeszcze Plextoolsem jeszcze jedna sztuczkę czyli pomazałem zielonym zakreślaczem brzeg płytki CD, oponenci powinni być zadowoleni nie było widać poprawy.

Tak wypadł Memorex...

Ukryta Zawartość

post-59-100006215 1272377989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zielony pisak? A ja gram cd z dyskietką 5cali pod krążkiem dociskowym. Oczywiście słychać, ale nie widać bo nie wsadzę takiej konstrukcji do kompa

Płytki wypalam Plextorem na bazie komputera stacjonarnego z zasilaczem Tagan 480W. Wpinałem do ww. zasilacza sieciówki audiofilskie. Po podłączeniu pierwszej wypaliłem płytkę, po podłączeniu drugiej też wypaliłem płytkę, po podłączeniu trzeciej i czwartej zrobiłem to samo. Zawsze zapisywany był ten sam materiał muzyczny. Na koniec wypaliłem płytkę kiedy komputer zasilony był firmowym przewodem sieciowym dostarczanym wraz z zasilaczem. Od zwykłego komputerowego przewodu zasilającego różni się kolorem-jest brązowy, znacznie bardziej elastyczny i ma zamocowany kawał ferrytu od strony zasilacza.

Efekt brzmieniowy zapisanych w ten sposób płyt przy zastosowaniu różnych kabli sieciowych jest dla mnie zaskakujący.

Najlepiej brzmiała muzyka na płycie zapisanej w czasie gdy komputer zasilał przewód dostarczony z zasilaczem. Tym bardziej byłem zaskoczony, bo wszelkie ferryty na kabelkach stosowanych do zasilania systemów audio powodują zamulenie tj. spowolnienie, wlekący się bas, ograniczenie szczegółu, barwy, wybrzmień i w ogóle przejrzystości.

Żadna z uznanych sieciówek w systemie audio się nie popisała. Generalnie można było odnieść wrażenie osuszenia, przyśpieszenia, wyostrzenia, nieprzyjemną ofensywność brzmienia, ograniczenie naturalności w całym paśmie. Jak duże to były zmiany, szczególnie najłatwiej przekonałem się na brzmieniu gitar akustycznych i głosu ludzkiego. A może te sieciówki po prostu pokazały więcej i do tego więcej ułomności kompa... a dało to w sumie taki marny efekt.

Myślę, że warto pobawić się trochę okablowaniem kiedy na CD-R chcemy mieć kopie z muzyką o możliwie wysokiej jakości.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Te ferryty to raczej żeby komp nie siał dalej z przeważnie kiepskiego zasilacza impulsowego; tu raczej chroniona jest pozostała część sieci :)Mimo to tu bym ferrytów nie negował.

Moim zdaniem warto po prostu dostarczyć większą ilość prądu dla wypalarki CD np. trochę lepsze, czytaj o większym przekroju żyły tasiemki podłączeniowe.

>[email protected]

Mam taką na oko porządnie wyglądającą taśmę sygnałową IDE Epoxa. Czy istnieją grubsze i jeśli można powiedzieć lepsze? Jakoś nigdy wcześniej nie zwracałem uwagi na te taśmy, hmmm... Gdzie coś takiego dostać, bo na giełdzie komputerowej to raczej nic rewelacyjnego nie dostanę.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Taśmą IDE nie dostarczasz prądu tylko kablem sygnałowym i on powinien byc grubaśny przekrojem

Moment :)

Wewnętrzna nagrywarka z interfejsem IDE musi być podłączona do płyty głównej co najmniej 2 przewodami.

Pierwszy, to zasilający 4-pinowy MOLEX.

Drugi, to "sterujący"-sygnałowy, taśma IDE.

I o tego drugiego zapytuję. To gdzie taki "grubaśny" zdobyć? Czy dysponujesz fotografią takowego?

-> [email protected]

"Moim zdaniem warto po prostu dostarczyć większą ilość prądu dla wypalarki CD"

Zgadzam się z Tobą. Ja u siebie podłączyłem wypalarkę bezpośrednio do 230V. Poprawa była spektakularna.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.