Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner Shunyata Hydra V-Ray

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie słucham hydra 6 i bardzo mnie to przekonuje. dźwięk fortepianu Goulda nabrał kultury i się uroczo wypełnił. zdecydowanie nowa jakość. co ciekawe mam też akurat kabel transparenta głośnikowy music wave super na odsłuchu (kontra mój skromy audioquest type8) i zdecydowanie więcej wnosi owa hydra dobrego, choć kabel raczej powinien mojego wymieść.

????

• 1 miesiąc później...

prym, 15 Mar 2009, 13:14

>Też chętnie posłucham czy istnieją przejściówki między 20A a 15A wtyczkami.

Właśnie się pojawiły. I to od razu koszerne :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamówiłem sobie taką na kabel AQ WEL z wtykiem 20A, bo od leżał ostatnio nieużywany ... już go miałem sprzedawać.

post-579-100001055 1246543838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy ktoś miał do czynienia z Hyrdą sprowadzoną z USA? Chodzi mi o to, czy mimo różnicy napięcia i częstotliwości prądu USA vs EU można Hydrę sprowadzoną ze Stanów bez problemu stosować w Polsce.

A czy jest oddzielna specyfikacja 115 i 230V ? Bo że jest inny napis na obudowie (wymagany przepisami), to jeszcze o niczym nie świadczy. Na 99,9999% w środku jest to samo.

Najtaniej kupić Hydrę 110V, tylko niestety otem trzeba rzeźbić z kablami sieciowymi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

tez mi sie wydaje, ze wersje roznia sie jedynie napisem na obudowie, chociaz jak sie interesowalem tematem to zwracano mi na to uwage 110v-240v, ale pewnie rzeczywiscie chodzi o rodzaj gniazd. Dla swietego spokoju udalo mi sie kupic wersje jaka chcialem, 240v pod amerykanskie kable, zreszta zauwazylem, ze Australijczycy sprzedaja bardziej okazyjnie i nie trzymaja tak twardo ceny. a swoja droga to nie jestem do konca pewien czy nie zamienilem siekierki na kijek, wczesniej mialem Nordost Thora, teraz Hydre8. kabel sciana-hygra moze byc amerykanska, latwiej gniazdo w scianie wymienic, nawet na takie jakie sa w hydrze, czyli hubbelle po 20$ ;-)

W przyszłym tygodniu skontaktuję się z jakimś sprzedawcą z US i pogadam o tym. Filtracja w Hydrze jest pasywna, więc teoretycznie różnice 110/240 V i 60/50 Hz nie powinny mieć wpływu ale nigdzie nie znalazłem na ten temat jasnej informacji.

• 1 miesiąc później...
  • 11 miesięcy później...

W Hydrze znajduje się filtr SR-V2 który zawiera kondensatory poliestrowe. W USA maja 2 razy niższe napięcie sieci niż u nas w kraju. W wersji europejskiej kondensatory te powinny mieć dużo wyższe napięcie, najlepiej 1000VAC gdyż mogą się popalić ( przepięcia, itp ) ale nie muszą - przezorny.....

K

W the absolute sound uważają temat wpływu zasilania energetycznego za najmniej rozpoznany.

Dlatego hydra tyle kosztuje - wiedzą jak zasilanie jest ważne, że po podłączeniu nie ma dyskusji -różnica szokuje.

Nikt rozważny co wydał kasę na sprzęt,kolumny - nie sknoci sobie systemu zaniedbując zasilanie.

Amatorskie wykonanie czegoś takiego raczej nie możliwe.Oni nie są głupi - za pewne rzeczy trzeba po prostu zapłacić.Mają materiały, które są siłą tych urządzeń, być może sposób łączenia jest wyszukany.To co można zrobić to użyć wiedzy przy właśnie doprowadzaniu energii do takiego czy innego urządzenia.Ale koszty będą niemałe.

Jedyny sprzęt godzien uwagi to ten, gdzie skala koncentracji technologii jest na takim poziomie, który czyni niemożliwym wszelkie naśladownictwo.Próbujący skopiować nie może zrozumieć praw, rządzących daną technologią.Najlepiej dla produktu, jak uzna te prawa, za nieistniejące.

Cuś jak skrzypce Stradivariusa.

/cuć - zapożyczenie/

Taki produkt daje duże możliwości.W audio są takie produkty.Shunyata Hydra może zaliczać się tu.

akurat Shunyata kupuje u Hubla a to akurat masowy dostawca na rynek USA i wszystko jest w katalogach wiec materiał to nie tajemnica Shunyaty

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

W moim systemie kondycjonery się nie sprawdzają. Próbowałem zarówno z średnim Heliosem jak i Hydrą8 i V-ką. Jedyny plus, tzn nieznaczny wzrost czytelności zaobserwowałem po podłączeniu źródła cyfrowego. Po wpieciu wzmacniacza, brzmienie stawało się co prawda masywniejsze, ale pozbawione wybrzmień i jakoś wykastrowane ze szczegółów artykulacyjnych. Nie jest to kwestię mojego pradu. To samo zaobserwowałem u innego forumowicza, uzytkownika Hydry V-ray... po wypięciu wzmacniacza lampowego i podłączeniu wprost do ściany dało się zauwazyć podobne, korzystne efekty. Z tego co wiem, taka konfigracja gra do dzisiaj.

Za mało faktów, aby wyciągąć jakieś konstruktywne wnioski. Pewne jest tylko to, że Kondycjonery warto przećwiczyć we własnym systemie przed zakupem.

• 5 miesięcy później...

Dla mnie hydra v-ray jest lepszym kondycjonerem,niż jakiś tam pure power 2000-ktoś ma wątpliwości?

Nie znam takiego kondycjonera sredni Helios))))

Dla mnie hydra v-ray jest lepszym kondycjonerem,niż jakiś tam pure power 2000-ktoś ma wątpliwości?

Nie znam takiego kondycjonera sredni Helios))))

Nie wiem czy jest lepszy. Jeszcze nie próbowałem tego pure power.

Ciekawe jak by sie sprawdził. Ogólnie, nie znalazłem jeszcze kondycjonera, który wnioslby coś ciekawego.

U Ciebie o ile pamietam, Phast tez zagrał lepiej prosto ze ściany. Może lampy tak po prostu mają.

od stu lat powtarzam, że przez kondycjoner można a nawet należy (!) puszczać wszystko po za końcówką

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Użytkownicy+

od stu lat powtarzam, że przez kondycjoner można a nawet należy (!) puszczać wszystko po za końcówką

I tu się zgodzę. Końcówka Phasta, też lepiej zagrała z gniazdka.

"Sprawy sieciowe" są chyba najbardziej indywidualną sprawą w audio.

Te same listwy,kondycjonery,sieciówki u każdego mogą się sprawić zupełnie inaczej.

Ja po dwóch latach użytkowania V-Raya (u mnie sprawdził się znakomicie),znalazłem coś co mi się bardziej podoba w moim systemie.

Mianowicie kondycjoner Burmestera,model 948.Świetnie zbudowane i wyglądające bardzo solidnie urządzenie,które w porównaniu do V-Raya,jak już gdzieś napisałem,"zagrał" głębszą sceną i delikatniejszą "słodszą" górą.

Przy podłączeniu całego sprzętu do Burmestera,testowałem różne sieciówki,i okazało się,że w końcówce nie ma potrzeby zmieniania firmowej "sznurówki",gra kabel sieciowy Burmestera.A próbowałem kabli za kilka i kilkanaście tysięcy złotych.W preampie gra kabel za 500zł i tylko w CDeku nadal najlepiej sprawdza się 9100 Acrolinka :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A nie może to czasem wynikać z ograniczeń mocowych kondycjonerow? Może są takie, które dają radę z koncowkami?

Idea regeneracji w takim pure power, brzmi przekonująco... Z drugiej strony, taka Hydra nie powinna tworzyć, żadnych ograniczeń - to chyba nawet nie jest kondycjoner.

Zgadzam sie ze Stefkiem, zasilanie to trudna sprawa. W oderwaniu od konkretnego przypadku, cieżko wyciągać wnioski.

Mamel, ale ostatnio wszyscy sie zgodzilismy, ze koncowka wpieta shuniate u Piotrka zagrala jednak lepiej. Bardziej czytelnie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

U mnie i w Burmesterze,i w V-Rayu,a także wcześniej w Power Plancie PS Audio,końcówki grały przeważnie lepiej,a już z pewnością nie gorzej niż ze ściany :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Mamel, ale ostatnio wszyscy sie zgodzilismy, ze koncowka wpieta shuniate u Piotrka zagrala jednak lepiej. Bardziej czytelnie.

ja napiszę Ci co było u Piotrka na PW a Ty skorygujesz swoja opinię w watku - OK?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jak tylko sprawdze ponownie na wlasne uszy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

ja napiszę Ci co było u Piotrka na PW a Ty skorygujesz swoja opinię w watku - OK?

Tylko nie bijce,bo hydra ma tyle tych gniazdków-w niej tyle przewodów,że już wszystko biorę na siebie)))).

• Użytkownicy+

Dla mnie u Piotrka, lepiej zagrało z gniazdka. Było po prostu więcej góry, której mi i tak brakowało ... No może też nieco większy był pazur, ale pewnie w spokojnych kawałkach lepiej było z shuniaty (więcej wybrzmień).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.