Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, pytanie co dla Ciebie znaczy mała różnica i jaka była reszta toru przy tym porównaniu. Osobiście nie słuchałem wymienionego modelu więc ciężko mi się odnieść.

A masz jakieś bliższe info nt. nowej serii 800? Kiedy? Co?

Gość

(Konto usunięte)

Wiesz, pytanie co dla Ciebie znaczy mała różnica i jaka była reszta toru przy tym porównaniu. Osobiście nie słuchałem wymienionego modelu więc ciężko mi się odnieść.

A masz jakieś bliższe info nt. nowej serii 800? Kiedy? Co?

Na pierwsze pytanie nie moge Ci odpowiedziec, tak samo jak i cala rzesza redaktorow gazet i inni, ktorzy robili takie porownanie. Natomiast na drugie, juz latwiej tor skladal sie z klockow NAIM-a +

Goldkabel. Informacji na temat nowej serii 800 na razie B&W strzeze jak oka w glowie, ale samego faktu nie ukrywaja :)

• 2 miesiące później...

Witam, może ktoś coś napisać obiektywnego o Chario Delphinus?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• 2 miesiące później...

Jakiś czas temu opisywałem swoje wrażenia nt. topowego modelu monitora Dynaudio - Confidence C1. W międzyczasie pojawiła się odświeżona wersja "Signature" a niedawno kolejna odsłona o jeszcze bardziej nośnej nazwie - "Platinum". Jako, że miałem okazję przez dłuższy czas słuchać u siebie wersji Signature a od kilku miesięcy mam w systemie wersję Platinum skrobnę kilka zdań nt. zmian w brzmieniu jakie pojawiły się przy okazji wprowadzania kolejnych inkarnacji C1. Na wstępie trzeba uczciwie przyznać, że zmiany nie są z gatunku tych rewolucyjnych acz ewolucyjnych. Koniec końców nadal mamy taka samą konstrukcję, te same przetworniki (aczkolwiek ponoć poddane pewnym modyfikacjom), lepsze komponenty w zwrotnicy i nowe okablowanie wewnętrzne. Zmiany między wersją pierwotną a Signature są widoczne natomiast rozwinięcie do wersji Platinum jest subtelniejsze acz zauważalne.

Oryginalne C1 były bardzo przyjemne, gładkie, barwne, wystarczająco dynamiczne ze sporym jak na monitor basem, który jednak nie był do końca trzymany w ryzach. Wersja Signature jest bardziej przejrzysta, selektywna, góry jest więcej co powoduje, że Esotar gra czasem na granicy swoich możliwości i bywa, że zabrzmi nieco ostrzej. Bas jest nieco bardziej dynamiczny jednak nadal zdarza mu się poluzowanie. Brzmienie jest nowocześniejsze, mniej przyjemne a bardziej jednoznaczne i szybsze jednak trochę wyciągnięte na siłę z tego typu przetworników.

Na tle C1 Signature wersja Platinum wnosi mniej zmian względem wersji Signature niż ta względem wersji pierwotnej C1 jednak zmiany te nadają ostateczny szlif brzmieniu tych monitorów. W skrócie zachowano przejrzystość wersji Signature dodając to tego gładszą a nadal bardzo rozdzielczą górę i dużo lepiej kontrolowany i różnicowany bas. Taki trochę miks tego co najlepsze w pierwotnej wersji oraz wersji Signature.

Wszystkie odmiany grały z elektroniką Accuphase'a, okablowaniem od Acrolinka, Acoustic Revive i Harmonixa, akcesoriami od Furutecha, Cardasa i Acoustic Revive.

Witam podobnie jak poprzednik napisał u mnie grały pierwsze c1. Ogólnie fajne granie i bardzo nisko schodzący bas aczkolwiek trochę wolny taki jakby podkorowany. Teraz od jakiegoś czasu gram na monitorach kefa reference 201 jest to pierwszy wypust tego modelu. To duży monitor jeśli się nie myle 4 drożny. Zaskoczyła mnie w tym monitorze kabitalna reprodukcja wokali i naprawdę fajna góra bez śladów agresji. Bas jest zdecydowanie inny jak w c1, kest krótszy ale jeśli chodzi o zejście uważam ze może tylko minimalnie ustępować c1. Wynikać to może z lepszej kontroli tego zakresu mi o kolumna dmucha do przodu. Udany monitor.

Słabo znam monitory, bo zwykle grały u mnie podłogowe, jednak po prawie dwóch tygodniach grania 25SE przyznam, ze to dla mnie głośnik docelowy jak na ten czas i jak na pomieszczenie w którym słucham (20m2). Doskonale zgrywa się z Octave V70 SE. Zapewne inne mocne i prądowo wydajne wzmacniacze też zagrają z nimi dobrze. Wielki potencjał w tych sporych monitorach jest.

Czy ktoś może napisać kilka słów o kolumnach DIAPASON? Interesują mnie szczególnie wyższe modele monitorów, np. Adamantes III 25th. Może ktoś porównywał je z Sonusami Auditor M?

Czy kolumny tej marki są dostępne w jakimś sklepie w Warszawie?

Słuchałem ich tylko na AS. Ale były to najmniejsze Karisy i największe Dynamisy. te Karisy mnie oczarowały. Chciałem nawet je wypożyczyć do odsłuchu ale nie wyszło. Miałem materiały do tych kolumn z AS, wydaje mi się, że jest sklep w Warszawie co je ma. Niestety po remoncie materiały wyparowały więc nie pomogę.

• 2 miesiące później...

Wstyd się przyznać.

Powiem tyle.

Nie przyjęli mnie do klubu dobrych monitorów :-)

Bez urazy. W sumie się nie dziwię :-)

Edytowane przez woyski

Jakiej urazy ?

Ale, to nie wszystko, jak gdzieś jadę, to też lubię hi-endowe granie.

I mam monitory mobilne.

Tyle, że też nie chcieli mnie przyjąć do klubu :-)

post-56888-0-90083800-1458936370_thumb.jpg

Witam. Chciałbym dołączyć do klubu z moimi Elac 510 jet .Graja z Gryphon Callisto 2200 ,Gryphon cdp 1 kable gł nordost spm xlr nordost spm ,gramofon AD FONTES wkładka Goldring 2500 MM przedwzmacniacz RCM Sensor Prelude IC kable sieciowe electraglide ultra khan ll & electraglide epiphany x.3 .Pozdrawiam 334921609_6_644x461_plyty-winylowe-polskie-i-zagraniczne-21-sztuk-5-zl-sztuka-_rev004.jpg334921609_5_644x461_plyty-winylowe-polskie-i-zagraniczne-21-sztuk-5-zl-sztuka-slaskie_rev004.jpg

Edytowane przez marek3572
0wink.gif

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Witam. Chciałbym dołączyć do klubu z moimi Elac 510 jet .Graja z Gryphon Callisto 2200 ,Gryphon cdp 1 kable gł nordost spm xlr nordost spm ,gramofon AD FONTES wkładka Goldring 2500 MM przedwzmacniacz RCM Sensor Prelude IC kable sieciowe electraglide ultra khan ll & electraglide epiphany x.3 .Pozdrawiam 334921609_6_644x461_plyty-winylowe-polskie-i-zagraniczne-21-sztuk-5-zl-sztuka-_rev004.jpg334921609_5_644x461_plyty-winylowe-polskie-i-zagraniczne-21-sztuk-5-zl-sztuka-slaskie_rev004.jpg

Gratulacje. Posiadałem kiedys te monitory i bardzo dobrze je wspominam. Ktos kiedys na forum bardzo chwalił połaczenie tych Elaców z Callisto,moze bys cos wiecej napisał o swoich odczuciach,z czym łaczyłes zestawy z czym porównywałeś? Pozdrawiam.

A na podłodze Spiritual Healing :) - moja ulubiona pozycja nieodżałowanego Chucka S.

A nawet nie zwróciłem uwagi!

Napisz coś jak tam to gra na Jetach.

0elvis.gif

Gra to dosc dobrze miałme wczesniej focal electa 927be i niestety wieksosci płyt nie dało sie słuchac przewaznie tych gorzej nagranych z vinyla idzie bardzo dobrze z cd juz gorzej ale to chyba oczywiste przydało by sie jeszcze wiecej niskiego basu i dynamiki te małe monitory graja super może nie koniecznie z metal czy punk a moze znacie jakies lepsze monitory do tego rodzaju muzyki do 20 m pozdrawiam

a moze znacie jakies lepsze monitory do tego rodzaju muzyki do 20 m pozdrawiam

Trzeba słuchać u siebie, na swoim sprzęcie, w swojej akustyce. Sam się o tym dobitnie przekonałem.

U mnie po przesłuchaniu/posiadaniu kilku Dynaudio, B&W, Studio16Hz zostały monitory od Grześka Rogali.

Polecam przesłuchać a poza tym świetny kontakt i miła obsługa - wzorcowa!

Dziękuję za rade niestety wszystkie klocki kupuje z drugiej reki a przed zakupem idę w miarę możliwości odsłuchać w salonie za wypożyczenie trzeba zapłacić kałcje i tak przeważnie jest jak piszesz ze w domu gra inaczej niz w studio odsłuchowym nie ma chyba idealnego rozwiązania jakie monitory masz u siebie? max ile mogę dać to 10 tys z drugiej reki .

To prawda, że za wypożyczenie trzeba wpłacić kaucję, ale warto poeksperymentować.

U mnie zostały Canto One New S16Hz. 10 tysięcy to sporo i w używanych możesz poszaleć :-))

Być może przejadę sie do Tychów tymbardziej ze mieszkam w Gliwach kiedyś kupowałem tam nowe kolumny paradigm monitor 3 ale to bylo okolo 20 lat temu i w luzaku na ul Jana pawała ll miła obsługa ciekawe czy to ci sami goscie musze narazie leciec do pracy pozdrawiam

Jak masz tak blisko, to wal do Rogali na odsłuchy, koniecznie.

I opisz jak wrażenia.

Wiem, że szykuje nowe modele więc będzie można przebierać.

Edytowane przez klecha

Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie szanownych formulowiczow u mnie grają w 15.5m2 małe Atc scm7 z nowej serii z diy pass aleph5+p1.7i cd arcam alpha8 i jest naprawdę miło choć myślę że w przyszłości uda mi się zmieścić większe monitory może z tej samej stajni zależy mi na większym i kontrolowanym basie bez brumienia oczywiście średnia i wysoki powinny być na tym samym poziomie lub lepszym pokój jest przyzwoicie zaadaptowany , jednak nie ma jeszcze absorberow obudowa zamknięta robi jednak swoje no i końcówka passa bez problemu wysterowuje te wyjątkowo pradozerne maleństwa i basu jest w sam raz, czy któryś z kolegów miał może u siebie scm11 lub harbeth 30.1 w podobnym metrażu?11 pewnie bez problemu by się zmieniły (obudowa zamknięta)ale z 30.1 przy tym metrażu może być już różnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.