Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

yolaos, 5 Sty 2008, 12:44

>i dlatego pięknie grają

Zawsze można polemizować z tezą jakoby brzydota była warunkiem niezbędnym do pięknego grania (aczkolwiek przyznać należy że owa brzydota pięknego grania nie wyklucza).

post-3550-100004466 1199535739_thumb.gif

yolaos

Mnie sie podobają. Nietypowe, jak na dzisiejsze standardy. Chciałbym takich kiedyś posłuchać u siebie...

Co to za fornir? Bardzo mi sie podoba.

inzynier nie wiem jaki to fornil bo ja obecnie docieram takie:

MC

Gdybys posłuchał takich brzydactw oczywiście w odpowiednim towarzystwie to przestałbys poprostu robic kolumny ))

post-7534-100004445 1204114362_thumb.jpg

Dzis ich sluchalem w Galerii we wrzeszczu w Gdansku, niestety elektronika w postaci kompletu Quada 909 itd, chyba nie za bardzo pasowala do charakteru kolumn,

fakt kolumny przepieknie wykonane z fantastyczna srednica, bdb dolem i kapitalna gora,

rozgladam sie za podstawkami ale cena moim zdaniem lekko przesadzona (12tys) za ta kwote wymagalbym wiecej,

niestety, a moze stety nie na moja kieszen

krotko mowiac nie oczarowala, a na okresowych powiedzieli ze sluch mam ok.

pozdroofka

yolaos, 5 Sty 2008, 15:22

>MC

>Gdybys posłuchał takich brzydactw oczywiście w odpowiednim towarzystwie to przestałbys poprostu

>robic kolumny ))

Słuchałem Audio Note model J z elektroniką Audio Note. Było to kilka lat temu. Kolumn nie przestałem robić, wręcz przeciwnie, zacząłem robić więcej i lepiej.

Co to Tomciu za brzydale wkleiles z niebieskim glosnikiem ? Kolejna wydumka pod tytulem AN?

McGyver >>> Pamietaj z Yolaosem na ten temat nie polemizuj bo to nie zaprowadzi Was daleko!

robix

muszę przyznać że jak dla mnie wspomniane usherki berylowe to najlepiej brzmiące monitory jakie dane mi było słyszeć - tak neutralnego ustrojstwa jeszcze nie spotkałem. spodziewałem się że będzie dużo góry, że być może będzie ostro, nic z tych rzeczy. nie wiem jak to opisać, ale wysokie z berylowej kopułki sprawiają, że znacznie pełniej brzmi reszta pasma. miodzik. zakochałem się :)

tylko bas mógłby być lepiej kontrolowany.. a może się czepiam

tatuś muminka, 5 Sty 2008, 23:06

Też słuchałem. Owszem, mogą się podobać, zwłaszcza góra. Poniżej tak kwieciście już nie było ale zgoda, jako całość brzmienie ładne i w sumie zasługujące na pochwałę. (Choć ja mam swego faworyta za 2,8-3,2kzł.)

IMHO, posłuchaj sobie pierwszej serii ESA, modelu Furioso. (Ofc. z dobrej klasy elektroniką.)

• 2 tygodnie później...

macpiciu - jest dokładnie odwrotnie, mk II i dalsze numeracje oznaczają właśnie niewielkie - stosunkowo zazwyczaj - zmiany w odniesieniu do modelu podstawowego (umownie mk I, ale oczywiście tak się nie oznacza)

Fajny link o starych Tannoyach

http://www.hilberink.nl/speaker.htm

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

-> Rafaell

Nie obraź się że Ci się wcinam ale naprawdę wątpię aby te Tannoye były w stanie choćby zbliżyć się do np. ADAM A7 lub innych monitorów tej klasy z obecnej epoki.

To są zabytki które mają pewnie wycięte pasmo od dołu i góry dodatkowo niezbyt liniowe + ze sporymi jak na dzisiejsze standardy zniekształceniami. Głównie mam na myśli te ze zdjęć. Jak rozumiem są jednodrożne ?

Swoją drogą konstrukcja koncentryczna daje bardziej punktowy dźwięk = lepsza stereofonia ... dziwne że obecnie takie rozwiązania są b. rzadko spotykanie ( KEF i ??? )

Kyle,

Nie obraź się że Ci się wcinam ale naprawdę wątpię aby te np. ADAM A7 były w stanie choćby zbliżyć się do Tannoye (ze zdjęć) lub innych monitorów tej klasy z epoki vintage :-))

Znam dźwięk koncentrycznego Tannoya i szczerze polecam odsłuch któregoś modelu. W końcu usłyszysz muzykę...

Nie słyszałem ich niestety i nie widziałem pomiarów (wykonanych w dzisiejszych czasach) ale wątpię aby przez ostatnie 20 lat technika audio się cofnęła ;)

Kiedy tak patrzę na te ogromne monitory to się zastanawiam nad definicją "monitora" - toż to bardziej podłogówki ;) ... ale na podstawkach stoją więc ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.