Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

=>broy, 19 Paź 2007, 15:06

Nic z tego !

Nie po to rozpracywałem na forum AS żeby teraz sie nie dopchać na interesujące mnie stoiska, zatem mam taktykę elegancki wyglad (żeby mnie nie wyrzucili) i przeokrutny smród zeby mi nikt przy odsłuchach nie przeszkadzał Może nawet uda mi sie wypłoszyć prelegenta, wtedy będę sobie mógł pokręcić spokojnie gałeczkami i wrzucić zamiast plumkania swoje ulubione płytki Trochę się martwię że na czas AS nie uzyskam należytego efektu przerywając teraz mycie może w nocy wtargnę do jakiegoś bacutilu i uzyskam tą specjalną woń

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Byłem, widziałem i trochę słyszałem.

Kilka uwag na gorąco:

Ancient Audio - kłopoty z basem z powodu kiepskiego pomieszczenia. Poza tym rewelacja - nasycenie średnicy, neutralnośc, szybkośc. This should be a winner...

Jadis / Nagra / Dipole - wielki sprzęt, wielki dźwięk. This is the winner. Tylko, że nie do domu.

McIntosh - mocna wyeksponowana średnica, dobry bas, mało góry.

A u sąsiadów - dCS, Audio Research, Wilson za to góry tak dużo, że można spokojnie dorzucic je sąsiadom z McIntoshami i może wtedy charakterystyka byłaby liniowa w obu salach.

U Nautiliusa za to bas był za długi, ciągnął się. Góra mocna jak to w tubowcach i dziura na środku.

Senicz DIY - bez rewelacji, ale i bez wpadki.

Szemis - Audio Note: Słaba rozdzielczośc, nie naturalna średnica.

WLM - duża dynamika, fantastyczna rozdzielczośc, czarująca i ogromna średnica. This is the winner. I wejdzie do (dużego) pokoju.

B&W Diamond Signature + Classe. Chyba nie ta cena 2 x 30 000. Nie rozumiem.

Art - to się najbardziej podobało mojemu koledze. Ja niestety nie pamiętam już tego pokoju.

Wciąż ważę za i przeciw - warto jechać na AudioShow 2007? Myślę, że takich jak ja jest więcej więc pozwolę sobie zadać kilka pytań:

1. Czy prezentacja Focali 1037Be jest przygotowana lepiej niż w zeszłym roku mniejszych 1027Be (mam oczywiście na myśli warunki odsłuchowe)? Jaki jest sprzęt towarzyszący?

2. Czy zapowiadane zmiany dotyczące organizacji odsłuchów organizowanych przez Fast (dCS, Audio Research, Wilson Audio Sophia 2) stały się faktem? Czy przypomina to dotychczasowe prezentacje Hi-Fi Clubu (Macintosh, Thiel).

3. Czy podniósł się profesjonalizm prezentacji Nautilusa (Accuphase, Avantgarde Acoustic)?

4. Czy AudioKlan ograniczył się tylko do budżetowych prezentacji audio?

5. Czy brzmienie systemu MBL z uwagi na swoją oryginalność konstrukcyjną kolumn głośnikowych jest „zupełnie inną bajką”?

6. Jak oceniacie tegoroczne prezentacje audio w odniesieniu do lat poprzednich?

Byłem w Sobieskim, dla mnie absolutny winner na całe 7 pięter i parter to są 2 metrowe elektrostaty nelly-audio. Cienkie na pół centymetra, 2 metrowe prostokąty, wyglądające jak dwie wielkie maskownice, które by się miały zaraz przewrócić, a dźwięk ... jak z 7 nieba. Moc w detalach i w basie. Piękna rozdzielczość i przestrzeń, naturalne barwy. Tylko ta cena ;)

Oprócz tego nieźle zagrały RLS z naimem, nawet nawet Helenki AA, w miarę Ushery z Audio Reserch i nie najgorzej Pro-Tonsil Siesta, acz brak mu sporo wysokich moim zdaniem. Dla mnie zdecydowana porażka wystawy do słuchawki Bayerdynamicsa. Nie wiem czy je podłączyli do jakiegoś podłego źródła czy jak, ale po prostu WSZYSTKIE od 440 do 990 zagrały dla mnie beznadziejnie, jak Thomsony z media markt, tylko trochę ładniej ;)

> 3. Czy podniósł się profesjonalizm prezentacji Nautilusa (Accuphase, Avantgarde Acoustic)?

Prezentacje prowadzi człowiek z Avantgarde (Niemiec). Prezentacja jest biletowana (jak w Macu). IMO warto.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a ja to mam pytanie do bardziej doświadczonych:

Co to za cholera z tymi nagrywanymi płytami???

No po prostu nie ogarniam, 75% prezentacji przynajmniej w czasie gdy ja przebywałem w pokojach odbywało się z nagrywanych płyt...

Nie wspomnę już, iż dowiedzieć się od wystawcy jaka płyta w odtwarzaczu siedzi to koszmar, bo albo nie do końa poinformowany, albo kolega który wie akurat wyszedł...

Nie sugerujcie sie zbytnio mna ba przysypiam tak jak przysypialem na audioshow nudy totalne nic mnie nie zaskoczylo.

Z ciekawostek system z kolumnami ART - fajne kluski, wolno, wszystko zlane ale dzieki temu mily klimacik choc wielu ucieknie przez okno, mi sie podobalo bo inaczej niz wszedzie. System z wielkimi elektrostatami spodobal sie najbardziej jeszcze bardziej marudnmu znajomemu duzy otwarty dzwiek ale przy gorsdzych plytach to juz nie to. Scenicz audio przeniosl nas w lata 80 biorac pod uwage ze mamy tok 2007 dobrze zrobil - wiekszosc blaszanego dzwieku ad 2007 to kupa, tu gralo jak u wiekszosci w chalupach co kupuja na allegro biorac pod uwage meczaca konkurencje jeden z lepszych systemow na as choc bez rewalacji bo to juz bylo 25 lat temu i

tylko jakies barany tego jeszcze niezauwazaja. W Bristolu najbardziej podobal mi sie aucio clasic - bardzo sympatyczny tranzystorowy preamp gramofonowy, milusia lampka SE na EL34 przez co nie wk***ia jak wszystkei 300b i inne jazgoty kolumienki 98db dzieki czemu slychac muzyke a nie koce, z cd przecietnie z analogu fajnie i to z dobrze dobranej do zestawu wkladki jaka jest wysokopoziomowa shure V15 V, jedynie pomieszczenie male. System audioresearch jeszcze cos tam gral w wielkiej sali wiecej nic nie pokazali albo mi sie nie chcialo szukac. Ogolnie najwieksze rozbawienie mialem z fakty ze audio nie gra w normalnych malyuch i srednich pokojach tam faktycznie pianocrafty rozwala caly hi-end bo mozna sobie balansem opokrecic, z basu zejsc z wysokich podbic cos innego itp audiofile nie mogli wiec sobie wmawiali ze jest dobrze.

dzisiaj tylko sobieski, bristol zostawiam sobie na deser.

najwieksza niespodzianka - jag

najlepszy system budzetowy i zdecydowanie miejsce na podium - lorelei

najlepszy debiut - art loudspeakers. miodzio!

najwieksza porazka - aaaabsolutnie unison research i big focale. wielu mowilo, ze gra to specyficznie, ale moim zdaniem system ewidentnie jest zle zestrojony.

najwieksza przesada: wlm. jakies to to tym razem bylo bez finezji.

generalnie: lampy rzadza! superdrogie systemy zawodza! okna ciagle zamkniete, prosze czesciej wietrzyc!

po pierwszym dniu na szybko:

dobre: avantgarde acoustics, thiel 3.7, joseph audio

kiepskie: unison+focale, ancient audio i sąsiad z lowtherami

stały minus: brak miejsc parkingowych, winda w sobieskim, smród

zaskoczenie: przewietrzony pokój w baltlabie, coraz więcej ładnych dziewczyn, rabat na stoisku hfim (dzienx!)

ogólnie: odbyło się

pzdr

Gość

(Konto usunięte)

...Co to za cholera z tymi nagrywanymi płytami???

No po prostu nie ogarniam, 75% prezentacji przynajmniej w czasie gdy ja przebywałem w pokojach odbywało się z nagrywanych płyt...

No:)))Nagrywane mówisz?....Fakt , z samorodków brzmi znacznie lepi :)))

16 Hertz najlepsze granie niestety nie dalo rade ocenic kolumn, bo zasilal je jakis magiczny wzmak, trzeba bylo dla porownania podpiac sredniej jakosci wzmacniacz ze sklepu i bylo by wiadomo ile warte sa kolumny, ale jako system podobalo sie.

Moim zdaniem wyróżniający się, bardzo fajnie, homogenicznie grający system do domu w przeciwieństwie do koncertowego MBL-a :)

Spendor 2/3, Jolida, chyba Tag McLaren, Nordost, DAC DIY, do tego porządne zasilanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Było fajniej, niż w poprzednich latach, bo było mniej ludzi i nie było takiego ścisku. Z tego akurat organizatorzy zadowoleni pewnie nie są ale dla zwiedzających to lepiej. Było też dużo mniej "plumkania". Punkt krytyczny został już przekroczony - i na szczęście.

I powrót do gramofonu. Pojawiały sie i w poprzednich latach ale często jako dodatek bądź tylko eksponat. Teraz nawet Marantz w Sobieskim prezentował muzykę właśnie z gramofonu. A w pokoju rcm doszło nawet do małego sporu, bo ktoś chciał posłuchać CD ale przy poparciu publiczności (czyli mnie) nie dopuszczono do tego. Była to zresztą jedna z lepszych prezentacji. Co ciekawe, jeden z dwóch grających tam gramofonów miał ramię S - i nie był to na pewno gramofon dla DJ-ów.

Na zdjeciu pokój rcm podczas prezentacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeden z bohaterów oraz jego sprzęt. Mimo zachęt nie chciał rozmawiać o technicznych szczegółach.

Nad stroną wizualna sprzętu trzeba jeszcze popracować. Może coś w stylu Manley Labs?

Ukryta Zawartość

post-1437-100000148 1194730819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafał

Ja tam wolę mieć dobry dżwięk z zestawu Senicza niż kiepski dżwięk z głośników BW napędzanymi "ładniejszymi" kanadyjskimi klockami po prostu grało to słabo ale rekord dziadostwa to dał Marantz jeden syk i to z ich najwyższych klocków

Włodek przepraszam ze Ci wykurzyłem część publiki Astigmatic Komedy ale tak to jest jak się perły rzuca przed ....

Byłem dzisiaj w Sobieskim. W sumie mocno zmęczony po całym tygodniu i po 4 godzinach wymiękłem.

Było kilka pokoi w których brzmienie przypadło mi do gustu i które na pewno odwiedzę na spokoje w dniu jutrzejszym.

Ładnie grały kolumny RLS-a z Naimem, Helenki Michała z AA też całkiem nieźle, Chario też całkiem całkiem, ale tego muszę koniecznie posłuchać jutro, bo dzisiaj straszny tłok był u chłopaków z Chillout Studio (to ta darmowa kawa?) :)

Hmm Avangarde, hmm no cuż... Bas "lekko" sie wzbudzał :)) Nie to brzmienie, nie za te pieniądze. Całkiem fajnie u WLM-a, niestety w momencie gdy udało mi się już zając odpowiednie miejsce (patrz: pierwszy rząd środkowe miejsce) po 10 sekundach zadzwonił narsiltm i musiałem opuścić pokój... na pewno powrócę jutro...

Marantz gramofonem zaskoczył i tyle. No, jeszcze miętówkami (pycha!).

Ale czasem i wyglądało, i grało. Na zdjęciu Transrotor. Kręci się jeszcze bez płyty ale za chwilę pojawi się i płyta. Kolumny to tubowe Avantgarde. Odtwarzacz CD wypadł w porównaniu tak sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

górek, 10 Lis 2007, 22:58

Czy dalej WLM miał suba za kotarka po lewej stronie jak to było podobno w zeszłym roku ? Bas był potężny ale chyba nie taki mamy w muzyce.

Model to chyba Turbillon. I jeszcze zdjęcie jednej z tubowych kolumn grającej razem z tym gramofonem.

Na zdjęciu zaś obok neon zdobiący ścianę pokoju Nautilusa w Bristolu, gdzie odbywała się prezentacja.

Ukryta Zawartość

post-1437-100000138 1194732798_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Na wstepie chcialbym podziekowac wszystkim za dobra zabawe - Seniczowi i Intuosowi za zorganizowanie pokoju 701 oraz Michelangelo za podwozke do domu :)

Z mojej strony opis chcialbym podzielic na sluchawkowy i kolumnowy.

Wielki plus dla wzmacniacza Pana Senicza -Sławka - to jest naprawde kawal brzmienia , bez chwalenia sie -rewelacja. na akzdych sluchawkach zagral conajmniej przyzwoicie. Inne tez nie byly zle ale Slawek wygral wielkoscia brzmienia , dynamika - co tu duzo mowic- byl dobry , wbrew temu co niektorzy by chcieli przeczytac Senicz wykonal kawal dobrej roboty.

Co do samych sluchawek to zadne mnie nie powalily w stylu 'musze miec' ale chyba najlepsze byly RS2 i HD600 ( z nieelektrostatow), fajne tez byly ortodynamiki Yamaha Intuosa ale ciezkie do napedzenia i z racji z emusialem dzielic sie Slawkiem z innymi żądnymi odsluchu musialem ich sluchac cicho. Zdecydowanie pozytywne wrazenie wywarly na mnie Pioneery 1000- graly dobrze, jakbym mial 300zl i szukal sluchawek to bralbym je albo sr60, w zaleznosci od zastosowan, zadne inne.

Po krotkim porownaniu HD580 i HD600 wydaje mi sie ze graja nieco inaczej, fakt 580 jasniej, 600 gladziej, sa lepiej poukladane ale...chyba tez maja mniejsza przestrzen z tym ze roznice te nie sa wielkie. Sam mam 580tki i wydaje mi sie ze nic ponad nie bylo az tak lepsze...

Co do STaxow to Omega zagraly ...tak sobie, duzo lepiej sr404 - te juz graly naprawde dobrze i byly najlepszymi ze sluchawek obecnych w Sobeiskim ktore udalo mi sie wysluchac.

Stanowisko Bayerdynamic to niestety porazka - krolestwo sybilantow i syczenia - cos tam z zasilaniem bylo nie tak, zagraly tylko 880tki jako tako...

Co do systemow glsonikowych dla mnie wygrala Audionova - ich dzwiek wydal mi sie najbardziej spojny, taki jaki chcialbym osiagnac ( mieli jakies monitorki) z tym ze akurat byc moze puszczali muzyke taka jak chcieli.

Podobal mi sie tez JAG ( jesli to ten Pan ze wzmacniaczem NAD372 ...?)

Bardzo ciekawie zaprezentowal sie AUdio Academy z Helenkami i muzyka klubowa (pan Michal wie co puszczac zeby zdalo egzamin :P) - rytmiczne brzmienie spowodowalo u mnie niezly przytup, udaly sie wreszccie kolumny sporo fajniejsze od Phoebe:)

Zawiodly mnie nieco Paradigmy, skompromitowala sie Elta, przyzwoicie zagral Akkus, nie zachwycil Audio Physic.

Co do Pro Tonsil Siesta - nie wiem czy to kwestia sutawienia tych kolumn czy czego ale zagraly bardzo ladnie poki nie wlaczal sie bas, ktory momentami brzmial jakby go przeniesli zywcem z Altusow...zle trafilem czy cos spierniczono?

Fajnie graly Minas Anor - jasne, zywe - mniej juz podobaly mi sie Mimo , niestety nie zdazylem odsluchac ich na Music ANgelu tylko na "pokazie DVD".

Co ciekawe zestaw 'duzy' Senicza - nie zagral moze najlepuiej ale z pewnoscia na samym 7 pietrze jak i w calym Sobieskim wiele zestawow zagralo gorzej, i gdy wrocilem jeszcze raz do pokoju 701 mialem pewnosc ze Nalesnik , Marancunio i glosniki Marantza brzmia razem niezle. Wydaje mi sie ze waskim gardlem sa tam glosniki i byc moze tez mogloby byc zdeczko lepsze okablowanie. Sam chetnie bym chcial wiedziec czy cos z tym pan Wlodek ma zamiar zrobic ( moze lepsze wysokotonowki , moze cos poszperac w kolumnach?), z cala pewnoscia bede go w tym dopingowal bo jak na tak tani system to w kategorii cena/jakosc najlepszy a i wiele drozszym zestawom skopal tylki.

Co do samej muzyki - po pewnym czasie zaczelo mnie wkurzac to tirli, firli i ciagle saksofoniki i smyczki , chcialem nieco rocka - to tu mi puszzcali Knopflera ( od biedy Claptona i U2) - co jest - nie ma innych wykonawcow? Nie wypada ich puszczac? A moze producenci boja sie ze rockowe nagrania obnaza slabosci ich systemow.

Inna sprawa to gluchota niektorych wystawcow ktorzy puszczali tak glosno nie slyszac ze dla ich glsonikow to niekoniecznie dobra reklama ( ogluchli czy co?)

Na sam koniec chcialbym powiedziec ze wrocilem do domu do kuzyna i...posluchalem jego B&W 602 S3, posluchalismy , posmialismy sie - no neistety, nie ten poziom ...ale nie jest zle:)

PS. Pozdrowienia dla usmiechnietych i przemilych hostess z 7 pietra:)

Ze słuchawek widziałem tylko Staxy. Wyglądały tak, że strach było wziąć do ręki i chyba coś było na rzeczy, a przynajmniej prowadzący prezentacje te obawy podzielał ;-) Trzeba je było zgodnie z jego zaleceniami brać w ręce bardzo, bardzo ostrożnie. Odsłuchałem dwa z czterech ich modeli, napędzanych dedykowanymi wzmacniaczami słuchawkowymi. Pierwsze wrażenie dotyczyło jednak tego, jak leżały na głowie i to było wrażenie bardzo pozytywne - niby rzecz podstawowa ale jakoś nie zawsze z tym jest tak, jak być powinno. Jak na moje uszy zaprezentowały się bardzo pozytywnie, także pod tym drugim względem podlegającym ocenie - brzmienia. Cala prezentacja połączona była z oglądaniem obrazu towarzyszącego nagraniu, co z jednej strony robiło wrażenie ale z drugiej ograniczało repertuar. Zresztą nie zamierzam oglądać telewizji w słuchawkach - więc jak dla mnie sztuka dla sztuki. Ale dla innych oczywiście może mieć znaczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.