Skocz do zawartości
IGNORED

MONITOR LCD do kompa 22' lub większy

dominion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Monitory tanieja coraz bardziej, są coraz to bardziej w przystepnych cenach.

Mam zamiar wymienić wysłużonego 17' crt lg na coś lcd........

Jak na razie najbardziej przykuły moją uwagę samsung 226bw i 226cw. Jest to panorama 22' 16:10 -kosztują ok.1150-1300zł

Cena? max 2kzł -nie wiecej

Służyć ma to do siedzenia na necie, oglądania filmów, czasem i pykania w giery.

Grafiką komputerową sie nie zajmuję ale mile widziane wszelkie uwagi na ten temat........

Oczywiście zdaję sobie sprawę że w tej cenie nie znajdę profesjonalnej maszyny.......

Myślę że sporo z was powymieniało swoje szklane bańki na slim więc słucham waszych uwag, opinii, porad.........................................................................................................................

dołańczam foto 226bw samsunga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9896-100001118 1193700796_thumb.jpg

post-9896-100001119 1193700796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż ja jeszcze używam szklanej bańki 19' 4:3 i jedno muszę powiedzieć: na pewno wygimnastykujesz sobie szyję bo przy takiej przekątnej w panoramie będziesz się musiał nieźle rozglądać ;-)

Rozglądanie po 22-calowej panoramie to nie problem. Problem to potrzeba dalekiego "jeżdżenia" myszą ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Pisząc te słowa patrzę właśnie na tego Samsunga. Gorąco polecam, jest lepszy niż IIyama czu Asus o tej samej przekątnej - sprawdzałem przed zakupem, jakość obrazu gorsza. Koreańczycy robią chyba najlepsze LCD-ki.

Rolandsinger

-masz ten monitor?

Jak sie na tym filmy oglada? kąty nie za małe?

usłyszalem niedawno że do tych lcd trzeba mieć porządną grafe żeby go w pełni wykorzystać........

Ja mam galaxy 7600gs 1.2ns pcie....

Witam

>Służyć ma to do siedzenia na necie, oglądania filmów, czasem i pykania w giery.

Net, Filmy(dvx) ok. Ale co do gier to napisz jaką masz kartę graficzną bo na taki 22 calowiec to ta karta musi nieco więcej tych pikseli wypluć.

Wiem że monitor nie musi pracować w rozdzielczości natywnej ale na LCD jakoś (przynajmniej dla mnie) to nie wygląda dobrze.

Sam mam crt i też szukam czegoś płaskiego najlepiej z tuneremTV ale te LCD to mnie jakoś nie przekonują. Jakieś takie ...

@ dominion

Obraz jest znakomity, bardzo dobry kontrast, szerokie kąty widzenia. U mnie podłączony jest do lapka via DVI z grafą ATI Mobility Radeon X1600 512 MB, 2 GB RAM, CoreDuo. Chodzi jak burza nawet w wymagających grach.

Idzie jak burza.....tylko przy jakiej rozdzialce?I jakich detalach?

Co do tych Samsungow to jest taki maly haczyk,ze jest kilka odmian.O czym niestety nie wie wiekszosc klientow,a roznia sie typem zastosowanych matryc.Ja bym trzymal sie z daleka,bo nie lubie jak ktos wciska mi sprzet bez oznaczenia matrycy,a tak wlasnie postepuje Samsung.Po tym jak ludzie zorientowali sie ,ze sa rozne matryce zaprzestano ich oznaczania na obudowie.

Pamietaj tez,ze wszystkie 22"" sa na matrycy TN - wedlug mnie lepiej dolozyc i kupic cos na S-IPS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub PVA

Ukryta Zawartość

Tez mialem kupic tego Samsunga 226,ale po tym jak zobaczylem roznice miedzy TN,a S-IPS czy PVA zdecydowalem sie na drozsza,ale moim zdaniem lepsza matryce.Oczywiscie nie jest to juz 22"",ale mysle,ze 20,1"" wide tez daje rade.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to zagwozdka.. kto ma racje... psycholog IT czy Adrian R :P sam stoje przed podobnym dylematem z wyborem monitora....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kontrast w tym Samsungu to 3000:1, a czas reakcji 2ms. Iiyama i Dell wysiadają, poza tym to są 20,1".

A najlepiej pójść do sklepu, zobaczyć na własne oczy i przekonać się.

rormac-a? fajny design ale za drogie..........

Chodziłem jakis czas temu po sklepach za tym monitorem,

tam gdzie go znalazłem to albo gość podłączył pod średniowiecznego kompa i obraz był jak po 3-dniowej libacji albo gość w sklepie "nie mial czasu " lub odpowiedniego przewodu.

Moze NEC MultiSync® LCD20WGX2 Pro? Do dzis uzywalem takiego w pracy i jest ok. Pewnym minusem bylo odbijanie wszystkiego (ale w granicach rozsadku) Dzis zmieniony juz na plaska 21tke ColorEdge Eizo ;-> Ale to juz z uwagi na prace...

Nec mysle ze Ci w zupelnosci wystarczy do codziennej pracy.

Tu kolejny samsung:

Ukryta Zawartość

Parametry te same lub zbliżone co 226bw i 226cw. Min te same wady: mocno ograniczone pozycjonowanie ekranu; lakierowany plastyk szybko sie brudzi i widac na nim odciski palcow ale pasuje mi do klawiatury logitech ultra flat

Ukryta Zawartość

Tak wygląda.

Jak na cene 1099zł wydaje sie rewelka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dominion, nie chce uogolniac, ale jakosc obrazu na takich lcd za 1000zl to jest porazka. Ten nec ktorego Ci podeslalem potanial ostatnio (ponad 2000 kosztowal) Nie wiem, jak proponujesz lcd 20 calowy za 1000zl to jest to biala smierc, widzialem ich troche, juz nawet nie przygladalem sie modelom... lepiej kupic mniejszy, a wyzszy model niz duze badziewie.

>>> dominion, po pierwsze musisz określic co chcesz robić z tym monitorem, dobrym przykładem jest ten pierwszy samsung z twoich fotek ... do gier (bardzo fajny - kontrast itp), grzebania w internecie, czasem oglądanie filmu - bardzo przyzwoity, jezeli chcesz na nim robić coś graficznie (zdjęcia, photoshop) i traktujesz to w miarę serio to jest to klapa! Monitor przekłamuje kolory i jest praktycznie niekalibrowalny! Siedziałem kiedys nad nim 2 godziny i przeraża mnie obecne podejście firm produkujących LCD - totalne efekciarstwo (kontrast +ostrość) i klieńci kupują jak świerze bułeczki ... a większość lamp dostępnych obecnie za grosze jest o niebo lepsza!

Moim zdaniem zapomnijmy o jakości na LCD poniżej 2000-2500zl może pojedyńcze wyjąki ...

Sprawa jest prosta. Siedzę właśnie przed IIYAMA ProLite B2403WS. Odlot. Cena !900 zł. Musiałem jednak kupić lepszy kabel HDMI-DVI, bo dołączony do monitora jest kiepski.

Ja posiadam IIyame 22" brat samsunga 226bw no i szala bardziej idze w strone samsunga, kolory REWELACYJNE to mało powiedziane prze-zajebisty kontrast naprawdę bardzo fajny monitor.

>Piotr Ryka

Ale kablem HDMI-DVI to łączyłeś z monitorem kompa czy dvd????

Jaki kabel kupiles że miales taką poprawę?

Idąc dalej tym tropem to trza byłoby sie poradzić Zydelka na temat....................... IC :D

Łączyłem komputer. Nie chodzi o to, że się obraz poprawił, tylko oryginalny był uszkodzony i przy każdym restarcie kompa trzeba go było wyjmować i wtykać ponownie, bo obraz znikał. Heca z tym była, bo początkowo myślałem, że system padł.

Ten monitor ma matrycę full HD, smużenie kompletnie nie występuje nawet w grach akcji, ostrość i kolory super. Kąty widzenia bez rewelacji ale znośne.

Roland Ty zartujesz oczywiscie?Widze,ze jestes kolejna ofiara marketingu.

Jezeli stawiasz podane monitory na lepszych matrycach niz Samsung to mam wrazenie,ze nie do konca masz pojecie o tym co piszesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.