Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza wytwórnia płytowa

wasylak

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie- która według was jest najlepsza?

Która zapewnia najwyższą jakość "audiofilską"?

Która oferuje najciekawszy repertuar?

No i która jest najlepsza po zsumowaniu wszystkich za i przeciw?

https://www.audiostereo.pl/topic/37403-najlepsza-wytw%C3%B3rnia-p%C5%82ytowa/
  • 4 tygodnie później...

Dla mnie w tej chwili najlepszą wytwórnią jeśli chodzi o jazz jest Clean Feed a w muzyce "poważnej" Alia Vox.

Decydujące kryteria oceny to linia programowa i jakość nagrań.

>wasylak

W empikach nie sądzę raczej w internecie( Multikulti).Jest to portugalska wytwórnia prezentująca najlepszy współczesny avantjazz amerykański i europejski.

przepraszam autora wątku za żart, ale tak mi sie skojarzyło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wasylak>

Skoro najważniejsza synargia... to:

1. Tych "naj" będzie kilka ;) Trudno bowiem wyróżnić pośród nich jedną, która zdecydowanie odstaje od reszty.

2. Przychylam się do wojtkowego zdania o Clean Feed. Sporo, bardzo sporo ciekawych nagrań z gatunku raczej bardziej "zakręconego" jazzu, a i jakość ich jest całkiem niezła. Wejdź na stronę, to zobaczysz co oferują. Jeśli będziesz chciał/potrzebował jakichś wskazówek co do konkretnych wykonawców, czy płyt - daj znać, na ile będę potrafił, to coś opowiem. Już teraz mogę wstępnie wskazać, że nie wolno przeoczyć płyt sygnowanych przez Lisbon Iprovisors Players (reszta jest mniej lub bardziej znana) i Rodrigo Armado.

3. Z wytwórni, które również trzymają zarówno poziom wydawniczy, akustyczny, jak i muzyczny: CIMP, Not Two, Intakt.

4. Z wytwórni, które najczęściej trzymają poziom akustyczny, zaś pozostałe praktycznie zawsze: Hat Hut, Eremite, Cadence, FMP, OKKA Disk.

5. Z wytwórni, które trzymają wszystko, za wyjątkiem poziomu akustycznego, Leo, Soul Note, Black Saint.

Takie firmy jak Winter & Winter dyskwalifikuję za okładki, przy czym chodzi wyłącznie o ich użyteczność, a nie walory artystyczne.

Jest też sporo niewielkich, prakytcznie autorskich wytwórenek raczej niż wytwórni, jak choćby Logos czy Acoustic, które również sobie cenię.

Są też wytwórnie, które zwykle poziom jakości nagrań trzymają na niebotycznie wysokim poziomie, jednakże dla siebie niczego tam nie znajduję, jak choćby Naim.

Przeciw, daję wszystkim - niemal - Wielkim. Za co? Przede wszystkim, za nieszanowanie klienta. Być może im się wydaje, że kupić można wszystko, że z materiałem, który został kiedyś nagrany i zatwierdzony przez artystę i producenta do wydania można zrobić wszystko. Mnie osobiście wnerwia, że oryginalne płyty sprzed lat są poszatkowane z nagraniami, które były w tej samej sesji, take'ami, które przedzielają oryginalną płytę, falstartami, urwanymi w połowie nagraniami itp. Generalnie zaś daję 2 za to, co w chwili obecnej zostało zrobione z dwiema, najstarszymi, jeszcze istniejącymi wytwórniami (teraz, to już wyłącznie labele) jazzowymi: Verve oraz Blue Note. Kiedyś znaczyły w jazzie niemal wszystko, teraz, współczesnego jazzu trzeba szukać zupełnie gdzie indziej.

wasylak, bardzo lubię wytwórnię Chandos. Mają rzadko nagrywany repertuar w dobrych wykonaniach z bardzo dobrym dźwiękiem. Z wielkich wytwórni polecam EMI - ostatnio poczynili duże postępy w remasteringu starych nagrań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:-D

post-7-100007549 1197015124_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I znowu zdziwienie (pozytywne)- Fanie Karajana, o tej wytwórni nie słyszałem:)

Co polecasz osobiście sprawdzonego?

pozdrawiam

PS.Teraz Polska...no, może nie do końca polskie, ale ostatni koncert Nosowskiej (MTV Unplugged) jakościowo bardzo dobry!

Wasylak, Chandos to wytwórnia angielska. Na pewno znajdziesz ich płyty w każdym sklepie internetowym. Specjalizują się w repertuarze klasycznym, rzadko nagrywanym przez wielkich. Wykonawców mają niezłych, najczęściej z Wysp. Jakość nagrania jest zawsze znakomita.

Wasylak, jeśli mam Ci coś polecić, wart nabycia jest komplet symfonii Prokofiewa, komplet z muzyką Debussyego, Elgara, warte słuchania są też Chandos Anthems Haendla. W każdym sklepie internetowym znajdziesz ich płyty, ale nie są tanie.

Dzięki za wpisy,

marimar- jako fan Coltrane'a- jak, jeśli w ogóle, ustaliłbyś listę 5 jego najlepszych płyt?

Reveler, witaj na forum; tylko dlaczego "o mnie" po francusku?

>wasylak

Coltrane dla Impulse! jest w całości rewelacyjny. A moje ulubione płyty: Stellar Regions od tego wszystko się zaczeło, Meditations, tą w pełni doceniłem po wysłuchaniu First Meditations, Sun Ship, A Love Supreme, Crescent. Ale Imulse! to nie tylko Coltrane. Jest tam wiele wspaniałej muzyki, choćby Jarrett.

Mam jeszcze mnóstwo muzyki do odkrycia z wielkich wytwórni jazzowych, dlatego Impulse! czy Blue Note znalazły się na mojej liście.

• 3 lata później...

Kirkelig Kultur Verksted

m.in. takcy wykonawcy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie w tej chwili najlepszą wytwórnią jeśli chodzi o jazz jest Clean Feed a w muzyce "poważnej" Alia Vox.

Decydujące kryteria oceny to linia programowa i jakość nagrań.

Z jazzu i okolic to jeszcze dla mnie Delmark, Tzadik i Intuition. Napewno chodzi mi teraz o 'linię programową'. Nie posiadam jakiegoś powalającego sprzętu żeby ocenić jakość nagrań.

• 1 miesiąc później...

Ja mam trzy ulubione wytwórnie i kilkaset płyt właśnie z nich.

Te wytwórnie, to ECM, ECM i ECM.

ECM - jakość wydawnictw nawet niezła, kiedyś wręcz wzorcowa. Ale muzyka... sorry, ale to tzw. ciepłe kluchy. Zwłaszcza jak 'jazz' grają tam Skandynawowie. 200% plumkanie. :) Jedną płytę mam, jak mam ochotę na coś bardzo spokojnego. I jedna starczy.

Piszesz, że masz kilkaset... mam nadzieję że są to starsze wydawnictwa; to jeszcze było granie. Bo nowe płyty to jest masakra generalnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.