Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Mój gra , mimo grzania się stabilizatorów . Jednak odczucia co do dźwięku są raczej negatywne . Może to wina tych problemów z zasilaniem ale .... jest szeroka i głęboka przestrzeń i naturalne barwy ale brak precyzyjnej lokalizacji i dynamiki . Detale gdzieś umykają ale najbardziej rozczarował mnie bas - brak mu kopa i definicji . Zmodyfikowany Philips CD 751 na TDA1549 go pokonał pod każdym względem . A używałem owego Philipsa także jako napęd do tego DAC-a na PCM56 żeby mieć porównanie działania samych przetworników .

...there is no spoon...

To ja muszę zakombinować żeby ożywić swojego, na pocieszenie mam jeszcze cd też z pcm56.

Generalnie to pcm nie jest może jakiś hiperdetaliczny ale kiepski też nie jest, na pewno sporo można poprawić, może źle dobrałeś wartość rezystorów konwersji I/V i jakieś lepsze jakościowo powinny być. Zresztą STA to zbyt szałowy odbiornik nie jest więc, ma prawo by gorzej niż samego cd bez konwersji na spdf i z powrotem.

Można pomyśleć nad rozdzieleniem zasilania analogowego, nie wiem skąd się wzięła oszczędność na oddzielnym stabilizatorze do zasilania ujemnego analogowej części.

Warto sprawdzić jak ta kostka gra z wyjścia napięciowego. Mi się podoba takie granie.

Praktycznie wszystkie "starożytne" topowe CDki na tej kości wykorzystywały to wyjście.

Zamiast STA można wsadzić cały moduł odbiornika, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moduł fabrycznie ustawiony jest na 12Mhz, ale pokombinowałem z nóżkami, żeby dało się podłączyć stare filtry hulające na 16Mhz.

U mnie NOS DAC gra, na zmianę z powyższym, z tym odbiornikiem:

Ukryta Zawartość

W trybie NOS dzwiękowych różnic pomiędzy odbiornikami nie zauważam. Przy zastosowaniu filtra ( próbowałem SM5807, SM5813, YM3413) słychać subtelne różnice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilanie naprawiłem i już się stabilizator nie grzeje . Dźwięk się nie zmienił znacząco . Sybilanty są okropne , tną jak nóż . Chyba zrobię lampowy analog bo tego się słuchać nie da w takiej formie . Ładna barwa wokali ale reszta do poprawy .

...there is no spoon...

Cześć używam tego daca od kilku lat.Osobiście zdecydowałem się na(w 90%)bezkompromisową budowę daca.Zastosowałem zasilanie oddzielne dla sekcji analogowej i cyfrowej,(ODDZIELNE DLA ODBIORNIKA STA120) daca oparte na LM317/LM337 poprzedzone aktywnym reduktorem tętnień na BC639/BC640 ,podobnie jak w CD-KACH ARCAM.W ODWRACACZU ZASTASOWAŁEM 74HC04 ZAMIAST TRANZYSTORA.Również on dostał oddzielne zasilanie.Masa cyfrowa i analogowa Daca spotyka się w jednym punkcie.Przy nóżkach zasilania PCM56P,STA120.74HC04 kondensatory polimerowe,transformator ma kilka osobnych uzwojeń dla sekcji analogowej i cyfrowej daca,odbiornika i 74HC04.Konwersje I/U zrobiłem na wzmacniaczu operacyjnym, np. z Gainclone najlepiej zgrywała się konwersja na I/U na OPA2604 po sztuce na kanał,gdzie drugi wzmacniacz w środku OPA2604 został wykorzystany jako bufor za I/U.GRAŁO TO NAPRAWDĘ NIEPRZECIĘTNIE,bas miał bardzo kontrolę,z przestrzenią,dobrą lokalizacją źródeł i swobodą odtwarzał kawałki DIDO.Minusik dla tego daca to troszkę wycofana średnica,ale bardziej rozumiałbym to ,że dac jest otwarty na analizę sceny bez wypychania wokalisty na pierwszy plan.Z kolei do współpracy z ALEPHEM 3 najlepiej sprawdziła się konwersja I/U oparta na OPA627 ze względu na jego neutralność w połączeniu z lampowym brzmieniem ALEPHA 3(podobny charakter do diabełków w OTL-U).Oczywiście zasilanie konwersji I/U jest odseparowane,ma oddzielne sekcje w transformatorze.

elektron18 , chyba twoje rozwiązanie konwersji jest najlepszą opcją dla tego rodzaju przetworników .

Dla mnie w ogóle DAC-i z wyjściem prądowym i konwersją na rezystorze grają niezbyt dobrze .

Dzisiaj skończyłem robić lekką przeróbkę mojego Philipsa CD600 - 4 x TDA1543 równolegle , oddzielne zasilanie , konwersja na rezystorze a na wyjściu tylko Bipolar Nichicon . Wykorzystałem płytkę kitu AVT5335 ale nie montowałem na niej odbiornika tylko sygnał pobrałem z nóżek oryginalnego TDA1543 z płyty odtwarzacza . Zrobiłem też NOS i uruchomiłem funkcję mute .

Brzmienie- apteka . Jasne . Brakuje masy/ciepła na średnicy i dół jest wycofany . Z drugiej strony - hektary przestrzeni ( głębia i szerokość ) , doskonała lokalizacja instrumentów , piękna góra no i ta niebywała detaliczność - naprawdę słychać każdy instrument na 3 planie . To może się bardzo podobać ale na dłuższą metę jest męczące . Testowałem na trzech zestawach głośnikowych i na wszystkich czuć niedostatek niskich tonów i niższej średnicy . No niby wszytko jest ale za mało . Dźwięk zbyt lekki .

Zaraz biorę się Marantza CD48 z TDA1549 i sprawdzę jak zagra z wyjścia napięciowego połączonego z wyjściem tylko przez kondensator . No ale to już DAC ,, napięciowy" .

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Z tego co mi się przypomina, ma powodować przesunięcie próbki, żeby nie było przesunięcia czasowego w jednym kanale, w większości odtwarzaczy jest to zrobione przy pomocy bramek logicznych 74HCU04 albo czegoś podobnego, a od rezystorów pewnie zależy wartość napięcia sygnału na wyjściu tego tranzystora

ciekawe ile wynosi to przesunięcie bez bramki - jeśli to jest rząd kilku do 20 ns to chyba nie ma sensu jej stosowanie . widziałem schematy kilku dac-ów bez bramek

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.